RSS
 

Archive for noiembrie, 2010

B1 TV

28 Noi

Cu emotie, cu grija si cu mult entuziasm am fost alaturi de Madalina Ilinca la emisiunea BRIEFING de la B1 TV.

Filmuletul este impartit in 2 parti datorita limitei de 15 minute per fisier pe care a impus-o Youtube:

 
1 Comment

Posted in Personale

 

Laudatio !

25 Noi

Adunarea generala a Academiei Romane l-a ales prin vot secret pe mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, Bartolomeu Anania, ca membru de onoare al forului, a informat miercuri Biroul de presa al Mitropoliei Clujului Albei, Crisanei si Maramuresului.
Potrivit aceleiasi surse, plenul a votat aceasta propunere dupa prezentarea facuta

“Aceasta onoare i-a fost facuta Mitropolitului Bartolomeu, in calitate de ierarh si om de cultura, ca o apreciere pentru opera sa de o viata, care numara nu mai putin de 30 de volume din toate genurile literare si teologice. Academia Romana a fost prima institutie de cultura din tara care a organizat si patronat o sesiune solemna dedicata Bibliei – editia jubiliara a Sfantului Sinod, la diortosirea (aducerea la zi din punct de vedere al vocabularului si limbajului bisericesc – n.r.) careia Mitropolitul Bartolomeu a lucrat peste 11 ani”, se spune in comunicatul Mitropoliei.

( sursa : http://www.ziare.com/stiri/eveniment/mitropolitul-bartolomeu-membru-de-onoare-al-academiei-romane-1057910 ).

este un eveniment care de mine era asteptat de mult ! Merita OMUL , ierarhul si eruditul  aceasta apreciere a marelui forum stiintific din Romania .

Scriitorul este :

S-a afirmat în literatură încă de pe băncile şcolii, făcându-şi debutul în anul 1936 la revista “Vremea”, apoi la revista “Dacia Rediviva”, al cărei redactor principal a şi fost. După ani a colaborat la revistele: “Gazeta Literară”, “Luceafărul”, “Magazin Istoric”, “Ateneu” şi altele.

A publicat în revistele centrale bisericeşti, “Glasul Bisericii”, “Mitropolia Olteniei”, buletinul şi calendarul “Credinţa” din Detroit, “Renaşterea” de la Cluj-Napoca (unele sub pseudonimul Vartolomeu Diacul). Din punct de vedere al scrisului duhovnicesc, din multele lucrări amintim “Filele de acatist” (1976), “Acţiunea catolicismului în România interbelică” (1992) penultima lucrare, “Cartea deschisă a Împărăţiei”, o tâlcuire competentă a Sfintei Liturghii izvorâtă din experienţa de bun orator a Înalt Preasfinţiei Saleblicat si ultima aparitie “Memorii” in 2008,in care-si descrie viaţa in toate etapele ei, articole cu caracter teologic, predici, note şi comentarii.

Vorbind de activitatea sa de dramaturg, trebuie să menţionăm dramele: “Mioriţa” (1966); “Meşterul Manole” (1968); “Du-te vreme, vino, vreme!” (1969); “Păhărelul cu nectar” (fantezie pentru copii-1969); “Steaua Zimbrului” (1971); “Poeme cu măşti” (1972). Acestea au fost puse în scenă de o serie de teatre ale ţării: “Barbu Ştefănescu Delavrancea” din Bucureşti, “Alexandru Davila” din Piteşti, “Dramatic” din Baia Mare ş.a

În anul 1982 a obţinut Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România.

Alegerea sa ca arhiepiscop nu l-a făcut să abandoneze scrisul astfel că in anul 1978 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. I-au apărut volumele de poezii: “Geneze” (1971); “Istorii agrippine” (1976); “File de acatist” (1981); Anamneze” (1984); “Imn Eminescului în nouăsprezece cânturi” (1992); “Poezie religioasă românească modernă” (1992). La acestea se adaugă volumele de proză şi de eseuri: “Greul Pământului” (1982), “Rotonda plopilor aprinşi” (1983), albumul “Cerurile Oltului” (1990), “Amintirile peregrinului Apter” (1991), romanul exotic “Străinii din Kipukua” (1979)[2] şi multe altele.

( sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Bartolomeu_Anania ).

 

Innoire continua

24 Noi

Ca nimic nou nu este sub soare parca stiam !

dar ca mereu avem alte si alte ipoteze parca intuiam .

iata ce ne spun cei care se ocupa cu stiinta :

Cea mai răspândită teorie privind formarea Universului este cea numită Big Bang. Conform vârstei celor mai bătrâne stele, astrofizicienii estimează că explozia ce a dus la formarea Universului s-a produs în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

De altfel, teoria Big Bangului exclude orice urmă de existenţă înainte de explozie şi spune că totul a început într-o descărcare energetică imensă.

Unul dintre cei mai cunoscuţi fizicieni însă, Roger Penrose de la Universitatea Oxford,a publicat o lucrare în care susţine că datele oferite de nava spaţială ce măsoară diferenţele de temperatură ale radiaţiilor remanente ale Big Bangului (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe – WMAP), indică faptul că, de fapt, Universul nu s-a produs în urma Big Bangului. Teoria lui Penrose este aceea că Universul ar fi luat naştere printr-o serie ciclică de Big Bang-uri, conform analizei radiaţiei cosmice formate la 300.000 de ani după Big Bang.

În această radiaţie, Penrose susţine că a descoperit cercuri concentrice care au o raza de temperatură diferită, ceea ce înseamnă că aceste cercuri sunt “ferestre” către universurile trecute, rupturi lăsate în urmă de efectele gravitaţionale imense ale găurilor negre din universul anterior, informează Universe Today.

Concret, ceea ce susţine fizicianul, este că Universul în care trăim acum nu este nici primul, nici ultimul, şi că înainte de acest Big Bang exista o anumită ordine. Fiecare Big Bang marchează începutul unui “eon”, adică a unei perioade de timp geologic egală cu un miliard de ani şi Universul nostru este doar unul dintre multe altele, într-un Univers ciclic, începând un univers nou în locul celui dinainte.

Perose indică faptul că Universul s-a născut într-o formă foarte joasă de entropie, ceea ce înseamnă că exista iniţial un înalt grad de ordine, stare la care se întoarce pe măsură ce se apropie zilele sale finale de extindere.

