RSS
 

Archive for ianuarie 9th, 2011

Primul deceniu

09 Ian

A trecutdin acest secol al XXI-lea un prim deceniu si pentru noi 2001-2010.

Care sunt realizarile lui ?

1.      cresterea economica din ultimul deceniu a fost insotita de dezechilibre macroeconomice severe, care au culminat cu datorii bugetare record in anii 2008-2010, de probleme structurale nerezolvate si perpetuu amanate, de politici economice neadecvate, de politici sociale fara acoperire financiara.

2.     martorul coruptiei si a prea multor privatizari incheiate in defavoarea statului si a romanilor

3.    Pentru prima data dupa 1989, rata somajului a crescut constant timp de 21 de luni consecutiv, intre 1 iulie 2008 si 31 martie 2010.

4.    Economia privata a fost efervescenta

5.    Cresterea economica din anii 2000 – 2008 a fost gestionata de guverne risipitoare care au lasat in urma o natiune prea putin reformata, o economie prea putin flexibila pentru a se putea adapta la noile riscuri.

6.    Lipsa de transparenta, ineficienta guvernamentala, slaba calitate a politicilor publice si absenta unor politici de resurse umane motivante – toate opun rezistenta la curatarea si simplificarea sistemului public.

7.    Neclarificarea legislatiei, nesimplificarea fiscalitatii si subminarea statului de drept au condus la inflorirea economiei subterane si deficite bugetare record.

8.    Expansiunea pietei bunurilor de larg consum si a pietei imobiliare, bazata in cea mai mare parte pe importuri si pe datorii, ne releva structura deficitara si nesustenabila a cresterii economice. Altfel spus, in loc sa alocam resursele spre investitii care sa ne aduca, la randul lor, venituri suplimentare, noi am consumat mult mai mult decat producem.

9.    Constructiile, comertul si productia industriala nu au fost urmate de aceeasi dezvoltare a sectorului de servicii, care da de fapt dimensiunea structurala a performantei economice.

10.   Tertializarea economiei este foarte lenta. Intr-un deceniu, ponderea sectorului serviciilor a crescut de la 48% la 49% din PIB.

11.    Peste 80% din produsul intern brut s-a realizat pe baza consumului final. In anul 2000 ponderea consumului final in PIB era de 86%, ajungand pentru prima data sub 80% in anul 2010.

12.    Decalajele la produsul intern brut mediu pe cap de locuitor dintre Romania si statele membre au scazut.

13.     Intrarea Romaniei in UE ramane cea mai importanta realizare a poporului roman

(sursa: http://www.ziare.com/economie/analiza-economica/andreea-vass-bilantul-economic-al-romaniei-in-perioada-2000-2010-1065667 )

Oricat am vedea numai rau , ceva s-a realizat in aceasta tara spre societatea deschisa, spre noi orizonturi ale libertatii , spre noi repere ale cresterii dezvoltarii unei alte zone a credintei ca suntem diferiti de ceea ce ne-a lasat comunismul.