RSS
 

Archive for martie, 2011

Ideologii curriculare

28 Mar

Avem lege , avem dezbatei , avem incercari …

ce ne trebuie este , cred , o viziune asupra finalitatilor curriculare ale tinerilor care nu au incotro si trebuie sa intre intrun sistem educational .

acesta este al lor , raspunde nevoilor lor sau este antrenant pentru cei care formeaza masa muncitorilor in acest ogor al scolii ?

finalitatea lui ar trebui sa fie dezvoltarea individuala armonioasa a celor care vin in sistem pentru a lua prin educatie acel nectar necesar Lui si a-l transforma in miere .

poate si adeziunea celor din banci la un sistem de norme si valori ale marelui grup social care este tara sau Europa .

ce vrem ?

poate o dimensiune pragmatica a continuturilor , poate o centrare pe competente ,poate o centrare pe continuturi , poate o insertie sociala a elevilor ?!

deci ne centram pe ceea ce a fost si anume pe disciplinele scolare si pe transmiterea lor /maivor tinerii asa ceva ? mai are rost un asemenea ansamblu curricular intro era digitala ? e o cale …

ne focalizam pe nevoile reale ale tinerilor si pe cele ale societatii si propunem centrareascolii pe a pregati elevii pentru a deveni cetateni si pentru a sti sa preia maine ceea ce au realizat altii mai devreme ?ar fi o eficienta sociala a organismului educational .

tinem seama de fiecare om , de nevoile lui , incercam prin sistemul educational sa-l descoperim , sa-l vedem in ceea ce Natura si dumnezeu i-au dat si sa le dezvoltam prin scoala .este o fericita metoda de a creste satisfactia individului fata de el insusi si fata de cei din jur .este o cale de a centra scoala pe elev si de aici am avea costuri suplimentare pentru a pregati cadre care sa fie pentru elevi si nu invers ca acum …

sau facem un sistem educational in care societatea sa prospere prin manipularea tinerilor si indoctrinarea lor cu diferite nimicuri care nu-i vor folosi intrun sistem economic deschis si nici in viata , dar in mediu multicultural sau plurireligios .

sunt optiuni la care nimeni nu doreste o dezbatere a firii lucrurilor , a esentei educatiei unei natiuni .

in rest ne gasim timp de a vedea norme , dascali , timp la dispozitie si …salarii …de mizerie toate …

nu poti dori sa croiesti ceva nou in burdufuri vechi , nu poti ancora intrun port in care mai nimic nu e in ordinea lucrurilor esentiale , nu poti afla mersul cel nou prin asezaminte perimate  … etc. si de aici zbateri …zbateri si incertitudini la nesfarsit …

unde ne vom indrepta ?

cred ca spre nevoile unui Om real , ale unui tanar in forta si in plinatatea bucuriei de a fi viu si cu trairi unice de secol XXI.

Doamne ajuta !

 

Ridica-te Soare !

11 Mar

Suntem intro faza a lumii terestre in care soarele Lumii se ridica la propriu.

Ziua , nu peste mult timp , incepe a fi mai mare decat noaptea .

Poate , cred eu si noi cei de pe aici , suntem intro etapa in care ne ridicam dincolo de orice angoasa a vietii noatre.

Avem a crede ca viitorul fiecarei fiinte din acest spatiu depinde de solidaritatea grupului si de curatirea lui de impuritati .

Am vazut cu totii ca justitia isi intra in drepturi si incepe sa fie ce trebuia de acum douazeci de ani : aparatoarea dreptatii dovedite si aducatoarea vestii celei bune ca acest neam se poate izbavi nu numai din exterior , ci mai ales din interiorul sau , cu ai lui , cu acele forte nationale care pot regenera neamul si identitatea pierduta .

Suntem pe un drum in care Soarele rasare iar pe strada noastra , suntem in faza in care avem speranta certa ca nu mai pot sta tradatorii, turnatorii si lingusitorii regimului criminal la aceeiasi masa cu cei asemenea mieilor , cu cei care au fost jertfe, cu cei care au fost sacrificati de regimuri antinationale si antiumane , ca cele legionare, comuniste etc.

