RSS
 

Succes LEN !

09 Feb

Legea educatiei intra miercuri, 09 februarie 2011 , in vigoare, la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, dar o buna parte din prevederile ei vor fi implementate pe parcursul mai multor ani, conform dispozitiilor finale si tranzitorii.

Astfel, clasa pregatitoare intra in vigoare incepand cu anul scolar 2012-2013, masura introducerii clasei a IX-a in invatamantul gimnazial intra in vigoare incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012, iar examenul de bacalaureat se va desfasura dupa un nou model incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013.

Admiterea la liceu se va desfasura in conformitate cu prevederile noii legi incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012. Masura acordarii a 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut se aplica incepand din anul 2013, iar finantarea de la bugetul de stat si cel local cu minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv se aplica de la 1 ianuarie 2012.

Preparatorii universitari au la dispozitie 4 ani, de la data de 9 februarie 2011, pentru a lua diploma de doctor si a ocupa astfel, potrivit legii, functia de asistent universitar. Tot 4 ani au la dispozitie pentru a-si lua doctoratul asistentii universitari, lectori universitari, sefii de lucrari si cercetatorii. In caz contrar, contractele de munca ale acestora vor fi desfacute.

Senatele universitare sunt obligate ca, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare legii, sa definitiveze noua carta universitara, regulamentele si metodologiile de organizare si functionare a universitatilor.

In termen de 8 luni de la intrarea in vigoare a legii legi, Ministerul Educatiei va trebui sa elaboreaza metodologiile, regulamentele si celelalte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legii. Modificarile prevazute de Legea educatiei necesita circa 50 de hotarari de guvern si 100 de ordine de ministru.

( sursa : http://www.ziare.com/scoala/educatie/legea-educatiei-intra-de-miercuri-in-vigoare-1074337)

Eu credeam , ca la istorie , ca 30 de zile sunt implinite pe 10 .02 neluandu-se in seama ziua in care s-a publicat legea in Monitorul Oficial .

oricum, sa-i uram sa fie de bun augur , sa aiba viata lunga , sa schimbe ceea ce era anchilozat in sistem , sa aseze relatii noi in curriculum, sa puna temeliile unui invatamant modern , bazat pe competente si pe increderea ferma ca elevul trebuie sa se simta ca este in scoala lui , la scoala sa este cu el prietenoasa , ca isi poate centra activitatea pe ceeea ce el doreste sa fie in aceasta lume , ca lumea si realitatea trebuie sa fie vazute prin ochii lui si sa primeasca ajutorul pe care il va cere de la specialisti .

Prea multi diletanti , prea mare troglodeala , inertie si lipsa de respect pentru cei tineri care au viata lor inainte si scoala trebuie sa-i descopere , sa le intareasca ceea ce au pozitiv si sa-i ajute sa traiasca laolalta in colectivitate fara discriminare , fara angoase etnice, fara antisemitism etc.

A cladi NOUL din lege este greul vremii viitoare !

Aici rolul cel mare revine in continuare liderului/ministrului  care are nobletea de a fi cel care da un alt drum celui mai mare segment al natiunii tinere .

SUCCES LEN !

 

Leave a Reply