RSS
 

Cuza- 145 !

11 Feb

Astazi se implinesc 145 de ani de la abdicarea fortata a lui Alexandru Ioan Cuza , Domnul Unirii.Evenimentul a fost pregatit din vreme de Partida Nationala , de oamenii din umbra care vegheau la Binele tarii.

S-a ales un moment prielnic pe plan international , cand marile puteri erau implicate in conflicte zonale .Cuza era cu mandat .Sapte ani de domnie au asezat tara pe un drum de modernizare europeana .

Dar totul era recunoscut numai pentru o domnie  personala .

Pentru a salva UNIREA ca proces , ca fapt implinit aveam nevoie de o revolutie a Unirii si a independentei care in fapt a fost inceputa cu aceasta zi de 11 .02.1866.

aceasta data capata conotatiile unei zile istorice numai si numai in contextul incarcarii ei cu alte valente ale procesualitatii cladirii Romaniei Mari printrun program care era bine tocmit de pasoptisti si atent urmarit de cei care doreau a salva acest neam pe cale de a fi distrus de puterile vecine , mari si doritoare de noi rapturi teritoriale .

Miscarea aceasta din 11 februarie vine sa adauge o pagina de glorie pentru noi nu prin inlaturarea lui Cuza , ci prin gasirea unei solutii de a realiza unirea definitiva a Moldovei cu tara romaneasca sub o singura domnie asa cum noi romanii de capul nostru am realizat-o in dauna intereselor mai marilor pamantului european .

aducera pe tron , de forma , a unui print strain- Filip de Flandra  , a se vedea si hotararile adunarilor ad-hoc din 7 si 9 octombrie 1857 , care stipulau asa ceva , locotenenta domneasca si miscarea sustinuta si provocata de Franta de a-l pune principe pe Carol pe noul tron vacant al Romaniei au fost masuri nationale de interes european , fapte de glorie ale unor personalitati care miscau Romania pe sincronizarea ei cu Europa si spre un drum care insemna dezvoltare si intarirea elementului romanesc in zona si nu invers .

Suntem intro vreme in care acum nimeni nu mai are ganduri de glorie pentru nimeni , dar faptele cele mari nu se pot construi in istoria popoarelor decat cu oameni mari , care au proiectii pe termen foarte lung despre neamul nostru si sunt debarasati de meschinarii si fapte de nimicuri pamantesti .

cei care au adus pe tron pe Carol , cei care au realizat o constitutie pentru un stata care era inca in Evul Mediu , cei care au realizatpartide politice ce aveau chip european si trasaturi romanesti trebuie sa primeasca gloria noastra la scara cea mare a istoriei nationale .

glorie acestei zile din aceasta perspectiva !

Nu ne e o zi de rusine si un fapt al unui nou inceput pentru o structura statala firava care avea nevoie de reserse mari politice internationale de a rezista .Si ele s-au gasit incepand cu acest eveniment .

cinste lor !

 

Leave a Reply