RSS
 

Archive for august, 2010

La multi ani, Alexandra !

30 Aug

O raza de lumina, un pitic care  este precum o sfarleaza, un ghemotoc de energie uriasa , o fiinta  ce nu face decat sa aduca tuturor energii pozitive si benefice sufletului lor ,  o nepotica harazita de Dumnezeu sa implineasca Lumina noastra cu a ei luminita , este astazi sarbatorita .

E o prima a ei sarbatoare  cand stie ca este in centru zilei , stie ca o merita , simte ca e ceva .

In trecutul an , in  acesta zi era scufundata in apa si cu acesta ocazie intra in randul  celor  cu  acest nume sfant pe deplin .Cu drepturi si cu dreptul !

513   zile de fericire  a creat acest suflet in viata mea !

Ea – energica , isteata,  iscoditoarea,  sireata,  plina de iubire  si  inteleapta clipei si a rostului ei  are ziua onomastica astazi  si un an de la botez !

Nu stie a vorbi , nu poate a citi aceste randuri , dar in viitor ea se va face puternica , mare , dornica de a privi si trecutul ei  si va avea timp si ragaz  de a citi aceste  randuri scrise cu dragostea unui bunic pe care ea il iubeste un pic – adica foarte mult !- fata de cat bunicul o iubeste pe ea .

Argintul viu , energia fiecarei clipe , face ca Alexandra sa dea tonul in toate .

Nevoile ei devin grijile noastre , grijile ei  devin preocuparile noastre , preocuparile ei sunt izbanzile noastre , iar izbanzile ei sunt bucuriile si inaltarile sufletelor noastre .

Stie ca e iubita , simte , vrea numai ea sa fie in centru atentiei tuturor , este o iscoada a incercarilor in care se poate afla inca ceva .

Tine minte , are arcuirea de a trece repede peste obstacole  si priveste cu mandrie  clipa in care i se satisfac toate dorintele .

Ea , Emma,  ea fiinta plina de harul prunciei alese,  cu zambetul mereu pe fata ,  ea se implineste prin trezirea necuprinsei multumiri din partea noastra pentru ca este sanatoasa, plina de iuteala care vine din trup , dar , mai ales , din suflet .

Urarile mele , oricare ar fi ele , sunt prea putine pentru a exprima in cuvinte bine mestesugite ceea ce simt pentru Pischineata al nostru .

Omul care mai  mult comunica prin strigat decat prin cuvant ,  stie ce vrea .

Fiinta care te cumpara prin simtire profunda a sufletului si care te respecta enorm cand vede in tine pe cel care ii dai totul  voiosiei ei ,  gingasiei ei , zambetului nastrusnic al ei.

Sa fii mereu fetita dragalasa care bucura pe parinti , pe bunici!

Sa ai parte de bucurii si de joaca multa din care soarele sa nu-ti lipseasca si sufletul sa-ti incalzeasca !

Sa fii mereu dulce , sa razi , sa fii dragalasa si sa ai parte de sanatate , ca stra-strabunica ta  , si , mai mult, sa mergi in Lumina zi de zi si sa privesti soarele cu deschiderea ca frumusetea ta , voiosia ta  si caldura ta vor deschide usile inimilor celorlalti .

Sa cresti in respectul firii acestor oameni cu care vei fi in contact zi de zi si sa iti respecti parintii cei truditori in orice ceas ca tu sa ai meru placerea de a fi zambitoare !

LA MULTI SI MULTI ANI  !
semneaza : bunicii

 
 

Lepadarea

29 Aug

Stim de cand suntem mici ca una dintre caile cele mai adevarate pentru a merge pe drumul cel bun este sa te lepezi de tot si de toate ale vietii si sa mergi victorios inainte .

Dar ,oare se poate ?

Lepadarea de cei al nostru are forme mult mai adanci !

Sa te indepartezi de launtricul tau gol/plin  in care pui , si nu mai crezi ca poti sa-l umpli , tot ceea ce a-i gasit din pantecele mamei si pana in clipa de zi a vietii .

Sa alungi clipele in care a-i luat din viata frumuseti , mizerii , tot ce este : de la albastru cerului la intunericul pamantului , de la inseninarea sufletului la aflarea vestii cele bune inimii la tipatrul diusperarii la necazul ivirii lui in viata noastra .

