RSS
 

Archive for octombrie, 2010

Un succes+ asumarea LEN

29 Oct

Stiu ca acest guvern a luat taurul de coarne si poate cu o vointa mult prea mare a cutezat si si+a asumat raspunderea pe Legea Educatiei.Bravo lor !

Stima mea !

Toata consideratia !

Nu stiu daca Curtea Constitutionala va fi de acord cu aceasta , a se vedea replica sefului Senatului, dar un lucru este certş s+a dorit sa se faca ceva si sa se scape de ceea ce a fost si nu oricum !

Trebuie precizat ca:   “legea a fost supusa unei dezbateri si publice si parlamentare, a trecut prin Senat unde, de sase luni, este in dezbatere.

“Amendamentele senatorilor au ajuns la Guvern, multe au fost incluse in lege, asa incat legea nu poate sa aiba foarte multe imperfectiuni, ci legea in sine e una care vine si reglementeaza pe fond, in mare parte, invatamantul romanesc”, a precizat Oltean.

In finalizarea legii, Guvernul a facut un efort remarcabil, analizand peste 1.200 de amendamente depuse de senatori si deputati, mai spune Oltean.

“Foarte multe se regasesc in forma finala a legii. Cele mai multe din aceste amendamente au apartinut parlamentarilor PD-L, peste 750. Interesul PSD s-a dovedit a fi mult mai putin evident. Parlamentarii PSD au doar 250 de amendamente. Acesti oameni nu sunt decat dornici de a-si imbunatati imaginea publica, de a culege capital politic pe evenimente care sunt neatractive si nepopulare.”

(sursa:  http://www.ziare.com/ioan-oltean/stiri-ioan-oltean/oltean-legea-educatiei-nu-e-perfecta-dar-poate-fi-un-pas-urias-spre-reforma-1051993 ).

Oricum , in lege sunt multe de discutat, multe lucruri grele de trecut , dar ea exista si poate fi in viitor imbunatatita.Aceasta este vointa tarii acum si cred ca merita sa incercam .

Doresc mult bine si mult vant la pupa acestei noi alcatuiri a educatiei in legea nationala !

 

Mizerie si risipa

27 Oct

Am avut sansa sa merg in Calimanesti prin Baraganul vestic si sa ma trezesc la o realitate care ma cutremura: mii de miliarde irosite cu buna stiinta din biata bruma a acestei tari sunt la tot pasul ;foste cladiri ale CAP sau IAS devastate sau in curs de …, cladiri in paragina . canale  de irigatii pline cu buruieni , , garduri din placi de beton zdrobite , foste fabrici de nutreturi combinate parasite , multe sine de cai ferate nefolosite si in paragina sau pline de multa , multa verdeata ,  bataie de batjocura  permanenta realizata de noi contra noastra .

Asistam la o scena din absurdul vietii unor prapaditi care abia au ce manca sau bea  , dar linistiti ca au doborat un sistem politic totalitar distrugand si bietele cladiri , bunuri etc. care nu cred ca aveau miros a sangele rosu imputit .

In dementa unora si cladirile  si investitiile noastre in toate acele laturi ale devenirii noatre in acei ani rosii au fost distruse .Si ??Elitele tarii au incurajat acete fenomen .De ce ?

Si am pierdut imense resurse  folositoare noii structuri care incepea sa se cladeasca dupa evenimentele din decembrie 1989  daca aceasta era constienta de ceea ce dorea a face .

dar nu cred ?!?

Si ca totul sa fie si mai bine am mers de la Bucuresti si pana la marele oras de destinatie pe o parte si pe cealalta a trenului numai si numai din maracini  in ciulini , din lanuri frumoase de buruieni in intinderi pestrite de maracini .O tara de o guvernare si o administare jalnica , in care averea cea mare -PAMANTUL – este batjocorita , este sabotata crearea de bunuri spre folosul de obste  etc.

oamenii erau resemnati , scarbiti si sictiriti de tot si mai ales de viata in mizerie in care sunt obligati a fi zi cu zi .stiau si am stat de vorba cu unii din ei ca nimeni nu se mai gandeste la ei , ca nimeni nu mai cauta sa lupte pentru ei , pentru un trai al lor mai plin cu multumirea ca sunt si ei oameni , ca au nevoi si ca cer demnitatea functiei de OM al zilelor noastre , ca a fi cu ei este o rusine , dar a-i jefui este o placere natioanala , ca nu mai au sperante mari in nimeni si in nimic si ca totul este lipsit de sens al existentei in acest taram al nesimtirii fata de cei care sunt tara .

La locul sederii mele era un ev mediu intarziat , o stergere de zile si o putrefactie a tariului  in care angoasele clipei erau trairi de teatru ionescian.

