RSS
 

Archive for iunie, 2010

Genele aurorei

30 Iun

1,  geánă (géne), s.f. – 1. (Înv.) Pleoapă. – 2. Firișoare de păr de pe marginea pleoapei. – 3. Zare, orizont. – 4. (Interj., Arg.) Atenție, păzea, șase! – Mr. geană, megl. zęnă, istr. jǫne. Lat. gĕna, prin intermediul unei forme *gēnna, insuficient explicată (influența lui cennus, după Candrea-Dens., 726; a lui pinna, după Pușcariu, ZRPh., XXVIII, 682 și DAR; cf. Pușcariu 702; REW 3727), cf. calabr. yena „mal, margine”, prov. gena „obraz”. Cuvînt general folosit (cf. ALR, I, 20). Pentru semantism, cf. Iordan, BF, VI, 276. Sensul 4 este rezultatul unei confuzii umoristice cu gini „a observa” (după Graur 155, din țig. ğene, pl. de la ğeno „persoană”, care pare mai puțin probabil). – Der. genat, adj. (cu gene lungi).

2. auroră – AURÓRĂ, aurore, s.f. 1. Interval de timp, înainte de răsăritul soarelui, când există o lumină difuză în atmosferă; lumină roşie-portocalie a soarelui din acest interval de timp. ♢ Auroră boreală (sau polară, australă) = lumină difuză, verde sau roşiatică, care apare ca un arc în timpul nopţii pe bolta cerească, în regiunile polare. 2. Început al unei epoci, al unei acţiuni etc. [Pr.: a-u-] – Din fr. aurore, lat. aurora. AURÓRĂ s. v. zori. auróră s. f. (sil. a-u), g.-d. art. aurórei; pl. auróre AURÓR//Ă ~e f. 1) Lumină roşie-portocalie care apare la orizont şi vesteşte răsăritul soarelui. 2) Interval de timp, înainte de răsăritul soarelui, când pe cer apare o asemenea strălucire; zori de zi. ♢ ~a boreală lumină difuză roşie sau verde care colorează cerul în timpul nopţii în regiunile polare. 3) fig. Moment sau perioadă de început. ~a reformei. ~a vieţii. [G.-D. aurorei; Sil. a-u-] /<lat. aurora, fr. aurore AURÓRĂ s.f. 1. Lumină care precedă răsăritul soarelui; zori de zi. ♢ Auroră polară (boreală sau australă) = lumină difuză, roşie sau verde, care colorează cerul în timpul nopţii, în anumite perioade, în regiunile polare. 2. (Fig.) Început, zori (ale unei perioade etc.). [Pron. a-u-, pl. -re. / < lat. aurora, cf. it. aurora, fr. aurore].                   ( http://www.dex-online-ro.ro/cautari/aurora.htm ) .

Poate tot raul ne va conduce spre un bine al tuturor : este posibil ca sa se puna bazele unei curatenii generale  in toate straturile societatii si sa avem responsabilitatea de a fi constienti ca altfel nu se mai poate !

O lumina avem si noi , emanam si noi suntem intro forma sau alta  intro lumina .Inceputul venirii luminii in gradina noastra , a uneu alte lumi9ni ar fi o forma de renastere , o dorinta de a ne schimba , de a incerca altceva pe care pana acum nu am vrut, nu am putut sau nu ne-a fost dat a face .

Oricum am incerca sa explicam cele recent trecute nu ne ies la socoteala lipsa de intarziere si lentoarea de ritm in schimbarea unei societati pe care am considerat-o  trecuta , anacronica si lipsita de seva intaririlor tehnologice majore ale vremii.

Genele aurorei ar trebui sa vina de la cei tineri  , bine invatati si ancorati in faptele noastre .dar de unde sa-i luam ? Cei care mai sunt ori nu au mai revenit dupa studii in tara , ori daca au incercat sa vina au fost marginalizati si pusi la coada pentru a capata o functie sau obligati sa intre nu in logica pe care au invatat-o afara , ci in cea de partid sau cea de pe la noi , care de cele mai multe ori sunt anapoda .Ca asa este vedem marile rezultate  ale celor douazeci si unu de ani trecuti !

Unde vom gasi resursele care sa ne conduca pe o linie de plutire si de refacere a normalitatii societatii pe care nu am avut-o ca in Occident NICIODATA  ?

 

Dureri nemiloase

29 Iun

Orice durere este o stare de discomfort , o neliniste in organism , o straja la dezechilibrul care se produce la un moment dat in corpul nostru .