Sa scoti cu multa detasare frumoasele zile in care ai a te gandi ca esti OM : ziua de nastere , ziua casatoriei, zilele de nastere ale copiilor, ale parintilor , rudelor cele mai apropiate etc si sa te faci ca nu exista , ca nu trebuie sa tresalti si sa ai bucuria ca esti viu, ca ai origini , ca esti dintrun pamant si ca semenii iti sunt prilej de bucurie si de necaz in clipele pe care tu si nu altcineva le harazesti asa .

Lepadarea de sufletul in suferinta si incarcarea cu mireasma bine placuta a iubirii dusmanului , a intrarii in iertarea tuturor si in a nu mai avea o reactie negativa la ceea ce este in jurul tau este poate deplina iesire a ta din tinele tau egoist , plin de angoasele zilei si ale facerii pamantesti.

Lepadarea de rau si de firea egoista a ego-ului nostru este o incercare la care este greu sa poti trece mai ales acum si mai ales aici .

 

Mizerabila samanta

28 Aug

Mocirla, mizerie, durere, indurare, razbunare, sange, intuneric, gunoi, pacat, neoprelisti de tot felul , sadismul actiunii , rautate, necuratenie , scarba , toate laolalta , dar si fiecare in parte sunt izvorul mizerabilei samante a ceea ce este in noi RAUL.

Cu toate firele lui , cu toate placerile lui , cu toate riscurile de a fi cu el , in el , prin el , totusi mergem la el si parca ar fi sfintele moaste,  ne plecam lui si ne rupem de la indumnezeirea noastra prin facere.

Ne place acest statul , altul decat cel programat si credem ca incalcarea oricarui lucru din armonia lumii este un act de personalitate , de maretie , de gigantismul nimicului nostru si a celui din noi.

Educatia data de la pruncie nu merge spre acele valente ce te indreapta spre lumina si spre grija fata de aproapele nostru care este in primul rand mediul in care traim , semenii , locul in care de mii de ori neducem zilele.Nu exista acea armonie pe care orice religie o vede si o cere celor care se adreseaza ei .Suntem niste fiinte fara de caracter , de un mimetism oribil prin care spunem ca este calea de a supravietui in jungla sociala , politica si mai ales umana .Suntem innegriti de faptele de compromis pe care le facem nu spre binele si armonia generala , ci spre nimicuri care privesc clipa , efemerul din toate si mai ales din launtru mizerabil al nostru .

Nu stiu o societate care a cautat si care a si gasit acele laturi si norme care sa ne conduca la o liniste a devenirii noastre ca oameni .

Am fost educati care incotro , am apucat ceea ce am putut din repezeala in care ne-au fost date cunostinte, deprinderi , capacitati de invatare si de memorare a unor lucruri , fapte si mesaje pe care nici transmitatorii lor nu cred ca le digerau .

Am trait in mimetism general , am cladit fapte de care nu suntem constienti sau nu suntem multumiti , am mers pe un drum pe care il vedeam ca nu este al nostru , dar ca vitele inaintam pe el ca altfel durea sau doare .

Suntem in conservare , dorim linistea aparenta, nu ne impacam cu sinele nostru , dar cu altii , avem multe a zice , dar mediul politic, social si cel imediat , din jurul nostru , nu ne este neprielnic pentru ca se cauta prosti , oameni de nimic , cu mari posibilitati de a fi repede si fara de compromis manipulati , minti frante de dureri zilnice si in neputinta de a spera la Cuvant .

O societae oarba , o inchisoare de suflete in care scapa cine este calit , cine poate rezista sau cine este dus spre a se infrupta din nectarul ambroziei . Si aici avem multe situatii in care prostii , handicapatii si saracii cu intelectul au condus popoare si au distrus destine la mii si mii de oameni .

Mizerabila samanta a raului a hibridizat o lume si astazi ni se prezinta ca unica samanta , ca cea salvatoare , ca cea care este in stare sa ne scape de noi pe noi .

Ea ne autodistruge .

Ea vine din noi .

Este a noastra creatie si ne reprezinta cel mai mult in fiecare zi in care suntem monstri si nu oameni .

Adica zilnic .

 

Dispretul inrudirii

27 Aug

Asa cum stiam de mult , iata ca monstruosul furer are origini de care si el daca ar trai s-ar cutremura .

Individul care a  dus in secolul al XX-lea cel mai infricosator program de exterminare in masa a evreilor  era el insusi cu origini evreiesti.

