RSS
 

Laudatio !

25 Noi

Adunarea generala a Academiei Romane l-a ales prin vot secret pe mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, Bartolomeu Anania, ca membru de onoare al forului, a informat miercuri Biroul de presa al Mitropoliei Clujului Albei, Crisanei si Maramuresului.
Potrivit aceleiasi surse, plenul a votat aceasta propunere dupa prezentarea facuta

“Aceasta onoare i-a fost facuta Mitropolitului Bartolomeu, in calitate de ierarh si om de cultura, ca o apreciere pentru opera sa de o viata, care numara nu mai putin de 30 de volume din toate genurile literare si teologice. Academia Romana a fost prima institutie de cultura din tara care a organizat si patronat o sesiune solemna dedicata Bibliei – editia jubiliara a Sfantului Sinod, la diortosirea (aducerea la zi din punct de vedere al vocabularului si limbajului bisericesc – n.r.) careia Mitropolitul Bartolomeu a lucrat peste 11 ani”, se spune in comunicatul Mitropoliei.

( sursa : http://www.ziare.com/stiri/eveniment/mitropolitul-bartolomeu-membru-de-onoare-al-academiei-romane-1057910 ).

este un eveniment care de mine era asteptat de mult ! Merita OMUL , ierarhul si eruditul  aceasta apreciere a marelui forum stiintific din Romania .

Scriitorul este :

S-a afirmat în literatură încă de pe băncile şcolii, făcându-şi debutul în anul 1936 la revista “Vremea”, apoi la revista “Dacia Rediviva”, al cărei redactor principal a şi fost. După ani a colaborat la revistele: “Gazeta Literară”, “Luceafărul”, “Magazin Istoric”, “Ateneu” şi altele.

A publicat în revistele centrale bisericeşti, “Glasul Bisericii”, “Mitropolia Olteniei”, buletinul şi calendarul “Credinţa” din Detroit, “Renaşterea” de la Cluj-Napoca (unele sub pseudonimul Vartolomeu Diacul). Din punct de vedere al scrisului duhovnicesc, din multele lucrări amintim “Filele de acatist” (1976), “Acţiunea catolicismului în România interbelică” (1992) penultima lucrare, “Cartea deschisă a Împărăţiei”, o tâlcuire competentă a Sfintei Liturghii izvorâtă din experienţa de bun orator a Înalt Preasfinţiei Saleblicat si ultima aparitie “Memorii” in 2008,in care-si descrie viaţa in toate etapele ei, articole cu caracter teologic, predici, note şi comentarii.

Vorbind de activitatea sa de dramaturg, trebuie să menţionăm dramele: “Mioriţa” (1966); “Meşterul Manole” (1968); “Du-te vreme, vino, vreme!” (1969); “Păhărelul cu nectar” (fantezie pentru copii-1969); “Steaua Zimbrului” (1971); “Poeme cu măşti” (1972). Acestea au fost puse în scenă de o serie de teatre ale ţării: “Barbu Ştefănescu Delavrancea” din Bucureşti, “Alexandru Davila” din Piteşti, “Dramatic” din Baia Mare ş.a

În anul 1982 a obţinut Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România.

Alegerea sa ca arhiepiscop nu l-a făcut să abandoneze scrisul astfel că in anul 1978 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. I-au apărut volumele de poezii: “Geneze” (1971); “Istorii agrippine” (1976); “File de acatist” (1981); Anamneze” (1984); “Imn Eminescului în nouăsprezece cânturi” (1992); “Poezie religioasă românească modernă” (1992). La acestea se adaugă volumele de proză şi de eseuri: “Greul Pământului” (1982), “Rotonda plopilor aprinşi” (1983), albumul “Cerurile Oltului” (1990), “Amintirile peregrinului Apter” (1991), romanul exotic “Străinii din Kipukua” (1979)[2] şi multe altele.

( sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Bartolomeu_Anania ).

 

Leave a Reply