Poate avea o cauza externa , si atunci stim de ce avem disconfortul sau  una  interna si atunci este greu de a sti originea si , mai ales,  cauzele care au produs-o si remediul pentru a fi iarasi in maxima forta a energiilor creatoare ale organismului nebiciuit de altii .

O durere nemiloasa este data de ceva la care nu te asteptai , neprevazuta , plina de surprize care mai de care mai nefiresti si care , pe moment , isi schimba directia si te obliga sa te indrepti catre ea , catre cauza la care s-a produs si sa cautam remediile .

Ea poate fi o durere a organismului social , o nemiloasa desprindere a raului social in mase , o incercare de saracire , de pauperizare fortata a unor mase de cetateni care nu au alta sansa decat a merge pe drumul refuzarii acestor obstacole artificiale ale producerii durerilor lor .

Se pun bazele incet, incet, fara sa ne dam seama a unor idei care pot incununa fascismul sau bolsevismul .Putem merge spre prapastia in care un vrednic neputincios poate crea un partid al poporului , un front al muncii , un bloc al fortelor saracite , un organism politic al revoltei ca cei multi nu au mai nimic si nici nu au ce pierde si cei putini au foarte mult si pe nemerit .

Ideologia sperantei de mai bine incepe sa capete contur in capul multora , dar in directia aflarii unui SALVATOR , al unui IZBAVITOR al Neamului , al unui cavaler al Dreptatii si al unui Luptator cu raul din ograda noastra cea de toate zilele.

Acum este un moment in care daca firava noastra democratie nu-l sesizeaza si daca fortele politice democratice nu castiga teren in lupta lor contra coruptiei , a hotiei , a degenerarii oricaror sperante in libertatea poporului suveran atunci este o sansa din miile existente ca totul sa curga spre Hades , ca ofrtele cele multe ale natiunii sa ceara un regim cel putin autoritar , daca nu mai spre extrema si sa doreasca dreptatea multimilor dezlantuite si nemultumite .

O data pornita aceasta fateta a istoriei  greu mai poate fi oprita pentru ca se vor gasi unelte sigure pentru o revolutie , o restauratie a Raului extremist de stanga sau de dreapta . Acum se pot ivi forte care sa lupte pentru distrugerea dacoromanismului  si pentru trecerea la alte alcatuiri statale de mult ticluite dar hbimere au fost pana in pragul in care cei multi vor cere altceva sau vor fi pusi de altii sa o faca in dauna ultimilor doua sute de ani de istorie romaneasca .

Multi nu se impaca cu gandul ca am reusit sa realizam acum nouazeci si doi de ani idealul nostru in practica si au tarii de noi nestiute si nu au stat si nu stau cu mainile in san si cauta a atata ideile desfacerii a intregului si ridicarea partilor la rangul propriu de crestere in acest secol plin de surprize .

Nemiloasa durere poate lua intorsaturi majore si lovitura sa fie mortala si pentru cetatean si pentru organismul politic existent .O incercare de a alcatui un guvern de uniune nationala , o identificarea a punctelor care sa ne conduca la consens social si politic  sunt cerintele clipei pentru a salva Neamul de vremurile de restriste , cand durerile fiind mari organismul poate ceda .Atunci nu mai poate fi vorba de ajutor si de urgentarea acestuia pentru ca totul se pierde asemenea clipei in care un om moare . Adica . foarte repede si fara sa iti dai seama nu mai este .

Sa avem grija la clipa !

CLIPA !!!!

 

Ţinut de întuneric

28 Iun

Sunt clipe in care poate nu ai taria de a te uita in sus si de a vedea intunericul noptii fara de luna si fara de stele .Acel intuneric este din cand in cand in mijlocul devenirii noastre , ne da oprirea , ne asaza in clipa de repaos si ne obliga la reflectie .

Tara in care intunericul e dominant este tinutul in care nu mai poti vedea lumina , nu mai poti reflecta la bunul mers al vremii tale si la cel al obstii in cunostiinta de cauza .

Este taramul cel  cu maximum de cumpanire a fiecarei zile unice pe care o avem de trait pe acest pamant binecuvantat de oameni si de Dumnezeu .

Toate vin din noi , din mijlocul nostru cel nesperat de mult si de necuprins in idee si in fapta . Este cumpana in care daca sti sa privesti bine si te-ai adaptat intunericului general poti scapa , iar daca nu te afunzi incet dar sigur in haul cel mare al lumii de aici si mai ales in cel mare , al Universului etern.

Cum poti crede ca totul este intuneric ?

De ce senzatia ca toate ale lumii nu mai au Lumina intransele  ?

La ce ne putem astepta cand intunericul intra si in mintea noastra si ne place  ?