Jean-Paul Mulders, un jurnalist din Belgia, si Marc Vermeeren, istoric, au reusit sa dea de urma rudelor Fuhrerului, inclusiv de fermierul austriac care ii este var, in cursul acestui an. In mostrele recoltate de la acestia s-a gasit un cromozom foarte rar in cazul populatiei vest europene, insa adesea intalnit in cazul marocanilor, algerienilor si tunisienilor, la fel ca si in cazul evreilor.

“Hitler era inrudit cu oamenii pe care ii dispretuia”, scrie Mulders in revista belgiana Knack, care a publicat rezultatul investigatiilor celor doi. “Este un rezultat surprinzator”, a fost nevoit sa recunoasca si Ronny Decorte, specialist in genetica din cadrul Universitatii Catolice din Leuven.

Mostrele de saliva recoltate de la 39 de rude ale liderului nazist arata ca Hitler se trage exact din rasa pe care incerca sa o extermine, relateaza The Telegraph.

Nu este prima oara cand despre Hitler se spune ca nu ar fi fost chiar un arian, el insusi fiind foarte preocupat de originile sale, preocuparile sale fiind justificate, dupa cum observa geneticianul.

Despre tatal sau, Alois, se stie ca ar fi fost copilul ilegitim al unei servitori, Maria Schickelgruber, si un un evreu de 19 ani, Frankenberger.

( sursa :http://www.ziare.com/magazin/stiri-magazin/hitler-avea-origini-evreiesti-si-africane-1037203 )

Mereu , in istorie , sunt acesti indivizi care provin din zone in care intunericul este majoritar, in care originile sunt mai rele decat ei vreodata ar fi cutezat a spune sau ar fi  crezut .

Copilaria lui a fost zdruncinata de multele fracturi psihice  si de aici traumele neuropsihice pe care le-a manifestat mereu in anii de putere malefica asupra a milioane de oameni nevinovati , dar cu o aparenta vina ca a dat drumul politic , prin vot , unui bolnav care a putut cu ajutorul unor tipi asemenea sa secere lumea dupa imaginile bolnavicioase ale lui si ale acolitilor lui .

Durerea cea mare este in mecanismul inspaimantator prin care o masinarie pusa la punct de un grup de scelerati poate distruge mase de oameni nevinovati sau fara de aparare .Nu judecata , nu aparare , nu pedepsire  fireasca pentru cei cu cazuri penale , ci u8cidere si masacru la acele fiinte care , considerau ei , au toata vina din lume pentru ca sunt de anume origini si au anume putere financiara .

Cea mai mare grija de astazi , si iata au trecut saizeci si cinci de ani dupa cel de-al doilea razboi mondial , degeaba , pentru ca mecanisme ca sa nu mai ajunga oameni cu sechele psihice , neuropsihice etc, la putere cu ajutorul unor mase de cetateni iubitoare de sange nevinovat,  nu au fost create. Este un mare pacat !

Oare degeaba toate aceste jertfe , daca oamenii nu creeaza restrictii pentru bolnavii  care pot  ajunge la guvernarea unor natiuni !

 

Gheorghe Apostol

25 Aug

Gheorghe Apostol-fostul lider comunist, semnatar al “scrisorii celor sase” prin care era criticat regimul lui Nicolae Ceausescu, a murit sambata, 21 august 2010, la varsta de 97 de ani, informeaza Realitatea TV. Apostol, fost conducator al Partidului Comunist Roman, a fost principalul contracandidat al lui Ceausescu la functia de lider al partidului, dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Trupul neinsufletit va fi depus la Capela Cimitirului Belu Militar si va fi inmormantat la cimitirul Manastirii Cernica.

Nascut langa Tudor Vladimirescu (judetul Galati), Apostol a intrat in PCR in 1934. El a fost in doua randuri prim-vicepresedinte al Consiliului de Ministri si prim-secretar al C.C. al P.C.R, membru al Biroului Politic, al prezidiului permanent al CC al PCR, presedinte al Consiliului Central al Sindicatelor, presedinte al Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania, director general al Directiei Generale a Rezervelor de Stat.

La mijlocul anilor ’70 este destituit pentru “abatere de la morala”, fiind ulterior trimis ambasador in state din America de Sud (Argentina, Uruguay, Brazilia).

In 1989, el semneaza, impreuna cu Alexandru Barladeanu, Corneliu Manescu, Grigore Raceanu, Constantin Parvulescu si Silviu Brucan, o scrisoare ce critica politica regimului Ceausescu. “Scrisoarea celor sase” a fost citita la 11 martie 1989 la posturile de radio BBC si Europa Libera.Semnatarii scrisorii au fost arestati si ultrerior pusi sub stare de arest la domiciliu.

