RSS
 

Ideologii curriculare

28 Mar

Avem lege , avem dezbatei , avem incercari …

ce ne trebuie este , cred , o viziune asupra finalitatilor curriculare ale tinerilor care nu au incotro si trebuie sa intre intrun sistem educational .

acesta este al lor , raspunde nevoilor lor sau este antrenant pentru cei care formeaza masa muncitorilor in acest ogor al scolii ?

finalitatea lui ar trebui sa fie dezvoltarea individuala armonioasa a celor care vin in sistem pentru a lua prin educatie acel nectar necesar Lui si a-l transforma in miere .

poate si adeziunea celor din banci la un sistem de norme si valori ale marelui grup social care este tara sau Europa .

ce vrem ?

poate o dimensiune pragmatica a continuturilor , poate o centrare pe competente ,poate o centrare pe continuturi , poate o insertie sociala a elevilor ?!

deci ne centram pe ceea ce a fost si anume pe disciplinele scolare si pe transmiterea lor /maivor tinerii asa ceva ? mai are rost un asemenea ansamblu curricular intro era digitala ? e o cale …

ne focalizam pe nevoile reale ale tinerilor si pe cele ale societatii si propunem centrareascolii pe a pregati elevii pentru a deveni cetateni si pentru a sti sa preia maine ceea ce au realizat altii mai devreme ?ar fi o eficienta sociala a organismului educational .

tinem seama de fiecare om , de nevoile lui , incercam prin sistemul educational sa-l descoperim , sa-l vedem in ceea ce Natura si dumnezeu i-au dat si sa le dezvoltam prin scoala .este o fericita metoda de a creste satisfactia individului fata de el insusi si fata de cei din jur .este o cale de a centra scoala pe elev si de aici am avea costuri suplimentare pentru a pregati cadre care sa fie pentru elevi si nu invers ca acum …

sau facem un sistem educational in care societatea sa prospere prin manipularea tinerilor si indoctrinarea lor cu diferite nimicuri care nu-i vor folosi intrun sistem economic deschis si nici in viata , dar in mediu multicultural sau plurireligios .

sunt optiuni la care nimeni nu doreste o dezbatere a firii lucrurilor , a esentei educatiei unei natiuni .

in rest ne gasim timp de a vedea norme , dascali , timp la dispozitie si …salarii …de mizerie toate …

nu poti dori sa croiesti ceva nou in burdufuri vechi , nu poti ancora intrun port in care mai nimic nu e in ordinea lucrurilor esentiale , nu poti afla mersul cel nou prin asezaminte perimate  … etc. si de aici zbateri …zbateri si incertitudini la nesfarsit …

unde ne vom indrepta ?

cred ca spre nevoile unui Om real , ale unui tanar in forta si in plinatatea bucuriei de a fi viu si cu trairi unice de secol XXI.

Doamne ajuta !

 

Leave a Reply