Cum putem a intui fatetele miscarii oamenilor in timpul neiluminarii ?

Grave raspunsuri si multiple posibilitati de a croi  o cale de a explica o intrebare !

Neiluminarea fapturii umane de astazi este o deschidere a erei consumismului si o reactie a lipsei de valori care te afunda intro zona fara de provocari ale sufletului spre inaltimile de necuprins ale Indumnezeirii noastre .

Un teritoriu in care credinta in valorile perene ale omenirii  este pusa la indoiala prostului , nimicului , androidului nascut numai pentru a consuma si pentru a se inmulti este distrugere si pecete pentru a desface cele care fusesera bine tocmite din creatia noastra .

Nu stiu daca s-a pus problema ca lupta cu acest intuneric din noi si din cele facute de noi este istoria devenirii noastre in ultimele trei – patru milioane de ani .

Suntem tinuti de intuneric sa nu fim mai aproape de clipele de fericire cand vedem Lumina din noi si cea a Creatiei .

Suntem oropsiti ca facem multe , dar nu vrem sa ne vedem fata cea necreata a sufletului nostru si sa intram in dialog cu eul nostru , cu constiinta noastra si sa incepem sa daramam  peticele de intuneric ale spaimelor noastre si sa ne intarim , sa luptam pentru a indeparta grozaviile intunericului de oriunde .

 

Suflarea mâniei

27 Iun

Este in grija semenilor si o vreme in care nu merg toate cele care sunt facute si cele care se cer realizate sau proiectate .

Suntem intro vreme de criza si intro zona de intuneric .

Suntem in disperare si cautam a ne vedea rosturile si a ne analiza defectele si devenirile .

Cred ca nu suntem constienti ca multi sunt cu ochii pe noi si nu ne vad binele si doresc impotmolirea noastra , ca etnie , ca neam , ca tara .

Nu este clar ca celor din jurul nostru niciodata nu le-a mirosit bine Romania Mare , statul nostru  unitar , infaptuirea aici a unei zone in care cetatenii sa fie multumiti si sa aiba un trai de viata decent si onorabil.

Suflarea maniei este mare in afara noastra si noi,  in ultimul timp,  nu facem decat sa le confirmam dorinta noastra de a fi in acord cu vrerea lor : o alta alcatuire a destinului in care ei mereu s-au simtit incorsetati .

Mania este in profunzimea semenilor nostri , este in filonul cel tainic al tuturor celor napastuiti , este in cautatea solutiilor animalice de a fi in viata si de a vedea deasupra capului  un soare care nu ne cere nimic pentru ca am venit in aceasta lume , nevinovati si dornici de a infaptui un vis al nostru , al fiecaruia : cautarea fericirii si a libertatii , un cer senin , al pacii si multa dragoste a celor din jur si a semenilor .

Unde se rupe la noi firul ?

In primul rand in lipsa in cei douazeci de ani a unor valori pe care sa le gasim in societate , pa care sa le aparam si pe care sa le propunem in educatia tinerilor din aceasta tara .Nu suntem pregatiti sa facem fata marii libertati umane , nu cred ca avem forta de a fi in zona respectului – fara de conditii – a omului , a existentei sale libere si neingradite de nimeni .

Suntem la intrebari fundamentale , de genul :

_ de ce s-au jerfit cei din decembrie 89 daca nu pentru a fi liberi si neincorsetati de nimic si de nimeni ?

-         de ce suntem mereu grijuli fata de ceea ce afirmam, negam sau contrazicem din realitatea sociala  ?

-         - de ce avem impresia ca mai nimic nu s-a schimbat cand vedem in jurul nostru fenomene noi , neintalnite pana in ianuarie 90 ?

-         - de ca suntem fraieri si nu ne afirmam vointa de a cladi o societate cu noi si fara de altii care sunt in alte dimensiuni materiale sau pecuniare ?

-         - de ce afirmam in zone in care trebuie sa negam ?

-         -  de ce mai tinem in strucvturile statului oameni care sunt corupti , care au interesele lor de afirmat in dauna celor multi ?

-         - de ce avem teama de a vorbi si de a ne spune parerile , pasurile , ideile cand am luptat pentru o societate deschisa , democratica , libera si plina de intesele diverse si contradictorii in care fiecare are viata sa , si fiecare trebuie sa se gandeasca la viata sa care sa fie cu multe impliniri asa cum le vede el si ai lui ?

-         - dece impunem un sistem de educatie in care individul si parintii nu au un cavant de spus si in care nu poate hotara el ceea ce vrea sa faca cu viata lui,  unica ?