( Sursa:http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7716108-murit-gheorghe-apostol-unul-dintre-semnatarii-scrisorii-celor-sase-catre-ceausescu.htm ).

In wikipedia este scris despre el :

Gheorghe Apostol (n. 16 mai 1913, lângă Tudor Vladimirescu, județul Galați, d. 21 august 2010, București) a fost un politician român și fost conducător al Partidului Comunist Român , principalul contracandidat al lui Ceaușescu la funcția de lider al partidului, după moartea lui Gheorghiu-Dej.

În anul 1934 a devenit membru al Partidului Comunist din România. Între 1945-1952 ocupă funcția de președinte al Confederației Generale a Muncii, apoi al Consiliului General al Sindicatelor (1955-1961, 1967-1969). În douã rânduri este prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri (1952-1954, 1961-1967) și prim-secretar al C.C. al P.C.R. (1954-1955). Sub acuzația de abateri de la morală, este trimis ca ambasador în America Latinã (1969-1988), iar în 1989 își pune semnătura pe celebra „scrisoare a celor șase”, prin care era criticat regimul Ceaușescu.

A fost membru al Biroului Politic (1948-1969) și al prezidiului permanent al CC al PCR (1965-1969), vicepreședinte al Consiliului de Miniștri (1952-1954; 1961-1967), ministru al agriculturii și silviculturii (1953-1954); președinte al Consiliului Central al Sindicatelor (1955-1961), președinte al Uniunii Generale a Sindicatelor din România (1967-1969) și director general al Direcției Generale a Rezervelor de Stat (1969-1975). Din aceastã ultimã funcție este destituit la 13 martie 1975 pentru „abatere de la morală”, ulterior fiind numit ambasador în diverse state sud-americane (Argentina, Uruguay și Brazilia, 1977-1988).

La sfârșitul anilor 80, el a devenit unul dintre opozanții dictatorului comunist, prin semnarea „scrisorii celor șase”. Iată cum povestește Gheorghe Apostol despre această perioadă: „Eu eram ambasador în Brazilia și, văzând că în jurul țării noastre s-au schimbat lucrurile, că România devenise o insulă, am decis că cineva trebuia să acționeze pentru a se produce și la noi în țară o schimbare. Am vorbit cu nevastă- mea și am hotărât să vin în țară și să încep o acțiune împotriva lui Ceaușescu, în 1988. Am vorbit cu Buhoiu care era la New York și i-am spus și lui care este dorința mea. Buhoiu mi-a spus să nu mă duc că mă lichidează. Și cu toate astea am plecat. În drum spre România m-am oprit la Londra unde am vrut să am un contact cu Secția română de la BBC. Am înregistrat un interviu de patru ore și am spus că se poate publica de BBC numai în cazul în care mor eu sau moare Ceaușescu”.[1]

Într-un interviu acordat ziarului „Revista 22” Brucan îl acuza pe Gh. Apostol, că „s-a dovedit nu numai că era un informator al Securității, dar făcea exces de zel în denunțarea unor cunoscuți și prieteni de-ai lui”.[2]

Gheorghe Apostol a făcut parte din guvernele: Groza (4), Gheorghiu (1), Gheorghiu (2), Maurer (1), Maurer (2), Maurer (3).

( sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Apostol ).

Cateva concluzii personale:

#  un lider bolsevic , de structura tipic sovietica, are inca a se bucura de onoruri- este  depus la Capela Cimitirului Belu Militar si  inmormantat la cimitirul Manastirii Cernica – culmea prostiei: comunist la manastire sa aiba loc de veci !

# dupa 1989, nimeni nu-l intreaba de sanatate: ca a fost subiectul important al unui stat totalitar , ca din cauza lui mii de oameni au murit etc.

# ce merit trebuie sa-i gasim intro societate deschisa pentru ca a semnat scisoarea celor sase ? daca era la noi comunism avea multe merite , dar asa ?

# este un calau alaturi de altii care la scara istoriei trebuie sa fie pus acolo unde este locul : reprezentantul la varf  al unui regim de factura terorista , totalitara , bolsevica ;

# unul din analfabetii din Romania care prin regimul bolsevic a impus comunismul prin teroare  si prin forta , umilind drumul natiunii spre libertate  si spre cautarea fericirii generale ;

# este  o greseala a vedea prin aceasta stire un eveniment ; ea nu este ecat inca o amintire a unor vremuri nemernice prin care aceasta tara a trecut .

