RSS
 

Archive for septembrie, 2010

O tocmire

30 Sep

Cum vremurile sunt tulburi si bietul muritor cauta sa se descurce  cum poate pentru a putea trai si a avea o clipa de satisfactie mi-a venit ideea :

de ce nu suntem ajutati de statul care ne reprezinta cand suntem amenintati de banci cu executia , cu confiscarea etc ?

Unde avem un sprijin pe pamant cand la Dumnezeu este mult prea departe !

Statul roman ar trebui sa ne dea ajutorul la ceas de nevoie si sa ne sprijine cand bancile , care acum nu sunt ale neamului nostru , ne impun conditii draconice de plata si poate de batjocura .

Unde sunt conditiile pe care sa le faca si sa le aiba statul roman de a apara cetateanul acestei tari cand este la ananghie, la faliment ??

Statul ar trebui sa oblige bancile , mai mult decat profitoare pentru dezastrul in care suntem , sa ajute , sa renegocieze contractele , sa reesaloneze creditele  etc. cu cetatenii sau sa le spuna  sa mearga in alta parte si sa realizeze profit !

Prea suntem la cheremul altora care de cele mai multe ori nu au nimic cu ai nostri !

De ce ?

Unde este solidaritatea cu cel care este bun platnic, bun cetatean si din  X motive are nevoie de cel care il reprezinta pe el la scara istoriei si se numeste statul roman .

Nu inteleg de ce se cere solitaritate la greu daca cel care este reprezentantul nostru nu ne apara , nu ne ocroteste la ceas de cumpana si apoi cand totul revine la bine sa dam cezarului ce este al lui .

Asa am crede ca apartinem cuiva , ca la cineva ii pasa de golea, de cel flamand si la prapastia vremurilor , altfel care este problema ?

Suntem in disperare , suntem la o cale pe care daca nu stim sa o cladim cu simtamant s-ar putea sa destructuram ceea ce decenii am cladit cu mii de oameni care s-au jertfit pentru acest neam !?

De ce unii au mai multe drepturi decat altii ?

De  ce nu exista ajutor pentru cei simpli si suntem purtati de clipa trecatoare la marginea istoriei ?

Unde sunt personalitatile istorice prezente gata de sacrificiu pentru natia lor ?

Nu avem nevoie decat sa putem trai in demnitate in aceasta tara in care iubirea de neam nu prea mai este la ordinea zilei ?

De ce ?

Nu vad personalitati politice care sa lupte , sa militeze de a ne fi bine ACUM aici , in acest spatiu care are milioane de jertfe umane pentru un trai mai bun !

De ce ne sunt propuse cai prin care acum suntem furnici si mici si neajutorati si maine – cand va fi acest maine ?-  o sa ne fie bine , viitorul o sa fie ferice !

Acest lucru aud de patruzeci de ani si mereu am fost inselat si mintit grosolan de  cei care erau la bucate !

Stiu ei bine ca eu nu pot trai decat acum , aici si nu in viitor !

Daca acel  viitor nu-l apuc !

Daca tot ceea ce spun ei sunt numai minciuni si o sa ne fie si mai rau decat acum !

Daca tot ce s-a cladit este in dauna noastra si in beneficiul unor banci care profita de raul nostru si cauta a ne prosti si a ne minti si a ne saraci ?

Unde este structura care apara ROMANUL !

Unde este statul romanilor care are datoria sa ne incurajeze sa fim , sa credem in acest neam , sa fim ai lui cu trupul, dar mai ales cu sufletul ?!?

O tocmire ar trebui sa fie cu fiecare cetatean si in functie de dreptul cel mare al statului si de plata corecta si cinstita a obligatiilor noastre catre el , statul meu ar trebui sa ma apere de tocmirile proaste ale tuturor jecmanitorilor de romani !

Mai ales ca bancile nu sunt romanesti dar sunt in profit pe teritoriul nostru, pe munca milioanelor de oameni care sunt romani.

O fi bine ?

 

Pastorire buna

30 Sep

Azi, 30 septembrie 2010, Preafericitul Părinte Daniel aniversează trei ani de la întronizarea în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

REALIZARILE SALE :

Din punct de vedere administrativ-gospodăresc, Arhiepiscopia Bucureştilor cuprinde unităţile bisericeşti din Bucureşti, judeţul Ilfov şi judeţul Prahova, organizate în nouă protoierii, 683 de parohii, 46 de filii, 33 mănăstiri, cinci schituri şi două catedrale. Activitatea neobosită a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca Arhiepiscop al Bucureştilor s-a concretizat în intervalul de timp cuprins între septembrie 2009 şi septembrie anul curent prin înfiinţarea a cinci parohii, sfinţirea a cinci biserici şi paraclise, două altare de vară şi resfinţirea a patru biserici. S-a luat act, de asemenea, de recepţia diverselor lucrări de la 44 de parohii, s-au binecuvântat lucrările de construire pentru 43 de noi lăcaşuri de cult şi au fost aprobate 120 de lucrări de consolidare-restaurare la biserici parohiale, mănăstireşti, filii şi capele, precum şi 60 de documentaţii tehnico-economice privind alte edificii eclesiale aflate în curs de construire.

În prezent sunt în desfăşurare 223 de lucrări de consolidare, construire şi reamenajare pentru diverse edificii bisericeşti din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Ca Arhiepiscop al Bucureştilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel conlucrează din punct de vedere administrativ, în cadrul Arhiepiscopiei, cu 1.362 de clerici şi 1.914 mireni, angajaţi ai unităţilor de cult din cuprinsul eparhiei noastre, înfiinţându-se în perioada amintită 126 de posturi (dintre care 65 clericale şi 61 neclericale). Gradul de ocupare a posturilor clericale şi neclericale aflate în evidenţele Arhiepiscopiei Bucureştilor este de 93,12% (faţă de 90% la data de 30 septembrie 2009).

