RSS
 

Stare de paralizie

19 Aug

Tot acest cutremur cu maternitatea , cu copiii , mi-a creat convingerea ca trebuie sa facem ceva , acel ceva care sa repuna lucrurile pe un fagas normal, benefic pentru comunitatea statului nostru in marea ei proportie si unor oameni care s-au aflat la miere la momentul potrivit .

A incepe cu inceputul : trebuie sa avem regului , proceduri clare  si consensual stabilite si gasite caile, modalitatile de a le duce foarte bine la indeplinire de toti cei care isi asuma , in scris , acest lucru .

Aici trebuie sa remarcam ca avem nevoie poate de un audit extern si , apoi , sa incepem rediscutarea tuturor lucrurilor de interes natinal , fara patima politica  si fara ranchiuna de orice fel .Ele ar fi : sistemul de sanatate, educatia si siguranta nationala .

Poate nu este o expresie numai ” interesul national “, nu ?

Primele doua se pot privatiza daca altfel nun se poate ! Atunci ar trebui sa se intrevada acele cai care sa le faca credibile in societate si , mai ales, eficiente , pline de incarcatura specifica si elementar civica .Fara de stapan cu proprietatea lui , cu kocurile lui de interes nu cred ca sanatatea si educatia sa-si revina curand .

Avem prea multe persoane asistate social , prea multi sustinuti de stat si asa nu se mai poate . Nu poti gestiona de la Bucuresti nevoile infinite ale tuturor , ci este bine ca la Capitala sa fie numai si numai politicile de sanatate , de educatie si aplicarea acestora sa fie in seama celor care stiu cel mai bine zona , oamenii si nevoile lor , cu banii lor si ai comunitatii locale si ai oamenilor  care sa contribuie si ei la acel spital , medic , scoala , facultate care cu adevarat ii reprezinta propriile interese .

Gandit prea centralist si prea totalitar si cred ca sfera de invataminte din ultimii douazeci de ani  ne indeamna , daca vedem acest lucru , la regandirea intregului pentru binele oricarei parti din natiune .

Acuzam prea des oameni , partide etc .cand vina este in modalitatea de a gestiona ceea ce este al natiunii si mai ales modul cum trebuie  cu adevarat realizat binele comun .Trebuie sa ajungem la clipa in care sa ne fie in mandrie ca suntem cetatenii acestei tari , ca avem numai clipe de satisfactii cand apelam la oamenii care reprezinta statul roman si nu ca acum .

Proceduri , regul;i si norme cu caracter de startegie nationala sa fie facute de guvern , aprobate de parlament si apoi fiecare institutie sa-si creeze normele proprii de existenta prin care sa fie o entitate de calitate diferita de alta si in care oamenii sa apeleze cum vor si cat vor in functie de contributia proprie si de calitatea acelor servicii  oferite .

Aici nu mai este nevoie de suflet , de oameni devotati , de sacrificiu , ci de respectarea intocmai a unor proceduri insusite responsabil de cei angajati pe un anume post ., care sa fie si bine platit .

Contractele de angajare sa fie ale managerului si ale consiliilor de administratie locale pentru ca ele stiu cel mai bine daca este necesar sa ramana sau nu un om intro institutie etc.plata fiecaruia trebuie sa fie facuta dupa munca depusa si nu sa fii cautat intro grila stabilita de guvern in care nu omul X este platit , ci o  anume denumire si functie a postului respectiv,  la fel si la Suceava si la Cocarlatele etc.

Starea de paralizie este acum generala si nu vad iesirea din ea decat dupa ce se ia taurul de coarne si se intocmeste o strategie a ceea ce dorim pe plan national , cu consensul tuturor cetatenilor .

Poate ca aceste probleme meritau un  referendum si nu altele , nu ?

 

Leave a Reply