Găurile negre, prin caracteristica lor de a absoarbe tot ceea ce întâlnesc în cale, lucrează la eliminarea entropiei din universul nostru. Şi, cum universul se apropie de sfârşitul expansiunii sale, găurile negre se evaporă, aducând lucrurile într-o stare de ordine, mai susţine Penrose. În imposibilitatea de a se mai extinde, Universul este gata pentru a declanşa următorul Big Bang.

( sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/tech_and_it/originea-Universului-precedat-Universul-nostru_0_377962637.html?utm_term=nl-link&utm_source=nl-general&utm_content=308408%40yahoo.com&utm_medium=newsletter&utm_campaign=Adevarul-Newsletter-20101124 ).
Sa o luam si pe aceasta cu toate ale celor trecute .
ne asteptam si la multe altele .
 

Tolstoi – 100

22 Noi

Лев Николаевич Толстой – Lev Nikolaievici Tolstoi

100 de ani de la moartea sa

Tolstoi a fost al patrulea copil al unei mari  familii nobiliare  din Rusia . Mama sa, născută Prinţesa Volkonskaia, a murit când Tolstoi nu avea  încă doi ani, dar din poveştile despre ea de la  membrii   familiei sale, el era perfect conştient “de imaginea ei spirituală “: unele caracteristici ale mamei (o educaţie strălucită, sensibilitate la arta, o tendinţă de introspecţi), şi chiar un portret -similitudine  Tolstoi le-a dat Principesa Maria Nikolaevna Bolkonskaya (“Război şi pace”).

Tatăl lui Tolstoi, un membru al Război din 1812, a fost amintit de către scriitor ca fiind un caracter blajin , cu dragoste de lectură, ii placea să vâneze (Nicholas Rostov a servit ca un prototip), de asemenea, a murit de tînăr (1837).

Pentru educaţia copiilor a angajat  o rudă îndepărtată , care a avut o mare influenţă asupra lui Tolstoi: “Ea m-a învăţat placerea spirituala a iubirii.” amintirile din copilarie au fost întotdeauna pentru Tolstoi cele mai pline de bucurie: traditia familiei, primele impresii de viaţă , reflectate în romanul autobiografic “Copilărie”.

Universitatea Kazan

Când Tolstoi avea 13 ani, familia s-a mutat la Kazan. În 1844, Tolstoi s-a inscris la Universitatea Kazan, în cadrul Departamentului de Limbi Orientale Facultatea de Filosofie, şi apoi s-a transferat la Facultatea de Drept, unde a studiat timp de aproape doi ani.

În primăvara anului 1847, prin depunerea unei cereri de concediere de la Universitatea din motive de sănătate şi circumstanţefamiliale, Tolstoi a plecat la Yasnaya cu intenţia fermă de a examina întregul curs de drept (de a lua examenul fără participarea la cursuri), medicina practica, limbi, agricultură, istorie, geo-statistici, scrie o disertaţie şi pentru a atinge cel mai înalt grad de perfecţiune în muzică şi pictură. ”

În anul 1847, fraţii îşi împart între ei averea părintească. Lui Lev Tolstoi îi revine moşia Iasnaia Poliana. Când a preluat atribuţiile de moşier, avea tot felul de idei umaniste asupra modului de conducere a moşiei. Însufleţit de idei democratice, Tolstoi căuta să îmbunătăţească viaţa celor 330 de iobagi de pe moşia sa. Încercările lui au dat greş chiar de la început, deoarece iobagii îşi priveau noul stăpân cu neîncredere, iar tânărul Tolstoi nu înţelegea contradicţiile de neîmpăcat dintre iobagi şi moşieri (experienţa relatată în romanul Învierea). Retras la moşia sa, Tolstoi îşi alcătuieşte în această perioadă un vast program de studiu ce cuprindea un număr de materii foarte diferite unele de altele, menite să-i deschidă un orizont larg asupra cuceririlor omenirii pe tărâmul ştiinţei şi artei. În doi ani, el reuşeşte să realizeze o bună parte a planului său; acest lucru reiese din faptul că încă la începutul anului 1849, Tolstoi întreprinde o călătorie la Petersburg în vederea susţinerii examenelor de candidat la ştiinţe juridice. Tot în această perioadă, a şederii lui la Sankt Petersburg, se lasă în voia sorţii în orice făcea. A devenit dependent de jocurile de noroc şi, după multe partide pierdute, a realizat că era înglodat în datorii. Atunci părăseşte Petersburgul.[14] Întors la Iasnaia Poliana, Tolstoi şi-a descoperit o nouă pasiune: muzica ţigănească. A chemat la conac un grup de muzicanţi şi le-a cerut să-i cânte melodii populare ruseşti. Serghei, fratele lui mai mare, venea şi el adesea să îi asculte, şi în cele din urmă s-a împrietenit şi s-a căsătorit cu una dintre cântăreţe. Însă dragostea lui Tolstoi pentru muzica lor era doar trecătoare.

operele lui Tolstoi – una din culmile cele mai înalte ale realismului mondial – nu sunt doar rezultate ale observaţiei obiective, ci transmit mai ales experienţe proprii, prin acele multe situaţii reprezentate în opere şi trăite personal de autor, prin personaje inspirate de membri ai familiei sale, de pildă, sau altele care îi exprimă măcar parţial ideile, sentimentele, ori un fragment din viaţa sa personală (Olenin din „Cazacii”, Levin din „Anna Karenina”, Andrei şi Pierre, din „Război şi pace”). Aspectele materiale exterioare îl interesează foarte puţin, cele etnografice sau pitoreşti aproape deloc. Ceea ce primează la Tolstoi este experienţa personală şi studiul psihologic.

Este chiar cazul primelor sale povestiri („Copilăria”, „Adolescenţa”, „Tinereţea”; „Dimineţile unui moşier” etc.): este observat, într-adevăr, detaliul realist semnificativ, dar este insistent transcrisă şi poezia amintirilor, sau este relatată experienţa socială încercată de scriitor pe moşia sa. În Caucaz, pătruns profund de farmecul naturii (plasticitatea descrierilor de natură prevalează în această primă fază a creaţiei tolstoiene), al vieţii simple şi al oamenilor săi – factori care produc asupra sa efectul unei regenerări spirituale – Tolstoi creeaza figura (un alter-ego al său) protagonistului din povestirea „Cazacii”. O serie de alte povestiri vor fi parcă ilustrări ale ideii rousseauiste despre superioritatea omului natural asupra omului produs al civilizaţiei citadine.