În ceea ce priveşte cele 38 de unităţi monahale (33 de mănăstiri şi cinci schituri), în perioada 2009-2010, purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel s-a făcut cunoscută prin numirea unui exarh pentru mănăstirile din zona de munte a judeţului Prahova (în persoana pcuv. protos. David Petrovici), precum şi prin numirea a patru noi stareţi la mănăstirile Antim, Cernica, Suzana şi Crasna. De asemenea, a fost redeschis şi reorganizat Schitul Măgureanu din Bucureşti. În data de 11 august 2010, la Mănăstirea Cernica a fost organizată Sinaxa stareţilor şi stareţelor, egumenilor, egumenelor şi duhovnicilor mănăstirilor şi schiturilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor, prilej cu care s-au aprobat o serie de măsuri privitoare la ordinea şi disciplina din mănăstiri şi schituri. În intervalul menţionat mai sus, cu Înalta Binecuvântare a Preafericirii Sale, au fost închinoviaţi opt vieţuitori, au fost săvârşite patru rasoforii, şase tunderi în monahism, două hirotonii întru ierodiacon şi trei întru ieromonah.

Paraclisul patriarhal a fost restaurat

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a îngrijit îndeaproape de lucrările de conservare şi restaurare a picturii murale din Paraclisul patriarhal cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Prooroc Daniel din Reşedinţa patriarhală; de finalizarea lucrărilor la pasajul interpalatin, la gardul Calea Sfinţilor şi cel din Bd. Regina Maria, precum şi de finalizarea lucrărilor la puţul de mare adâncime pentru sursa de apă proprie a Reşedinţei patriarhale.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat extinderea activităţii noii fabrici de lumânări a Arhiepiscopiei Bucureştilor, “Făclia Sfinţilor Români”, din incinta Mănăstirii “Duminica Sfinţilor Români” (Popeşti-Leordeni), prin achiziţionarea de utilaje pentru producerea de lumânări tip candelă şi a lumânărilor pentru cununii, botezuri şi ornament, precum şi prin furnizarea de produse specifice către unele eparhii din ţară şi străinătate (Eparhia Giurgiului şi Eparhia Ortodoxă Română a Italiei).

Noi magazine de obiecte bisericeşti

Din punct de vedere economic-gospodăresc, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a coordonat şi supravegheat cu responsabilitate activitatea specifică a Sectorului Economic al Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi a Sectorului Agricol, Viticol şi Silvic. Astfel au fost deschise, prin Serviciul Colportaj, şase noi magazine în Bucureşti: “Bucuria pelerinului”, “Potirul de aur”, “Ornate bisericeşti”, “Artă Sacră”, “Lumânări şi iconiţe”, precum şi spălătoria ecologică “Bob de Rouă” şi croitoria de veşminte bisericeşti “Reverenda”. Au fost înfiinţate, în perioada 2009-2010, următoarele persoane juridice de drept privat: Cooperativa Agricolă Via Domnului, cu sediul în oraşul Urlaţi, judeţul Prahova; SC Ţarina Păstorului SRL, cu sediul în municipiul Bucureşti, sector 4; SC Pelerinul Pati-Cof SRL, cu sediul în municipiul Bucureşti, sector 4, şi Fundaţia Bucuria Ajutorului, cu sediul în municipiul Bucureşti, sector 4. Astfel s-a reuşit diversificarea activităţilor economice ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu realizări notabile, dintre care amintim: optimizarea vinificaţiei strugurilor şi o mai bună valorificare a producţiei agricole. Menţionăm, de asemenea, că SC Chivotul Mare SRL, înfiinţată în anul 2009, a colaborat cu Sectorul Fonduri pentru activităţi bisericeşti al Centrului Eparhial pe proiecte şi lucrări în valoare totală de 5.262.347 de lei (perioada 2009-2010).

Sub atenta îndrumare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sectoarele Juridic şi Bunuri Imobile Bisericeşti ale Centrului Eparhial au reuşit recuperarea a 80 ha, vatra mănăstirii, pentru Mănăstirea Căldăruşani, 25 ha viţă-de-vie pentru Mănăstirea Ceptura şi au întocmit 48 de contracte de închiriere, două contracte de donaţie, patru contracte de comodat şi 25 de ordine de repartiţie. De asemenea, a fost oferită asistenţă de specialitate pentru 30 de unităţi de cult şi s-au soluţionat definitiv şi irevocabil două procese.

Sub supravegherea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Cancelaria Centrului Eparhial s-au primit 12.891 de lucrări, care au fost distribuite către sectoarele Centrului Eparhial. Au fost transmise (prin Registratură) 12.891 de răspunsuri şi s-au întocmit 95 de comunicări pe diverse probleme, 44 de procese-verbale de şedinţă pentru Permanenţa Consiliului Eparhial, patru procese-verbale de şedinţă pentru Sinodul Mitropolitan şi două procese-verbale de şedinţă pentru Adunarea Eparhială. Au fost eliberate, de asemenea, 326 de adeverinţe la solicitarea salariaţilor Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Bogată activitate cultural-misionară

Cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Serviciul Personal al Arhiepiscopiei Bucureştilor a procedat la actualizarea Schemelor de funcţii şi personal ale Centrului Eparhial şi ale protoieriilor. În anul 2010 s-au organizat alegerile pentru organismele parohiale şi eparhiale în toată Patriarhia Română. Astfel, în Arhiepiscopia Bucureştilor, au fost aleşi noii membri ai consiliilor parohiale, ai Adunării Eparhiale, precum şi ai Consistoriului Eparhial, convocându-se Adunarea Eparhială în şedinţă de constituire (mai 2010).

