RSS
 

Memento !

27 Ian

Astazi, 27 ianuarie a.c., este Ziua Internaţională a comemorării memoriei victimelor Holocaustului.

O zi in care amintirile sunt cele care ne fac sa ne rusinam ca a fost posibil sa se intample asa ceva in istoria recenta a umanitatii.

Seful statului nostru a afirmat astazi:

„Este pentru mine o întâmplare şi o ocazie extraordinară să particip la comemorarea Holocaustului în faţa clădirii care simbolizează în Europa lupta pentru drepturile omului. România este una din ţările care şi-a asumat Holocaustul împotriva evreilor şi împotriva populaţiei rome. În momentul de faţă, despre Holocaust se învaţă în şcoli, se învaţă în universităţi în România. Am avut tăria şi forţa să ne asumăm propria istorie.

Permiteţi-mi ca, în numele poporului român, să adresez celor care au scăpat din teroarea împotriva evreilor şi a romilor, cele mai adânci sentimente de respect şi recunoştiinţă pentru generozitatea lor. De ce vorbesc despre generozitate? Aceşti oameni trăiesc printre noi fără să ne urască. Permiteţi-mi să mă gândesc cu adânc regret că aşa ceva a fost posibil în Europa.

Acum, în perioadă de criză, sunt locuri în Europa în care se manifestă din nou rasismul. Ca oameni responsabili, ca politicieni responsabili, avem obligaţia să nu tolerăm astfel de întâmplări, fie că ele sunt promovate chiar de unele partide parlamentare europene. A tolera asemenea atitudini înseamnă că ne-am uitat istoria recentă. Vă asigur că în România acest lucru nu mai este posibil.”

( http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12717&_PRID=lazi )

 
 

Leave a Reply

 

 
 
  1. jrNo Gravatar

    31/01/2011 at 9:52 PM

    extras din „Viaţa etică” de Iehuda Ben Aşer, înţelept care a trăit între 1270 – 1349.
    Cinevai la întrebat: „Am observat că, întotdeauna, arăţi respect oricărui om”. Înţeleptul a răspuns: „Încă nu am întâlnit vreunul a cărui superioritate faţă de mine să nu i-o recunosc. De aceea, îi arăt respect. Dacă este mai bătrân, desigur, a săvârşit mai mult bine decât mine. Dacă este mai sărac, a avut de îndurat mai grele suferinţe. Dacă este mai înţelept, trebuie cinstit pentru înţelepciunea sa, iar dacă nu este mai deştept, nu e atât de vinovat pentru păcatele sale”. Într-un cuvânt – respectă şi vei fi respectat!