Incremenite scene de apus de istorie , plictis  cu jale pe chip uman general , lipsa de zambet si de lumina a fetei la marea majoritate a celor cu care m-am intalnit , si ceva aparte ; am avut sentimentul unei rautati generale pentru lucruri de nimic ; o rugaminte pentru ceva intoarsa in mizerii verbale , o cerere de ajutor cu o replica de nepasare , o intoarcere la animalitatea devenirii umane din lispa nu de resurse financiare , ci de cele de …EDUCATIE ?!?

Praf si pulbere s-a tot asezat pe acest domeniu si acum , incet , dar sigur incepem pioniereste sa ne culegem roadele .


Douazeci de ani am semanat vant su furtuna si acum adunam aceste spirite de frustrare permanenta .

ECHILIBRUL S-A RUPT , SOCIETATEA GEME , NU REZISTA  LA MARILE PRESIUNI  SI TARE MI-E TEAMA CA ROSTOGOLIREA ESTE APROAPE !

 

“Via Carpatia”

22 Oct

Reprezentantii Ministerelor Transporturilor din sapte tari europene au semnat vineri , 22 octombrie 2010, la Lancut, in Polonia, Declaratia “Via Carpatia” care conecteaza Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Grecia.

Romania va face astfel parte dintr-un nou traseu european care va lega Marea Baltica, Marea Neagra si Marea Mediterana.

In mesajul transmis conferintei, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu a subliniat ca semnarea “Declaratiei Via Carpatia” constituie inca un pas important in dezvoltarea legaturilor de transport dintre Statele Membre UE, in contextul actual al politicii de revizuire a retelelor traseuropene de transport TEN-T, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Prin Declaratia semnata vineri ministrii Transporturilor din tarile de mai sus au acceptat propunerea Romaniei privind cele doua directii ale traseului pe teritoriul Romaniei: spre portul Constanta, realizandu-se o legatura rutiera directa de mare viteza intre Marea Baltica si Marea Neagra, si spre frontiera romano-bulgara – viitorul pod mixt (rutier/feroviar) peste Dunare de la Calafat (RO)-Vidin (BG) – cu posibilitatea prelungirii proiectului Via Carpatia spre frontiera sudica a Uniunii Europene.

Ce este proiectul VIA CARPATIA

In contextul organizarii la Łancut (Polonia), in data de 27 octombrie 2006, a Conferintei “One road – four countries”, cu participarea ministrilor de transport din Polonia, Lituania, Slovacia si Ungaria, a fost semnata Declaratia ministrilor transporturilor din Polonia, Lituania, Slovacia si Ungaria pentru extinderea retelei trans-europene de transport prin crearea unei rute mai scurte de-a lungul axei nord-sud care va conecta Polonia, Lituania, Slovacia si Ungaria.

Partile au stabilit atunci urmatoarele:

- aliniamentul Axei Nord-Sud (proiectul Via Carpatia) care conecteaza cele 4 state, dupa cum urmeaza: Kaunas (LT) – Bialystok (PL) – Lublin (PL) – Rzeszow (PL) – Presov (SK) – Koszice (SK) – Miskolc (HU) – Debrecen (HU);

- sustinerea comuna, de catre cele 4 state, a includerii axei/proiectului in reteaua TEN-T, in contextul revizuirii liniilor directoare TEN-T la nivel european, in anul 2010.

( sursa : http://www.ziare.com/economie/stiri-economice/romania-a-semnat-declaratia-via-carpatia-1050474 )

Este un lucru mai mult decat folositor si deschizator de perspective pe care ar trebui sa le fructificam .

Ma incanta situatia si poate ne antrenam in a face cu adevarat ceva nu numai sa semnam.

 

Cenusiu

19 Oct

Parca nici vremea nu rtine cu noi.Totul in jur capata culori de toamna mohorata , plina de ploi , care mai de care mai imbelsugate in a aduce cu ele dstulele griji ale aflarii noastre intrun razboi cu noi insine si cu ceilalti .

In jurul nostru toate bat a cenusiu, toate sunt pestrite , de la fetele oamenilor care fara prea multa aplecare sunt posomorate si pline de nelumina bucuriei de a fi om , la cenusiul din jur , al naturii care participa si ea la intunericul nostru in care dorim sa ne afundam .

Placeri de sado sunt ivirile de zambete din partea unora care mai cer sa fie si ei oameni , adica sa aiba un bun respect de la semeni ca exista si ei , ca bucuria din suflete nu s-a evaporat, ca dorinta de a fi traitor al clipei frumoase si unice pe acest pamant nu s-a stins .

Doamen cum mi-e dat a trai in aceste timpuri de licoare otravita , de repaos al linistii, de afundare a creatiei umane in animalitate , de

nerecunoastere a vremii in care trebuie sa fim asemenea dobitoacelor si sa parem ca intelegem ce vrea stapanul .

stapanul cui ?