Prin îndrumarea Preafericirii Sale, activitatea cultural-misionară a Arhiepiscopiei Bucureştilor a cunoscut împliniri de seamă, începând cu cele editoriale. Astfel, Editura Cuvântul Vieţii a reuşit să tipărească mai multe titluri în colecţiile sale, după cum urmează: colecţia Vita AeternaDomnitorii şi ierarhii Ţării Româneşti. Ctitoriile şi mormintele lor, Singurătatea lui Vlad Ţepeş (roman creştin), coliţa filatelică: 650 de ani de la întemeierea Mitropoliei Ţării Româneşti, realizată împreună cu Romfilatelia; colecţia Vieţi de SfinţiViaţa, Acatistul şi Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Slujba Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti; Slujba Sfântului Voievod Neagoe Basarab şi Slujba Sfântului Dionisie Exiguul; colecţia Lumina Credinţei – album închinat Anului omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti, intitulat: Simbolul de credinţă creştin-ortodox, Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică, vol. IV (autor preot prof. dr. Nicolae D. Necula), Cântări la Vecernie, Utrenie şi Sfânta Liturghie (autor arhid. prof. dr. Sebastian Barbu Bucur), Îndrumător administrativ-bisericesc (ediţia a II-a); precum şi alte publicaţii (calendare bisericeşti, ilustrate, cărţi poştale, mape de prezentare, monografii etc.).

Activitatea cultural-misionară s-a manifestat şi în organizarea cursurilor pentru pregătire profesională în domeniul patrimoniului cultural, cu programe destinate formării muzeografilor, custozilor de sală, supraveghetorilor, ghizilor. La nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor sunt atestaţi 15 muzeografi, patru conservatori bunuri culturale şi 10 gestionari custode de sală. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a manifestat grija deosebită pentru păstrarea, conservarea şi îmbogăţirea patrimoniului cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, concretizată în cele 183 de şantiere de pictură din nou sau restaurare a picturii, restaurarea a numeroase icoane, obiecte de patrimoniu, precum şi prin aprobarea a 52 de proiecte noi de pictură sau restaurare a picturii.

Printre alte împliniri pe tărâm cultural-misionar amintim: coordonarea celor nouă formaţii de muzică bisericească din cadrul protoieriilor Arhiepiscopiei Bucureştilor, organizarea Conferinţelor pastoral-misionare semestriale, susţinerea activităţilor Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române (în principal prin majorarea numărului de abonamente la Ziarul Lumina, sprijinirea emisiunilor TV TRINITAS şi Radio TRINITAS), coordonarea activităţilor de fotografiere a bisericilor şi mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor, coordonarea site-ului protoieriilor Arhiepiscopiei Bucureştilor, prezentarea publicaţiilor Editurii Cuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei la Târgul Internaţional de Turism, intitulat: “Le monde ŕ Paris” (martie 2010).

Referitor la educaţia religioasă creştin-ortodoxă, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au realizat: implementarea programelor catehetice Hristos Împărtăşit Copiilor şi Alege şcoala!; dezvoltarea şi desfăşurarea programului Serile Catehetice (la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon Nou şi Biserica Sfânta Ecaterina); organizarea şi desfăşurarea Olimpiadei de religie; organizarea cursurilor preoţeşti pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie; participarea la diverse concursuri şcolare, simpozioane şi congrese; organizarea concursului Crezul meu, destinat copiilor din parohiile Arhiepiscopiei Bucureştilor, organizarea taberei creştine de vară pentru copii, în localitatea Vălenii de Munte, organizarea consfătuirilor metodice cu profesorii de religie, organizarea concursului naţional Lăudaţi pe Domnul, etapa mitropolitană.

Proiecte filantropice

Grija faţă de lucrarea social-filantropică a fost una din principalele activităţi ale Preafericirii Sale, susţinută cu multă trudă, mai ales în perioada dificilă, din punct de vedere financiar, prin care trece România. Arhiepiscopia Bucureştilor derulează în prezent 14 programe sociale, care acoperă o paletă largă de servicii specifice. Pentru sprijinirea victimelor inundaţiilor din acest an, din nord-estul Moldovei, a fost organizată o colectă de bani şi bunuri. Astfel, a fost strânsă o sumă de 641.459 de lei, precum şi bunuri în valoare de 504.528 de lei, care au fost virate celor în drept să le primească. Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Sectorul Social-Filantropic, s-a implicat, în perioada 2009-2010, în 47 de proiecte social-umanitare şi a participat la 12 seminarii, conferinţe şi întâlniri de lucru pe tematică social-filantropică, încheind sau reînnoind 14 protocoale de colaborare cu organizaţii nonguvernamentale sau instituţii ale statului care desfăşoară activităţi în domeniul asistenţei sociale. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel funcţionează în Arhiepiscopia Bucureştilor 137 de servicii şi centre sociale, fiind în construcţie (în diverse faze de execuţie) alte 33 de aşezăminte social-filantropice.

Sub îndrumarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în cadrul Sectorului Social-Filantropic al Centrului Eparhial îşi desfăşoară activitatea 141 de preoţi de caritate (56 în spitale, 11 în şcoli, opt în aziluri, nouă în orfelinate, şapte în aşezăminte, 22 în armată, cinci în penitenciare, nouă în cadrul Ministerului de Interne, 14 în cimitire) care slujesc în 101 paraclise, din care 32 sunt biserici şi 69 sunt capele. Pentru coordonarea activităţii preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor s-au organizat şi desfăşurat şapte sesiuni ale Cercului pastoral Comunicare şi comuniune şi trei sesiuni ale Cercului pastoral Rugăciune şi frăţietate.

