RSS
 

Banii altora !

01 Aug

A administra banii altora este o chestiune de responsabilitate !

A executa un buget care este format din taxele , impozitele luate fara o contraprestatie de la cetateni este o arta !

A face ca un popor cu derapaje majore realizate intro epoca de stransoare ideologica sa prospere si sa inceapa sa se ridice la nivelul epocii pe care o traieste este un act de pionierat comunitar !

A cheltui banul public in domeniul educatiei este o comanda sociala mult prea delicata , ce aduna intransa cererea maselor de cetateni fata de acest segment social majoritar in domeniul bugetar !

Si cu toate acetea lucrurile prin forta timpului merg pe un drum – nu stim care , dar timpul le forteaza ianintarea spre jos sau spre sus ?

De ce nu avem o strategie in pas cu vremea , cu cerintele innoirii acestei natii ? Simplu !

Nu se doreste o cautare a acelui drum care sa conduca comunitatea la revolutie si la progres in educarea tinerilor !

Nu avem un dialog  constructiv in elita politica pentru acest domeniu . Si toate acestea pentru ca cei care sustin statul , care sunt de fapt elementele constitutive ale lui nu sunt interesati de puterea pe care o au , nu au cautarile cetatenesti care sa-i oblige pe cei  dlegati9 sa-i reprezinte sa faca cea ce doresc ei .Nu avem o cerinta sociala exprimata in punctew clare ale educatiei fiilor natiei pentru ca masele sunt mult prea doritoare de beneficii imediate  si nu de calitate .

Cum este posibil sa fii de acord cu nemunca si neinteresarea celor ce sunt in sistemul de educatie , cum nimeni nu sesizeaza ca fara repetenti , fara multi nereusiti la examenele de bacalaureat , fara implicarea dascalilor in actul de cunoastere reala a elevilor , fara sa mergem la radacina faptelor  nu croim drumul spre a nu ne fura caciula zi de zi in dauna tuturor, dar,  mai ales , a viitorului nostru comun.

Cautam radacina lucrurilor incepute si neterminate , dorim revansa istoriei la o situatie tragica  oferita de noi noua , descoperim ca asa nu mai merge , ca lipsa de respect pentru tot si pentru toate ne-a adus aici dar nu facem mai nimic, pentru ca ne complacem in nimicnicia zilei , a duratei scurte fara de rezultat , a inutilitatii modului de a privi in viitor imediat cu taria omului care asteapta temelii solide pentru o constructie la care el este o parte aistoriei celor de dinainte si a celor care o sa preia stafeta .

Socitatea civila nu exista decat prin proiecte europene si asta numai pentru a rula fondurile lor prin grupuri de interese mici .Ea nu este activa si nu creeaza emulatia spiritului critic si benefic pentru a adecva raspunsurile multimii la cerintele epocii.

Bugetul este al nostru dar fara de noi el este un lucru de cele mai multe ori strain si unii au impresia ca fac binele comun din perspectiva ingustimii mintii lor .Nu avem a cauta solutii decat in imediata desfasurare a clipei de organizare de la noi si a imparti fondurile nu tine de o inginerie finantista , ci de o filozofie a c;asei politice care trebuie sa fie in acord direct , poate ombilicar , cu interesele , cu pasiunile de moment si de perspectiva ale poporului dornic de a trai mai bine si de a se bucura de beneficiile epocii informationale .

Roma stia bine cum trebuie sa ofere cetatenilor ei in Antichitate paine si circ pentru a crea acea stare de multumire a fiecaruia si de a incuraja ideea ca este bine cu un Cesar .

Noua nu ni se creeaza starea ca bugetul tarii este al nostru , ca sunt banii nostri , ai celor multi si LIBERI si nu banii altora si nu trebuie sa ne pese de rezultat .Toti avem datoria de a veghe la banii nostri care sunt ai tarii in masura fireasca in care ei reprezinta prin tendinte interesele natiunii .Nu economistii sunt cei care orienteaza banii nostri unde au ei impresia ca ar fi bine , ci noi , inteleptii neramului ar trebui sa aiba solutiile de alternative economice si sociale pentru respunsuri coerente la nevoile generale .Ei ar trebui sa fie decat niste simpli executanti ai unoe mesaje clare venite de la factorul politic .Di pacate nu vad aceasta vreme in curand , dar sper ca va fi .

 

Leave a Reply