RSS
 

Tony Judt

09 Aug

Tony Judt, autorul volumului “Postwar“, o istorie monumentala a Europei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, si unul dintre cei mai importanti intelectuali din lume, a incetat din viata vinerea trecuta, la varsta de 62 de ani, transmite New York Times. Judt este cunoscut pentru comentariile sale polemice despre politica externa a Americii, situatia statului Israel si viitorul Europei.

Născut în 1948 la Londra, Anglia, Judt a fost crescut  în partea de sud a Londrei de către o mamă ai căror părinţi au emigrat din Rusia şi untata  belgian care descinde dintr-o linie de rabini lituanieni .

Judt si-a consolidat educatia la  bŞcoala Emanuel ,  la King’s College, Cambridge unde a obţinut o licenţă de gradul I (1969) şi un doctorat (1972), ambele în istorie.

El si-a inceput cariera ca specialist in istoria intelectualitatii franceze postbelice, iar in cea mai mare parte a vietii a reprezentat ideea intelectualului angajat.

In tinerete, Judt a fost un sionist de stanga declarat, pentru a deveni ulterior “un social-democrat universalist”, suspicios fata de ideologiille de stanga si fata de rolul tot mai puternic al Statelor Unite ca singura superputere la nivel mondial.

In 2008, el a fost inclus in lista “Top 100 Public Intellectuals” realizata de Foreign Policy.

El este cunoscut pentru comentariile sale publicate in The New York Review of Books, The New Republic, The Times Literary Supplement si The London Review of Books.

Un istoric mare al vremurilor prezente .

( suresele : http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/File:Postwar_book_tony_judt.jpg&ei=mz1gTJX5LYSIOIuclKsP&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=11&ved=0CEgQ7gEwCg&prev=/search%3Fq%3DPostwar%2BTony%2BJudt%26hl%3Dro%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Dygr%26rls%3Dorg.mozilla:ro:official%26prmd%3Dno;http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-7676399-murit-istoricul-tony-judt-autorul-celebrului-postwar.htm )

 

Leave a Reply