-         de ce atata tensiune intro vreme in care relazarea vietii este esentiala pentru a obtine performanta maxima ?

Nu avem acum raspunsuri adecvate si in favoarea individului,  dar poate acest lucru s-a dorit in cladirea celor douazeci de ani .

Din dorinta de a face bine tuturor am facut multe lucruri prost .

A invata multimea la respectul legii , a fi pus in fata respectarii normei si a nu face rabat de la ea , a avea constiinta ca altfel nu se poate , ca fara respectarea legii si a drepturilor cetatenilor nu poti  face nimic , a crede  cu temeinicie ca numai si numai aparand drepturile fiecarui individ intaresti o tara , un stat –  avem o garantie ca putem ramane .

Vai de vremea in care suflarea maniei in sufletul oamenilor va duce la asezarea  revoltei /revolutiei ca simtire a zilei .Ne vom intoarce in timp la anii bolsevismului  exacerbat sau la vremea legionarismului triumfator .

Vai noua !!

 

Saracie fara speranta

20 Iun

Speranta este data omului pentru a putea trece de toate cele rele ale vremii lui sau ale comunitatii . Fara de ea suntem mai saraci , suntem in calea tuturor  furtunilor  si nu mai vedem acea luminita de la capatul tunelului pentru care orice licarire ne da taria de a continua drumul .

Vremea de acum , cand suntem din ce in ce mai saraci in interiorul nostru,  dar si dincolo de el , este un timp al pauperizarii elementelor esentiale ce tin de omenescul din noi si  al extremizarii fortelor care nu sunt in acord cu linistea obstii .Este o vreme a saraciei generale !

Culmea ca in acest timp nu avem nicio speranta de mai bine , nu ni se propune nimic pentru a indrepta raul din esenta economica sau sociala ! Aici este dezastru , ca nu avem modele de indreptare  de niciun fel si nu cautam a introduce elementele de echilibru in linistea comunitatii .

O saracie in care dispare speranta este o perioada a haosului care poate genera orice ! E bine de stiut !

 

Omul îşi naşte singur suferinţa

14 Iun

In valtoarea vremii de cele mai multe  ori omul singur isi naste suferinta , nefiind in stare sa isi vada cele ale sale in modul cel mai optimist , iar cele rele sa fie date trecatorului din vremea sa si , mai ales,  din viata sa .

Suferinta este la noi , in noi si cu cat apelam la a fi spre noi , cu atat ea vine si ne acopera .

Elanul vital al omului il conduce spre a lupta contra suferintei de orice fel , fizica , psihica , economica , sufleteasca etc.

Nu poti cladi libertatea in suferinta , in angoase economice sau sufletesti, in dauna celuilalt sau in contra semenului ! Nu poti aseza zorii unei ere a omului prin injosirea economuica a lui , nu poti cladi fapte de glorie a omenescului din noi prin jertfa elementelor esentiale umane , nu poti sa cocotezi drepturi intro legiuire si in practica zilei si a realitatii politice sa exprimi contrariul !

A cladi o societate democratica fara sa ti la principii este ca si cum ai dori un taram al minunilor intro zona a intunericului si a groazei umane. Nu poti sa aduci libertatile umane in centru agorei cu varfurile de lance in spatele semenilor .Lancea economica , a lipsei de resurse etc. este tot asa de daunatoare ca si injunghierea prin fata a individului .Aspectele economice , politice , sociale , culturale , religioase sunt toate laolalta si fiecare in parte o trainicie a credintei ca fara de multumirea oamenilor nu exista democratie , ca fara de dreptele lor concluzii si decizii nu sunt hotararide stat care sa dauneze unei mase mari de oameni , de fapt tuturor .

A apara democratia este o sansa pentru orice cetatean al unei tari libere , democratice , ancorata ideii ca fara de drepturi si libertati omul in regimul democratic este nul si asemenea celor din regimurile politice totalitare .

Credinta mea este ca limitarea unor drepturi sau nepunerea in aplicare a unor solutii democratice nu fac decat un deserviciu esentei democratiei .Nu putinta de a limita dreptul la munca , de a nu oferi cale pentru un trai decent tuturor cetatenilor te fac sa te indrepti catre reversul democratiei , iar a intari un stat in care foarte putini sa aiba de lucru , sa munceasca si foarte multi sa fie asistati sociali nu cred ca este o solutie .

