RSS
 

Archive for mai, 2010

30 de culori !

31 Mai

Astazi am 30 de ani de cand m-am casatorit.O cifra care impune , o viata in care sunt de 36 de ani alaturi de sotia mea si de treizeci casatoriti .


Urcusuri , mici alunecari si in rest zile cu mult soare .


Doua lastare stau marturie ca am realizat ceva indestulator si trainic in aceasta viata : fetele mele .


Sunt mandru ca Dumnezeu mi-a dat zile pentru a face o carare simpla a vietii mele alaturi de sotia mea !


Toate merg spre a cuteza ca acest drum nu-i usor si toate incercarile la care te supui in trecerea pe el sunt bucurii si fericiri ale sufletului ca s-a intarit si ca a ajuns a crede ca poate exista  cu adevarat in Lumina .

 

Zidire bine alcătuită

29 Mai

La o vreme anume in viata noastra vine timpul sa incepem zidirea.Ea trebuie sa fie solida , temeinica si cu dragoste realizata .Orice  fel de zidire are la baza simtirea si dragostea fata de lucru bine facut .

Avem in aceasta trecere a face zidirea noastra ca suflet , cea a fapturii noastre  netrecatoare , zidirea unui asezamant al nostru sau pentru altii , semeni ai nostri aflati in suferinta sau la grea incercare .

Zidim mult in noi insine mereu , din clipa in care suntem constienti ca existam si pana in clipa in care cu nevoia noastra nu mai avem putinta acestei stari de a fi . A face o constructie puternica , solida si plina de incarcatura emotionala este a ridica materialul facerii la susul ideii , in spiritual .

Cand avem o facere a unei noi zidiri in afara existentei noastre,  ca trup si ca fire , adica in cele care ne inconjoara si ne indreapta spre noi deprinderi colective , atunci sarcina noastra e mai mare , mai importanta si mai responsabila , ca toate se leaga de BINELE  COMUN  si nu de neputintele si credintele individuale .

Aceasta noua facere este o societate , o comunitate  in care solidaritatea semenilor trebuie sa fie temelia constructiei cele noi . Daca nu se face o  zidire bine alcatuita atunci totul este in zadar , si constructia este pe nisip si intarirea ei este in vant si in risipire .

Ce poti cladi pe neincredere ?

De ce se surpa mereu un ediciu  in care nu ai consensul comunitatii ?

Cum poti construi solid in vreme de tulburare sociala ?

De ce este nevoie pentru o zidire bine alcatuita ?

Intrebari la care fiecare raspundem cum am fost educati , cum vedem realitatea noastra , adica cea din capetele noastre , cum credem ca este mai bine altora si noua sau numai altora .

Daca nu crezi intro constructie , daca mai multi se indoiesc de binefacerile ei atunci calea cea dreapta este de a lamuri pe fiecare despre rosturile acestei zidiri si de a crea sentimentul ca totul apartine tuturor in noua realitate ivita .

 

Zilele nimicniciei

28 Mai

In trecerea noastra pe aceste meleaguri terestre sunt multe frumuseti de auzit, de vazut , de simtit, de placut.Toate ne incanta si ne trezesc simtamintele devenirii noastre ca om .Ele ne dau tarie si indestulare sufleteasca de a privi inainte , de a face ca fiecare firisor de nisip din clepsidra fiecaruia sa aiba alte intelesuri si alte frumuseti .Toate sunt spre a ne schimba intunericul din noi si din jurul nostru si a ne indestula cu Bine.


Dar nu tot timpul viata cea trecatoare iti ofera sansa de a avea numai bucurii .Si , poate , nici nu cred ca ar fi tocmai bine . Toate ale noastre simturi s-ar imputina si stafidi daca am avea mereu lumina in jurul nostru . Relele din noi , viziunea innegurata din adancul fiintei noastre , faptele de intristare din viata noastra , cele care vin din exteriorul nostru si care nu depind de noi si care nu noi le-am provocat ne fac unele din zile marunte , pline de intristare si amagire .