Între 1863 şi 1877, Tolstoi a scris cele două mari capodopere, „Război şi pace” (1869) şi „Anna Karenina” (1877). Prima redă evenimentele din timpul invaziei lui Napoleon vazută prin prisma destinului câtorva familii ruseşti şi în special prin ochii a două personaje, prinţul Andrei Bolkonski şi Pierre Bezuhov, care încearcă să descopere sensul vieţii. Cea de-a doua, reprezentând una dintre cele mai măreţe poveşti de dragoste din literatura mondială, ilustrează iubirea adulteră a Annei Karenina şi a contelui Alexei Vronski care duce la distrugerea Annei, ca urmare a refuzului acesteia de a se conforma valorilor ipocrite ale moralei clasei superioare. În paralel cu tragedia Annei, Levin încearcă să descopere o alternativă a vieţii sociale pe care o întrezăreşte în viaţa casnică, alături de ţăranii de pe moşia sa.

( sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Lev_Tolstoi )

Un mare scriitor , un mare om , o fiinta de invidiat pentru profundul gandirii sale , un rus care este universal .

Ma bucur ca l-am cunoscut prim mesajele si opera sa si ma simt mandru ca prin el m-am apropiat de marea si valoroasa cultura rusa.

 

Implineste Cuvantul!

21 Noi

Biserica noastra ortodoxa de pr

etutindeni praznuieste astazi, 21 noiembrie, pe Sfanta Fecioara Maria, praznic numit “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”. Numim biserica, pentru ca templul de altadata, Templul de la Ierusalim, este inteles in conotatie crestina cu acela de Biserica si de aceea spunem noi “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”. Pentru a intelege semnificatia acestui praznic este bine sa ne intoarcem cu mintea la vremurile de atunci cand, in Nazaretul din Galileea, o familie deosebita formata din batranii Ioachim si Ana isi petrecea viata in rugaciune, in curatenie si-n ascultare fata de Dumnezeu. Dumnezeu ii binecuvantase cu multe roade si aveau motive sa fie linistiti, sa duca o viata cuminte si linistita. Dar aceasta viata linistita a lor totusi era umbrita de o tristete. Care era aceea? Nu dobandisera pana la batranetile lor adanci un prunc. Si potrivit legii iudaice cel care nu era binecuvantat de Dumnezeu cu un prunc era considerat blestemat inaintea lui Dumnezeu si totodata era considerata o familie de ocara in mijlocul comunitatii.

De aceea batranii Ioachim si Ana, dreptii Ioachim si Ana, cum ii numim noi de fiecare data, se duceau si se rugau cu staruinta lui Dumnezeu ca sa spele aceasta rusine de la fata lor. Si Dumnezeu le-a ascultat rugaciunea. Si iata, in pofida legilor biologice, Dumnezeu a facut aceasta minune si le-a daruit o prunca, careia i-au pus numele de Miriam sau Maria, ceea ce se talcuieste in romaneste cu cuvantul “Doamna” sau “Stapana” sau “Cea plina de dar”. Ei bine, aceasta prunca a fost dobandita de parintii Ioachim si Ana ca un rod al rugaciunilor staruitoare si a promisiunilor, a fagaduintelor pe care ei le-au facut lui Dumnezeu, ca daca vor dobandi un prunc la batranetile lor, il vor inchina lui Dumnezeu, il vor inchina la Templu. Si asa se face, iubiti credinciosi, ca Maica Domnului dupa ce a fost nascuta si a crescut trei ani in sanul acestei familii sfinte, Ioachim si Ana si-au adus aminte de fagaduinta facuta lui Dumnezeu si s-au dus la Templul din Ierusalim si au inchinat-o pe prunca Maria lui Dumnezeu, oferind-o in bratele arhiereului din vremea aceea, Zaharia, care avea sa devina si el tatal Sfantului Ioan Botezatorul, in aceleasi circumstante dobandit, tot la adanci batraneti, de catre Zaharia si de catre Elisabeta. Ei bine, aici la Templul din Ierusalim, prunca Maria avea sa petreaca doisprezece ani acolo, asa cum ne marturiseste un istoric contemporan Iosif Flavius in lucrarea sa “Antichitati iudaice”. Ni se descrie acolo cum se desfasura viata la Templu.

Templul din Ierusalim era inconjurat de anumite cladiri cu trei etaje in care erau gazduiti toti slujitorii de la Templu: arhiereii, preotii, levitii, vaduvele care-si inchinau viata lui Dumnezeu si acele fecioare inchinate de anumite familii lui Dumnezeu intre care avea sa straluceasca Fecioara Maria, pururea Fecioara Maria. Aici a gasit-o ingerul Gavriil cand avea sa-i aduca vestea cea buna a nasterii Mantuitorului Iisus Hristos, adica a intruparii pe pamant a fiului lui Dumnezeu. In acest Templu, iubiti credinciosi, unde Maica Domnului si-a petrecut viata in rugaciune, in ascultare, in smerenie, in viata curata si in asceza, in post, aici ea s-a pregatit sa devina “vas ales” pentru primirea in pantecele ei pe Cel Neincaput. Sfantul Grigorie Palama spune ca pururea Fecioara Maria a trait la Templul din Ierusalim ca in Rai. Ea acolo s-a umplut de harul Duhului Sfant, a ajuns la indumnezeire caci numai asa putea sa primeasca in pantece pe Fiul lui Dumnezeu. De altfel in chip inspirat si cu descoperire de sus arhiereul Zaharia cand a primit-o in brate a dus-o in Sfanta Sfintelor, nu in mod intamplator (in Sfanta Sfintelor nu intra decat arhiereul o singura data pe an dupa ce aducea jertfe de ispasire pentru popor, asa era Legea Vechiului Testament).