I-am dat eu cuiva dreptul sa-mi ia fericirea de a fi Om , i-am dat eu speranta cuiva sa ma faca sa trec la animalitate prin votul meu , i-am stigat eu cuiva ca ar avea dreptul sa ma simt umilit in tara mea , i-am facut eu avansuri cuiva sa ma inanteze la rubrica de fara speranta in care ne-a introdus o natie intreaga , i-am spus eu celor care au deciziile ca fiicele si fiii nostri trebuie sa fie mandri ca apartin acestui neam si nu sa caute a se lepada de el si a merge care incotro apuca pentru a isi crea patria lui , de simtire , de traire si de satisfactii.

Suntem la un liman al urii de noi insine , suntem in pierderea firii normalitatii existentiale  si cautam sa ratacim intro vreme cand firesc ar fi sa ne adunam si sa cream pacea sociala a binelui comun! Am luat-o razna , ce vorbe , ce mesaj de parca cineva acum , aici , are acest crez pentru pamantul care il tine inca deasupra !?

Toate nu par , ci sunt CENUSIIIIIIIIII…. pacat !

 
 

O onoare !

12 Oct

Germania la Bucuresti !

Cu adevarat aveam nevoie de o asemenea vizita si de un mesaj mai apasat ca interesele Germaniei sunt si in aceasta parte a Europei.

Doamna  cancelar spune mai mult si printre randuri si mai mult . Germania doreste sa-si extinda zona de interes politic si economic si in aceasta Europa .  Cam tarziu , dar tot e bine .

Unde sunt ai nostrii care sa sustina o apropiere grabnica de acesta tara si mai ales de spiritul ei ?

Iata-pentru istorie- declaratiile oficiale:

Declaraţia de presă comună
a preşedintelui României, Traian Băsescu,
şi a cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel
(Palatul Cotroceni, 12 octombrie 2010)

Preşedintele României, Traian Băsescu: Bună ziua! Încep prin a mulţumi doamnei Cancelar pentru vizita pe care o face în România. Este pentru noi o onoare şi, în acelaşi timp, o încurajare de a continua procesul de integrare în Uniunea Europeană. Am avut discuţii pe o paletă largă de subiecte, cum ar fi relaţia bilaterală, necesitatea creşterii nivelului de performanţă a justiţiei româneşti în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare, probleme legate de accesul României în spaţiul Schengen, probleme legate de strategia României pentru integrarea populaţiei rome, strategia energetică a Uniunii Europene şi susţinerea pentru proiectul Nabucco, dar şi luarea în consideraţie a proiectului AGRI, strategia Dunării, Summit-ul NATO şi Summit-ul OSCE din acest an, Balcanii de Vest şi, de asemenea, ne-am oprit asupra problematicii legată de Republica Moldova. Cam acestea au fost subiectele pe care le-am discutat. Vă rog, doamna Cancelar!

Cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel: Vă mulţumesc! În primul rând, doresc să mulţumesc pentru primirea călduroasă aici, la Bucureşti. Într-adevăr, am vorbit despre toată gama relaţiilor germano-române. Avem o relaţie foarte strânsă în ceea ce priveşte cooperarea noastră prietenoasă în cadru european şi la Consiliul European. Am discutat despre felul în care România poate să folosească mai bine fondurile europene, să absoarbă fondurile, pentru că aceste fonduri pot să contribuie la dezvoltarea economică şi Germania poate să acorde şi asistenţă în acest sens.

Am abordat şi domeniul de justiţie pentru întreprinzători germani care doresc să investească şi pe viitor în România. Este important să existe transparenţă, claritate în acest domeniu. Domnul Preşedinte a subliniat că o serie de norme legale au fost adoptate şi au fost implementate. Am discutat despre efectele crizei economico-financiare şi eu ştiu că în România, în momentul de faţă, sunt aplicate nişte măsuri destul de dure. Eu cred, ca şi domnul Preşedinte, că odată create structurile, acest lucru ar constitui o bază pe care se poate construi o creştere economică, dar acest proces de restructurare în România merită totuşi o recunoaştere foarte mare.

Am abordat şi problemele – dincolo de relaţiile germano-române – despre strategia dunăreană. Există un interes comun să fie rezolvate problemele în Republica Moldova şi în Transnistria, precum şi în Balcanii de Vest. Am promis domnului Preşedinte că Germania – în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen – că noi vom aplica o apreciere echitabilă a celor realizate în ultimii ani şi, pe această bază, vom hotărî în noiembrie. Germania sprijină drumul României în direcţia unor controale mai severe la graniţă şi pentru a face parte din spaţiul Schengen. Eu pot să spun, în concluzie, că este o vizită importantă. M-am întâlnit şi cu reprezentanţii minorităţii germane şi mă bucur astăzi de perspectiva vizitei de la Cluj. Vreau să mulţumesc, de asemenea, pentru integrarea minorităţii germane. Această minoritate este o punte de legătură între România şi Germania, o contribuţie esenţială pentru relaţiile noastre strânse. Încă o dată, vă mulţumesc pentru ospitalitatea dumneavoastră!

