RSS
 

Modernizare de substanta

04 Sep

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a participat, vineri,03 septembrie 2010,  la prima întrunire a Consiliului pentru Curriculum, organism consultativ al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Scopul reuniunii a fost acela de a analiza atribuţiilor Consiliului pentru Curriculum în contextul activităţii MECTS, precum şi stabilirea unor termene cheie pentru activitatea structurii.

Ministrul Educaţiei a declarat că modernizarea curriculumului naţional este prioritară, dar că aceasta se va face secvenţial, coerent şi pe baze ştiinţifice.

Modernizarea curriculumului nu se va face pe picior şi va urma anumite etape care vizează elaborarea unui cadru de referinţă curricular, adică a unui document care va spune cum să arate elevul român la fiecare etapă a existenţei sale şcolare, a declarat vineri (3 septembrie 2010) ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, cu ocazia primei întruniri a Consiliului pentru Curriculum înfiinţat în luna august, conform Legii învăţământului.

Funeriu a explicat că acest cadru de referinţă va trebui supus unei dezbateri publice, deoarece, spune el, este o opţiune de societate despre cum trebuie să arate elevii.
“A fost prima întâlnire a Consiliului pentru Curriculum şi scopul este de a gestiona modernizarea sistemului de curriculum într-un proces coerent. Consiliul va gestiona acest lucru, urmând toate fazele elaborării unui curriculum, într-un mod ştiinţific…

Primul pas este elaborarea unui cadru de referinţă curricular, adică a unui document care va prezenta foarte clar care trebuie să fie nivelul elevului român în funcţie de fiecare ciclu de şcolarizare pe care-l traversează. Acest cadru de referinţă va fi supus dezbaterii publice, deoarece pregătirea elevilor noştri este o opţiune a societăţii româneşti”, a spus ministrul Daniel Funeriu.

El a adăugat că după ce se vor încheia etapele iniţiale, specialiştii vor trece la faza de proiectare şi implementare a curriculumului naţional.

“Etapele finale presupun elaborarea programelor cadru şi a programelor şcolare. Manualele şcolare sunt ultima parte din construcţia acestui curriculum, iar ele trebuie să urmeze programa şcolară. Vom avea alte manuale şcolare la capătul unui demers coerent şi ştiinţific, coroborat cu formarea resurselor umane. Consilul este cel care va decide mersul firesc al lucrurilor”, a mai spus Funeriu.

Consiliul pentru Curriculum are în componenţă 20 de experţi şi a fost înfiinţat în luna august 2010, prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Rolul consiliului, ca organism consultativ al MECTS, este acela de a orienta procesul de proiectare, implementare şi evaluare a curriculumului naţional.

Se va trece şi la etape finale care îşi propun elaborarea programelor cadru şi a programelor şcolare. Doresc să spun că manualele de care se vorbeşte nu sunt decât ultima etapă a unui curriculum, ele trebuie să urmeze programa şcolară şi numai când avem o programă coerentă şi manualele vor putea fi elaborate. Primul pas se va face când vom avea un demers coerent şi ştiinţific. Comisia este cea care va decide mersul firesc al lucrurilor”, a spus Daniel Funeriu.

El a adăugat că “orizontul de timp pentru a vedea elemente consolidate în acest sens este anul 201″, iar primele rezultate puse în practică se vor putea vedea în 2012.
Ministrul Educaţiei a precizat că nu se pune problema unei schimbări imediate a manualelor şcolare, iar consiliul de experţi se va putea exprima asupra modului în care ei consideră că “trebuie să arate elevul român”.

“Manualele vor fi ca o consecinţă, foarte important este că modernizarea de substanţă nu poate fi decât dacă avem un curriculum modern, bazat pe o evaluare şi examinare perfect coerente şi pe o formare a resurselor umane.
Aceste elemente trebuie să meargă mână în mână la formarea unui curriculum modern”, a spus Funeriu. Cei 20 de membri ai Consiliului pentru Curriculum s-au reunit vineri la sediul Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru a stabili liniile strategiei de modernizare a curriculumului naţional.

( surse : http://www.financiarul.ro/2010/09/03/daniel-funeriu-modernizarea-curriculumului-nu-se-va-face-pe-picior; http://www.realitatea.net/funeriu-modernizarea-curriculumului-national-nu-se-va-face-in-pripa-ci-secvential-si-coerent_740273.html; http://www.mediafax.ro/social/funeriu-modernizarea-curriculumului-national-nu-se-va-face-in-pripa-ci-secvential-si-coerent-7102670).

Sunt declaratii care ma incanta .

Sa dea Domnul ca ele sa devina realitate .

Ceea ce ma nelinisteste este ca nicaieri nu sunt date numele  celor care fac parte din acest consiliu:  activitate , CV etc.

Oricum , cred ca sunt alesi cu discernamantul ca nevoile societatii cunoasterii , ale elevilor din secolul al XXI-lea si interesele pietii muncii sa primeze in viitoarele decizii care vor fi luate.

 

Leave a Reply