RSS
 

Tratat privind regimul frontierei

09 Noi

Intre Romania si Moldova a fost semnat un Tratat privind regimul frontierei.

Contextul:

  • Romania trebuia sa o faca, inainte de aderarea la spatiul Schengen, iar semnalele clare au fost date atat de Comisia Europeana, cat si de cancelarul german Angela Merkel, daca e sa ne referim la cele din ultima vreme.
  • Romania si Moldova trebuiau sa semneze acum pentru a dezamorsa argumentele comunistilor din Moldova referitoare la dorinta de unire si politica romaneasca de a se uni cu Moldova. Baconschi o spune clar: descurajam si afirmatiile obsesive ale anumitor cercuri politice de peste Prut cu privire la o imaginara agenda iredentista a Romaniei. Astfel, AIE este ajutata si prin semnarea acestui document, iar populatia moldoveneasca ce se opune ideii de unire e linistita pentru ca Romania nu are o astfel de agenda. Am mai scris, nici la nivelul autoritatilor, nici la nivelul opiniei publice nu exista in Romania – decat cu mici exceptii, nesemnificative cantitativ, daca vreti – aceasta idee de unire a Moldovei la “patria mama”. Este clar si potrivit principiilor moderne ale politicii externe, Romania si Moldova vor deveni parte ale aceleiasi entitati politice odata cu aderarea Moldovei la UE.
  • La Bucuresti, Filat a avut o intrevedere cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, in dorinta UE de a da un nou semnal de sprijin pentru fortele pro-europene de la Chisinau. Barroso a dat asigurari ca va sprijini Moldova in apropierea de standardele UE. Este absolut evident ca discutiile privind liberalizarea vizelor, Acordul de Asociere al R. Moldova cu UE sunt in stand by pana in momentul in care rezultatul alegerilor din 28 noiembrie de la Chisinau va fi cunoscut, insa este mai mult decat evident sprijinul de care se bucura alianta aflata la putere.
  • MOTIVELE care au condus la anuntul facut de Barosso, la Bucuresti:
  • este un semnal puternic de sustinere a UE atat pentru Moldova, coalitia pro-europeana aflata la guvernare la Chisinau si s-a vrut sa se arate ca acest document s-a semnat “sub umbrela UE”
  • este un semnal dat in UE ca Romania si-a facut si aceasta tema inainte de aderarea la spatiul Schengen: tratatul privind regimul frontierei este un document tehnic care trebuia adoptat inainte ca Romania sa devina granita estica a spatiului Schengen – aici am scris despre ce cuprinde fiecare capitol si el nu vorbeste despre o redefinire a granitelor (invoca in capitolul 2 referitor la traseul frontierei documentele vechi care au definit-o), ci despre lucruri foarte concrete – marcarea si semnalizarea granitei, principiile privind stabilirea frontierei pe sectoarele frontierei situate pe apele curgatoare, Prutul, fireste, modul de folosire a mijloacelor de comunicatii care traverseaza frontiera de stat – cai ferate, sosele, instalatii de comunicatii – , predarea persoanelor care au trecut ilegal frontiera sau a animalelor ratacite peste frontiera de stat
  • daca facea anuntul presedintele Romaniei sau un inalt oficial roman, opozitia comunista de la Chisinau folosea acest lucru impotriva coalitiei aflate la guvernare – semnalul a vrut sa fie: UE este alaturi de voi si apreciaza ceea ce faceti, iar Romania va sprijina, jucand dupa regulile UE. Insusi ministrul Baconschi a spus ce semnifica semnarea documentului: Socotim ca in acest fel descurajam si afirmatiile obsesive ale anumitor cercuri politice de peste Prut cu privire la o imaginara agenda iredentista a Romaniei. Intentiile noastre sunt transparente, sincere, consecvente. Am demonstrat ca in loc sa ne razboim cu ipoteze imaginare, am trecut la actiune
  • Ministrul de externe . Teodor Baconschi dadea o explicatie luni seara, dupa semnarea tratatului: Am dorit sa-i lasam din curtoazie (n.r. lui Barroso), fiind oaspetele nostru la Summitul Dunarii, aceasta intaietate (n.r. de a anunta semnarea tratatului). Dar, dupa cum vedeti, toate informatiile devin publice la cateva ore dupa anuntul facut de domnia sa. Explicatia parea putin plauzibila, avand in vedere si reactia surprinsa a celor responsabili de comunicare, dovada reflectarea in presa si articolele care vorbesc despre o semnare aproape in secret a acestui document, despre faptul ca Barroso a venit la Bucuresti si ne-a dat o informatie care trebuia data de autoritatile romane.
  • ( sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-8020658-culisele-tratatului-privind-regimul-frontierei-dintre-moldova-romania.htm )
  • Este o victorie a tuturor , dar in primul rand al celor doi implicati directi.
 

Leave a Reply