RSS
 

Archive for iunie 30th, 2010

Genele aurorei

30 Iun

1,  geánă (géne), s.f. – 1. (Înv.) Pleoapă. – 2. Firișoare de păr de pe marginea pleoapei. – 3. Zare, orizont. – 4. (Interj., Arg.) Atenție, păzea, șase! – Mr. geană, megl. zęnă, istr. jǫne. Lat. gĕna, prin intermediul unei forme *gēnna, insuficient explicată (influența lui cennus, după Candrea-Dens., 726; a lui pinna, după Pușcariu, ZRPh., XXVIII, 682 și DAR; cf. Pușcariu 702; REW 3727), cf. calabr. yena „mal, margine”, prov. gena „obraz”. Cuvînt general folosit (cf. ALR, I, 20). Pentru semantism, cf. Iordan, BF, VI, 276. Sensul 4 este rezultatul unei confuzii umoristice cu gini „a observa” (după Graur 155, din țig. ğene, pl. de la ğeno „persoană”, care pare mai puțin probabil). – Der. genat, adj. (cu gene lungi).

2. auroră – AURÓRĂ, aurore, s.f. 1. Interval de timp, înainte de răsăritul soarelui, când există o lumină difuză în atmosferă; lumină roşie-portocalie a soarelui din acest interval de timp. ♢ Auroră boreală (sau polară, australă) = lumină difuză, verde sau roşiatică, care apare ca un arc în timpul nopţii pe bolta cerească, în regiunile polare. 2. Început al unei epoci, al unei acţiuni etc. [Pr.: a-u-] – Din fr. aurore, lat. aurora. AURÓRĂ s. v. zori. auróră s. f. (sil. a-u), g.-d. art. aurórei; pl. auróre AURÓR//Ă ~e f. 1) Lumină roşie-portocalie care apare la orizont şi vesteşte răsăritul soarelui. 2) Interval de timp, înainte de răsăritul soarelui, când pe cer apare o asemenea strălucire; zori de zi. ♢ ~a boreală lumină difuză roşie sau verde care colorează cerul în timpul nopţii în regiunile polare. 3) fig. Moment sau perioadă de început. ~a reformei. ~a vieţii. [G.-D. aurorei; Sil. a-u-] /<lat. aurora, fr. aurore AURÓRĂ s.f. 1. Lumină care precedă răsăritul soarelui; zori de zi. ♢ Auroră polară (boreală sau australă) = lumină difuză, roşie sau verde, care colorează cerul în timpul nopţii, în anumite perioade, în regiunile polare. 2. (Fig.) Început, zori (ale unei perioade etc.). [Pron. a-u-, pl. -re. / < lat. aurora, cf. it. aurora, fr. aurore].                   ( http://www.dex-online-ro.ro/cautari/aurora.htm ) .

Poate tot raul ne va conduce spre un bine al tuturor : este posibil ca sa se puna bazele unei curatenii generale  in toate straturile societatii si sa avem responsabilitatea de a fi constienti ca altfel nu se mai poate !

O lumina avem si noi , emanam si noi suntem intro forma sau alta  intro lumina .Inceputul venirii luminii in gradina noastra , a uneu alte lumi9ni ar fi o forma de renastere , o dorinta de a ne schimba , de a incerca altceva pe care pana acum nu am vrut, nu am putut sau nu ne-a fost dat a face .

Oricum am incerca sa explicam cele recent trecute nu ne ies la socoteala lipsa de intarziere si lentoarea de ritm in schimbarea unei societati pe care am considerat-o  trecuta , anacronica si lipsita de seva intaririlor tehnologice majore ale vremii.

Genele aurorei ar trebui sa vina de la cei tineri  , bine invatati si ancorati in faptele noastre .dar de unde sa-i luam ? Cei care mai sunt ori nu au mai revenit dupa studii in tara , ori daca au incercat sa vina au fost marginalizati si pusi la coada pentru a capata o functie sau obligati sa intre nu in logica pe care au invatat-o afara , ci in cea de partid sau cea de pe la noi , care de cele mai multe ori sunt anapoda .Ca asa este vedem marile rezultate  ale celor douazeci si unu de ani trecuti !

Unde vom gasi resursele care sa ne conduca pe o linie de plutire si de refacere a normalitatii societatii pe care nu am avut-o ca in Occident NICIODATA  ?