RSS
 

Telocitele

03 Sep

Acad. L.M. Popescu, directorul general al Institutului National de Patologie “Victor Babes” si seful Departamentului de Medicina Celulara si Moleculara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti este “parintele” unei descoperiri revolutionare – telocitele.

Acestea sunt un tip de celule ce, desi exista in organism dintotdeauna, nu fusesera descoeprite pana acum. Telocitele au si un rol foarte important – ele sunt celule ajuta ale celulelor stem, cele care contribuie la regenerarea tesuturilor.

“Telocitele nu au fost descrise de nimeni inaintea noastra. Sunt foarte importante pentru viiorul imediat si pe termen mediu in medicina pentru ca sunt celule ajutatoare ale celulelor stem”, a spus, la Tv Ziare.com, Acad. L.M. Popescu.

Acesta a amintit si de performatele extraordinare ale Institutului “Victor Babes”, fiind propus de 19 ori pentru premiul Nobel pentru Medicina.

Satisfactia in cercetare inseamna ceva mai mult decat bani

Cum fondurile sunt putine, satisfactia unui cercetator sta in “ceva mai mult decat bani”, a mai spus acad. L.M. Popescu. Cat despre implicarea companiilor farmaceutice in proiecte de cercetare, acesta spune ca se intampla foarte rar, deoarece nu asa obtin profit, ci din distribuirea de medicamente.

Cat despre salarii, acad. L.M. Popescu spune ca exista norocosi care castiga pana la cateva mii de euro, dar si altii mai putin norocosi care nu isi iau salariul deloc.

“Castigul este variat in funcie de valoare, de pozitie, de situatia concreta, e vorba de cateva mii de euro, dar exista institute de cercetare in care unii cercetatori nu-si iau leafa. Intamplator Babes are o situatie privilegiata pentru ca suntem o institutie care ne autofinantam si suntem o institutie de succes ca realizari personale, ceea ce inseamna ca obtinem fonduri.

Desi, aparent, institutul e sub indrumarea Ministerului Sanatatii, noi trebuie sa ne facem singuri rost de bani si de cele mai multe ori reusim, rolul ministerului fiind doar acela de a ne da indicatii si a ne controla tot timpul, lucru ce mi-e greu sa inteleg”, a mai spus acad. L.M. Popescu.

( sursa: http://www.ziare.com/stiri/eveniment/tv-ziare-com-romanii-au-facut-o-descoperire-revolutionara-telocitele-1038501)

E o mare bucurie cand mai afli o asemenea stire , mai ales ca ea se intampla in Pomania .Sunt mahnit ca nu are pubplicitatea necesara si mai ales prezentarea in afara tarii noastre ar trbui sa fie una de exceptie .

de ce nu sa fie propus pentru un posibil candidat la premiile NOBEL.

Domnule academician aveti tot respectul si tooata cinstea din partea mea .

Unde sunt elitele politice pentru a da onorul unui asemenea savant ?

Unde este recunoasterea statului nostru ca avem o asemenea descoperire realizata de un cetatean al acetei tari ?

Poate acestea toate or sa vina si sunt eu prea grabit !

Timpul imi va da sau nu dreptate !?

 

Leave a Reply