Avem a spera ca incepe o perioada in care cei care credeau ca proclamatia de la Timisoara este viabila va fi , in care cei care sperau ca regenerarea noastra o sa vada si roadele , in care cei care nu au abdicat de la umanitatea lor sa fie scosi in fata istoriei si multumiti cu acel binevenit cuvant de iertare si cainta ca au fost cozile de topor ale Uniunii Salbatice din Rasarit .

Suntem in fata unei ere pe care daca am avea cu cine sa o gestionam cum trebuie ne-am gasi iertarea in fata celor care au crezut in bine , in Adevar, in Frumos si in Dreptate.

Criza aceasta a avut si un merit al ei ca a rascolit prostimea cea fara de haine intelectuale , ca a saracit fortele celor care aveau decizia bolsevica , ca a inceput sa creeze un nou drum pe o cale care nu mai poate fi a comunistilor , nici a celor care se revendica de la ei sau din ei .

Soarele , iubitorul Luminii , dadatorul ei ,  nu poate fi cel care sa dea forta gunoiului care este in obste , mizeriei care ne-a adus in stadiul ca cei multi de la noi sa hotarasca sa paraseasca Tara , Neamul in favoarea Binelui propus de altii si nu de cei de la noi pe care i-am investit cu putere nu in numele lor , ci intru al nostru .

Unde vedem soarele acolo sa mergem si unde vedem noua Lumina acolo sa fim , ca ne ajunge fratilor de cand nu mai stim ca suprema valoare a noastra este sa fim ROMANI , sa NE IUBIM NEAMUL si TARA , sa crestem cu identitate si cu mandrie in cele ale noastre si sa speram ca suntem pe drumul  cel bun , daca ne curatim de resturile care ne-au adus condamnarea si damnatia binemeritata , ca am avut comunisti si utecisti sefi la cele mai dinamice timpuri ale istoriei noastre si ale lumii .

Ridica-te Soare si vezi poporul tau plin de griji si deznadajduit si da-i speranta spre mai bine prin Lumina Ta !

 

Duminica – 321

06 Mar

De ce serbam duminica ?

Pe data de 7 martie se implinesc 1690 de ani de la legiferarea in Imperiu a zilei de duminica ca fiind pentru cei crestini ziua de odihna .

Constantin cel Mare , pana la moarte un adorator al lui Sol Invictus, impune pazirea “prea onoratei zi a soarelui” ca zi oficiala de sarbatoare in tot imperiul.

Textul din “Corpus Juris Civilis”, vol. III, reda legea promulgata la 7 martie 321 d.Hr.:
“Toti judecatorii, locuitorii oraselor si meseriasii sa se odihneasca in prea venerabila zi a Soarelui. Dar cei de la tara, sa se ocupe de agricultura neimpiedicati de lege, pentru ca uneori nici o alta zi nu este mai favorabila lucrarilor agricole.”
Tranzitia lenta de la Sabat la “ziua Domnului”.

pe date istorice lucrurile stau cam asa ;

La inceput, crestinii tineau doar ziua biblica de odihna, Sabatul .

Apoi,dupa razboaiele iudeo-romane, Sabatului i se alatura serbarea zilei intai a saptamanii .
Iustin Martirul , in prima parte a secolului II, este cel dintai care saluta aparitia zilei intai intre sarbatori, ca semn distinctiv al crestinilor (aniversarea invierii). El scria: “Noi veneram aceasta zi intaia, ne place de ea, pentru ca este ziua in care Dumnezeu a zis ‘sa fie lumina’.”
Tensiunea existenta in biserica crestina din primele cinci secole, intre fractiunea sabatistilor si anti-sabatistilor, este pregnanta in scrierile patristice:
Hyppolit din Roma (220 AD): “Chiar si astazi, unii poruncesc post in Sabat – o practica de care Hristos n-a vorbit, astfel ei dezonorand evanghelia”.

