RSS
 

Gheorghe Apostol

25 Aug

Gheorghe Apostol-fostul lider comunist, semnatar al “scrisorii celor sase” prin care era criticat regimul lui Nicolae Ceausescu, a murit sambata, 21 august 2010, la varsta de 97 de ani, informeaza Realitatea TV. Apostol, fost conducator al Partidului Comunist Roman, a fost principalul contracandidat al lui Ceausescu la functia de lider al partidului, dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Trupul neinsufletit va fi depus la Capela Cimitirului Belu Militar si va fi inmormantat la cimitirul Manastirii Cernica.

Nascut langa Tudor Vladimirescu (judetul Galati), Apostol a intrat in PCR in 1934. El a fost in doua randuri prim-vicepresedinte al Consiliului de Ministri si prim-secretar al C.C. al P.C.R, membru al Biroului Politic, al prezidiului permanent al CC al PCR, presedinte al Consiliului Central al Sindicatelor, presedinte al Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania, director general al Directiei Generale a Rezervelor de Stat.

La mijlocul anilor ’70 este destituit pentru “abatere de la morala”, fiind ulterior trimis ambasador in state din America de Sud (Argentina, Uruguay, Brazilia).

In 1989, el semneaza, impreuna cu Alexandru Barladeanu, Corneliu Manescu, Grigore Raceanu, Constantin Parvulescu si Silviu Brucan, o scrisoare ce critica politica regimului Ceausescu. “Scrisoarea celor sase” a fost citita la 11 martie 1989 la posturile de radio BBC si Europa Libera.Semnatarii scrisorii au fost arestati si ultrerior pusi sub stare de arest la domiciliu.

( Sursa:http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7716108-murit-gheorghe-apostol-unul-dintre-semnatarii-scrisorii-celor-sase-catre-ceausescu.htm ).

In wikipedia este scris despre el :

Gheorghe Apostol (n. 16 mai 1913, lângă Tudor Vladimirescu, județul Galați, d. 21 august 2010, București) a fost un politician român și fost conducător al Partidului Comunist Român , principalul contracandidat al lui Ceaușescu la funcția de lider al partidului, după moartea lui Gheorghiu-Dej.

În anul 1934 a devenit membru al Partidului Comunist din România. Între 1945-1952 ocupă funcția de președinte al Confederației Generale a Muncii, apoi al Consiliului General al Sindicatelor (1955-1961, 1967-1969). În douã rânduri este prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri (1952-1954, 1961-1967) și prim-secretar al C.C. al P.C.R. (1954-1955). Sub acuzația de abateri de la morală, este trimis ca ambasador în America Latinã (1969-1988), iar în 1989 își pune semnătura pe celebra „scrisoare a celor șase”, prin care era criticat regimul Ceaușescu.

A fost membru al Biroului Politic (1948-1969) și al prezidiului permanent al CC al PCR (1965-1969), vicepreședinte al Consiliului de Miniștri (1952-1954; 1961-1967), ministru al agriculturii și silviculturii (1953-1954); președinte al Consiliului Central al Sindicatelor (1955-1961), președinte al Uniunii Generale a Sindicatelor din România (1967-1969) și director general al Direcției Generale a Rezervelor de Stat (1969-1975). Din aceastã ultimã funcție este destituit la 13 martie 1975 pentru „abatere de la morală”, ulterior fiind numit ambasador în diverse state sud-americane (Argentina, Uruguay și Brazilia, 1977-1988).

La sfârșitul anilor 80, el a devenit unul dintre opozanții dictatorului comunist, prin semnarea „scrisorii celor șase”. Iată cum povestește Gheorghe Apostol despre această perioadă: „Eu eram ambasador în Brazilia și, văzând că în jurul țării noastre s-au schimbat lucrurile, că România devenise o insulă, am decis că cineva trebuia să acționeze pentru a se produce și la noi în țară o schimbare. Am vorbit cu nevastă- mea și am hotărât să vin în țară și să încep o acțiune împotriva lui Ceaușescu, în 1988. Am vorbit cu Buhoiu care era la New York și i-am spus și lui care este dorința mea. Buhoiu mi-a spus să nu mă duc că mă lichidează. Și cu toate astea am plecat. În drum spre România m-am oprit la Londra unde am vrut să am un contact cu Secția română de la BBC. Am înregistrat un interviu de patru ore și am spus că se poate publica de BBC numai în cazul în care mor eu sau moare Ceaușescu”.[1]

Într-un interviu acordat ziarului „Revista 22” Brucan îl acuza pe Gh. Apostol, că „s-a dovedit nu numai că era un informator al Securității, dar făcea exces de zel în denunțarea unor cunoscuți și prieteni de-ai lui”.[2]

Gheorghe Apostol a făcut parte din guvernele: Groza (4), Gheorghiu (1), Gheorghiu (2), Maurer (1), Maurer (2), Maurer (3).

( sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Apostol ).

Cateva concluzii personale:

#  un lider bolsevic , de structura tipic sovietica, are inca a se bucura de onoruri- este  depus la Capela Cimitirului Belu Militar si  inmormantat la cimitirul Manastirii Cernica – culmea prostiei: comunist la manastire sa aiba loc de veci !

# dupa 1989, nimeni nu-l intreaba de sanatate: ca a fost subiectul important al unui stat totalitar , ca din cauza lui mii de oameni au murit etc.

# ce merit trebuie sa-i gasim intro societate deschisa pentru ca a semnat scisoarea celor sase ? daca era la noi comunism avea multe merite , dar asa ?

# este un calau alaturi de altii care la scara istoriei trebuie sa fie pus acolo unde este locul : reprezentantul la varf  al unui regim de factura terorista , totalitara , bolsevica ;

# unul din analfabetii din Romania care prin regimul bolsevic a impus comunismul prin teroare  si prin forta , umilind drumul natiunii spre libertate  si spre cautarea fericirii generale ;

# este  o greseala a vedea prin aceasta stire un eveniment ; ea nu este ecat inca o amintire a unor vremuri nemernice prin care aceasta tara a trecut .

Crestin fiind ,Dumnezeu sa-l ierte !, dar nu cred ca are nevoie de asa ceva , cand si-a dat viata pe mana K.G.B. si P.C .U.S .ului , ambele institutii fara de Dumnezeu !?

 

Leave a Reply

 

 
 
  1. TuţăNo Gravatar

    26/08/2010 at 6:19 AM

    Acum, în zilele noastre, când mor mii de oameni din cauza voastră , a capitaliştilor, cine vă mai întrebă, idioţilor ? Astăzi, după ce ne-aţi furat în ăştia aproape 21 de ani tot ce agonisise acest popor cine vă mai întrebă derbedeilor ? Cu ce-a greşit acest om, când, atât cât a trăit a ridicat această ţară ? Întrebaţi-vă pe voi nesimţiţilor ce-aţi făcut în ăştia 21 de ani când aţi devastat acestă ţară mai rău ca după cele două războaie mondiale ? Oare, nu vă întrebaţi ce se va scri în istorie despre voi, bandiţilor ? Oare, chiar sunteţi aşa de proşti şi chiori, încât nu vedeţi ce-aţi făcut din această ţară ? Comentaţi pe alţii, care de bine, de rău au făcut ceva pentru acestă ţară, voi îmbuibaţilor pe care vă ţinem în spate pe munca şi banii noştri . Să vă fie ruşine, porci ce sunteţi !