Arhiereul Zaharia si-a dat seama ca in bratele lui sta cu totul cineva special si de aceea, in mod inspirat, a dus-o in Sfanta Sfintelor si a inchinat-o lui Dumnezeu, prin aceasta sugerand cine avea sa fie acea prunca Maria, ca ea avea sa devina Maica lui Dumnezeu si Maica intregului neam omenesc. De aceea scopul pentru care Maica Domnului a fost prezentata la Templu a fost acela de a se pregati duhovniceste, de a se indumnezei prin pogorarea Harului Duhului Sfant asupra ei astfel incat sa poata spune, la vremea cuvenita: “Iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul Tau”. Pentru ca prin acest devotament al ei, prin aceasta viata curata, de asceza, de rugaciune, de ascultare, in Templul unde si-a petrecut viata, mintea ei s-a luminat ca sa poata primi acea chemare de sus transmisa de Dumnezeu prin ingerul Gavriil cand i-a vestit ca va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuil care se talcuieste: “Cu noi este Dumnezeu”. Iata ca ea, prin aceasta pregatire speciala, in cei doisprezece ani cat a trait la Templul din Ierusalim s-a dovedit a fi capabila sa primeasca aceasta porunca, sa raspunda prezent, prin acel “sa fie”, sa primeasca in pantecele ei pe Fiul lui Dumnezeu care avea sa se intrupeze in persoana Mantuitorului Iisus Hristos. Asadar aceasta este originea praznicului de astazi, a “Intrarii in Biserica a Maicii Domnului”, in chip vazut intrarea in biserica, in Sfanta Sfintelor, a Maicii lui Dumnezeu, a pururea Fecioarei Maria, a celei fara de prihana si in chip nevazut, oarecum ca o prevestire, ca o pregustare a intrarii Maicii Domnului in Biserica Triumfatoare, lucru care avea sa se petreaca prin adormirea ei in Domnul, caci, spre deosebire de toti ceilalti, la acest praznic al Adormirii Maicii Domnului nu cantam ca ea a murit ci: “Intru nastere fecioria ai pazit, intru adormire lumea nu ai parasit”, caci Dumnezeu Mantuitorul Hristos a luat-o la Ceruri cu trup cu tot, a inviat-o inainte de vreme pe Maica Domnului ca sa sada de-a dreapta Lui, asa cum foarte inspirat spunea proorocul: “Statut-a Imparateasa de-a dreapta Ta, in haina aurita imbracata si preainfrumusetata”. “Asculta fiica si vezi si pleaca urechea ta si uita pe poporul tau si casa parintelui tau”, spunea psalmistul, iata, cu multe sute de ani in urma, aratand oarecum cine avea sa fie aceasta prunca Miriam, Maica Domnului, ca avea sa fie Imparateasa tuturor, Imparateasa si Doamna.

De altfel, citind Paraclisul sau Acatistul Maicii Domnului ca de altfel toate cantarile de Vecernie si Utrenie, de la Praznicele inchinate Maicii Domnului, veti vedea acolo cate epitete, cate cuvinte frumoase i-au fost adresate Maicii Domnului care a fost asemanata cu “Scara lui Iacob” pe care se urcau si coborau ingerii lui Dumnezeu, puntea care face trecerea omului de la pamant la cer, “nastrapa de aur”, “cadelnita aurita”, “cea mai infrumusetata decat toate Puterile cele de sus”, “Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii” si multe, multe alte epitete prin care noi o cantam, o preamarim pe Maica Domnului. De ce facem aceasta iubiti credinciosi? Pentru ca ea s-a invrednicit in numele intregului neam omenesc dintotdeauna sa primeasca pe Fiul lui Dumnezeu, pe Mantuitorul Hristos in pantecele ei, ca prin El noi sa ne izbavim din imparatia intunericului si a pacatului. Pentru toate acestea se cuvine sa o laudam in permanenta pe Maica Domnului si sa ne adresam ei prin rugaciune cu incredintarea, cu certitudinea ca ea ne asculta, ca ne crede atunci cand, neputinciosi fiind, cadem adeseori. Sa avem nadejde ca ea este intotdeauna pururea mijlocitoare si acolo la Tronul ceresc se afla intotdeauna de-a dreapta lui Dumnezeu, de-a dreapta Mantuitorului Iisus Hristos, intervenind la Fiul ei pentru noi, ca sa ne daruiasca sanatate, sa ne ocroteasca, sa ne daruiasca pace si izbavirea sufletelor noastre. De aceea, pe de alta parte, praznicul de astazi mai poate semnifica si intrarea in biserica noastra de acasa a Maicii Domnului.

Cum intra Maica Domnului in casele noastre? Prin sfintele icoane, iubiti credinciosi. De aceea cred ca nu este familie de crestini, de crestini autentici, care sa nu aiba in casele lor icoana Maicii Domnului cu Pruncul, cea care ne ocroteste, cea care este pururea fiitoare si solitoare pentru noi. Si-n acest spirit de cinstire a Maicii Domnului, prin cinstirea sfintelor icoane si a sfintelor moaste, de asemenea, ale sfintilor, se cuvine sa-i educam pe copiii nostri. Caci, iata, suntem martorii unei persecutii oarecum dezlantuite ca oarecand in secolul al VII-lea impotriva icoanelor. Ati auzit la televiziune, la radio, in presa ati citit si ne crucim si nu putem intelege cum este posibil, cum este posibil din acest popor dreptcredincios, cum ne place sa spunem, fiii Sfantului Apostol Andrei cel Intai chemat la apostolie, cum este posibil sa rasara astfel de oameni care sa se manifeste cu atata inversunare si ura impotriva Bisericii si a Sfintelor icoane? Si stiti la cine ma refer, la acei tineri diletanti si atei care au declarat razboi vazut Bisericii si care urmaresc indepartarea simbolurilor crestine, indeosebi a Sfintei Cruci si a Sfintelor Icoane, din scoli. Iubiti credinciosi, ne punem intrebarea ce s-a intamplat, unde s-a intamplat acea fisura in drumul, in urcusul acestui neam ca sa apara astfel de oameni care nu se multumesc numai cu faptul ca ei nu cred ci vor sa ii determine si pe altii sa se indeparteze de credinta. Si ajung, ca in numele libertatii de exprimare si a drepturilor omului, ca asa a aparut acum o “alta Biblie” – “Declaratia drepturilor omului”, in numele acestor drepturi sa lezeze, sa jigneasca pe atatia si atatia crestini.