Crestin fiind ,Dumnezeu sa-l ierte !, dar nu cred ca are nevoie de asa ceva , cand si-a dat viata pe mana K.G.B. si P.C .U.S .ului , ambele institutii fara de Dumnezeu !?

 

PP

24 Aug

Sa nu credeti ca voi scrie despre Partidul Poporului care se incearca a se ivi in Romania , ci despre o alta formatiune politica ce are in Suedia, germania aderenti din ce in ce mai multi – PARTIDUL PIRATILOR! Si in Romania se incearca a se crea o astfel de organizatie .

In Germania , iata ce este :

La ultimele alegeri parlamentare formatiunea nu a primit decat circa 2 la suta din voturile germanilor, insa in ultima vreme numarul aderentilor – care se inscriu, evident, online – a crescut semnificativ.

Partidul Piratilor foloseste internetul pentru comunicarea interna, iar recent a lansat o aplicatie care doreste sa “democratizeze” procesele decizionale ale formatiunii, relateaza Deutsche Welle:  “liquid democracy”, adica democratie fluida.

Astfel, se incearca deschiderea cat mai mare a partidului, precum si evitarea structurilor ierarhice rigide. “Nu avem un sistem de delegati ai partidului, iar in acest moment suntem convinsi ca aceasta este solutia buna. De ce? Pentru ca exista si alte modalitati de a face politica, vrem sa fim altfel”, spune Christopher Lauer, unul din liderii piratilor. “Si poate de aceea inregistram un adevarat val de inscrieri in partidul nostru”.

Pentru a evita supraaglomerarea congreselor formatiunii cu tot felul de propuneri si memorii, Lauer a dezvoltat impreuna cu o echipa de programatori o aplicatie online. Membrii partidului se pot inregistra pe site si pot inainta propunerile lor inainte de congrese, astfel incat ordinea de zi sa poata fi planificata eficient. “Liquid Feedback” se cheama platforma recent lansata.

Detaliile platformei online a Partidului Piratilor au fost discutate indelung. Fiecare membru poate face o propunere, ceilalti o pot citi, o pot vota sau pot depune amendamente. Votul este cat se poate de simpu: drag-and-drop pe o casuta verde inseamna “DA”, pe casuta rosie inseamna “NU”. Cine nu doreste sa voteze pe o anumita tema poate transfera dreptul sau de vot unui alt membru. Partidul se mandreste cu posibilitatea oferita fiecarui membru de a participa activ la dezvoltarea politicii formatiunii.

Partidul Piratilor a fost creat in Germania in urma cu patru ani. Formatiunea militeaza pentru o deregularizare completa a spatiului virtual si pentru liberul acces la informatii si la continut, restrictionat in prezent de drepturile de autor.

Actualmente exista 12.000 de “pirati” inregistrati in Germania. Sistemul lor initial de feedback a fost insa cat se poate de controversat chiar in randurile partidului. Oponentii argumentau ca factorul emotional se pierde in totalitate atunci cand comunicatiile se desfasoara exclusiv digital. Unii au si demisionat. In plus, a aparut si problema protectiei datelor personale, avand in vedere ca modelul initial prevedea accesul public la toate documentele si propunerile membrilor.

(sursa :) http://think.hotnews.ro/partidul-piratilor-face-valuri-pe-internet.html)

O fi bine , o fi rau  !?!

Mai rau decat acum nu cred ?!

Oricum, este de retinut ca idee si ca fapta .

 

Sold ispititor

21 Aug

De cateva luni bune avem o stire care tot se vantura prin media europeana : un roman- Radu GOLBAN-  stabilit in Basel, Elvetia, doctor in economie,  a descoperit in timp ce isi facea documentarea pentru teza doctorala ca Germania are o datorie istorica catre Banca Nationala a Romaniei  si ca  nemtii au incercat sa o “deconteze” fie prin decontarea din soldul curent a stationarii trupelor pe teritoriul Romaniei, fie prin achitarea unor datorii ale Romaniei fata de Germania in 1944 tot din soldul curent.

Ce a facut ?

Pentru inceput, a elaborat (in colaborare cu d-na Tudose) un prim articol  “O solutie pentru iesirea din criza: recuperarea datoriilor Germaniei din relatiile comerciale nerespectate cu Romania” care a fost publicat pe data de 17 mai 2010 in ziarul “Saptamana financiara”.

