RSS
 

Archive for ianuarie 18th, 2011

+ Cristian Paturca

18 Ian

Cantautorul Cristian Paturca, autorul “Imnului golanilor”, a murit marti,18 ianuarie 2011, in urma unei indelungate suferinte.

Paturca a decedat la domiciliul sau din Bucuresti, cadavrul sau fiind descoperit de catre un echipaj SMURD. Maries si alti revolutionari se afla la capataiul artistului.

Cristian Paturca a devenit cunoscut publicului datorita “Imnului Golanilor”, cantat pe toata durata manifestatiilor din Piata Universitatii, de la inceputul anilor ’90. Ulterior, el a fost o prezenta nelipsita de la manifestatiile anti-comuniste si pro-democratie desfasurate in Bucuresti in ultimele doua decenii. Potrivit unui material din Evenimentul Zilei, “Imnul Golanilor” a fost compus “in cinci minute, in toaleta Facultatii de Geologie a Universitatii Bucuresti”.

In decembrie 2007, Paturca a fost internat in stare grava la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Pneumofiziologie “Marius Nasta” din Bucuresti. El a fost dus la sectia de Anestezie Terapie Intensiva a spitalului, cu hemoragie interna.

Medicii l-au suspectat, initial, de cancer pulmonar, insa, dupa 2 zile de tratament, starea lui s-a ameliorat.

Dupa ce hemoragia a fost oprita, pacientul a fost mutat la sectia a IV-a a spitalului, cu diagnosticul de tuberculoza pulmonara.

La 21 mai 2008, Paturca a fost evacuat din casa in care s-a nascut, situata in Bucuresti pe strada Dr Lister, imobilul fiind nationalizat si revendicat.

In martie 2010, pe cand se afla internat la Spitalul  “Victor Babes” din Capitala, Paturca a primit certificatul de revolutionar preschimbat, acesta fiindu-i inmanat de secretarul general al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR), Adrian Nicolaescu.

Autoritatile l-au instiintat ca va primi o indemnizatie reparatorie lunara de aproximativ 2.000 de lei, a carei valoare nu se impoziteaza, si care se acorda numai luptatorilor care au un salariu mai mic decat salariul mediu brut. Cantautorul a primit aceasta indemnizatie si retroactiv, incepand din ianuarie 2005 (luna urmatoare depunerii cererii si documentatiei la sediul SSPR).

Autorul celebrului “Imn al Golanilor” a fost vizitat, la 20 februarie 2010, la spital de presedintele Traian Basescu, care a dorit sa se intereseze de starea sa de sanatate.

“Presedintele mi-a promis sprijin in orice moment si pentru aceasta ii multumesc foarte mult”, a spus atunci Paturca.

Una dintre ultimele aparitii publice ale lui Paturca a fost in iunie 2010, cand in timpul evenimentelor ce marcau 20 de ani de la mineriade, Paturca a sustinut un concert aniversar si si-a lansat cartea “Mi-e greu titlul de erou…”.

Imnul Golanilor (preluat de pe www.versuri.ro):

A fost o data ca-n povesti
A fost in Romania,
O mare gasca de golani,
Ce-au alungat sclavia.
Noi nu ne-am confundat nicicind
Cu “oamenii de bine”,
Numiti si neocomunisti
Cu fara de rusine.

Refren:
Mai bine haimana,
Decit tradator,
Mai bine huligan,
Decit dictator,
Mai bine golan,
Decit activist,
Mai bine mort,
Decit comunist.

Vrem libertate
Nu comunism
Si nici schimbari de forme
Si deaceea, securisti,
Sa nu ne puneti norma.
Noi nu vrem neocomunism,
Nici neolibertate,
“Democratii” originale
Si nici minciuni sfruntate.

Ne-ati intrebat ce vrem aici
Dar stie toata tara,
Noi sustinem punctul 8
De la Timisoara.
Sa cada patru-sapte-trei
Ce tine TVR,
Legind in lanturile ei,
Chiar si cuvintele !

Alegeri fara comunisti,
Fara nomenclatura,
Si nu va temeti de golani
Fara coloratura.
Din cei care au murit
Ne-am reintors naluci
Sa nu mai fie cum a fost
Macelul de atunci

( sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-8218782-murit-cristian-paturca.htm ).

A murit un simbol , un om simplu care a prins in vers si cantec esenta unei perioade , a unui mare eveniment istoric la care Romania a putut fi in fruntea Europei Rasaritene care credea ca se poate repede si usor scapa de comunisti : PIATA UNIVERSITATII.


Ne-am inselat ??!!


Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !