RSS
 

WWII- Scuze !

17 Aug

Cea de-a 65-a aniversare de la capitularea Japoniei, din anul 1945, care a pus capăt luptelor celui de-al Doilea Război Mondial, a fost comemorată, duminică,15 august 2010, cu un mesaj adresat de prim-ministrul nipon, Naoto Kan, prin care şi-a cerut scuze pentru prejudiciul cauzat de ţara sa în timpul acestui război, în special în Asia, informează “El Pais”.

“Sentimentul nostru faţă de cele întâmplate este unul de regret”, a declarat premierul nipon în discursul susţinut în faţa a 6 mii de persoane aflate pe stadionul Budokan, din Tokio, cu prilejul ceremoniei de comemorare a celor 2,3 milioane de soldaţi şi peste 800 mii de civili japonezi care şi-au pierdut viaţa în acest conflict.

Premierul nipon, Naoto Kan, şi-a cerut scuze si pentru “răul imens” şi “suferinţele” pe care le-a provocat Japonia în al doilea război mondial şi şi-a reafirmat angajamentul faţă de pace.

“Avem remuşcări adînci şi oferim sincerele noastre condoleanţe celor care au avut de suferit şi familiilor lor”, a spus premierul .

Şeful guvernului nipon a amintit de răul provocat de Japonia “mai ales în Asia” unde capitularea niponă a pus capăt şi crudului expansionism imperial.

El a insistat totodată că Japonia îşi va menţine politica pacifistă, consemnată în Constituţie, şi va colabora la construirea “păcii eterne” în lume.

( sursele : http://www.ziarullumina.ro/articole;1343;1;43499;0;Japonia-si-a-cerut-scuze-in-fata-Asiei.html si http://portal.moldpres.md/default.asp?Lang=ro&ID=138257).

Pentru mine este un lucru de mare respect ca la scara istoriei cele mari , candva, chiar si dupa 65 de ani , cineva are taria , in numele unei istorii sa faca acest gest si sa isi ceara scuzele oficial  pentru raul cel mare pricinuit !

Unde duce lipsa de incredere in a sustine relatiile intre tari si oameni pe cale pasnica si evitand razboiul , adica uciderea oamenilor .

Sub nici o forma aceasta cale nu conduce la niciun rezultat care  vreodatat sa multumeasca partile , ci invrajbeste si mai mult si mentine continuu o neliniste intre tarile aflate in conflict .

 

Leave a Reply