Activitatea desfăşurată sub coordonarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în anul pe care îl evocăm, are darul de a oferi o pildă bună de nădejde şi dăruire membrilor Bisericii, pentru ca aceştia să poată depăşi perioada dificilă a crizei economice şi sociale prin care trece România.

De aceea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a insuflat colaboratorilor Preafericirii Sale din Arhiepiscopia Bucureştilor sentimentul strădaniei pentru ducerea la bun sfârşit a lucrărilor începute în perioada 2009-2010 şi pentru continuarea şi îmbunătăţirea activităţilor specifice în direcţiile: administrativ-gospodărească, cultural-misionară şi social-filantropică.

Astfel, ca deziderate în domeniul administrativ-gospodăresc pentru anul ce urmează, amintim: eficientizarea activităţii administrative bisericeşti şi a celei pastorale prin rearondarea tuturor parohiilor din oraşele mari din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor, finalizarea bazei de date electronice, care să cuprindă date pentru evidenţa corectă şi actualizată a personalului angajat, creşterea numărului de biserici construite în cadrul proiectului Nici un sat fără biserică, formularea de cât mai multe acţiuni la instanţa de judecată pentru recunoaşterea dreptului de proprietate asupra imobilelor bisericeşti – terenuri şi construcţii – pentru care nu se deţin titluri de către unităţile de cult, intabularea tuturor proprietăţilor Arhiepiscopiei Bucureştilor, sprijinirea unităţilor de cult din subordine pentru obţinerea de decizii de retrocedare favorabile pentru proprietăţile preluate abuziv de stat, continuarea activităţii de obţinere de fonduri europene nerambursabile pentru unităţile de cult bisericeşti, folosirea cât mai eficientă a terenurilor şi proprietăţilor pe care le deţine Arhiepiscopia Bucureştilor, finalizarea lucrărilor de restaurare şi amenajare a Reşedinţei patriarhale şi Palatului patriarhal, urmărirea activităţii pe şantierele parohiale.

Ca obiective cultural-misionare şi social-filantropice amintim: tipărirea monografiilor protoieriilor, parohiilor şi mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor; tipărirea lucrării Slujbele Sfinţilor Români, vol. I, II, III; organizarea etapei mitropolitane a concursului coral Tineri, lăudaţi pe Domnul, intensificarea demersurilor pentru identificarea şi recuperarea obiectelor de patrimoniu ale Bisericii confiscate de regimul comunist, restaurarea unor icoane, obiecte de patrimoniu, confecţionarea unor racle pentru moaşte de sfinţi; realizarea unor albume şi monografii ale mănăstirilor din eparhie şi continuarea tipăririi unor pliante şi monografii pentru mănăstirile şi schiturile din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor; elaborarea unei metodologii interne care să informeze şi să faciliteze accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea, conservarea şi restaurarea monumentelor de artă bisericească; sprijinirea diferitelor categorii sociale aflate în dificultate, prin cuvânt şi faptă, intensificarea activităţii social-filantropice şi educaţionale a parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor prin înfiinţarea de grădiniţe, desfăşurarea de programe gen after-school, continuarea proiectelor catehetice şi încurajarea familiei creştine şi dezvoltarea spiritului de întrajutorare frăţească.

( sursa : http://www.ziarullumina.ro/articole;1387;1;45777;0;Stradanie-eficienta-si-incredere.html )

Si eu doresc sa-i urez pastorire buna asupra turmei sale .

Sa fie pastorul cel bun care a dovedit ca isi iubeste turma sa .

La multi ani si viata lunga pentru bunastarea acestui neam ortodox !

A !

O remarca si poate un semn de critica : sa fie mai incisiv la toata stapanirea cand vede raul pus pe oameni si sa aiba glasul lui Neemia contra tuturor care micsoreaza turma noastra si celor care ataca esenta crestina a neamului .

E bine ca stapanirea trectoare politica sa fie mai la distanta de cele ale Domnului si Biserica noastra a tot fost in cardasie cu puterea si nu-i o lauda .Poate pe viitor va face altfel pentru a fi glasul de temut al neamului cand politicul o ia razna .

Aici mai trebuie lucrat si scapat de tarele bizantine ale plecaciunii catre stapanii vremelnici si asupritori ai credintei !

 

Nu va temeti !

28 Sep

Lumea aceasta poate fi asemuită cu o corabie pe mare, uneori liniştită, dar de cele mai multe ori învolburată. Avem a face  faţă cu toţii la  mii de provocări, care mai de care mai îndrăzneţe şi care pot să atace chiar elementele devenirii noastre umane.

Spre toate acestea trebuie să ne comportăm cu multă aplecare, cu mult discernământ. A fi în dreptate, în pace , în bucurie cu propriul nostru suflet, dar mai ales cu cel al semenilor noştri este o minunată echilibristică a întocmelii de judecată dreaptă în viaţa  pământească.

Şi când nu mai avem mari speranţe trebuie să credem, din smerenie, că se va îndeplini ceea ce e scris. Aici răbdarea, osteneala, puterea în noi binemăsurată pot avea imboldul de iscusinţă, de experimentare  a Binelui pentru o izbândă a sufletului nostru cel trecător.

A avea tăria de a nu te-ndoi de Tine, de a fi încrezător în forţele Tale, de a asculta Binele de la oricine ţi-l oferă şi te îndeamnă să-l realizezi este o recunoaştere a Ta, a caracterului Tău în faţa celor multe ale Vieţii.

„ Nu-ţi fie frică!” – este îndemnul Mântuitorului nostru, Iisus  Hristos în faţa oricărei provocări oferite de clipele noastre trecătoare.