Noi cunoastem acum, nu numai din experienta noastra dar si din sondajele pe care le fac oamenii, ca poporul acesta este un popor prin excelenta crestin si-n majoritate ortodox. Ei bine, nu este firesc sa-i crestem pe copiii nostri in spiritul dragostei crestine, al valorilor crestine? Daca acasa parintii le-au dat o educatie frumoasa, in spirit crestin, nu este firesc ca aceasta educatie sa continue si in scoala? Cum oare vor evolua, cum oare vor creste copiii care sunt viitorul neamului, viitorul Bisericii de maine? Cum vor creste daca nu vor fi initiati in tainele invataturii de credinta care reprezinta identitatea noastra? Si totusi iata ca apar astfel de oameni si se lupta si ameninta. Nadajduim insa ca Dumnezeu ii va lumina pe cei care sunt indrituiti sa analizeze si sa ia masuri sa nu se intample un rau ca acesta. Iar pe ei de asemenea sa-i miluiasca Dumnezeu si sa-i ajute sa ajunga si ei la cunostinta adevarului. Dar credinta noastra, iubiti credinciosi, cum va spuneam si alta data, este caracterizata prin libertate. Biserica niciodata nu a silit pe cineva sa faca ceva impotriva voii lui. Ca de aceea ne-a inzestrat Dumnezeu cu ratiune si libertate si inca inainte de intruparea Fiului lui Dumnezeu care presupune o smerenie. Dumnezeu Tatal, toate persoanele Sfintei Treimi s-au smerit. Cand? Atunci cand l-a creat pe om si pe ingeri inainte, cu libertate. Dumnezeu atunci s-a smerit, ingaduind sa nu aiba stapanire asupra ingerilor si a oamenilor in virtutea respectarii voii sale libere. Iata ca Dumnezeu nu ne sileste sa facem ceva sau altceva. Dar ne invata cum este bine sa traim si ne indeamna sa apucam calea cea buna ca sa ne unim cu El in lumina, sa fim fericiti, sa devenim casnici si prieteni ai lui Dumnezeu. Si totodata ne arata ca, daca apucam pe alta cale, avem de intampinat multe greutati si bineinteles soarta noastra va fi cumplita.

Iubiti credinciosi, praznicul de astazi trebuie sa reprezinte pentru noi toti un popas duhovnicesc, un prilej de meditatie asupra a ceea ce se intampla in zilele noastre, sa constientizam o data mai mult ca trebuie sa credem cu tarie in Dumnezeu si sa-i cinstim asa cum se cuvine pe Maica Domnului, pe Sfintii in care El s-a preamarit, asa cum spunem: “Minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai, Dumnezeul parintilor nostri”. Si sa ne straduim ca oricate greutati am intampina in cale, sa nu abdicam de la misiunea noastra, sa nu ne pierdem identitatea noastra de crestini, de fii ai lui Dumnezeu. Ca de aceea am fost unsi la botez cu Sfantul si Marele Mir si am fost pecetluiti cu numele lui Hristos. Si valorile autentice, valorile cele adevarate ale vietii noastre care izvorasc din Evanghelia Mantuitorului Hristos sa le transmitem cu responsabilitate copiilor nostri, sa-i crestem in acest spirit al dragostei fata de Dumnezeu si fata de Biserica pentru ca numai astfel putem sa fim siguri de faptul ca ei vor fi fericiti, vor avea parte de pace sufleteasca, de liniste, de fratietate, de intelegere cu cei din jur si mai ales de ocrotire din partea lui Dumnezeu, prin Sfintii Sai.

( sursa: http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/cuvant-invatatura-sarbatoarea-intrarea-biserica-maicii-domnului-p-s-ciprian-campineanul-68466.html ).

Parintele profesor Ene Braniste afirma ca aceasta sarbatoare a luat nastere in secolul VI. “La 20 noiembrie 543, Justinian a zidit la Ierusalim, langa ruinele templului, o biserica inchinata Sfintei Fecioare, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numita biserica Sfanta Maria “cea noua”. Conform obiceiului, a doua zi dupa sfintire, adica la 21 noiembrie, a inceput sa fie serbat hramul (patronul) bisericii, adica insasi Sfanta Fecioara, serbarea fiind consacrata aducerii ei la templu”.

In Apus, sarbatoarea a fost adoptata de papa Grigorie XI-lea, care a cinstit-o pentru prima data in anul 1374, la Avignon.

Pentru ca bucuria sarbatorii sa nu fie umbrita de post, Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste.

( sursa: http://www.crestinortodox.ro/liturgica/viata-liturgica/intrarea-maicii-domnului-biserica-70701.html  ).

In traditia Bisericii noastre, Cuvantul nu poate fi implinit decat in Bisecica, cu biserica stramoseasca , prin Biserica !

Ceea ce cutezam a fi in trecatoarele momente ale devenirii noastre este zvanirea Eului nostru in valtoarea descatusarii trecerii noastre .

A implini Cuvantul este a fi in armonie cu Natura , cu toate creatiile lui Dumnezeu , cu Armonia cea mare a Tuturor Lucrurilor  aflate in Universul Cunoscut si Necunoscut de perceptia noastra .

Suntem la o sarbatoare a sufletului , suntem la clipa in care respectul fata de pruncul care intra in Biserica este Recunoastere , suntem in momentul in care ni se afirma m,are3tia Fiintei care naste finte , a omului dadator de Om , a exemplarului Unic al Fiintei care poate sa ne conduca la Sfintenie , la Pace cu noi insine si cu El , la Liniste cu marea credinta i la o liniste a firii cu noi insine .

Fara de acest inceput nu ppoate fi inceputul cel mare, nu cred ca e posibil sa fie Omul in credinta lui Hristos  si nici Omul cu cre4dinta ca fara de Hristos se poate implini .

jertfa  nu poate fi atinsa decat printro clipa in care intrarea in Biserica implineste si in acelasi timp ridica faptura si9 mica si trecatoarea noastra creatie la credinta ca Este Cel care este , ca Suntemm laolalta cei care suntem intru Hristos , ca Fiinta noastra bate spre impliniore numai daca ne apropiem de un spati in care totul este al Unicului , in care vietuirea noastra trecataore poate capata accente de Unicitate numai in masura in careb Fiinta noastra trecatoare se apleaca spre ceea ce eate Infinit si Unic in arice act al unei creatii a multiplului si al singularului .

