RSS
 

Salut initiativa

02 Sep

Israel si Palestina au relansat joi la Washington negocierile directe pentru pace, pentru prima data din 2008, informeaza AFP. Premierul israelian Bejamin Netanyahu i-a spus liderului palestinian Mahmoud Abbas ca se asteapta ca Palestina sa recunoasca Israelul ca statul-natiune al poporului evreu, in timp ce Abbas a solicitat incetarea activitatilor de colonizare si ridicarea embargoului asupra Fasiei Gaza.

“Cerem guvernului israelian sa inainteze cu angajamentul de a pune capat activitatii de colonizare si sa ridice complet embargoul asupra Fasiei Gaza,” a declarat Abbas.

Acesta a raspuns apelului facut de Netanyahu si s-a declarat in favoarea securitatii ambelor state.

Cei doi lideri au fost asezati in stanga si in dreapta secretarului de stat american, Hillary Clinton.

“Stiu ca decizia de a sta la aceasta masa nu a fost usoara. Va multumesc pentru curajul si angajamentul dumneavoastra,” a spus Clinton.

Netanyahu si Abbas si-au dat mana cu hotarare, iar liderul palestinian i-a adresat premierului israelian semnul aprobator cu degetul mare ridicat.

Cei doi au cazut de acord sa se intalneasca in regiune pe 14-15 septembrie si sa poarte negocieri la fiecare doua saptamani, informeaza Reuters.

Ultimele negocieri directe s-au incheiat in decembrie 2008, cand fortele israeliene au invadat Gaza pentru a opri atacul gruparii Hamas cu rachete militare.

( Sursa : http://www.hotnews.ro/stiri-international-7751934-israel-palestina-deschis-negocierile-directe-pentru-pace-mahmoud-abbas-cere-ridicarea-embargoului-asupra-fasiei-gaza.htm).

Ma bucura aceasta intalnire si salut initiativa de a se crea conditiile de pace trainica in aceasta zona in care trei mari religii sunt interesate de pace .

De fapt , daca stam si gandim mai profund lumea toata are nevoie ca in acest pamant ales sa fie tihna intre oameni si cat mai putin conflict armat .

 

Leave a Reply