Speranţele în cele ale noastre fireşti daruri date de dragostea clădirii noastre sunt îndeplinitoare pentru acest îndemn la cutezanţă, la născocirea  căii celei drepte de urmat care să ne conducă la împlinirea duhului, la încrederea că avem toate forţelor şi tot arsenalul necesar pentru a muta orice munte al nevoinţei noastre de la locul său şi de a-l aşeza acolo unde dorinţa voastră este cea mai mare.

Viaţa vi se schimbă continuu şi izbânda va fi foarte mare dacă, dincolo de orice şi de oricine vă ascultaţi sufletul şi porniţi încrezători şi arzători pentru a face din crezul vostru un fapt de viaţă cotidian, în care mreaja azvârlită va fi plină de mulţime de roade ale trecerii voastre cu fruntea sus prin vicisitudinile vieţii.

Semnul că lucrurile aşa stau este împlinirea voastră prin realizările mărunte de zi cu zi, la o enumerare, dar mari individual: familia, profesia, viaţa împlinită de zâmbetele, de bucuriile, de plăcerile pământeşti extraordinare ale celor dragi vouă.

Cu cât pescuirea voastră zilnică va fi mai eficientă, cu atât grija voastră trebuie să fie mai mare!

O puternică şi profundă introspecţie trebuie să vă cuprindă  şi să acceptaţi că totul are rost dacă se face în numele unei acceptări a trecătorului, a unei fericiri care se întâlneşte cu puterea Credinţei, a unei închinări până la pământ pentru Lumina cea făr’ de sfârşit a Creaţiei Universale pe care o purtăm în noi.

Starea de ascultare frumoasă, împlinirea celor căutate şi descoperite pe etape diferite ale vieţii, încrederea în forţelor proprii pentru realizarea misiei cu care aţi venit sau aţi fost chemaţi aici să fiţi – sunt iubiri construitoare ale unei corăbii ca are cârma în mâinile proprii.

O să aveţi clipe în care veţi fi puşi să pescuiţi în largul mării celei mari sau în oceanul trecerii vieţii şi veţi constanta ce greu este prin propria dibăcie, forţă fizică să faci ceva dacă nu există întemeiere pentru toate în Credinţă.

Speranţa de reuşită, îndrăzneala de a birui forţe care vă încorsetează vă va face să puteţi fi cu adevărat pescari de oameni în secolul al XXI-lea, să preschimbaţi situaţii şi să rezolvaţi probleme dificile cu argumentele ostenelii zilnice pentru valorile umane neprimitoare.

Cu noi alături, v-aţi pregătit   pentru examenele cele mari ale Vieţii, cu voi singuri trebuie să faceţi faţă hărniciei lumii, care îndestulează cutezanţa, fapta bună, dărnicia, omenia şi frumoasa aplecare spre sufletele celor asemenea vouă.

Acolo unde noi oamenii nu putem, ajutorul ne vine când nu mai avem nicio speranţă de la cel care ne-a dat Viaţă.

Aici sunt şi limitele puterii şi cunoaşterii noastre cu care trebuie să fiţi de acord!

Să  învăţaţi  că  împlinirea dorinţei voastre nu poate fi mereu realizată când şi cum vreţi voi ci, mai ales, când este copt Timpul pentru aceasta.

Îndrăzniţi şi veţi putea birui!

 

Salutam !

22 Sep

Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a primit miercuri, 22 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Dan Ben-Eliezer, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Statului Israel în România, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

Şeful statului a adresat felicitări pentru desemnarea ca ambasador în România, urări de bun venit şi succes în activitatea pe care urmează să o desfăşoare în ţara noastră.

În cadrul discuţiilor au fost abordate atât teme de pe agenda bilaterală, cât şi subiecte de interes ale agendei internaţionale, cum ar fi procesul de pace în Orientul Mijlociu sau dosarul nuclear iranian.

Preşedintele Traian Băsescu a evocat cele două întâlniri pe care le-a avut cu preşedintele Shimon Peres: la Ierusalim, respectiv cea recentă de la Bucureşti. Şeful statului a salutat reluarea negocierilor directe de pace israeliano – palestiniene.

Ambasadorul Ben-Eliezer a remarcat substanţa relaţiilor româno-israeliene şi a exprimat dorinţa părţii israeliene de a le dezvolta, în continuare. Astfel, în perioada următoare vor fi identificate proiecte punctuale de cooperare, conform domeniilor stabilite cu ocazia întâlnirii celor doi şefi de stat, de la Bucureşti.

Departamentul de Comunicare Publică
22 Septembrie 2010

( Sursa : http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12389&_PRID=lazi)

Un cuvant  bun, prietenesc de salut si de nou mandat pentru Excelenta Sa !

Sa-i fie de bun augur munca pe care o incepe in Romania !

 

Oare ?

22 Sep

Binecunoscutul fizician Stephen Hawking este de parere ca teologia nu este necesara.

“Poate ca Dumnezeu exista, insa stiinta poate explica universul fara nevoia unui creator”, a explicat Hawking intr-un interviu acordat CNN.

In varsta de 68 de ani, Hawking sustine in noua sa carte, numita “The Grand Design”, ca, in pofida existentei fortei gravitationale, universul poate si se va crea din nimic. “Creatia spontana”, scrie el, este motivul pentru care universul si umanitatea exista.

“Atractia gravitationala si teoria cuantica fac in asa fel incat universurile sa fie create spontan din nimic”, a detaliat Hawking pentru Larry King.

Intrebat de ce lumea a reactionat atat de puternic la noua sa carte, Hawking a explicat ca “stiinta raspunde din ce in ce mai mult la intrebari care erau pana acum de domeniul religiei. Explicatia stiintifica este completa. Teologia nu este necesara”.

Ideea din spatele controversatei aparitii editoriale este asa-zisa “M-teorie”, care ar permite universelor sa fie create din nimic, fara a necesita interventia unui Dumnezeu.

