RSS
 

Corecta decizie

20 Aug

Ceea ce ar intentiona ministrul Funeriu este mai mult decat corect din perspectiva mea .

Iata stirea :

Ministerul Educatiei intentionaza sa taie finantarile institutelor academice din Romania infiintate dupa 90, cu bugete care dapasec, cumulate, zece milioane de lei pe an, dar cu rezultate stiintifice discutabile. “Exista o gandire foarte avansata sa inaintez Guvernului un proiect de ordonanta prin care finantarea acestor institutii sa se realizeze exclusiv din venituri proprii”, a declarat, pentru HotNews.ro, ministrul educatiei, Daniel Funeriu. Sunt vizate, in primul rand, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, de  Academia de Stiinte Medicale si de Academia de Stiinte Tehnice. Cele trei Academii au sute de membri, care ridica indemnizatii lunare care variaza intre 1400 si 2000 de lei.

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), infiintata in 1996 si devenita institutie publica finantata de stat in 2007, beneficia din bugetul de stat in 2010 de 6.779.000 de lei, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei. La acesti bani se adauga veniturile proprii, obtinute din activitatile de cercetare  300.000 lei. Printre membri Academiei se numara Ion Iliescu, Nicolae Danila, Aurelian Emil Sandulescu, Eugen Ovidiu Chirovici, IPS Teodosie, Ecaterina Andronescu, Ion Cristoiu, Ioan Scurtu, Constantin Balaceanu Stolnici, Razvan Theodorescu.

Cercetarile medicale din Romania sunt controlate de catre Academia de stiinte Medicale, construita pe scheletul Academiei de Medicina, in anul  1990. Bugetul pentru activitatea din 2010 se ridica la 3.771.000 de lei. La fel ca si in cazul oamenilor de stiinta, si aceasta academie are in componenta sa membri titulari, membri corespondenti si membri de onoare. Numarul maxim al membrilor titulari si al membrilor corespondenti este de 231, din care 190 membri titulari. Membrii titulari ai Academiei de Stiinte Medicale beneficiaza, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de o indemnizatie lunara viagera egala cu salariul mediu pe economie.

O serie de profesori s-au reunit intr-o Academie de Stiinte Tehnice, care poate avea pana la 150 de titulari si 100 de membri corespondenti si care din noiembrie 2008 este finanta de la buget. Doi ani mai tarziu, Academia are un  buget de 5.886.000 de lei. Membrii titulari ai ASTR primesc o indemnizatie lunara bruta in valoare de 1.800 lei. Membrii corespondenti primesc o indemnizatie lunara bruta de 1.400 lei. Membrii de onoare pot beneficia de o indemnizatie stabilita de adunarea generala. Membrii ASTR primesc drepturile legale pentru deplasarile in interesul ASTR, in tara sau in strainatate.

In total, valoarea cheltuielilor de personal se ridica, potrivit datelor de la Ministerul Educatiei, la 1.865.000 de lei. La aceasta suma se adauga 40.000 de lei alocati pentru deplasari, detasari si transferari si inca 12.000 lei destinati transferurilor curente in strainatate. AST are alocate  in 2010 125.000 de lei pentru furnituri de birou, materiale pentru curatenie, transport, posta, telecomunicatii, radio-tv, internet, precum si alte bunuri si servicii. Banii  pentru desfasurarea activitatii sunt putini in comparatie cu cele enumerate mai sus  25.000 de lei pentru carti, publicatii si materiale documentare, 5.000 de lei pentru pregatirea profesionala,  alti 4.000 de lei pentru protectia muncii si 10.000 de lei pentru studii si cercetari.

( sursa : http://www.hotnews.ro/stiri-7708979-cine-cat-castiga-din-afacerea-academiilor-finantate-stat-daniel-funeriu-voi-propune-guvernului-taierea-fondurilor-descurce-din-venituri-proprii.htm)

Toate acestea sunt absurditati.

De ce pe bani publici  sa fie sustinuti ?

Daca vor sa faca pe  interese  private !

In saracia care exista nu cred ca isi au rostul aceste sustineri publice de inalte institutii  !

Ministrul ar trebui urgent sa decida , alaturi de guvern , sa inceteze platile catre capuse de orice fel .

 

Leave a Reply