Receptivitatea cu care a fost primit acest articol a reprezentat mobilul pentru o mai ampla documentare, prilej cu care a  elaborat un al doilea articol (Argumente suplimentare in favoarea lamuririi soldului operatiunilor de cliring  derulate in baza acordului din anul 1935 incheiat pentru reglementarea  platilor intre imperiul german si regatul Romaniei).
Acest articol a fost preluat, incepand cu data de 15 iunie 2010, de mai multe publicatii on-line din Romania. In mare parte, aceleiasi teme s-a circumscris si articolul Capitalul german din Romania si rolul sovromurilor in “cooperarea” germano-rusa, prezentat de cotidianul on-line Ziua veche (in data de 12 iulie 2010).

Pe data de 20.7.2010 am fost invitat in emisiunea “Ora 21″ la Analog TV, Timisoara. A urmat apoi interviul acordat portalului German-Foreign-Policy.com, care a publicat, in data de 19.08.2010 joi, articolul Datorii neachitate (Unbezahlte Schulden). In aceeasi zi a mai fost publicat un alt articol  pentru Novo-Argumente din Frankfurt intitulat Datorii vechi in focus (Alte Schulden neu im Fokus).
Desi toate  materialele elaborate au fost bine primite de cititori, nu s-a remarcat nici un raspuns oficial avizat.
Colateral acestei actiuni publicistice mai mentionez si schimbul de idei pe care Golban l-a realizat cu dl. Eugen Anca, om de afaceri de origine romana, care s-a preocupat de tezaurul romanesc de la Moscova.

Prin amabilitatea d-lui Eugen Anca  a depus o adresa la BNR, inregistrata cu nr. 783/17.06.2010; BNR a raspuns prin adresa nr. XVIII/3600/16.07.2010.
In data de 17.06.2010 a  transmis o petitie Presedintelui Romaniei, dl. Traian Basescu, care – prin consilierul Gabriel-Cristian Piscociu – a raspuns cu adresa nr. DRA2/19148/09.07.2010 (petitia fiind ulterior trimisa la Ministerul Afacerilor Externe).

Un demers legal pentru recuperarea soldului nu a fost demarat. Pana acum, toate actiunile s-au concretizat doar in interpelari, adrese si articole publicate.
Deja este cunoscut faptul ca, pe 16 august 2010, d-na Ulla Jelpke, parlamentar german, a adresat Guvernului Germaniei o interpelare, solicitand un punct de vedere oficial in aceasta problema. Ce nu se cunoaste, insa, este faptul ca actiunea domniei sale este un rezultat al discutiilor si conlucrarilor noastre.

( sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7713587-radu-golban-cel-care-descoperit-datoria-germaniei-catre-bnr-daca-nu-crede-posibilitatea-recuperarii-acestor-bani-nu-angajat-acest-demers.htm)

Este clar ca acest demers poate fi o posibila cale de a vedea daca este sau nu ceva in toata aceasta miscare .Daca DA, atunci , in modul cel mai diplomatic , trebuie gasite caile de atac asupra dreptatilor tarii .

Avem  specialisti care se pot ancora la aceste fapte si putem incepe actiunea  de restabilire a adevarului si a recuperarii unei munci a neamului in acea nemernica vreme de restriste .

 

Corecta decizie

20 Aug

Ceea ce ar intentiona ministrul Funeriu este mai mult decat corect din perspectiva mea .

Iata stirea :

Ministerul Educatiei intentionaza sa taie finantarile institutelor academice din Romania infiintate dupa 90, cu bugete care dapasec, cumulate, zece milioane de lei pe an, dar cu rezultate stiintifice discutabile. “Exista o gandire foarte avansata sa inaintez Guvernului un proiect de ordonanta prin care finantarea acestor institutii sa se realizeze exclusiv din venituri proprii”, a declarat, pentru HotNews.ro, ministrul educatiei, Daniel Funeriu. Sunt vizate, in primul rand, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, de  Academia de Stiinte Medicale si de Academia de Stiinte Tehnice. Cele trei Academii au sute de membri, care ridica indemnizatii lunare care variaza intre 1400 si 2000 de lei.

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), infiintata in 1996 si devenita institutie publica finantata de stat in 2007, beneficia din bugetul de stat in 2010 de 6.779.000 de lei, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei. La acesti bani se adauga veniturile proprii, obtinute din activitatile de cercetare  300.000 lei. Printre membri Academiei se numara Ion Iliescu, Nicolae Danila, Aurelian Emil Sandulescu, Eugen Ovidiu Chirovici, IPS Teodosie, Ecaterina Andronescu, Ion Cristoiu, Ioan Scurtu, Constantin Balaceanu Stolnici, Razvan Theodorescu.

