RSS
 

Mirabila China

17 Aug

D e ieri aflam ca aceata tara minunata  si incarcata de istorie multimilenara are o economie care a ajuns pe locul  doi din lume , intrecand Japonia .

China se va confrunta cu presiuni din partea altor tari mari si importante in globalizare  sa ia un rol central pe scena mondiala, in conditiile in care liderii de la Beijing au fost reticenti in a merge pe ideea politicii externe de lunga durata.

PIB-ul pe cap de locuitor  este de 3.600 dolari (2.800 de euro), mic in comparatie cu al tarilor superdezvoltate , dar acest lucru poate impune un nou stil de afacere  si de viata pentru miliardele de oameni care mai repede se pot apropia de drumul Chinei la orice nivel decat de al celor bogati si superdezvoltati.

“Simbolismul in acest moment este mult mai mare decat semnificatia sa reala. In termeni de influenta si dinamism, China a depasit Japonia cu mult timp in urma”, sustine Eswar Prasad, profesor la Universitatea Cornell si fostul sef al diviziei FMI in China, potrivit Financial Times.

Productia japoneza in al doilea trimestru a fost de 1.288 de miliarde de dolari comparativ cu cea a Chinei, de 1.337 de miliarde de dolari. Conform unor estimari, productia trimestrial a Chinei a depasit-o pe cea a Japoniei, in termeni nominali in dolari americani, inca din trimestrul al patrulea al anului trecut.

In ceea ce priveste puterea de cumparare, un indicator semnificativ al puterii economice, China a luat locul Japoniei de aproape un deceniu in urma.

In Japonia, cresterea slaba in al doilea trimestru a ridicat intrebari cu privire la puterea de recuperare economica a acesteia in raport cu alte parti ale lumii.

Economia Statelor Unite, de exemplu, s-a extins cu o rata anuala de 2,4 la suta in al doilea trimestru, iar cea a Germaniei cu 9,1 la suta, cel mai rapid ritm din anul reunificarii si pana in prezent.

Incetinirea cresterii Japonia ar putea fi explicata de faptul ca exportul net a incetinit, dar a ramas solid si a fost principalul factor de crestere, mica, pentru o perioada.

“Japonia este un motor economic in ceea ce priveste export si aceste cifre arata ca, fara stimulare fiscala, nu exista nici o cerere reala pe piata interna”, considera totusi Chiwoong Lee, economist la Goldman Sachs.

Economia Chinei si-a moderat cresterea in termeni anuali de la 11,9 la suta in primul trimestru la 10,3 la suta in al doilea, dar multi analisti au salutat acest lucru ca pe un semn ca guvernul incearca sa “raceasca” o economie supraincalzita.

( sursa : http://www.ziare.com/economie/crestere-economica/razboiul-pentru-suprematia-economica-japonia-vs-china-sua-castiga-1035857 ).

E de retinut si mai ales de a vedea cum intrun interval scurt de timp , cu o forta de munca uriasa si indestul de bine pregatita , cu cerinte minime de trai China a impus un drumk nou in economia lumii .

 

Leave a Reply