Preşedintele României, Traian Băsescu: Şi eu vă mulţumesc mult, doamna Cancelar!

Departamentul de Comunicare Publică
12 Octombrie 2010

 

Cerul inimii !

10 Oct

Marturisire si lucrare a tot ceea ce dorim a face este inima noastra , care ne indeamna la a fi impacati cu noi , la a crede in binele nostru , la a o ferici prin mesaje clare de iubire si apropiere de cei dragi.

Ea pururea are pomenirea sinelui nostru , ea ne da hrana care ne face sa fim tari la vremuri de nevoie, la timpurile mizerabile pe care le traim , ea ne incarca cu indestulatoare rabdare cu lucrarea celui care ne-a dat viata si tot ea ne propune o cale din miile existente de a fi in armonie cu noi insine .

Cerul cel instelat al inimii noastre este paradisul de zi cu zi al sufletului descatusat de fortele cele negre, de relele cele multe , de inchisorile in care mai fara de voie suntem obligati a fi , de lacrimile pe care daca nu le-am varsa nu am mai fi ceea ce suntem , de suferintele de la tot pasul care o intaresc in facerea ei ca scut al credintei.

Apararea noastra de cele multe ale Satanei se face cu mult efort si credinta.

Intarita intru adevar si dreptate inima noastra este o comoara pe care de cele mai multe ori nu vrea a o vedea si nu dorim a cauta nestematele din ea.

Inceputul intelepciunii este atunci cand buna intelegere a noastra o implineste pe ea si a scalda in razele cele luminoase ale izbanzii de Lumina indestulatoare pentru toti din jurul nostru.

In veac , inima noastra trebuie sa nadajduiasca in Bine, sa creada in slava dreptatii si sa apere pe cei necajiti sufleteste si material.

toate rasariturile si apusurile de soare sa ne gaseasca cu cerul inimii nastre instelat si senin , sa fie mereu deschis la pace, la smerenie, la introspectie si la a ridica veselia la masa oricarui om .

Inima intunecata duce la cutremurarea pamantului creatiei de raul ivit.

La ce bun toate acestea ?

 
 

Incremeniti ?

09 Oct

Suntem captivi unei logici a aderarii la UE, ne comportam ca si cum am fi in continuare postulanti, suntem incremeniti in proiect. Mai mult, avem un complex de inferioritate fata de Occident, care ne defineste provincialismul si ne inhiba actiunea politica externa si arunca in confuzie permanenta proiectul intern. Aceasta dura caracterizare ii apartine sefului diplomatiei, Teodor Baconschi, si a facut-o la o conferinta privind obiectivele Romaniei pana in 2020, organizata de Europuls.

“Suntem de 4 ani aproape membri, iar in mare masura, in cultura noastra administrativa si politica, nu am depasit logica aderarii si ne comportam ca si cum am fi in continuare postulanti”, crede ministrul de externe. El spune ca parcursul post-aderare este chiar si mai anevoios decat cel din perioada pre-aderare.

“Vorba celebra a unui filosof nu mai putin celebru <<am incremenit in proiect>>. Intr-un fel, perioada asta de post-aderare pare si mai dificila, si mai confuza decat etapa precedenta. Cel mai suparator exemplu este legat de incapacitatea noastra de a absorbi fonduri structurale. O facem intr-o proportie atat de modesta incat am realizat recordul dubios de a fi contributori neti la bugetul Uniunii, fara sa reusim sa capturam aceste enorme resurse pentru a accelera iesirea Romaniei din subdezvoltarea economica“, a spus ministrul, criticand dur situatia actuala, mediul administrativ si politic, mai degraba ca un om politic – ceea ce a devenit de curand prin inscrierea in PDL – decat ca un diplomat.

Cauzele: “e un rau structural mostenit din tranzitie, dar este si efectul pervers al contraselectiei care a operat in constitutirea elitelor noastre politice“, sustine Baconschi.

Discursul politic al ministrului de externe a continuat cu temele pe care Romania le are pentru urmatorii 10 ani, teme “foarte limpezi, pana si presa noastra a reusit sa le fixeze pe agenda publica”.

“Trebuie sa reformam statul, incepand cu legea fundamentala, Constitutia, trebuie sa ne reinventam identitatea nationala, rolul institutiilor publice si trebuie sa rescriem in termenii unui pact social modern contractul politic dintre stat si cetateni”, crede Teodor Baconschi.