Dupa razboaiele iudeo-romane, Sabatului i se alatura serbarea zilei intai a saptamanii .
Iustin Martirul , in prima parte a secolului II, este cel dintai care saluta aparitia zilei intai intre sarbatori, ca semn distinctiv al crestinilor (aniversarea invierii). El scria: “Noi veneram aceasta zi intaia, ne place de ea, pentru ca este ziua in care Dumnezeu a zis ‘sa fie lumina’.”
Tensiunea existenta in biserica crestina din primele cinci secole, intre fractiunea sabatistilor si anti-sabatistilor, este pregnanta in scrierile patristice:
Hyppolit din Roma (220 AD): “Chiar si astazi, unii poruncesc post in Sabat – o practica de care Hristos n-a vorbit, astfel ei dezonorand evanghelia”.

Constitutiile apostolice” (sec. III), cartea VII, sectiunea a II-a, cap. 23: “Paziti Sabatul si sarbatoarea zilei Domnului, fiindca prima este memorialul creatiunii, iar a cea de-a doua al invierii”.
Origene (c.250): “Este potrivit pentru fiecare care este drept intre sfinti sa pastreze si sarbatoarea Sabatului. Care este intr-adevar serbarea Sabatului, cu exceptia a ceea ce a spus apostolul, zicand: ‘Ramane sabatismus, adica tinere de Sabat, pentru poporul lui Dumnezeu’ (Evrei 4:9)? Sa vedem ce fel de observare a Sabatului se asteapta din partea unui crestin. In ziua Sabatului nici una din faptele lumesti nu trebuie facuta, ci fiti liberi pentru lucrari spirituale, sa veniti la biserica, sa va dati urechea pentru citirea sfanta… aceasta este tinerea Sabatului crestin”.

Ignatiu (c. 300), in Epistola catre Magnezieni , scria: “Sa nu mai tinem Sabatul in felul iudeilor, ci sa serbam Sabatul spiritual, bucurandu-ne in meditatie cu privire la Lege. Si dupa fiecare sarbatoare de Sabat, fiecare prieten al lui Hristos sa pastreze si sarbatoarea zilei Domnului…”

Grigorie de Nisa (331-396), in De Castigatione , scria: “Bisericile din Asia, dupa obiceiul lor, tin ambele zile: Sabatul si duminica. Cu ce fel de ochi priviti voi duminica, voi care dezonorati Sabatul? Nu stiti ca aceste doua zile sunt surori?”

Epifanie din Constantia (c.380), in Marturisire de credinta : “In unele locuri, crestinii tin adunari si in Sabat”.

Ioan Cassian (c. 395) Cele 12 carti : “In afara slujbelor de seara si noapte, nu exista servicii divine publice printre calugarii din Egipt, cu exceptia zilelor de Sambata si Duminica, cand se intalnesc impreuna in ceasul al treilea, pentru Sfanta Cina”.

Asterius din Amasea (c. 400), in Homilia 5 : “Este minunat pentru crestini… ca echipa acestor doua zile vine impreuna; vorbesc despre Sabat si ziua Domnului… Caci, ca mame si doici ale bisericii, ele aduna poporul, pune peste ei preoti ca instructori, si face pe toti – ucenici si invatatori – sa poarte de grija pentru suflete”.

Favorizarea duminicii si eliminarea Sabatului .
Recunoasterea oficiala a crestinismului ca religie de stat, intr-un imperiu care avea disperata nevoie de un element liant pentru crearea unitatii atator elemente centrifuge, s-a dovedit o salutara manevra politica. Aceasta a pregatit drumul spre o mare jonctiune: doar peste cateva decenii, crestinismul, uitand treptat de inaltele sale idealuri spirituale si devenind tot mai popular, se va intrepatrunde cu paganismul de baza, absorbind si adoptand practicile lui stravechi.

La 366, Conciliul de la Laodicea decreteaza oficial transferarea sfinteniei Sabatului asupra duminicii , zicand: “Crestinii sa nu iudaizeze stand nelucratori Sambata, ci sa lucreze in ziua aceea… Si daca totusi sunt gasiti iudaizand, sa fie anatema!” (C. Hefele, Istoria conciliilor bisericii , vol. II, pag. 316).

In 386, Sinodul din Aquilea recunoaste schimbarea oficiala a lui “Dies Solis” (ziua soarelui) in “Dies Dominica” (Ziua Domnului, duminica).

