RSS
 

Rani nevindecabile !

18 Noi

In viata unui om sunt si perioade in care se raneste : la un deget, la o man a, la picior etc .Sunt ale firescului clipei noastre .

In viata unei etnii unele rani nu se vindeca decat foarte greu sau deloc !

M-a durut stirea de astazi :

“Romania vrea sa sarbatoreasca furtul Ardealului in Teatrul National de la Budapesta” ( ) este numai unul dintre titlurile aparute in presa maghiara, dupa ce s-a aflat vestea ca Ambasada Romaniei a inchiriat Teatrul National de la Budapesta pentru sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

“Pentru unguri, Ziua Nationala a Romaniei a Romaniei coincide cu o zi de doliu, caci Tratatul de pace de la Trianon a rupt Ardealul din Regatul Ungariei si a fost oferit Romaniei. Ardealul era o parte organica a Regatului Ungariei de o mie deani, iar pierderea aestei bucati de pamant este mai dureroasa decat pierderea altor teritorii”, scrie Hungarian Ambiance.

Teatrul National din Ungaria se afla in centrul unui plin scandal legat de inchirierea salii principale autoritatilor romane. Sub presiunea unor demonstratii anuntate, directorul Teatrului a decis anularea angajamentului de a pune spatiul institutiei la dispozitia Ambasadei Romaniei, de Ziua Nationala.

MAE si-a exprimat regretul fata de decizia oficialului maghiar si a anuntat ca misiunea diplomatica se afla, deja, in cautarea unei alte locatii.

( Sursa: http://www.ziare.com/europa/ungaria/ziarele-din-ungaria-despre-ziua-nationala-a-romaniei-zi-de-doliu-serbati-furtul-ardealului-1056522 ).

Inseamna ca ei una spun si alta fac ! Sau cum altfel putem a spune !?

Suntem amandoua natiunile in U.E., suntem in parteneriat major in multe domenii si in multe sectoare, am avut Cer deschis, batalion mixt , sedinte de guvern comune …si ?!

Ranile istoriei sunt grele , sangele  scurs de milenii are darul lui de a vindeca numai pe acelea ale autoranirii si nu si pe cele din afara !

Ma doare acest fapt si tare as dori  sa stiu o cale a dialogului si a incetarii resentimentelor in conditiile in care nu stiu daca vreo parte are de castigat mai mult sau mai putin din tensionarea permanenta a clipei prezente cu sloganuri care tin de epoci aleincordarii , ale nationalismului , ale urii intre semeni care isi doresc o Europa puternica , sigura si prospera .

E rusinos mesajul si nu face nimanui cinste la aproape o suta de ani de la  un eveniment pe care nu noi , romanii , l-am provocat , ci valtoarea istoriei la care vecinii nostri au fost subiecti !

Rani care nu se inchid si politicieni care profita de aceste clipe  care sa indarjeasca elemente izolate din natiunile lor si sa propage dezbinarea si necomunicarea democratica intre cetatenii a doua state care sunt , ambele, membre ale comunitatii europene …!!??

 

Leave a Reply