RSS
 

In memoriam: Vasile Paraschiv

21 Feb

Vineri, 4 februarie 2011, a încetat din viaţă una dintre cele mai cunoscute şi sonore voci ale disidenţei anticomuniste din România anilor ’70-’80: Vasile Paraschiv.

Născut la 3 aprilie 1928 în comuna Clinceni, satul Ordoreanu, judeţul Ilfov, Vasile Paraschiv a fost unul dintre puţinii care, în anii dictaturii comuniste, au ales să protesteze împotriva abuzurilor statului totalitar. Unul dintre primele lui gesturi de frondă l-a reprezentat renunţarea la statutul de membru al Partidului Comunist Român, în noiembrie 1968.

Era o perioadă în care Nicolae Ceauşescu se bucura de o imensă popularitate în rândul cetăţenilor, membri sau nemembri de partid, ca urmare a poziţiei luate faţă de invadarea Cehoslovaciei în august 1968 de către Trupele Tratatului de la Varşovia. Renunţarea la carnetul PCR reflecta, în cazul lui Vasile Paraschiv, nesupunerea faţă de dogmele unei ideologii egalitariste, oarbă în faţa condiţiei umane şi a realităţilor istorice. Din noiembrie 1968, Vasile Paraschiv s-a opus în mod deschis regimului comunist, solicitând prin numeroase apeluri respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti stipulate formal în Constituţia României socialiste. Fără teamă şi fără inhibiţii, Vasile Paraschiv a reclamat abuzurile la care nomenclatura Partidului supunea cetăţenii obişnuiţi ai ţării. Scrisorile şi plângerile sale scot la iveală privaţiunile, lipsurile materiale şi spirituale, dar şi arbitrariul specific politicii comuniste. O altă îndrăzneaţă acţiune a lui Vasile Paraschiv a fost încercarea de a înfiinţa un Sindicat Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR) în anul 1971. În 1977 s-a alăturat acţiunii lui Paul Goma pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti în România.

Răspunsul autorităţilor comuniste la aceste acte individuale de curaj şi de conştiinţă a fost brutal. Acţiunile delatorilor şi deciziile Securităţii au condus la arestarea şi anchetarea domnului Paraschiv, precum şi la internarea sa în mai multe spitale de psihiatrie. Vasile Paraschiv şi familia domniei sale au fost plasaţi sub un regim de strictă supraveghere până târziu, la prăbuşirea regimului Nicolae Ceauşescu în decembrie 1989. La aceste practici represive, unele dintre ele extinse şi asupra familiei, prietenilor şi apropiaţilor, au participat ofiţeri de Securitate şi Miliţie, procurori, medici psihiatrii şi, nu în ultimul rând, activişti zeloşi ai PCR. Scrisorile domnului Vasile Paraschiv către Radio Europa Liberă au scos la iveală în faţa întregii lumi libere toate nedreptăţile şi abuzurile comise de regimul Ceauşescu. După 1964, dizidenţa românească a cunoscut puţine care să egaleze meritele morale, tenacitatea lăuntrică şi dârzenia lui Vasile Paraschiv. În cuvintele profesorului Vladimir Tismăneanu, pentru bonzii pseudo-sindicalismului comunist, Vasile Paraschiv simboliza o tradiţie pe care ei faceau totul s-o anihileze.  Pentru Vasile Paraschiv, esenţa comunismului era minciuna, dedublarea, persiflarea şi negarea demnităţii umane.  De aici şi insistenţa sa, înainte şi după 1989, pentru refuzul de a tolera abuzurile şi fărădelegile.

După 1989, domnul Paraschiv s-a implicat personal în procesul de recuperare a memoriei şi de cunoaştere a adevărului despre „noaptea totalitară” aşternută asupra României, începând din 1945. Astfel, Vasile Paraschiv a publicat mai multe volume, a participat la numeroase conferinţe publice, a dat interviuri şi a mărturisit în faţa tinerelor generaţii adevărul despre coşmarul experienţei totalitare. El a vorbit în special despre psihiatria politică practicatăîn mai multe spitale din România comunistă. Vasile Paraschiv a fost un prieten devotat al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România. Dintre cărţile publicate de Vasile Paraschiv menţionăm Lupta mea pentru sindicate libere în România. Terorismul politic organizat de statul comunist (Polirom, Iaşi, 2005) şi „Aşa nu se mai poate tovarăşe Ceauşescu!”– Memorii după 20 de ani (Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2007) – ultimul volum apărut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. În iulie 2008, IICCR, împreună cu Vasile Paraschiv, a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o sesizare penală împotriva unor foşti ofiţeri de securitate şi miliţie, medici psihiatri, activişti de partid, ale căror fapte au constat în „cercetarea abuzivă a luptătorului anticomunist Vasile Paraschiv, în răpirea şi torturarea repetată a acestuia, în utilizarea psihiatrei pentru reprimarea sa, în supunerea lui la tratamente crude, inumane şi degradante”.

Trecerea la cele veşnice a lui Vasile Paraschiv lasă un gol în suflet. Toţi cei care l-au cunoscut îi vor simţi lipsa. Memoria actelor sale de curaj şi demnitate va dăinui. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

( sursa:http://www.iiccmer.ro/ro/presa/comunicate/comunicate_de_presa_2011/in_memoriam_vasile_paraschiv/)

 

Leave a Reply