O reorganizare rapida a tarii in tinuturi / regiuni , o descentralizare zonala a actelor de decizie administrativa , o reducere a numarului de ministere , o limitare a numarului de functinari in administratiile locale , judetene la un standard  national , o chibzuiala a folosirii banului public , un raport permanent catre popor a intrebuintarii banului in folosul cetateanului real al acestei tari , o judicioasa repartitie a fondurilor acolo unde ele sunt necesare , un demers in care dincolo de interesele de partid sa fie tara , neamul si salvarea lui – sunt idei firesti care se pot pune rapid in aplicare daca ar fi vointa politica si consens national spre salvarea identitatii noastre nationale .

Daca nu ,omul isi naste singur suferinta  !!

 

Casa cea cu tânguire

13 Iun

La vreme de cumpana , cand toti dintro comunitate sunt incercati de indoiala , cand toate se indreapta parca mai mult decat  oricand spre un anume tip de cutremur social , cand rosturile unui mic furnicar sunt intoarse pe dos si ii sunt propuse alte cai de nimeni stiute si de nimeni incercate , atunci avem a spune ca exista o casa in care norocul a plecat , in care nu a mai fost cautatat fericirea , in care nu s-a mai propus prin nimeni ca ceasul firii sa apere libertatea , in locul mortii,   si acolo  atunci apare tanguirea , iar casa cea cu tanguire devine prapastia sentimentului ca mai  apartii cuiva , la ceva , ca poti spera in binele absolut chiar daca treci prin iadul pamantean .

Frica pentru viitorul incert, groaza ca nu poti face mare lucru la cele care vin asupra ta te fac tot mai sceptic , tot mai plin de angoase , tot mai indaratnic la ceea ce e posibil sa fie.

Peste tot domneste o stare de insecuritate colectiva ,  de resemnare  ,  de lipsa de vlaga si de dorinta de a inceta raul din jur .

NU POTI SA INTEMEIEZI CEVA TRAINIC CAND IN CASA ESTE TANGUIREA FIECARUI SUFLET , CAND NIMENI NU MAI DORESTE A STI DE NIMENI NIMIC , CAND  LIPSA  DE A FI  SOLIDAR  TE CONDUCE LA INSTITUIREA UNEI LUPTE CA IN JUNGLA PENTRU A SUPRAVIETUI .

Vai de bietul pastor al unei asemenea turme !

 

Cântecul celor nebuni

06 Iun

Din vremurile trecute , mereu , am avut oameni care au incercat sa vada cele ale vietii si ale timpului prin ochiii lor si nu prin grija stapanilor sau prin ochii altora .

Adica,  au avut propriile reflectii la ceea ce se intampla in ziua in care ei au trait .Pe toti eu ii apreciez pentru gandirea lor singulara , pentru curajul lor de a nu se inscrie intro turma , pentru diagnosticul propriu pus asupra unor realitati care se dovedesc , pe zi ce trece , tot mai complicate si mai fara de noima .

Unii au considerat ca ei au propria lor perceptie , alta decat a majoritatii si pentru aceasta ei tin mereu un cantec al celor ne-buni, adica un scenariu pe care nici  cei care conduc nu-l au .

De cele mai multe ori acest lucru ma bucura si nu cred ca poate fi ceva mai placut decat ca toti oamenii sa poata gandi in nume propriu , sa poata avea optiunile lor , viata lor , trairile lor fata de tot ceea ce este in realitatea la care este subiect sau martor.

Ei ne dau vestea cea mare , ei ne pun in garda fata de ceea ce altii nu sunt constienti , ei ne creeaza premisele de a ramane oameni , cu toate ale noastre , bune sau rele .Ma bucura mereu cand altii sunt pe alta lungime de unda , cand vad  realitataea cu  alti ochi , mai apropiati de cele care sunt in desfasurarea clipei .Nu poti fi mandru de  o vreme in care toti canta , viseaza , lucreaza , creeaza si isi imagineaza  la fel . Aici , daca este o asemenea realitate , ea este dirijata si tinuta sub teroarea devenirii propriului eu asa cum doreste fiecare .

Ne simtim oameni si credem in libertatea noastra numai in masura in care toti sau cea mai mare parte a viului omenesc suntem cu idei diferite , cu visari proprii , cu idealuri singulare si cu o forta de munca specifica scopului pe care il avem in viata .

Acesti nebuni din jurul nostru ,  sunt cei mai sanatosi oameni si eu ii iubesc si ii respect in modul cel mai sincer .

Spre ei societatea , daca ar fi coapta si puternica,  ar trebui sa priveasca si sa se inspire .

La ei comunitatea ar gasi forta renasterii si a rezolvarii situatiilor in care totul pare ca se darama si nu mai vezi o raza de lumina sau de speranta  in jur .

Cantecul celor nebuni este melodia ce-mi place !