Aceasta zi ne da speranta ca in masura in care fiii nostri cred in trecator se vor indrepta spre Biserica ca spre Ca sa lorr, se vor adapa la Cuvant nca si Cuvantul lor , se vor indrepta spre ei ca si cand El este El si Ei sunt Unul in toate !

VREAu sa cred ca ceea ce eu am fiintat are aplecare spre credinta si spre oameni cu dragoste si cu mare daruire , pentru ca altfel toate sunt in zadar si in trecatoare si sensibile fapte ale nesimtirii umane , unde nu8 exista putere  de a fi tu si de a crede ca p[rin tine toate ale firii pot fi si altfel .


Nu este intamplator ca incepand cu data de 21 noiembrie, in cadrul slujbei Utreniei se canta Catavasiile: “Hristos Se naste, slaviti-L!…” Este o sarbatoare care ne pregateste si pe noi sa-L facem pe Hristos sa se nasca tainic in noi. Unde primeste Fecioara Maria vestea ca-L va naste pe Hristos? In Biserica. Unde are loc prefacerea painii si a vinului in Trupul si Sangele lui Hristos? In Biserica. Deci, nu in afara ei va reusi omul sa faca din chipul sau, un chip al lui Hristos. Fiecare din noi trebuie sa stie si sa inteleaga totul, atat ceea ce se vede si se aude, cat si ceea ce nu se vede si nu se aude in biserica. Nu e suficient sa stim ca Fecioara Maria a fost dusa la Templu si a stat pana la varsta de 15 ani. Aceasta este, simplu, istorie. Important este sa patrundem in intelesul profund al evenimentului istoric si sa descoperim ca prezenta ei in Sfanta Sfintelor, e roditoare: face ca Fiul lui Dumnezeu sa Se nasca din ea. Deci, Hristos Se va naste, va muri si va invia tainic cu tot omul care vietuieste in Biserica.

In aceasta zi, copiii pun crengi de mar in vase cu apa. Acestea, tinute la lumina si caldura, inmuguresc si infloresc, si sunt folosite in noaptea de Anul Nou drept sorcove. Sa nu uitam ca in colindele romanesti se canta, in plina iarna, despre florile dalbe, flori de mar, sau despre marut, margaritar. Daca am fi cu luare aminte la colinde, nu am avea cum sa nu ne intrebam ce mar ar putea face in decembrie flori dalbe? Si de ce mar? Pentru ca stramosii nostri stiau de la batranii lor ca acea joarda a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceea inflorea pana de Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a daruit crenguta, flori dalbe.

 

Rani nevindecabile !

18 Noi

In viata unui om sunt si perioade in care se raneste : la un deget, la o man a, la picior etc .Sunt ale firescului clipei noastre .

In viata unei etnii unele rani nu se vindeca decat foarte greu sau deloc !

M-a durut stirea de astazi :

“Romania vrea sa sarbatoreasca furtul Ardealului in Teatrul National de la Budapesta” ( ) este numai unul dintre titlurile aparute in presa maghiara, dupa ce s-a aflat vestea ca Ambasada Romaniei a inchiriat Teatrul National de la Budapesta pentru sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

“Pentru unguri, Ziua Nationala a Romaniei a Romaniei coincide cu o zi de doliu, caci Tratatul de pace de la Trianon a rupt Ardealul din Regatul Ungariei si a fost oferit Romaniei. Ardealul era o parte organica a Regatului Ungariei de o mie deani, iar pierderea aestei bucati de pamant este mai dureroasa decat pierderea altor teritorii”, scrie Hungarian Ambiance.

Teatrul National din Ungaria se afla in centrul unui plin scandal legat de inchirierea salii principale autoritatilor romane. Sub presiunea unor demonstratii anuntate, directorul Teatrului a decis anularea angajamentului de a pune spatiul institutiei la dispozitia Ambasadei Romaniei, de Ziua Nationala.

MAE si-a exprimat regretul fata de decizia oficialului maghiar si a anuntat ca misiunea diplomatica se afla, deja, in cautarea unei alte locatii.

( Sursa: http://www.ziare.com/europa/ungaria/ziarele-din-ungaria-despre-ziua-nationala-a-romaniei-zi-de-doliu-serbati-furtul-ardealului-1056522 ).

Inseamna ca ei una spun si alta fac ! Sau cum altfel putem a spune !?

Suntem amandoua natiunile in U.E., suntem in parteneriat major in multe domenii si in multe sectoare, am avut Cer deschis, batalion mixt , sedinte de guvern comune …si ?!

Ranile istoriei sunt grele , sangele  scurs de milenii are darul lui de a vindeca numai pe acelea ale autoranirii si nu si pe cele din afara !

Ma doare acest fapt si tare as dori  sa stiu o cale a dialogului si a incetarii resentimentelor in conditiile in care nu stiu daca vreo parte are de castigat mai mult sau mai putin din tensionarea permanenta a clipei prezente cu sloganuri care tin de epoci aleincordarii , ale nationalismului , ale urii intre semeni care isi doresc o Europa puternica , sigura si prospera .

E rusinos mesajul si nu face nimanui cinste la aproape o suta de ani de la  un eveniment pe care nu noi , romanii , l-am provocat , ci valtoarea istoriei la care vecinii nostri au fost subiecti !

Rani care nu se inchid si politicieni care profita de aceste clipe  care sa indarjeasca elemente izolate din natiunile lor si sa propage dezbinarea si necomunicarea democratica intre cetatenii a doua state care sunt , ambele, membre ale comunitatii europene …!!??

 

Rost nou

18 Noi

Parca privesti si nu mai saturi de tot : lumina toamnei iti descarca voiosie in suflet si liniste generala in spirit .

Natura ne salveaza si dragostea noastra de a vedea frumusetea lumii ne incurajeaza in ale zilei treburi .

Dar in exteriorul acestor constatari avem a zice ca ne trebuie un rost nou , o alta facere care sa nu mai aiba temelii fragile si care sa fie intarite si  de acordul social al acestor cetateni .

