RSS
 

Ferdinand I

20 Iul

Este ziua in care regele Ferdinand I cel Loial a murit.Am dorit a scrie despre marea personalitate a acestui sef de stat al Romaniei pentru ca il consider una dintre cele mai mari personalitati ale istoriei neamului nostru .

In timpul domniei sale Romania a fost in razboiul pentru intregirea neamului, s-a realizat statul tuturor romanilor , s-a deschis o politica activa pentru romanii de pretutindeni, s-a infaptuit cea mai radicala reforma agrara din istoria noastra , s-a modernizat statul si s-a trecut la votul universal , mentinandu-se un echilibru intre toate fortele politice ale tarii.

Echilibrat , modest , neincepator al unor actiunii radicale , iubitor al ordinii si disciplinei , pe care a dorit-o sa o aduca si in viata politica romaneasca , Ferdinand a ridicat prestigiul Romaniei si a crest o stare de hegemonie a noastra in Balcani prin sistemul de incuscrire ( a avut trei baieti si trei fete ).

14 ani de domnie , 14 trepte ale consolidarii democratiei in care votul universal a creat o alta infatisare pentru electoral si a dat un alt sens infaptuirrilor politice interbelice.

Merita ca aceasta zi sa fie de sarbatoare in neamul nostru  si o clipa de aducere aminte pentru un om care nu a facut decat sa slujeasca cu credinta neamul caruia i-a jurat  credinta .Un neamt care a avut o inima de roman si o tarie de caracter care l-ar impune astazi ca model pentru oricine cuteaza sa se apropie de politica si de popor.

El afirma ca nu zidurile unei institutii formeaza taria ei , ci oamenii .

Vesnica si frumoasa pomenire in veac si veac !

 

Leave a Reply