RSS
 

+Daniel BELL !

26 Ian

Am invatat despre el ca este un MARX al capitalismului si iata ca acum pot fi unul dintre cei care cutez a face lui un necrolog !

Daniel Bell (10.05.1919-25.01.2011) a fost un sociolog şi un profesor emerit la Universitatea Harvard , cel mai bine cunoscut pentru contribuţiile sale seminale la studiul de post-industrialism . El a fost descris ca “una dintre cele americane mari intelectuali din perioada postbelică.”

Daniel Bell s-a născut în 1919 în Lower East Side din Manhattan, în New York City . Parintii lui, Benjamin şi Anna Bolotsky, au fost iniţial cu radacinile in  Europa de Est. Ei au lucrat în industria de confectii. Tatăl său a murit când el avea opt luni, şi a crescut cu rude care trăiesc împreună cu mama şi fratele său mai în vârstă.  La vârsta de 13 ani, numele de familie a fost schimbat din Bolotsky la Bell.

Educaţie

Bell a absolvit de la City College din New York cu o diplomă de licenţă în domeniul ştiinţei şi ştiinţe sociale in 1938, si a studiat pentru încă un an la Universitatea Columbia (1938-1939). [4] [2]

Carieră

Bell a început viaţa profesională ca jurnalist, fiind managing editor al The New Leader revista (1941-1945), redactor de muncă din Fortune (1948-1958) şi mai târziu co-editor (cu prietenul său colegiu Irving Kristol) de Interes Public revista (1965-1973).  La sfarsitul anilor 1940 Bell a fost instructor în Ştiinţe Sociale la Colegiul de la Universitatea din Chicago. În 1960, Columbia ia acordat titlul de  doctor.  Ulterior, el a predat sociologie, în primul rând la Columbia (1959-1969) şi apoi la Harvard până la pensionarea sa în 1990.

Bell a fost, de asemenea, vizit Pitt profesor de Istorie şi a instituţiilor americane de la Universitatea Cambridge în 1987. El a servit ca un membru al preşedintelui Comisiei pentru tehnologia în domeniul în 1964-1965 şi ca membru al preşedintelui Comisiei privind o agendă naţională pentru anii 1980, în 1979.

Bell a primit diplome de onoare de la Harvard, Universitatea din Chicago , paisprezece alte universităţi din Statele Unite, şi Universitatea Keio din Japonia . El a primit de asemenea, un Lifetime Achievement Award din Sociologice Asociatiei Americane în 1992, şi Talcott Parsons Premiul pentru Ştiinţe Sociale de la Academia Americană de Arte şi Ştiinţe în 1993. He was given the Tocqueville Award by the French government in 1995. El a fost premiat cu Premiul Tocqueville de către guvernul francez în 1995.

Bell a fost director al Fundaţiei Suntory şi un savant în reşedinţă a Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe .

Bell a fost descris ca un “socialist în economie, un liberal în politică, şi un conservator în cultură.

Bursă Bell este cel mai bine cunoscut pentru contribuţiile sale la post-industrialism . Cele mai influente carti ale sale sunt Sfârşitul ideologiei (1960), Contradicţiile culturale ale capitalismului (1976)  şi Societatea post-industriala (1973). [8] Două dintre cărţile sale, Sfârşitul ideologiei şi Contradicţiile culturale ale capitalismului au fost enumerate de Times Literary Supplement ca printre cele 100 cele mai importante carti din a doua jumătate a secolului XX. Pe lângă Bell numai Isaiah Berlin , Claude Lévi-Strauss , Albert Camus , George Orwell şi Hannah Arendt , a avut două cărţi aşa enumerate.

În Sfârşitul ideologiei, Bell sugerează că marile ideologii  mai vechi şi derivate din secolele XIX  şi inceputul secolului XX  sunt epuizate, şi că ideologii noi vor apărea în curând.

Oricum am vedea lucrurile , a murit un om mare de cultura si unul dintre cei care au trasat pentu viitorime jaloanele unei bune intelegeri a evolutiei societatii umane si a fiecaruia dintre noi.

 

Leave a Reply