Ieronim din Betleem , prin anul 400, scria: “Daca ziua intai e numita ziua soarelui de catre pagani , noi o admitem ca atare cu voie buna, fiindca in aceasta zi a aparut lumina si a rasarit Soarele neprihanirii noastre”.

Cum zic textele crestine :

Duminica a inviat Hristos si ea a devenit sarbatoarea cultica a Noului Testa¬ment. Marturie despre aceasta este faptul ca :

a)  In ziua invierii, dupa ce s-a aratat Mariei Magdalena,  mironositelor si lui Petru, Mantuitorul s-a aratat apoi si celor zece Apostoli, lipsind Toma. Atunci, dupa salutul si bi-necuvantarea : “Pace voua!” le   acorda   definitiv   harul   apostolatului, transmitandu-le din Apostolia si Preotia Lui, ca Arhiereu (cf. Evr. III, 1) Caci zice : “Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi. Si zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis : “Luati Duh Sfint; carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor ii tinute” (Ioan XX, 21-23).

b)  In aceeasi zi, Domnul s-a aratat si celor doi ucenici – Luca si Cleopa – care mergeau spre Emaus, dar care nu L-au recunoscut. Si, desi cand le talcuia Scripturile “ardea in ei inima” lor (Luca XXIV, 32), abia dupa savarsirea primei Euharistii L-au cunoscut:   Si cand a stat cu ei la masa, luand El painea, a binecuvantat si frangand le-a dat lor. Si li s-au deschis ochii lor si L-au cunoscut  iar El s-a facut nevazut de ei” (v. 30-31).

c)  Tot Duminica,  a opta zi, dupa inviere, s-a aratat Iisus iarasi Apostolilor cand era si Toma cu ei , si cand , desi nu se arata in Evanghelie, i-a dat desigur si lui harul apostoliei prin Sfantul Duh, har de care el nu putea fi  lipsit.

5)  Duminica a fost si ziua in care s-a produs si Pogorarea Duhului Sfint, la Cincizecime

6)  Duminica Pogorarii Duhului Sfint se numeste si Duminica cea Mare pentru ca in aceasta zi ia nastere oficial Biserica lui Hristos.

 
 

Lenin coborat ?

05 Mar

Acum 21 de ani statuia lui Vladimir Ilici Ulianov alias LENIN din fata Casei Scanteii /Presei Libere a fost coborata de pe soclu la presiunea multimilor care nu mai suportau  o imagine a unuia care amintea de cei mari mari teroristi si anarhisti ai lumii .

Am dat fizic jos de pe soclu o statuie care simboliza si supunerea noastra Rusiei si celor care se supun secerii si ciocanului regimului nefiresc , anticrestin si despotic rus , impus cu forta si cu ajutorul cozilor noastre de topor si in Romania .

Dar Lenin a fost cu adevarat coborat de la noi de pe soclu sau nu ?

Acum stand stramb si judecand drept parca Nu si poate sigur un nu hotarat !

Prea multe inca ne leaga de ceea ce a fost , prea multi sunt inca in atentia noastra si ne conduc de atunci citire pana astazi , prea multi primesc onoruri in democratie ca au slujit regimul criminal impus de Lenin si acolitii lui si pe la noi , prea multi inca nu s-au trezit , prea multi nu vor si unii nu pot fi treziti , prea multi fac jocurile celor care si in urma cu multi ani conduceau , prea multi sunt in starea de leguma si mult prea multi s-au saturat sa mai aibe stire de ce este pe la noi si au plecat peste mari si tari numai sa nu mai vada consecintele unor regimuri care tot pe ei,  cei rosii,  inca ii au in conducerile diferitelor institutii .

Lenin deci unde este ?

Pare nevazut , dar inca eu cred ca este pe soclul statuii lui chiar daca material statuia nu-l mai are !

Cu ce folos l-am indepartat de acolo ?

Mai bine era unde ai nostri comunisti  l-au asezat candva in istorie si aveam alta devenire si un alt proces istoric al democratizarii Romaniei , in care scapam de cei care au condus tara pana in 1989 si aduceam orizonturile neamului la faclia democratiei occidentale , fara de sincopele care ne-au facut de ras si din care rasar cu miresme de animalitate si grota falnicele mineriade .