In tot acest tablou cenusiu pictat de ministrul de externe exista si o veste buna: “nu mai suntem singuri sau prinsi in clestii unor imperii, ci actionam ca stat membru cu drepturi in principiu egale si ne putem prevala de toate tratatele pentru a cere si oferi solidaritate si pentru a stimula politicile de coeziune.

Numai ca aceasta calitate de stat membru – al UE si NATO – trebuie combinat cu un slogan liberal, ‘prin noi insine”, un slogan “mai actual ca oricand”.

E cu totul impropriu sa ne asteptam ca, dupa ce ne-am dobandit statutul de SM, sa fim tinuti de manuta in continuare ca un minor cu probleme. Avem fata de fostul Occident, categoria geopolitica depasita, un permanent complex de inferioritate care ne defineste provincialismul, ne inhiba actiunea politica externa si arunca in confuzie permanenta proiectul intern“, spune ministrul.

Pe de alta parte, el recunoaste ca Romania are o imagine proasta si culpabilizeaza presa pentru asta, care “exagereaza de obicei, cultivand un ton de apocalipsa, de sfarsit de lume”.

“Perceptia asupra Romaniei este proasta, dintr-un masochism partizan mediatic si intern nu facem decat sa o adancim: hotul si cersetorul roman, intr-o societate nauca, prinsa undeva intra balcanism si fostul spatiu sovietic, n-am reusit sa fabricam in discursul public si sa interiorizam valorile care ne-ar putea redresa constiinta de sine, legatura creativa cu traditia – ma refer la marea traditie intelectuala – si mai avem si aceste clauze de monitorizare, de pilda MCV asupra justitiei, care agraveaza sentimentul nostru de singuratate.

E adevarat ca asa suntem, desi mass media exagereaza de obicei, cultivand un ton de apocalipsa, de sfarsit de lume, admitand ca multe elemente din aceasta perceptie generica asupra Romaniei sunt reale”, spune ministrul Teodor Baconschi.

Este insa momentul ca lucrurile sa se schimbe, sustine el si sa privim spre 2020, care este si o etapa de consolidare a UE, fixata prin Tratatul de la Lisabona. Pentru Romania – care in 2019 va detine presedintia prin rotatie a UE pentru prima data de la aderare – va fi un test al administratiei romane si un moment de bilant si de planuri” care sa ne aduca intr-o situatie noua si mai buna”.

( sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7905974-audio-teodor-baconschi-suntem-aproape-4-ani-nu-depasit-logica-aderarii-suntem-incremeniti-proiect.htm)

Daca toate de aici sunt si adevarate, si cum ar fi altfel, ca doar este ministrul meu de externe, este foarte grav !

El constata poate realist a situatie , o stare , dar el ce a realizat pentru a modifica situatia ?

Daca nu e in stare poate se vor mai gasi oameni patrioti care sa amelioreze raul existent, nu ?

 

Comemorare

09 Oct

In 1940, in timpul guvernarii Gigurtu a fost legiferat un statut juridic pentru reglementarea situatiei evreilor din Romania. Evreii au fost transformati in cetateni de categoria a doua. Au fost eliminati din armata, li s-au impus restrictii in practicarea unor profesiuni si in exercitarea drepturilor asupra proprietatilor rurale. Au loc pogromuri la Dorohoi (iulie 1940) si in alte localitati din nordul Moldovei, sunt ucisi sute de evrei pentru simplul motiv al evreitatii lor. Politica antievreiasca s-a amplificat dupa instaurarea statului national legionar roman (septembrie 1940), cand s-a continuat elaborarea si aplicarea unei legislatii antievreiesti de eliminare a evreilor din viata economica-sociala, politica si culturala romaneasca, de deposedarea lor de bunurile imobiliare si de jefuire a bunurilor mobiliare. Regimul de teroare legionara reprezenta un pericol permanent pentru existenta fizica a evreilor. In timpul rebeliunii legionare (21-23 ianuarie 1941), au fost ucisi in Bucuresti 120 de evrei. Dar politica antievreiasca continua si dupa inlaturarea legionarilor de la guvernarea tarii (23 ianuarie 1941), mai ales dupa intrarea Romaniei in razboiul alaturi de Germania nazista (22 iunie 1941), cand practic autoritatile antonesciene au declansat procesul de distrugere, in primul rand, a evreilor din Basarabia, Bucovina si partial din Moldova, un moment culminant fiind pogromul de la Iasi si trenurile mortii (29 iunie, 6 iulie 1941) carora i-au cazut victima peste 10.000 de evrei. Din cei aproximativ 600.000 de evrei ramasi sub administratia romaneasca dupa cedarea Transilvaniei de Nord Ungariei Hortyste (30 august 1940) aproximativ jumatate traiau in Basarabia si Bucovina de Nord, care au fost ocupate de Uniunea Sovietica intre iunie 1940 si iunie 1941.

