RSS
 

Incheierea misiunii

02 Sep

Principalele puncte ale discursului solemn din discursul de marţi seară -31 august 2010- al preşedintelui american Barack Obama în faţa naţiunii privesc încheierea misiunii de luptă americane în Irak, problema războiului din Afganistan şi revenirea la priorităţile economice americane, relatează miercuri AFP.
***
‘Astăzi anunţ că misiunea de luptă din Irak s-a terminat. Operaţiunea ‘Libertate pentru Irak’ s-a încheiat, iar irakienii sunt de acum înainte responsabili de securitatea ţării lor. (…) Am retras aproape 100.000 de soldaţi din Irak. Am închis sute de baze sau le-am transferat irakienilor’, a punctat şeful statului american, referitor la intervenţia americană încheiată după şapte ani în ţara orientală.
***
Barack Obama a abordat şi situaţia politică actuală din Irak. ‘În această seară, îi încurajez pe responsabilii irakieni să progreseze rapid pentru formarea unui guvern’, care să fie reprezentativ pentru toţi irakienii. ‘Irakul are ocazia de a urma un nou destin, chiar dacă rămân multe provocări de depăşit. (…) Violenţele nu se vor încheia odată cu sfârşitul misiunii noastre de luptă. Extremiştii vor continua să detoneze bombe, să comită atentate împotriva civililor irakieni şi să încerce să semene discordia în societate. Totuşi, teroriştii nu-şi vor atinge scopurile’, a precizat el în continuare.
***
‘Din august anul viitor vom iniţia o perioadă de transferare a responsabilităţilor către afgani. (…) Ritmul retragerii trupelor noastre va fi determinat de situaţia de pe teren, iar sprijinul nostru pentru Afganistan va continua’ şi după această fază, a explicat preşedintele, abordând tema intervenţiei SUA în Afganistan, după evenimentele de la 11 septembrie 2001.
‘Să nu se înţeleagă greşit: această tranziţie (de autoritate către autorităţile afgane) va fi demarată, căci perspectiva unui război fără sfârşit nu serveşte nici intereselor noastre, nici celor aparţinând poporului afgan. (…) Datorită retragerii din Irak, suntem acum în măsură să dedicăm resursele necesare pentru a trece la ofensivă în Afganistan’, a subliniat liderul SUA.

( sursa: Washington, 1 sep /Agerpres)

O data istorica si necesara in economia desfasurarii conflictului .De retinut faptele si dorinta de a instaura democratia intro zona cu probleme de scadere a autoritatii statale .

 

Leave a Reply