Cu ele ne-am pierdut tot nectarul care ne fusese dat cu darnicie de toti semenii de buna credinta din tara si , mai ales , din afara ei .

Am pierdut o sansa si inca nu am gasit-o pe cea de a doua .

Unde este statuia lui Lenin ?

Acolo si poate daca nu o vedeti pe soclu nu este mare pacat ca o simtiti in suflet ca o mare pierdere si ca tot binele de atunci nu se mai intoarce , nu ?

Ce grazavie am realizat prin inaintarea in ani fara de ea cand tot ce s-a miscat pe aici a fost in spiritul ei ?!

Pacat !!!

P.S.

Aceasta este a 600 postare a mea pe blog!

Multumesc cerului de ingaduinta de a fi in blogosfera !

 

Eroul si trezirea celor vii

03 Mar

Liviu Cornel Babes, brasoveanul de 47 de ani care si-a dat foc in martie 1989 pentru a protesta impotriva regimului comunist al lui Nicolae Ceauescu, a fost comemorat, miercuri, la crucea de la baza partiei “Bradul” din Poiana Brasov, transmite Agerpres. Babes s-a autoincendiat la 2 martie 1989, in timp ce cobora pe partia din Poiana Brasov, purtand in mana un carton pe care scria ”Stop Murder! (Opriti crima) Brasov =Auschwitz”.

Comemorarea, in cadrul careia au fost depuse coroane si jerbe de flori si a fost oficiata o slujba religioasa, a fost organizata de Asociatia “15 Noiembrie 1987″, de familia eroului si de prietenii acestuia.

Primarul Brasovului, George Scripcaru, a declarat ca Liviu Cornel Babes va avea anul viitor un monument in municipiu: “Am inceput demersurile, se va organiza un concurs la nivel national timp de sase luni, impreuna cu Uniunea Artistilor Plastici, iar in septembrie va fi selectata lucrarea cea mai elocventa. Impreuna cu familia lui Liviu Cornel Babes vom stabili locul in care va fi amplasat in municipiul Brasov, cel mai probabil in zona centrala. Cu siguranta, anul viitor, in 2 martie, monumentul va fi gata. Costurile pentru construirea acestuia vor fi suportate de primarie si de Asociatia “15 Noiembrie 1987″.

Scripcaru a mai spus ca, odata cu inceperea dezafectarii unor constructii din Poiana Brasov, se va lua in calcul si amenajarea zonei de la baza partiei ”Bradul” unde se afla crucea lui Cornel Liviu Babes, intrucat foarte aproape de aceasta s-au facut unele constructii, iar crucea aproape ca nu se mai vede.

De asemenea, dupa modernizarea domeniului schiabil din Poiana Brasov, partia ”Bradul” ar putea purta numele lui Liviu Cornel Babes.

Sotia eroului, Etelka Babes, a declarat ca este o onoare pentru familie ca s-a gandit cineva sa faca un momument pentru sotul ei: “Sunt onorata sa aud ca dupa 22 de ani s-a gandit cineva sa faca un monument pentru sotul meu. Cred ca toti cei care au luptat si au suferit in regimul comunist pentru ca oamenii sa traiasca azi mai bine merita sa aiba un monument”.

Babes s-a autoincenidat la 2 martie 1989, in timp ce cobora pe partia Bradul din Poiana Brasov, purtand in mana un carton pe care scria ”Stop Murder! (Opriti crima) Brasov =Auschwitz”. Doua ore mai tarziu el a murit la Spitalul Judetean, unde fusese transportat. El a fost numit Jan Palach al Romaniei, dupa numele studentului ceh care si-a dat foc in anul 1969 in piata Wenceslas din Praga, in semn de protest fata de invadarea Cehoslovaciei in anul 1968 de catre trupele sovietice.

Liviu Cornel Babes avea 47 de ani cand a murit si era maistru la Intreprinderea de Prefabricate din Brasov.

Incidentul a fost facut public mai intai in strainatate, de catre turistii straini aflati in statiunea Poiana Brasov.
( SURSA: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8353711-liviu-cornel-babes-brasoveanul-care-dat-foc-martie-1989-pentru-protesta-impotriva-regimului-ceausescu-comemorat-poiana-brasov.htm ).

