RSS
 

Final de razboi !

04 Oct

Primul Razboi Mondial se va termina, oficial, duminica, pe 3 octombrie, la 92 de ani dupa ce focurile de arma au incetat, atunci cand Germania va plati ultima parte din datoria impusa de aliati.

Germania a fost obligata de aliati sa plateasca pagube de razboi, ca urmare a Tratatului de la Versailles, din 1919, pentru a compensa pierderile insemnate inregistrate de Belgia si Franta, scrie The Telegraph .

Suma initiala asupra careia s-a cazut de acord, in 1919, a fost de 226 de miliarde de marci, suma care a fost mai tarziu redusa la 132 de miliarde. In prezent, datoria a fost diminuata la 22 de miliarde de lire sterline.

Aceasta obligatie financiara ar fi putut fi platita mai devreme, insa Hitler a negat datoria in timpul conducerii sale.

“Duminica se va achita si ultima parte a datoriei si, astfel, pentru Germania se va incheia, in sfarsit, Primul Razboi Mondial. Cel putin razboiul financiar”, scrie cotidianul nemtesc Bild, cel mai vandut ziar german.

Majoritatea banilor se va duce catre persoanele private, fonduri de pensii si obligatiuni, asa cum s-a convenit in Tratatul de la Versailles, cand Germania a semnat clauza de “vina de razboi”.

( sursa: http://www.ziare.com/international/razboi/primul-razboi-mondial-se-va-incheia-oficial-duminca-1045293)

Culmea este ca eu cand eram elev si studiam documentele din timpul Primului razboi mondial socoteam , in deradere, aceata data si ma minunat ! Iata ca sortii au facut sa pot fi prezent , la scara istoriei, la acest final de razboi.

Unde pui ca si Romania dupa pacea hunica mai avea de platit si de suportat greutatea infrangwrii cca 90 de ani !

Ale istorie clipe de reflectie si de trezere care ar trebui sa ne dea de gndit ca nu poti face decat lucruri asezate si spre binele neamului pentru ca altfel istoria te gaseste si in gaura de sarpe si tot iti arata cine si ce esti la judecata cea mare apopoarelor !

De tinut minte !

 

Leave a Reply