Rapoartele militare germane ale Oficiului de Studii strategice precum si documentele romanesti din perioada razboiului duc la concluzia ca din cei 300.000 de evrei din Basarabia si Bucovina de Nord in jur de 100.000 au fost deportati de autoritatile sovietice in Siberia, au fost incorporati in Armata Rosie ori s-au retras cu autoritatile sovietice. Deci trupele romane si germane intrate in Basarabia si Bucovina de Nord au gasit acolo aproximativ 200.000 de evrei. In aplicarea politicii de purificare etnica a acestor teritorii, ordonata de maresalul Ion Antonescu, conducatorul statului, zeci de mii de evrei au fost executati de jandarmi romani sau de trupe romane si germane in primele luni ale razboiului. Supravietuitorii au fost internati in lagare de tranzit si ghetouri create pe teritoriul Basarabiei si Bucovinei de Nord de unde in toamna anului 1941 au fost deportati in Transnistria (exceptand 20.000 de evrei din ghetoul de la Cernauti din care 4.000 au fost deportati in vara anului 1942). Conform rapoartelor Inspectoratului General al Jandarmeriei pe parcursul anilor 1941-1942 au fost deportati in jur de 126.000 de evrei din care potrivit acelorasi rapoarte la 1 septembrie 1943 mai erau in viata 51.000 de evrei-romani. In acelasi timp sursele ambasadei germane la Bucuresti din perioada razboiului mentionau cifre intre 160.000 si 185.000 de evrei deportati in Transnistria.

In Vechiul regat evreii au fost trimisi in detasamente de munca, au fost privati de orice drepturi civice, au fost jefuiti si adeseori maltratati, evacuati cu zecile de mii dintr-o zona in alta, dar nu sistematic exterminati: exceptand, desigur, pe cei 8-12.000 de victime ale pogromului de la Iasi si pe cei 7.000 de evrei dorohoieni care au pierit in deportare in Transnistria (din cei 12.000 deportati), pe cei 587 de evrei deportati tot in Transnistria pentru intentia de a se repatria in 1940 in URSS si care au fost executati, in deportare de germani. In Transnistria au mai fost deportati toti evreii din Bucovina de Sud si peste 2.000 de evrei din Vechiul Regat si Sudul Transilvaniei. Autoritatile antonesciene si-au dat consimtamantul ca autoritatile germane naziste sa deporteze in lagarele de exterminare din Polonia peste 4.500 de evrei cetateni romani aflati in Belgia, Franta, Germania, Austria s.a.

Dintr-un complex de motive de natura interna si externa, in toamna anului 1942, regimul antonescian a decis sa stopeze deportarea evreilor din sudul Transilvaniei si din Vechiul regat in Transnistria si sa nu dea curs presiunilor Germaniei naziste pentru deportarea evreilor in lagarul de exterminare de la Belzec. Aceste proiectate deportari n-au mai avut loc. De asemenea in 1943 si 1944 anumite categorii de evrei dintre cei deportati in Transnistria au fost repatriati. Astfel toate aceste masuri au permis supravietuirea a aproximativ jumatate din numarul evreilor aflati in Romania.

In ultimii doi ani ai razboiului maresalul Antonescu pierzandu-si increderea in victoria Germaniei naziste a incercat sa „curete” tara de evrei prin sprijinirea emigrarii lor in Palestina. Dar aceasta emigrare implica atunci mari riscuri caci Marea Britanie a interzis imigrarea evreilor in Palestina, iar Germania nazista a interzis emigrarea evreilor din Romania. Doua vase cu emigranti au fost scufundate in apele Marii Negre pierind astfel din totalul de 3.000 de emigranti o treime.

Se impun cateva precizari in legatura cu datele mai sus citate despre numarul evreilor ucisi in perioada Holocaustului din ordinul regimului condus de Ion Antonescu. Conform ultimelor investigatii, Comisia Internationala pentru cercetarea Holocaustului Evreilor din Romania a concluzionat ca in teritoriile aflate sub controlul romanesc, in perioada respectiva au fost ucisi sau au murit datorita regimului de exterminare din Transnistria intre 280.000–380.000 de evrei romani si ucraineni. Cercetarea statisticianului Marcu Rozen a stabilit ca au fost exterminati 155.000 de evrei cetateni romani si circa 115.000 evrei localnici, cetateni ucraineni din Transnistria. Astfel numarul evreilor exterminati sub guvernarea Antonescu totalizeaza 270.000 de suflete. (Marcu Rozen. Date istorice si statistice privind situatia evreilor sub guvernarea antonesciana (1940-1944). (Bucuresti, 2003, p.88) Evreii din Transilvania de Nord aflata atunci sub dominatie hortysta, dupa ocuparea Ungariei de trupele Germaniei naziste (19 martie 1944), au fost deportati din ordinul si sub supravegherea nazistilor germani in lagarele naziste de exterminare. Din 150.000 de evrei au pierit aproximativ 85%.

