RSS
 

Tara fiecarui cetatean

15 Mai

Cand am constientizat ca intrun regim politic democratic  tara /statul trebuie  sa fie al fiecarui cetatean al ei m-am cutremurat !

Cum nu noi cei multi si supusi suntem slugile celor care zic ca sunt sefii nostri ?

Cum   la noi este puterea ?

Puterea care ne este data noua   stim oare a o folosi ?

Cine in douazeci de ani de regim democratic a instruit,  zi de zi,  in scoala , pe tineri si le-a insuflat ideea ca ei sunt   statul , ca ei au drepturi , ca ei pot schimba raul din jurul lor cu puterea vointei si a legii data prin constitutiile statelor libere si democratice ? Raspuns corect : NIMENI !

Cine este interesat de trezirea noilor generatii la democratie din cei care in ultimii douazeci de ani ne conduc ?

Raspuns : NIMENI !

Daca era cineva atunci nu mai aveam un curriculum  stufos in care cele care sunt dintre discipline spre cetatean sa fie uitate sau sa nu fie deloc ! Erau ore speciale intrun stat fost comunist care trebuiau sa trezeasca  in constiinta tinerilor ideea centrala ca ei sunt viitorul si ei sunt stapanii acestei tari , ca ei au drepturi sa cunoasca ce se face in numele lor in aceasta tara , ca ei trebuie sa fie mereu informati si nu mintiti cu toate treburile mari ale tarii , ca nu sunt secrete de stat decat daca ele sunt acceptatae de cei care platesc taxele si impozitele care genereaza statul lor si nu al celor care se cred ca o data alesi sunt ei statul !

Avem nevoie de o schimbare radicala a modului in care gandim ca suntem toti membrii ai unui stat !

Nimeni nu-si poate permite intro democratie sa ne fure si sa ne minta fara a da socoteala in fata celor care sunt alegatorii lor !

Nimeni nu poate scapa de judecata celor multi cand lucrurile degenereaza si se rupe filmul,  in care tara este a fiecarui cetatean  !

Ce poate fi mai frumos decat sa cladim generatiile care vin in armonie cu ideile democratice , in care la scoala sa invete constitutia , drepturile si libertatile lor , modul in care ei trebuie sa conduca comunitatile din care fac parte si cum trebuie sa sanctioneze coruptia , frauda , delapidarea din avutia celor multi  etc .

Scoala trebuie in tarilefoste comuniste sa creeze cadrele teoretice care sa-i conduca pe cei tineri spre propria lor putere in statul lor .Scoala are responsabilitati mari in a-i face stapani si nu slugi , in a crea o demnitate umana la fiecare , in a da impulsul care valoare si care atitudini democratice la fiecare , in a sanctiona cum se cuvine orice manifestare a raului nationalist , xenofob , sovin , antisemit  etc .

Cand avem a ne propune sa cladim atitudini europene in constintele cele tinere ale caror creiere sunt neatinse de regimurile totalitare ?

Cand vom fi in stare sa avem o tara a fiecariu cetatean , in care fiecare sa se simta mandru ca este roman , ca este cel care detine puterea , ca in numele lui nimeni nu poate folosi mandatul decat sa-l slujeasca corect si cinstit pe el ?

Cand suntem unii cu altii alaturi in a demasca impostura si raul din jurul nostru , actele cele multe care merg spre cel ales si nu spre cei  care sunt alegatorii lor ?

Voi sti eu vreodata raspunsurile la aceste intrebari ?

Ma indoiesc !

 

Leave a Reply