( Sursa : http://www.ziare.com/magazin/stiri-magazin/stephen-hawking-teologia-nu-este-necesara-1041222 )

Oare ?

Crede cineva ca asa pot sta lucrurile ? in inchipuirile noastre ele au temelia finitului nostru si nu altceva !

Ceea ce avem a zice este ca astazi stiinta poate afirma ca modelul tuturor epistemelor este spre implinirea noastra ca mari cercetatori .

Dar greu de explicat sunt minunile creatiei !

Suntem noi astazi in stare de a produce lapte , oua etc fara de aminalele posesoare , fara de un efort care sa le asigure vietuirea lor ?

Mici suntem si minte ne mai trebuie  multa !

Daca nu,   sigur  credinta din belsug !

 

Razboi cu noi

19 Sep

Cum suntem acum nu cred ca merge mai bine decat sintagma : suntem in razboi , noi cu noi !

Cum am ajuns dupa douazeci de ani la aceasta magnifica performanta nu pot sa inteleg oricat m-as stradui.

Suntem  un stat demn de cercetat si de tras unele concluzii generale : cum a fost posibil ca in douazeci si unu de ani Totul sa aiba alta infatisare si  multimea sa aiba un asemenea statut incat sa piarda cam tot ceea ce castigase in timpul regimului totalitar si dupa iesirea din dezastrul comunist .

Ne-am saracit unii pe  altii si am inceput sa fim mult mai retrasi , mai circumspecti , mai fricosi,  ca in vremurile recente .Avem grija ca totul sa nu capete o intorsatura si mai neagra in viata noastra , ne dorim sa fim sanatosi si sa avem parte de cat mai putine rele in jurul nostru , sa nu apelam la serviciile medicale sau la alte institutii care sa ne faca dreptate ca toate vor fi in zadar .

Suntem la o raspantie destul de mare in care oricine doreste  a fi constient se poate intreba :

de ce se intampla toate acestea cand altele ne erau asteptarile in decembrie 1989?

Sau ele sunt cele care trebuie sa fie pentru altceva ?

Timpul ne  va da  cel mai placut si sigur raspuns !

Sper sa fie in favoarea noastra si a acestui popor !

 

Perceptie publica

18 Sep
 • Aprecierea generală asupra învăţămîntului românesc este una negativă. Cei mai mulţi dintre români (61%) au în general o părere proastă şi foarte proastă despre scoala românească, în timp ce doar 36% au o părere bună şi foarte bună. 61% dintre români ar prefera studiul în străinătate pentru copiii lor. Comparativ cu învăţământul din Uniunea Europeană, doar un sfert dintre români (26%) cred că avem un învăţământ mai bun, în timp ce 55% cred că învăţământul românesc este mai slab. Principalele motive invocate pentru a justifica această evaluare negativă sunt legate de caracterul neaplicat, lispa de dotare a şcolilor şi calitatea scăzută a actului educaţional.
 • Învăţământul românesc este perceput ca fiind preponderent centrat pe informaţie şi rupt de realităţile de pe piaţa muncii. 69% dintre români consideră că învăţământul românesc nu îi pregăteşte pe elevi pentru viaţă, ceea ce demonstrează un caracter formativ scăzut al învăţământului actual. Concluzia este întărită şi de faptul că  78% dintre români apreciază că învăţământul este centrat prea mult pe informaţie şi mai puţin pe  formarea de competenţe. Evaluarea se regăseşte şi atunci când 77% respondenţii afirmă că tinerii nu sunt pregătiţi să facă faţă pe piaţa muncii iar 95% dintre români consideră că reînfiinţarea scolilor profesionale sau de meserii ar fi un lucru benefic .
 • Scoala românească scoate absolvenţi slab pregătiţi şi se confruntă cu o devalorizare a diplomelor. Ruptura dintre actul educaţional şi cerinţele de piaţa muncii este confirmată şi de faptul că 71% dintre români consideră că absolvenţii de facultate sunt slab pregătiţi  iar 77% cred că diplomele nu mai au nici o valoare.
 • Prestaţia ministrului actual al educaţiei este considerată ca modestă. Ponderea covârşitoare a respondenţilor (86%) spun că schimbările frecvente ale legislaţiei din domeniul educaţiei sunt prea frecvente iar 80% susţin că dotarea şcolilor este deficitară. Un alt motiv de reproş ţine de nivelul scăzut al siguranţei în scoli şi exigenţa scăzută a profesorilor. 86% dintre părinţi sunt îngrijoraţi de nivelul scăzut al siguranţei în şcoli,  97% dintre români consideră că disciplina în şcoli ar trebui  crescută iar 74% dintre aceştia nu sunt de acord că exigenţa ar fi prea mare. Ca o confirmare a nevoii de disciplină, 84% dintre respondenţi doresc reintroducerea uniformelor şcolare.
 • Profesorii sunt percepuţi ca fiind prost plătiţi şi relativ slab pregătiţi. 80% dintre români consideră că profesorii sunt prost plătiţi, iar 51% apreciază că aceştia sunt slab pregătiţi, în timp ce doar 41% cred că sunt bine pregătiţi. Învăţământul de stat este perceput ca fiind mai bun decât cel privat (60%), doar 1/3 dintre respondenţi având o părere contrară.
 • Învăţământul din trecut este idealizat şi considerat mai bun faţă de cel din prezent, 86% dintre români considerând că actualii elevi sunt mai slab pregătiţi decât cei din trecut. Actualul sistem de examinare este considerat ineficient, 71% dintre respondenţi apreciind ar că trebui reintrodus examenul la liceu iar 79%, examentul de treapta a II-a în liceu.
 • Apelul la meditaţii sau la ore suplimentare este la modă, 50% dintre părinţi fiind în situaţia de a îmbunătăţi actul educaţional formal prin ore suplimentare. Un motiv serios de îngrijorare pentru apelul la meditaţii este şi faptul că 43% dintre români consideră că profesorii nu îşi fac datoria la şcoală. Părinţii elevilor apelează la meditaţii  pentru că vor să aibă un copil bine pregătit (91%), la solicitarea profesorilor (43%) şi pentru că şi alţi părinţi fac acelaşi lucru (42%).Cei mai mulţi dintre părinţii care îşi trimit copii la meditaţii sunt convinşi că  elevii sau copii lor vor avea note mai mari (52%) şi că au şanse mai mari de a urma o facultate (57%). Matematica (88%) şi limba şi literatura română (60%) sunt materiile cel mai des invocate ca obiect al meditaţiilor.
 • Prezenţa religiei în şcoli este considerat un act necesar. Numai 25% dintre români susţin că promovarea unui cult religios în şcoli ar trebui interzisă , în timp ce 72% sunt în dezacord cu această opţiune.
 • Acest studiu a fost realizat de IRES-In stitutul Roman pentru Evaluare si Strategie .
 • Greu la deal …