Cercetarile medicale din Romania sunt controlate de catre Academia de stiinte Medicale, construita pe scheletul Academiei de Medicina, in anul  1990. Bugetul pentru activitatea din 2010 se ridica la 3.771.000 de lei. La fel ca si in cazul oamenilor de stiinta, si aceasta academie are in componenta sa membri titulari, membri corespondenti si membri de onoare. Numarul maxim al membrilor titulari si al membrilor corespondenti este de 231, din care 190 membri titulari. Membrii titulari ai Academiei de Stiinte Medicale beneficiaza, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de o indemnizatie lunara viagera egala cu salariul mediu pe economie.

O serie de profesori s-au reunit intr-o Academie de Stiinte Tehnice, care poate avea pana la 150 de titulari si 100 de membri corespondenti si care din noiembrie 2008 este finanta de la buget. Doi ani mai tarziu, Academia are un  buget de 5.886.000 de lei. Membrii titulari ai ASTR primesc o indemnizatie lunara bruta in valoare de 1.800 lei. Membrii corespondenti primesc o indemnizatie lunara bruta de 1.400 lei. Membrii de onoare pot beneficia de o indemnizatie stabilita de adunarea generala. Membrii ASTR primesc drepturile legale pentru deplasarile in interesul ASTR, in tara sau in strainatate.

In total, valoarea cheltuielilor de personal se ridica, potrivit datelor de la Ministerul Educatiei, la 1.865.000 de lei. La aceasta suma se adauga 40.000 de lei alocati pentru deplasari, detasari si transferari si inca 12.000 lei destinati transferurilor curente in strainatate. AST are alocate  in 2010 125.000 de lei pentru furnituri de birou, materiale pentru curatenie, transport, posta, telecomunicatii, radio-tv, internet, precum si alte bunuri si servicii. Banii  pentru desfasurarea activitatii sunt putini in comparatie cu cele enumerate mai sus  25.000 de lei pentru carti, publicatii si materiale documentare, 5.000 de lei pentru pregatirea profesionala,  alti 4.000 de lei pentru protectia muncii si 10.000 de lei pentru studii si cercetari.

( sursa : http://www.hotnews.ro/stiri-7708979-cine-cat-castiga-din-afacerea-academiilor-finantate-stat-daniel-funeriu-voi-propune-guvernului-taierea-fondurilor-descurce-din-venituri-proprii.htm)

Toate acestea sunt absurditati.

De ce pe bani publici  sa fie sustinuti ?

Daca vor sa faca pe  interese  private !

In saracia care exista nu cred ca isi au rostul aceste sustineri publice de inalte institutii  !

Ministrul ar trebui urgent sa decida , alaturi de guvern , sa inceteze platile catre capuse de orice fel .

 

Stare de paralizie

19 Aug

Tot acest cutremur cu maternitatea , cu copiii , mi-a creat convingerea ca trebuie sa facem ceva , acel ceva care sa repuna lucrurile pe un fagas normal, benefic pentru comunitatea statului nostru in marea ei proportie si unor oameni care s-au aflat la miere la momentul potrivit .

A incepe cu inceputul : trebuie sa avem regului , proceduri clare  si consensual stabilite si gasite caile, modalitatile de a le duce foarte bine la indeplinire de toti cei care isi asuma , in scris , acest lucru .

Aici trebuie sa remarcam ca avem nevoie poate de un audit extern si , apoi , sa incepem rediscutarea tuturor lucrurilor de interes natinal , fara patima politica  si fara ranchiuna de orice fel .Ele ar fi : sistemul de sanatate, educatia si siguranta nationala .

Poate nu este o expresie numai ” interesul national “, nu ?

Primele doua se pot privatiza daca altfel nun se poate ! Atunci ar trebui sa se intrevada acele cai care sa le faca credibile in societate si , mai ales, eficiente , pline de incarcatura specifica si elementar civica .Fara de stapan cu proprietatea lui , cu kocurile lui de interes nu cred ca sanatatea si educatia sa-si revina curand .

Avem prea multe persoane asistate social , prea multi sustinuti de stat si asa nu se mai poate . Nu poti gestiona de la Bucuresti nevoile infinite ale tuturor , ci este bine ca la Capitala sa fie numai si numai politicile de sanatate , de educatie si aplicarea acestora sa fie in seama celor care stiu cel mai bine zona , oamenii si nevoile lor , cu banii lor si ai comunitatii locale si ai oamenilor  care sa contribuie si ei la acel spital , medic , scoala , facultate care cu adevarat ii reprezinta propriile interese .