Sunt exemple de gesturi uimane care nu pot si nu trebuie uitate, ca acesta !

Sunt oameni care au avut o viziune mai in amanunt fata de viata distrusa de totalitarism si au dorit sa protesteze in cel mai jertfelnic mod .

Dumnezeu sa-l aiba in pace !

Eu multumesc cerului ca am mai avut si asemenea eroi care au adus un pic de trezire unei multimi care era traumatizata si amortita de raul ciumei rosii.

 

In honorem !

02 Mar

In honorem – profesorului Vasile Băghină !

Domnul profesor Vasile Băghină a slujit Cantemirul aproape 40 de ani, din 1955 în 1993.

DATE  BIOGRAFICE

  • Născut pe 2 martie 1931 în Sînnicolau  Mare .
  • Şcoala primară a urmat-o la Turnu – Severin (1938-1942).
  • A făcut 6 ani de liceu militar la Craiova şi doi ani (1948-1950) la Liceul „Traian”  din Turnu.
  • Facultatea de Matematică şi Fizică la Universitatea Bucureşti a absolvit-o în 1955.
  • Din acest an până în 1993 a fost profesor la Liceul Militar „Dimitrie Cantemir”.
  • Între 1962-1963 a deţinut funcţia de director adjunct pentru partea reală (ştiinţifică).

S-a dăruit generos, cu competenţă şi însufleţire  muncii de la catedră, iniţierii tinerilor cantemirişti în tainele matematicii. 35 de promoţii au amintirea unei atmosfere calde, deschise la orele predate de domnul profesor, care nu de puţine ori aveau şi exigente evaluări ale  muncii tinerilor. A colaborat în nume propriu şi prin sutele de elevi la „Gazeta matematică”, a obţinut la concursurile , olimpiadele şcolare şi sesiunile de referate şi comunicări ale elevilor  rezultate de excepţie.

Bonom, sociabil, bun coleg, respectuos, stimând omul şi valenţele lui multiple, a fost educator model, bucurându-se de respectul şi stima foştilor elevi şi colegi.

Înzestrat cu o imensă putere de muncă, a fost un spirit pătrunzător, analitic şi sintetic.

Raţionamentele sale bazate pe o vastă cultură matematică şi pe un simţ practic deosebit erau de o logică perfectă, ţinteau esenţialul, ideea novatoare, corectitudinea şi rigoarea ştiinţifică.

Din vasta sa experienţă a oferit cu generozitate celor care i-au fost aproape: elevilor cantemirişti.

I-a iubit, îndrăgindu-şi meseria, i-a stimat, plăcându-i spiritul deschis şi cald al normalităţii umane, i-a stimulat, deschizându-le calea spre a se cunoaşte mai bine.

A împărţit în jurul său binele, sfatul bun, vorba caldă, prietenia şi o nesfârşită dragoste de viaţă.

Colegilor săi le-a modelat  pregătirea cu discreţie, eleganţă şi pricepere. I-a făcut să înţeleagă că succesul necesită muncă, stăruinţă şi încredere în forţele proprii.

Pentru modul în care a slujit şcoala şi ştiinţa matematică, pentru OMUL model şi familistul convins aducem astăzi prinosul nostru de recunoştinţă, omagiul nostru de respect şi preţuire în ziua în care împlineşte 80 de ani şi în clipa în care mai marii obştii brezene au hotărât să-i confere  titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului.

La mulţi ani, domnule profesor !

 

Martisor 2011

01 Mar

Tuturor doamnelor si domnisoarelor,

1 Martie sa aduca tuturor doamnelor si domnisoarelor o raza de soare, un bob de fericire si un ocean de  bucurii.
Cu drag, din drag pentru voi!

Daca n-ai fi,

Daca n-ai zambi,

Daca n-ai exista,

Daca n-ai canta,

Nici viata n-ar fi,

Nici noapte, nici zi,

Nici prunci pe pamant,

Nici soare, nici vant,

Nimic nu ar fi,

Fara tine,

Sa stii!

O primăvară frumoasă!

Martisorul prins in piept,
Si daruit de cind e firea,
Sa-ti ocroteasca gindul drept
Si rostul casei si… iubirea.