 

Smintire

14 Sep

E la moda sa nu ai dreapta judecata , e  in firea vremii sa rastalmacesti vorbele cuiva , ba sa mai si adaugi daca te tin judecatile si constiinta proprie.

Greu e sa nu fii ceea ce se cere , greu e sa-ti pastrezi normalul din tine , firescul din jur si nealteratul din suflet .

Cam peste tot se pierde dreapta  judecata a lucrurilor, a oamenilor , a firii nascatoare de fapte dorite sau nedorite , din pacate , cateodata , nici de noi .

A induce in eroare este ca supa inainte de masa principala , face parte din mecanismul de existenta al multimilor , intra in focul nasterii unei noi creatii.

Se merge si pe drumul batatorit de milenii sa împiedici pe cineva să facă ceva folositor lui , multimilor etc.Aici este intemeiata zicala neaosa : sa moara si…biata capra ! De ce pe ea o fi ales-o acest popor! Poate o explicatie ar fi ca era cel mai uzitat material al clientului sarac si plin de nevoi :  Capra, animalul saracului cel mai prapadit din obste .Cei normali aveau oi, vaci,  cai etc.

De fapt, a strica rostul unui om nornal , traiectul sau de vietuire intru credinta neamului este tot o actie de smintire.Ea este parca tot mai des intalnita in imprejurimile mele .

A amagi lumea cu idei frumoase  cand realitatea este alta este tot pervetire a mintii normalului in boala smintelii de suflete firave,  nevonovate , alterate de vremea  pacatoasa si neindestulatoare  in  nimic .

A măslui, minți, mistifica, mișca, momi, muta, păcăli, păcătui, perverti, prosti, purta, răstălmăci, rătăci, scrânti, stingheri, stânjeni, strica, suci, supăra, trișa, tulbura, urni, vicia – sunt verbe ale generatiei de astazi , sunt la moda , fac parte din pseudoeducatia strazii , a cotidianului , a unor elite care ele insele se legitimeaza tot in asemenea verbe .

Cu smintirea multimii  tulburi un neam , neasezand clipele de identitate in rostul normalului , facandu-i pe cei mici in toate sa accepte mai orice si mai de la toti .

Adevarata smintire este a banului aflat la tine sicare poate veni din trandavie si nemunca , din neiubire de lucru bine realizat si placut pentru cel care il realizezi.

Ea poate fi un defect pentru ca adevarul devine neadevar si i9nvers .Lucrurile sunt amestecate si dorinta de a fi reasezate nu prea este .

Aici este cheia , dar subiecti pentru rezolvare aproape ca ii numeri pe degetele de la o mana .

Nerusinarea sta la masa cu smerenia !

Si nu e bine !

Parca e si blasfemie , nu ?


 

Suferinţă cu durere

12 Sep

Cum as fi bucuros ?

In jurul meu sunt numai semne de neasezare, de disperare la multi semeni, de absurd la realitatea fiecarei clipe . Oameni care sunt debusolati pentru lucruri marunte , care tin de o existenta cotidiana a simplului , in care totul de cu zi se rezuma la grijile si straduintele pentru a da hrana celor care formeaza o familie, de a face o deschidere spre ceva dorinte primitive ale secolelor medievale .

Incepem un ciclu in care incertitudinile zilei sunt la fiecare pas , in care tulburarea pentru tot ce inseamna viitor se adanceste , in care mesajele oficiale sunt divergente , in care luptele sunt la cutite pentru puterea efemera si n u pentru fericirea multimilor .

Grija ca maine incepe scoala , fericirea unora ca pentru prima data o sa calce pragul unei scoli in Romania  sunt aproape neobservabile in masura in care fondurile materiale sunt insuficiente sau deloc , iar cele volitiv-motivationale reduse  sau pline de amareala zilei ca si dascalul trebuie sa alerge , sa viseze la clipa de imbelsugare intro vreme in care toti iti iau si nimeni nu-ti da mai nimic, decat distret sau huiduieli ca esti dascal descult , amarat si plin de datorii , pentru ca a  cutezat  sa faca credite pentru a avea un minim de trai decent – si acest lucru numai la unii, pentru ca altii nici salariul nu le-a dat posibilitatea la a se imprumuta.

Multa suferinta intro vreme in care bucuria trebuia sa fie la ordinea zilei.Parinti care nu au banii necesari pentru a imbraca , a cumpara rechizite pentru pruncii de la scoala , scoala care nu are manuale noi pentru copiii care vin la ea, atmosfera grea in care toate vor fi facute , huiduielile de la tot pasul intuneca ceea ce era o sarbatoare a scolii- inceputul anului scolar .