Fara un nou rost toate ale firii prezente se vor clatina si gunoaiele care au ajuns la suprafata apei vor cauta sa biruie curatenia profunda a luciului neintinat de oamenii murdari in gandiri si in fapte .

Suntem spre o noua facere !

Daca ii prindem inceputul curat vom tinde spre Bine, Lumina si Frumos !

Daca nu …NU ?!

Poate …11111//// !!! ???

 
 

Imbucurator !

16 Noi

Ma bucur nespus la aflare stirilor urmatoare ! Ele ma fac sa cred ca sunt multe sanse sa ne revenim daca se incurajeaja asemenea proiecte si sunt sustinuti cei cu initiative benefice pentru economie si societate !

Sa dea Dumnezeu cat mai multe firme , oameni de asemenea factura si un nou soare va intra pe la ferestrele noastre !

Iata :

1. Compania brasoveana Visual Fan cunoscuta pentru telefoanele dual SIM vandute sub brandul Allview, lanseaza la jumatatea lui decembrie un tablet PC cu ecran de 7 inch, sistem de operare Android si memorie interna de 2 GB, conform unei informari de presa trimisa de companie. Tableta va costa 200 de euro, este produsa in China, iar partea software si conceptia de design au fost realizate in Romania. Pretul va fi de 200 de euro.

Tableta Allview AllDro, va rula sistemul de operare Google Android 2.1, va avea un ecran de 7 inchi si conectivitate Wi-Fi.

Allview AllDro are memorie RAM de 256 MB si memorie interna de 2 GB care poate fi extinsa la 32 de GB. Cu reteaua wireless pornita tableta are un timp de functionare de sase ore, in timp ce, ascultand muzica timpul de folosire poate fi maxim 30 de ore. La tableta va putea fi atasat in viitor si un modem 3G care sa permita conectarea acesteia la retelele de internet mobil ale operatorilor telecom.

AllDro va fi disponibil la vanzare in mai multe retele de magazine partenere de la jumatatea lunii viitoare, la un pret de aproximativ 200 de euro.

Visual Fan si-a inceput activitatea acum opt ani iar in prezent vinde televizoare, sisteme GPS si telefoane dual SIM care pot functiona simultan cu doua cartele din retele diferite. Compania isi vinde produsele sub brandul Allview, iar anul trecut a comercializat peste 15.000 de telefoane dual-SIM, cele mai scumpe avand touch-screen si antena pentru receptionarea de posturi TV.

( Sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-it-8042280-video-companie-brasoveana-lanseaza-decembrie-tablet-ecran-7-inch-pretul-200-euro.htm ).

2. Aplicatia Trip Journal dezvoltata la Cluj de compania iQuest a primit premiul “All around best app ever la conferinta mondiala a dezvoltatorilor de aplicatii pentru iPhone desfasurata saptamana trecuta la Austin, Texas. Aplicatia folosita de 60.000 de persoane faciliteaza impartasirea de informatii despre locurile pe care utilizatorii le viziteaza. Pe site-ul conferintei 360iDev nu a fost publicata lista castigatorilor, insa premiile au fost comunicate intr-un post pe Twitter.


Evenimentul s-a tinut saptamana trecuta in Austin Texas unde fanii iPhone au putut vota online cea mai buna aplicatie dezvoltata vreodata pentru acest tip de smartphone.

Aplicatia dezvoltata la Cluj este folosita in prezent de peste 60.000 de posesori de iPhone, cei mai multi fiind din SUA, Marea Britanie si Germania.

La categoria “Best Looking Game” a fost desemnata castigatoare aplicatia Chuck Gnome, la categoria “Best Looking App” a castigat Boost, iar la “Best Solo Effort” locul intai a fost ocupat de Zombie Highway.

( sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-it-8041509-aplicatie-turism-dezvoltata-cluj-fost-desemnata-cea-mai-buna-din-lume-catre-fanii-iphone.htm).

3. Televoice, firma fostului sef al autoritatii de reglementare in comunicatii, Liviu Nistoran, care distribuie sisteme GPS sub brandul Evolio, va incepe sa vanda de la 1 decembrie un cititor de carti electronice (eReader) cu tehnologie e-ink, la un pret maxim de 150 de euro (inclusiv TVA). Terminalul va include pentru inceput circa 120 de carti in limba romana cu titluri din literatura nationala si internationala si permite citirea de carti electronice in toata gama de formate curente. Estimarile firmei romanesti indica faptul ca piata e-readerelor in Romania va ajunge la o valoare de circa trei milioane euro in 2011.


Terminalul (18 cm inaltime, 13 cm latime, cantareste 228 grame si are o grosime de 9 mm) are un ecran de 6 inch (600×800 pixels, 16 nuante de gri), bazat pe tehnologia e-ink, care face ca experienta cititului sa fie asemanatoare cu lecturarea de carti la lumina naturala.

Dispozitivul, numit Evobook, poate stoca in memoria interna de 2GB pana la 4000 de carti. Memoria este extensibila la 10 GB prin folosirea unui SD card, citeste toata gama de formate curente ale cartilor electronice (.PDF, .CHM, .EPUB, .TXT, .HTM, .HTML, .RTF, .PDB, .DJVU, .IW, .IW4, .FB2, .OEB, .PRC, .MOBI, .TCR, .OPF). Terminalul mai are functie de cautare si suport pentru limba romana, meniu, manual, dictionare si fonturi romanesti.

( sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-it-8040817-televoice-firma-unui-fost-sef-arbitrului-telecom-pune-vanzare-ereader-150-euro.htm ).

 
 

Deficientele institutiilor

14 Noi

Stai si tot te minunezi : de ce un popor intreg o duce din rau in mai rau , nu are nicio bucurie ca traitor , este indatorat la banci , la fel de fel de camatari si bancheri , care toti laolalta jefuiesc , care cum stie mai bine , acea muncita truda a nevoiasului amarat, saracit sufleteste si bolnav in duh .

Se vede mereu amarat , plin de spurcate griji pentru o farama de viata chinuita si absorbita de trudnice plati catre toti si catre toate ale statului .