Gandit prea centralist si prea totalitar si cred ca sfera de invataminte din ultimii douazeci de ani  ne indeamna , daca vedem acest lucru , la regandirea intregului pentru binele oricarei parti din natiune .

Acuzam prea des oameni , partide etc .cand vina este in modalitatea de a gestiona ceea ce este al natiunii si mai ales modul cum trebuie  cu adevarat realizat binele comun .Trebuie sa ajungem la clipa in care sa ne fie in mandrie ca suntem cetatenii acestei tari , ca avem numai clipe de satisfactii cand apelam la oamenii care reprezinta statul roman si nu ca acum .

Proceduri , regul;i si norme cu caracter de startegie nationala sa fie facute de guvern , aprobate de parlament si apoi fiecare institutie sa-si creeze normele proprii de existenta prin care sa fie o entitate de calitate diferita de alta si in care oamenii sa apeleze cum vor si cat vor in functie de contributia proprie si de calitatea acelor servicii  oferite .

Aici nu mai este nevoie de suflet , de oameni devotati , de sacrificiu , ci de respectarea intocmai a unor proceduri insusite responsabil de cei angajati pe un anume post ., care sa fie si bine platit .

Contractele de angajare sa fie ale managerului si ale consiliilor de administratie locale pentru ca ele stiu cel mai bine daca este necesar sa ramana sau nu un om intro institutie etc.plata fiecaruia trebuie sa fie facuta dupa munca depusa si nu sa fii cautat intro grila stabilita de guvern in care nu omul X este platit , ci o  anume denumire si functie a postului respectiv,  la fel si la Suceava si la Cocarlatele etc.

Starea de paralizie este acum generala si nu vad iesirea din ea decat dupa ce se ia taurul de coarne si se intocmeste o strategie a ceea ce dorim pe plan national , cu consensul tuturor cetatenilor .

Poate ca aceste probleme meritau un  referendum si nu altele , nu ?

 

WWII- Scuze !

17 Aug

Cea de-a 65-a aniversare de la capitularea Japoniei, din anul 1945, care a pus capăt luptelor celui de-al Doilea Război Mondial, a fost comemorată, duminică,15 august 2010, cu un mesaj adresat de prim-ministrul nipon, Naoto Kan, prin care şi-a cerut scuze pentru prejudiciul cauzat de ţara sa în timpul acestui război, în special în Asia, informează “El Pais”.

“Sentimentul nostru faţă de cele întâmplate este unul de regret”, a declarat premierul nipon în discursul susţinut în faţa a 6 mii de persoane aflate pe stadionul Budokan, din Tokio, cu prilejul ceremoniei de comemorare a celor 2,3 milioane de soldaţi şi peste 800 mii de civili japonezi care şi-au pierdut viaţa în acest conflict.

Premierul nipon, Naoto Kan, şi-a cerut scuze si pentru “răul imens” şi “suferinţele” pe care le-a provocat Japonia în al doilea război mondial şi şi-a reafirmat angajamentul faţă de pace.

“Avem remuşcări adînci şi oferim sincerele noastre condoleanţe celor care au avut de suferit şi familiilor lor”, a spus premierul .

Şeful guvernului nipon a amintit de răul provocat de Japonia “mai ales în Asia” unde capitularea niponă a pus capăt şi crudului expansionism imperial.

El a insistat totodată că Japonia îşi va menţine politica pacifistă, consemnată în Constituţie, şi va colabora la construirea “păcii eterne” în lume.

( sursele : http://www.ziarullumina.ro/articole;1343;1;43499;0;Japonia-si-a-cerut-scuze-in-fata-Asiei.html si http://portal.moldpres.md/default.asp?Lang=ro&ID=138257).

Pentru mine este un lucru de mare respect ca la scara istoriei cele mari , candva, chiar si dupa 65 de ani , cineva are taria , in numele unei istorii sa faca acest gest si sa isi ceara scuzele oficial  pentru raul cel mare pricinuit !

Unde duce lipsa de incredere in a sustine relatiile intre tari si oameni pe cale pasnica si evitand razboiul , adica uciderea oamenilor .

Sub nici o forma aceasta cale nu conduce la niciun rezultat care  vreodatat sa multumeasca partile , ci invrajbeste si mai mult si mentine continuu o neliniste intre tarile aflate in conflict .