Si ca dracu , parca nu era indeajuns – scoala incepe pe 13 !

Durerea mea vine si din faptul ca nimeni nu-si cere scuze, ca poti fi sarac dar sa ai suflet si ca un parinte iubitor sa ai taria sa faci o mica clipa de bucurie copiilor sa dai ceva din sinele tau pentru a recunoaste ceea ce de fapt vedem cu totii ca suntem acolo unde nimeni nu visa acum douazeci si unu de ani !

se poate se mai altfel ?

Poate anul viitor sa ne demonstreze raul absulut sau inceputul unui drum sanatos pentru a natie vlaguita de nimicnicii vremelnice si faurite din pacate de ai nostri semeni care cica ne si reprezinta .La ce ?

 

Priză la realitate

10 Sep

VREAU SA SEMNALEZ APARITIA UNUI /UNEI  GRUP/ ECHIPE CE ISI PROPUNE ALTCEVA:

IATA;

Vineri,  10 septembrie 2010 s-a lansat  o nouă  platformă online – CRITICATAC / www.criticatac.ro.

Iniţiatorii şi coordonatorii proiectului: Vasile Ernu, Mihai Iovănel, Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea.

Sîntem un grup eterogen, cu gust pentru tot ce e incomod.

Eticheta „stînga” a fost aplicată inexact unora dintre noi, mai ales de către grupuri de intelectuali, aflaţi acum în fruntea unor instituţii importante ale statului, care văd în respectivul cuvînt un cap de acuzare din oficiu. Aceia dintre noi care chiar sînt „de stînga” nu au probleme în a-şi declara firesc credinţele, au făcut-o deja. Pofta de critică autentică, de teme analizate convingător, de subiecte care pot anima o viaţă publică aflată în moarte clinică, asta e ceea ce ne-a unit aici:

 • În 2009 – într-o campanie electorală care a determinat înregimentări politice ale intelectualilor care mai de care mai ridicole – şi-a dat ultima suflare ceea ce se numea în mod comun „societate civilă”. Vocile publice s-au polarizat şi au lăsat un imens gol pentru spaţiul critic. Lipsa de consistenţă şi de priză la realitate s-a adîncit pînă la insuportabil.
 • Lipsesc criticile ideologice, politice, sociale care să iasă din logica electorală sau din simple jocuri de culise pentru funcţii, demnităţi.
 • Vrem să scoatem din umbră oameni care au multe lucruri de spus şi care nu au tribună sau nu au forţa de a pune pe masă idei curajoase – e timpul să vorbim şi despre altceva decît despre celebrele teme „poporul român e blestemat, românul e şmecher”, „televizorul strică poporul” sau „cultura, încotro?”.
 • A disparut gustul pentru utopie, pentru intrebări naive, directe, puternice, ideologice, politice, artistice. Avem de-a face cu o băltoacă estetică din care spaţiul public cultural pare incapabil să iasă. Vrem să trecem actualitatea prin bibliografii incomode şi prin problematizări care să ne trezească din pasivitatea traiului „capitalist cu faţă umană”.
 • Derobotizare cetăţenească. Autoprivarea voluntară de libertăţi şi drepturi, iată una dintre problemele majore ale lumii contemporane. De aceea ne asumăm lipsa de sex appeal mediatic a unor critici sau analize. Dar ne-am săturat să avem o lungă galerie de vedete intelectuale şi două-trei idei care încap pe un colţ de ziar.
 • Nu ne interesează anticorporatisme de salon, „ecologisme” fanatice, critici nediferenţiate ale „societăţii de consum” fără argumente solide.
 • Nu vrem să românizăm problemele, un clişeu îngrozitor din care s-au hrănit comod mulţi intelectuali autohtoni.
 • Criticatac e un grup independent de analiză ideologică şi dezbateri care vrea să stabilească o nouă agendă, dincolo de temele călduţe din mainstreamul intelectual. „Societatea civilă” a murit, poate e timpul să înviem adevăratele motive pentru care îşi au rostul artiştii şi intelectualii pe lumea asta: să atingă, să atace, să provoace şi nu doar să amuze şi să satisfacă puterea.
 • Să profităm de criză şi să recîştigăm gustul libertăţii de expresie, în pofida instituţiilor menite să „întreţină cultura” care cheltuie bani inutil cu discuţii sterile.
 • Din ce în ce mai mulţi oameni informaţi din domenii departe de „cultură şi artă” caută răspunsuri, caută forme de revoltă eficientă, de recîştigare a unei voci civile puternice, dincolo de proteste ale foamei şi mitinguri organizate de sindicalişti corupţi. Sperăm să ajungem la ei, sperăm să putem ataca probleme sensibile lăsate deoparte de intelectuali: raportul bănci-cetăţeni, stat-privat, angajat-angajator. Cea mai populară abordare de pînă acum a fost „Capitalişti vs. Comunişti”, sintagma care explică tot. Joaca de-a hoţii şi vardiştii s-a încheiat.
 • Sîntem un grup coagulat exclusiv de dorinţa de discurs critic şi relaxat, de dorinţa de trezire din tot felul de transe culturale sau politice. Vrem să defrişăm ordinea stufoasă a discursului public: protocapitalism, aproape colonialism, care ţine o parte din Estul Europei cu capul plecat. Frica de critică a UE. Frica de apropiere onestă de propriul trecut. Frica de comunism! Frica de enunţuri simple şi întrebări directe! Ne-aţi plictisit cu logica resentimentului şi cu arta făcută ca să împartă lumea în elite şi restul lumii.

( sursa  :http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-7777593-lansat-criticatac.htm )

Sa fie un drum lin si cu speranta de mai altfel in miscarea de  idei  actuala !