Capitolul privind istoria Holocaustului in contextul romanesc nu poate fi incheiat fara evocarea faptelor de generozitate si solidaritate umana de care au dat dovada zeci de ne-evrei, care cu riscul vietii lor au reusit sa salveze de la pieire evrei aflati in trenurile mortii, deportati in Transnistria sau destinati sa fie deportati la Auschwitz din Transilvania de Nord aflata sub ocupatia maghiara. Pentru faptele lor de omenie Statul Israel le-a conferit titlul de „Drepti ai popoarelor”.

( Sursa : http://www.divers.ro/evrei_holocaustul_ro)

Este o zi de aducere aminte , plina de invataturi!

 
 

Relativitatea timpului

06 Oct

Specialistii de la National Institute of Standards and Technology confirma dilatarea timpului.

Cercetatorii de la NIST National Institute of Standards and Technology au studiat si comparat doua din cele mai bune ceasuri atomice din lume pentru a confirma dilatarea temporala a timpului, o consecinta a TRS- teoriei relativitatii restranse a lui Einstein.

Astfel, fizicienii de la Institutul National de Standarde si Tehnologie NIST au masurat cu precizie timpul aratat de cele doua ceasuri atomice decalate spatial pe verticala la doar 33 de centimetrii, precizeaza publicatia stiintifica onlinePhysorg.

Putina Fizica

La inceputul sec. XX, Albert Einstein bulversa lumea stiintifica cu o teorie inteleasa de foarte putini din savantii vremii, teoria relativitatii.

E=mc² este ecuatia identificata cu fizicianul genial Einstein, dar putini inteleg ca aceasta ecuatie realizeaza echivalenta masa-energie, adica materia si energia sunt acelasi lucru, doar ca imbraca forme diferite.

Toate fenomenele fizice decurg la fel in orice situatie, dar sunt percepute diferit de instrumente din sisteme de referinta diferite. Adica legile fizicii sunt aceleasi peste tot, indiferent de context(sunt invariante).

Cel mai clar exemplu de dilatarea timpului de pana acum este al ceasurilor atomice sincronizate la femtosecunda (0.000000000000001 secunde sau 10 la puterea -15) puse fiecare in avioane supersonice care se deplaseaza la viteze diferite. In avionul care zboara mai repede, ceasul ramane in urma fata de celalalt, deci timpul “se dilata”.

Ca o consecinta, Paul Langevin a propus paradoxul gemenilor. Un geaman devine astronaut si pleaca in cosmos cu o naveta care zboara aproape de viteza luminii pentru cateva minute. La intoarcerea, pe Pamant astronautul revine neschimbat dupa cele cateva minute de zbor cosmic, si isi gaseste fratele batran si lumea schimbata, pentru ca timpul s-a scurs diferit pentru cei doi.

Partea interesanta este ca omul si instrumentele sale nu pot percepe exact dilatarea timpului, numai raportandu-se la alte repere din afara sistemului lor de referinta.

Cele mai precise masuratori ale dilatarii timpului, realizate de cercetatorii de la NIST

Si totusi cercetatorii americani de la NIST au observat unele aspecte al relativitatii, si anume ca timpul trece mai incet atunci cand corpul de proba se deplaseaza cu aproximativ 20 de mile pe ora, folosind o scara mult mai inteligibila de masurare, rezultatele depasind toate masuratorile anterioare efectuate la viteze mult mai mari folosind aeronave cu jeturi propulsoare.

Ceasurile atomice au fost percepute initial ca fiind aproape identice, fizicienii urmarind un singur ion de aluminiu, care vibreaza intre doua nivele energetice avand o frecventa de peste un milion de miliarde de hertzi.

In cadrul experimentului cele doua ceasuri au fost plasate in laboratoare diferite la NIST si au fost conectate printr-o fibra optica de 75 de metri lungime, realizand astfel a anumita “logica cuantica a celor doua ceasuri”.

Tehnicile de logica, de luare a deciziilor din experimentele cuantice, sunt precise si suficient de stabile pentru a descoperi cele mai mici diferente de timp care nu au putut fi detectate pana acum.

Cercetatorul James Chin Wen-Chou, a precizat ca ceasurile de aluminiu pot detecta cele mai mici efectele ale relativitatii pe baza unor experimente de precizie, din cauza “factorului de Q” – o cantitate care sa reflecte modul fiabil de ioni absoarbiti, care retin in acelasi timp si energie la trecerea lor de pe un nivel energetic pe altul.

“Am observat cel mai mare factor de Q din fizica atomica”, spune Chou.

