RSS
 

Archive for februarie 9th, 2011

Succes LEN !

09 Feb

Legea educatiei intra miercuri, 09 februarie 2011 , in vigoare, la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, dar o buna parte din prevederile ei vor fi implementate pe parcursul mai multor ani, conform dispozitiilor finale si tranzitorii.

Astfel, clasa pregatitoare intra in vigoare incepand cu anul scolar 2012-2013, masura introducerii clasei a IX-a in invatamantul gimnazial intra in vigoare incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012, iar examenul de bacalaureat se va desfasura dupa un nou model incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013.

Admiterea la liceu se va desfasura in conformitate cu prevederile noii legi incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012. Masura acordarii a 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut se aplica incepand din anul 2013, iar finantarea de la bugetul de stat si cel local cu minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv se aplica de la 1 ianuarie 2012.

Preparatorii universitari au la dispozitie 4 ani, de la data de 9 februarie 2011, pentru a lua diploma de doctor si a ocupa astfel, potrivit legii, functia de asistent universitar. Tot 4 ani au la dispozitie pentru a-si lua doctoratul asistentii universitari, lectori universitari, sefii de lucrari si cercetatorii. In caz contrar, contractele de munca ale acestora vor fi desfacute.

Senatele universitare sunt obligate ca, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare legii, sa definitiveze noua carta universitara, regulamentele si metodologiile de organizare si functionare a universitatilor.

In termen de 8 luni de la intrarea in vigoare a legii legi, Ministerul Educatiei va trebui sa elaboreaza metodologiile, regulamentele si celelalte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legii. Modificarile prevazute de Legea educatiei necesita circa 50 de hotarari de guvern si 100 de ordine de ministru.

( sursa : http://www.ziare.com/scoala/educatie/legea-educatiei-intra-de-miercuri-in-vigoare-1074337)

Eu credeam , ca la istorie , ca 30 de zile sunt implinite pe 10 .02 neluandu-se in seama ziua in care s-a publicat legea in Monitorul Oficial .

oricum, sa-i uram sa fie de bun augur , sa aiba viata lunga , sa schimbe ceea ce era anchilozat in sistem , sa aseze relatii noi in curriculum, sa puna temeliile unui invatamant modern , bazat pe competente si pe increderea ferma ca elevul trebuie sa se simta ca este in scoala lui , la scoala sa este cu el prietenoasa , ca isi poate centra activitatea pe ceeea ce el doreste sa fie in aceasta lume , ca lumea si realitatea trebuie sa fie vazute prin ochii lui si sa primeasca ajutorul pe care il va cere de la specialisti .

Prea multi diletanti , prea mare troglodeala , inertie si lipsa de respect pentru cei tineri care au viata lor inainte si scoala trebuie sa-i descopere , sa le intareasca ceea ce au pozitiv si sa-i ajute sa traiasca laolalta in colectivitate fara discriminare , fara angoase etnice, fara antisemitism etc.

A cladi NOUL din lege este greul vremii viitoare !

Aici rolul cel mare revine in continuare liderului/ministrului  care are nobletea de a fi cel care da un alt drum celui mai mare segment al natiunii tinere .

SUCCES LEN !

 

Unde locuim ?

09 Feb

Suntem tentati sa cladim in aceasta trecere o casa a noastra in speranta ca ea fiind pe stanca ne va ajuta sa trecem peste relele vremii si peste patimile clipei pline de necaz, de incingere de rau , peste invatatura care ne indeamna la incalcarea marii porunci sa-si iubesti semenul  si sa vezi in fiecare o oglinda a ta cel creat peste toate dorintele din voia Lui .

Suntem in slava credintei ca a locui in afara noastra intro casa este un scop al vietii , dar multi , astazi , nici acest umil element de animalitate nu poate fi rezolvat .

Credinta mea este ca avem o grija deosebita fata de cei care trebuie sa vada bine cu ochii mintii casa din suflet , temelia ei , caramizile ei , ferestrele si acoperisul ei .Este ea in slava noastra ?

Aduce ea binele fapturii noastre ?

Cată  ea la indestulare de spirit si la aplecare de izbanda catre cel din noi si cel de langa noi ?

Si apoi la drept vorbind cea care trebuie sa ne intareasca , sa ne dea imboldul firii de a fi in eternitate este vesnica locuinta a fapturii noastre .Trebuie sa fie ea protejata ?

Avem dreptul la a propune ceva care sa fie altfel decat cea care ne-a scos din nimic si ne-a urcat in nimicuri ale vietii ?

suntem in responsabilitate daca traim numai in casa si in mediul in care avem sansa sa fim in trup ?

credem ca taria noastra este in numarul de case pe care le avem in proprietatea acestei clipe trecatoare ?

Dece suntem asa de nevazatori in clipe de mare Lumina ?Daca ne intarim casa cea mare a sufletului nostru , daca ne intemeiem gandul in acest mic taram al unei libertati aproape iluzori atunci nu sesizam ca totul are o intemeiere care nu ne apartine , ca totul curge dintrun izvor care nu este al nostru , ca viitura cresterii noastre este aparenta la scara marii credinte ca adormirea noastra este esenta venirii in aceasta Lume a Lui.

daca suntem ai Lui in Lumea LUi cu un mers al LUi dat noua ca liber arbitru atunci lucuim toti cu chirie si suntem chiriasii acestei treceri .

Zalogul pentru acest serviciu este bucuria ca suntem laolalta cu cei dragi , ca avem a spune ca orice chemare a Lui si a tuturor ca suntem bucurosi ca avem cele cinci simturi pentru care indreptarea noastra este spre cei ca noi si la noi .

Locuim cu chirie intro lume care ne-a fost data cu simbrie si din pacate nu am stiut ce sa facem cu ea .?!!!

Oamenii nu au fost in stare decat sa produca Babelul si sa admita conflictul ca eternitate a vietii .

Ce pacat !

Cata frumusete aveam intrun loc asa de minunat daca avem cu totii dintrun inceput alte idei si acelasi zeu care sa ne indrepte spre noi si nu spre ura altora ?

Pe cand altceva ?