RSS
 

Cooperare fără precedent

03 Noi

Se dă mobilizarea pentru o armată UE? Acord militar fără precedent între Franţa şi Marea Britanie

Autor: Reya Adamescu
Marea Britanie şi Franţa fuzionează resursele militare şi tehnologice. Parisul şi Londra au anunţat înfiinţarea unui parteneriat militar comun şi coordonarea testelor lor nucleare în acelaşi laborator, în contextul presiunilor la care sunt suspuse guvernele în urma scăderii bugetelor pentru apărare. Pe fondul măsurilor de austeritate, Franţa şi Marea Britanie, care asigură o jumătate din cheltuielile cu apărarea UE, sunt obligate să folosească bazele comune. Luna trecută, noul guvern britanic a anunţat o reducere cu 8% a bugetului militar, în următorii cinci ani. Şi cheltuielile Franţei în acest sector au scăzut în ultimii 10 ani. Fuziunea este văzută ca o modalitate a două puteri militare europene pentru a reduce costurile în timpul crizei economice actuale şi ca încă un pas spre un guvern mondial. Utilizarea bazelor comune va duce la o creştere a cheltuielilor cu câteva sute de milioane de euro pe termen scurt, dar va permite economii importante pe termen lung, potrivit celor două ţări. Acest parteneriat fără precedent în materie de apărare a fost parafat la Londra cu ocazia unei întâlniri bilaterale între premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
Cele două state vor să fie jucători la nivel mondial, dar nu pot face atât de mult pe cont propriu, în lipsa resurselor. Partea britanică a subliniat că toate acestea se fac în afara Uniunii Europene şi nu este un pact proiectat pentru a submina NATO. Este vorba de o “cooperare fără precedent”, în condiţiile în care politica nucleară a fost până acum un domeniu care ţinea exclusiv de competenţele naţionale. Cameron a dat asigurări în Parlamentul de la Londra că tratatul nu va încălca suveranitatea Marii Britanii. “Deci, parteneriat – da. Dar renunţarea la suveranitate – nu”, a declarat el ca răspuns la criticile opoziţiei laburiste la adresa acordului, văzut ca o externalizare a apărării către guverne străine. Astfel, Marea Britanie şi Franţa vor crea pentru început o forţă expediţionară comună, formată din 5.000 militari, ce va acţiona în cadrul unor operaţiuni externe bilaterale, ori în misiuni ale NATO, ONU sau UE. Ambele state vor avea drept de veto asupra misiunilor, care vor fi conduse de un comandant desemnat. O idee nouă este testarea în comun a armelor nucleare în acelaşi laborator, aflat în apropiere de Dijon, Franţa. În parallel, va fi deschis un centru de cercetări în Marea Britanie, la Aldermaston. Altfel spus, tehnologia va fi dezvoltată în Marea Britanie şi testarea se va face în Franţa. Acordul de cooperare va preciza, însă, că cele două ţări vor menţine separate capacităţile nucleare şi vor avea autonomie completă asupra testelor lor.

sursa; ziarul Puterea /02112010

E bine sa fim atenti, sa fim cu frica si sa observam marile schimbari care se produc acum pe plan geopolitic modial si european.

 

Leave a Reply