RSS
 

Urmeaza Spania ?

05 Oct

Joseph Stiglitz, câştigător al premiului Nobel, a avertizat că speculatorii exercită o presiune asupra Spaniei.

Fostul economist şef al Băncii Mondiale şi un câştigător al premiului Nobel, de asemenea, a prezis că speculatorii pe termen scurt în piaţă ar putea începe în curând pune presiune asupra Spaniei, care se luptă cu un deficit mare şi şomajul ridicat. Saptamana trecuta, Moody’s a redus ratingul de credit al ţării de la AAA la Aa1.

Fostul consilier al preşedintelui Bill Clinton, de asemenea, spune că sectorul bancar a trecut înapoi la “business as usual” prea repede şi că există în continuare riscuri legate de o altă criză financiară în ciuda unor ameliorări în regulament.
Domnul Stiglitz, acum profesor la Columbia Business School, expune  argumentele într-o ediţie actualizată a cărţii sale, Freefall, cu privire la criza creditelor. În noul material, exclusiv în extrase de astăzi Sunday Telegraph, el dezvăluie temerile că guvernele din întreaga lume vor  încerca să reducă deficitele lor prea repede şi riscul unei recesiuni este dublu.

“Vă faceţi griji cand  există un val de clădire austeritate în toată Europa şi chiar a lovit ţărmurile Americii”, a spus domnul Stiglitz.

“Ca atât de multe ţări au redus cheltuielile prematur, cererea agregată la nivel mondial va fi redusa şi creşterea va încetini – chiar poate duce la o recesiune dubla .

“America ar putea fi cauzat recesiunii globale, dar Europa  răspunde în natură.”

Domnul Stiglitz a avertizat că Spania, la fel ca Grecia, este acum în atracţiile speculatorilor “.

“În conformitate cu regulile jocului, Spania trebuie să reducă acum cheltuielile sale, care aproape sigur va creşte rata şomajului şi mai mult”, a spus el.

“În ceea ce economia incetineste , îmbunătăţirea poziţiei sale fiscale poate t fi minimala. Spania poate  intra intrun fel de spirala a mortii care a afectat Argentina doar un deceniu în urmă.

“In prezent, Spania nu a fost atacat de speculatori, dar poate fi doar o chestiune de timp.”

Revenind la moneda euro, domnul Stiglitz a declarat că nevoile diferite ale ţărilor cu surplusuri comerciale mari, în special Germania, şi cele deficite de funcţionare, cum ar fi Irlanda, Portugalia şi Grecia, a însemnat că moneda unică a fost sub o presiune intensă şi nu poate supravieţui. El sugerează că o modalitate de a salva euro ar fi pentru Germania să părăsească zona euro, permiţând astfel să devalorizeze moneda  şi de a ajuta ţările cu exporturile.

“Ţările care împart o monedă au o rată de schimb fixă şi, astfel, trebuie  să renunţe la  un instrument important de ajustare”, a spus el. “Atât timp cât nu au existat socuri, euro ar face bine un test atunci când una sau mai multe dintre ţările  se confruntă un declin economic..”

( sursa: http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/8039041/Joseph-Stiglitz-the-euro-may-not-survive.html )

 

Leave a Reply