Inseamna ca sistemul tocmit de un capitalism acaparator intro zona a saraciei nu face decat din sarac sa fii si mai sarac .Aici era nevoie de intelectuali care sa aseze o tara in rosturi si de o clasa politica care se sacrifica sa poata duce acest popor la intremarea firii , la intarirea sansei de a fi om si de a avea un gram de bucurie ca in acest pamant , ca in aceasta zona de Terra te poti simti bine , ca ti-e drag sa respiri aerul unui om liber si lipsit de grijile animalice, materiale de primitivism uman.

Muncesti cinstit o zi intreaga , te zbati sa nu fi doborat de griji si de nevoi si incepi sa prinzi fumul de pe cer si aroma mortii din fiecare trup ca altfel nu poti spune  si parca totul in zadar, in lipsire de dorinta de a fi liber si uman in ceea ce esti .

Cum sa mai vorbesti de a fi cetatean cand nu poti fi nascut in societate ceea ce esti ?!

SARACIA este rezultatul unui drum care nu este al nostru , al celor multi si amarati , ea este rezultatul deficientelor institutiilor statului si ale clasei politice romanesti cladita prost de mult nu de ieri , de 21 de ani !Pleaca de la conceptia proasta ca cele bune se construiesc de sus in jos !

NU, cele bune celor multi se fac cu cei multi , cu ridicarea educatiei lor, cu dezvoltarea constiintei lor , cu aplecarea celor destepti catre cei mai putin inteligenti ,oferindu-le cai de a prospera ei si nu cei care se afla la caii politicii , fie la putere , fie in opozitie .

Prostia noastra este intretinuta de mult de cei care ne conduc , ei nu doresc sa ridice la constiinta de cetateni pe poporul de jos !Nu ar mai conduce ei , ci ei- cei multi.

Saracia nu este rezultatul incapacitatii celor multi de a fi bogati , ci a unui sistem care nu doreste aceasta p[entru ei .Incultura lor politica le foloseste celor din elita pentru a prosti mai mult si a-l lamuri pe cel simplu ca altfel nu se poate , dar nu este asa .

Un exemplu: de ce in scoala in ultimii 21 de ani nu s-a introdus un anume mod de a instrui elevii pentru a fi cetateni , pentru a si cunoaste drepturile si pentru a sti ca ei sunt stapanii acestei tari si ai clasei politice , ca ei pot schimba totul si ca in puterea lor este tara ?!

A revizui si a reconstrui totul este deviza zilei !

Cine sa incumeta la a fi in acest orizont al unei Romanii curate si a celor multi si adevarati ca fiinte umane libere si pline de dorinta de a fi  in fiecare clipa cu zambetul pe buze ?

 
 

Imn iubirii

12 Noi

Intro clipa a trecerii noastre pamantesti ceea ce ramane si conteaza pentru cei care nu merg cu noi la ceas de sfarsit este jertfa data de noi celorlalti dragi , imnul dragostei noastre catre ei , cei care sunt ai nostri sau sunt creatiile noastre pentru a duce mai departe spiritul iubirii si al apropierii de suflet si de sange .

Avem a ne apleca in taina , dar si in obste asupra imnului iubirii dintre soti , dintre barbatul si femeia sa , in cuvintele frumoase ale Scripturii,  aduse la viata fara de sfarsit de Sfantul Apostol Pavel , astfel :

“Barbatilor, iubiti pe femeile voastre, dupa cum si Hristos a iubit Biserica, si S-a dat pe Sine pentru ea [... ] barbatii sunt datori sa-si iubeasca femeile ca pe insesi trupurile lor. Cel ce-si iubeste femeia pe sine se iubeste. Caci nimeni vreodata nu si-a urat trupul sau, ci fiecare il hraneste si il incalzeste, precum si Hristos Biserica”. (Efeseni 5; 20-33).

Dar dincolo de cele ale noastre , de cele ale unirii de trup si de obste Fiinta, avem a aduce la mare implinire cea mai grea porunca a firii omenesti : iubirea aproapelui ca pe tine insuti . Spun cu credinta ca nu mi-a fost dat sa o fac , ca este o povara a spune si a crede ca as putea a fi asa, ca in jurul meu nu am avut mediul in care a mea identitate crestina sa fie o prelungire a milioanelor de alte asemenea identitati , ca in neputinta mea intelectuala  si lumeasca nu am gasit in mine resursele de a ma face partas la dragostea cea mare a semenilor , ca am trait in clipa  clipei materiale , ca am simtit in intunericul clipei o minima Lumina a dorintei de a fi Unul cu totii , de a inveseli inima mea cu acel ajutor dat altuia ca si cand as fi eu si m-as lupta pentru Binele meu .

In credinta mea , acest lucru nu cred ca l-am facut in deplinatatea lui niciodata .

Am dat birul Raului si trecatorului din mine si am cautat cat mai mult sa limitez facerea de rau din jurul fiintei mele fizice si spirituale si nu cred ca am reusit deplin .

Sunt in masura a spera ca marile cuvinte ale iubirii de la acelasi spirit inalt al Bibliei o sa ma urmareasca mereu spre a cauta  sa fac cate ceva din ceea ce este si sa apropii  calea mea de viata de textul frumosului model uman de a fi in trecere un OM al Cuvantului , al faimei , ca esti un fir de nisip in marea Creatie a celui PreaInalt.

Iata Versetele  imputernicirii noastre pentru eterna facere a firii umane in pamanteasca rostogolire :

1. De as grai in limbile oamenilor si ale ingerilor, iar dragoste nu am, facutu-m-am arama sunatoare si chimval rasunator.
2. Si de as avea darul proorociei si tainele toate le-as cunoaste si orice stiinta, si de as avea atata credinta incat sa mut si muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
3. Si de as imparti toata avutia mea si de as da trupul meu ca sa fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseste.
4. Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste.
5. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul.
6. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar.
7. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.
8. Dragostea nu cade niciodata. (Imnul dragostei – I Cor. 13;1-8)

Ce cuvinte ! Ce faptura ne conduce spre a fi asemenea lor ! Cum ne indreptam spre ele in vremea tulbure a facerii umane in glod si mocirla inselatoare ?!

poate o granitaintre cele aici inscrise si cele  rele si ucigase nu e prea mare !

Fiecare Bine are mereu intransul si un pic de rau si invers !

Usor este din prea multa iubire sa treci in ura si invers , oare se poate ?!