Experimentele de la NIST

Experimentele de la NIST au fost axate pe doua scenarii prezise de teoria relativitatii restranse lui Einstein. In primul rand, atunci cand doua ceasuri sunt supuse fortelor gravitationale inegale, la diferite altitudini deasupra suprafetei Pamantului, ceasul care se confrunta cu o forta gravitationala mai mica-va merge mai repede. In cazul paradoxului gemenilor factorul esential este acceleratia.

Al doilea set de experimente, au permis examinarea efectelor de modificare a miscarii fizice ale ionilor intr-un singur ceas. Ioni de aluminiu sunt aproape complet nemiscati in timpul operatiunilor normale din ceas.

Fizicienii de la NIST au optimizat un ion 0, astfel incat acesta sa poata oscila inainte si inapoi, executand miscari la viteze echivalente de cativa metri pe secunda.

Aplicatii

“Astfel de ceasuri super-precise pot fi utile in geodezie, in domeniul gravitational, in hidrologie si geofizica, precum si in testarile spatiale ale teoriilor fizicii fundamentale”, sugereaza fizicianul Till Rosenband, director de cercetare la NIST.

Cercetatorii spera sa imbunatateasca precizia acestor ceasuri chiar si de 10 ori, prin schimbari aduse in geometria capcanelor de ioni si printr-un control mai bun al miscarii ionilor pe interferentele de mediu.

( sursa : http://www.ziare.com/magazin/stiinta-tehnica/dilatarea-timpului-confirmata-1043994 ).

Ce e si cu stiinta asta ?

Oare daca totul este relativ si miscarea in general este in alt orizont static ce o sa fie si cu noi ?!

 

Urmeaza Spania ?

05 Oct

Joseph Stiglitz, câştigător al premiului Nobel, a avertizat că speculatorii exercită o presiune asupra Spaniei.

Fostul economist şef al Băncii Mondiale şi un câştigător al premiului Nobel, de asemenea, a prezis că speculatorii pe termen scurt în piaţă ar putea începe în curând pune presiune asupra Spaniei, care se luptă cu un deficit mare şi şomajul ridicat. Saptamana trecuta, Moody’s a redus ratingul de credit al ţării de la AAA la Aa1.

Fostul consilier al preşedintelui Bill Clinton, de asemenea, spune că sectorul bancar a trecut înapoi la “business as usual” prea repede şi că există în continuare riscuri legate de o altă criză financiară în ciuda unor ameliorări în regulament.
Domnul Stiglitz, acum profesor la Columbia Business School, expune  argumentele într-o ediţie actualizată a cărţii sale, Freefall, cu privire la criza creditelor. În noul material, exclusiv în extrase de astăzi Sunday Telegraph, el dezvăluie temerile că guvernele din întreaga lume vor  încerca să reducă deficitele lor prea repede şi riscul unei recesiuni este dublu.

“Vă faceţi griji cand  există un val de clădire austeritate în toată Europa şi chiar a lovit ţărmurile Americii”, a spus domnul Stiglitz.

“Ca atât de multe ţări au redus cheltuielile prematur, cererea agregată la nivel mondial va fi redusa şi creşterea va încetini – chiar poate duce la o recesiune dubla .

“America ar putea fi cauzat recesiunii globale, dar Europa  răspunde în natură.”

Domnul Stiglitz a avertizat că Spania, la fel ca Grecia, este acum în atracţiile speculatorilor “.

“În conformitate cu regulile jocului, Spania trebuie să reducă acum cheltuielile sale, care aproape sigur va creşte rata şomajului şi mai mult”, a spus el.

“În ceea ce economia incetineste , îmbunătăţirea poziţiei sale fiscale poate t fi minimala. Spania poate  intra intrun fel de spirala a mortii care a afectat Argentina doar un deceniu în urmă.

“In prezent, Spania nu a fost atacat de speculatori, dar poate fi doar o chestiune de timp.”

Revenind la moneda euro, domnul Stiglitz a declarat că nevoile diferite ale ţărilor cu surplusuri comerciale mari, în special Germania, şi cele deficite de funcţionare, cum ar fi Irlanda, Portugalia şi Grecia, a însemnat că moneda unică a fost sub o presiune intensă şi nu poate supravieţui. El sugerează că o modalitate de a salva euro ar fi pentru Germania să părăsească zona euro, permiţând astfel să devalorizeze moneda  şi de a ajuta ţările cu exporturile.

“Ţările care împart o monedă au o rată de schimb fixă şi, astfel, trebuie  să renunţe la  un instrument important de ajustare”, a spus el. “Atât timp cât nu au existat socuri, euro ar face bine un test atunci când una sau mai multe dintre ţările  se confruntă un declin economic..”

( sursa: http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/8039041/Joseph-Stiglitz-the-euro-may-not-survive.html )