RSS
 

Lumina mortii

06 Aug

65 de ani sunt astazi de la marele dezastru inutil produs de americani la Hirosima contra unor oameni nevinovati .El se adauga la un sir lung de morti fara de nicio cauza , decat poate pentru a testa ceea ce intelignta umana – oare ? – a realizat pentru a ne distruge mai repede si mai multi intrun interval de timp foarte scurt .140.000 de oameni , japonezi, au fost spulberati de putereaunica a armei nucleare .

E o zi de doliu pentru omenire , o zi nefasta pentru credinta ca omul valoreaza ceva in mintile unor politicieni , o zi pentru care SUA trebuie sa isi ceara scuze dea pururi poporului japonez .Un timp care a ramas in istorie ca fiind al arderii totale , o vreme a distrugerii in masa a unor nevinovati care au o vina ca erau din tabara care era fara de bomba atomica .

Faptele istorice sunt cam asa :

La ora 8, 15 minute si 17 secunde se implinesc exact 65 de ani de la lansarea primei bombe atomice. Este experimentul cu care America a dorit sa-si demonstreze ca se poate …

De-a lungul timpului a curs multa cerneala referitor la acest acest masacru inutil.
La ora 8 si 9 minute avionul “Enola Gay” se afla deasupra Hiroshimei ascuns dupa nori.

Doua minute mai tarziu avionul s-a plasat in pozitie de lansare la o altitudine de 9.500 de metri, iesind brusc din nori. La ora 8, 15 minute si 17 secunde “Little Boy” spinteca aerul, dupa care avionul a executat un viraj rapid de 158 de grade.

Explozia se produce dupa 43 de secunde, la 565 de metri deasupra pamantului. Capsa provoaca detonarea incarcaturii primare care a impins cu o viteza de 1.500 de metri pe secunda un mic fragment de Uraniu 235 spre a-l face sa se ciocneasca cu unul mai mare, de forma conica amplasat in partea din fata a bombei.

Este 8 si 16 min, timpul se opreste in loc. Explozia atomica a dezvoltat o energie echivalenta cu cea a aproximativ 13.500 tone de Trinitrotoluen. Si a izbucnit o lumina: parca s-ar fi dezintegrat o stea; a fost un fulger care a orbit 300 de mii de oameni si a facut sa dispara orice umbra chiar si din cele mai intunecate unghere. Dupa lumina, a urmat explozia si totul s-a sfarsit. Omenirea traia deja in Era Atomica, iar eficienta acestei noi arme de distrugere in masa este dovedita.”

( sursa :http://www.ziare.com/international/razboi/65-de-ani-de-la-hiroshima-1033723 )

O faclie a pacii nu rezolva genocidul produs de cei care aveau puterea zilei .In istorie se vede ca astazi Japonia a invins , ca ea este motorul economic al lumii , ca ea ne propune de vreo treizeci de ani un alt mod de a fi dar noi, ceilalti , nu dorim a-l intelege sau a-l lua in desfasurarea zilei fiecarei tari .

Suntem datori cu plecaciune pentru cei morti si pentru rudelor lor care astazi cu piosenie isi duc mai departe amarul zilei si neagra mostenire a unora care erau pentru popoarele lumii o tara democratrica si plina de haz .

Jertfei  date de Japonia la acel  moment – plecaciune !

 

Leave a Reply