Dar ele sunt nimicuri in fata venirii zilelor nimicniciei , cand valorile umane nu mai sunt vizibile precum untdelemnul in apa amestecat , cand toate rosturile firii si ale Creatiei scapa de sub controlul ratiunii , cand nu mai ai incredere in institutiile statului, cand nemultumirile firii omenesti sunt indestulatoare in cupa amagirii, cand vointa este ofilita si duhoarea neputintei muncii creeaza asprimi de caractere ce parca nu mai apartin acestei specii .


Sunt vremurile Raului din noi , sunt goana noastra spre o avutie materiala , vizibila si vremelnica , sunt vifornitele din sufletul nostru zdrentuit de saracia neputintei noastre de a mai ne intelege rosturile trecerii  prin aceasta lume , sunt falimentul lipsei de valori  de cel putin o suta de ani .

 

Brasov 2010

24 Mai

Fostii detinuti politici din zece tari foste comuniste, reuniti la Brasov la cel de-al 18-lea Congres al Asociatiei Internationale a Fostilor Detinuti si Persecutati Politic din fostele tari comuniste, cer Parlamentului European sa condamne comunismul.

Fostii detinuti politici din Albania, Bosnia-Hertegovina, Cehia, Croatia, Germania, Letonia, Moldova, Slovacia, Ungaria si Romania considera ca intre cele doua regimuri totalitare nu poate fi facuta o distinctie “crimele comise in numele celor doua ideologii fiind la fel de grave”.

La incheierea celor trei zile de Congres, reprezentantii celor care au avut de suferit de pe urma regimurilor comuniste din tarile lor au adoptat o rezolutie prin care vor solicita Parlamentului European sa adopte o decizie in sensul celor solicitate de ei, dar si ca victimele comunismului sa fie tratate la fel ca victimele nazismului.

“Rezolutia noastra va ajunge la toti membrii Parlamentului European si la toate institutiile europene. Cererea noastra este ca toate institutiile europene sa condamne in aceeasi masura cele doua ideologii care au adus atata rau omenirii. Condamnam ferm national-socialismul dar nu putem accepta ca regimul communist sa fie privit mai bland. Cerem condamnarea comunismului per total, nu doar condamnarea stalinismului sau leninismului”, a declarat croatul Jure Knezovic, presedintele INTER ASSO.

Acesta a tinut sa multumeasca gazdelor din Brasov pentru organizarea Congresului, spunand ca este impresionat de atentia acordata de autoritatile locale evenimentului.

“In timpul Congresului am mai discutat si despre inaltarea unui monument european al rezistentei anticomuniste, intr-una din tarile foste comuniste, dar si despre faptul ca doctrina comunista este in flagranta opozitie cu Carta Europeana a Drepturilor Omului. De asemenea, am vorbit mult si despre adoptarea Legii Lustratiei de catre PArlamentul Romaniei, dar si despre faptul ca aceasta lege vine in Romania dupa ce toti aceia care trebuiau lustrati s-au imbogatit de mult. Asa cum am spus de foarte multe ori, in Romania a cazut comunismul, dar la conducerea tarii tot comunistii se afla”, a declarat Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic din Romania.( Sursa:

http://www.ziare.com/europa/stiri-europa/detinutii-politici-din-10-tari-est-europene-cer-pe-sa-condamne-comunismul-1017284 ).

Este un succes faptul ca ideea a prins si la noi acasa a fost materializata intrun document la unei reuniuni .Felicitari !

 

Romania muta

21 Mai

Dincolo de noi cei activi exista o Romanie muta , formata din milioane de contetateni care nu doresc a fi in viata cetatii .Unii nu prea stiu de mesajul ei catre semeni , altii sunt muti pentru ca nu se simt in cetate .

Mutismul nostru in istorie este o cheie care inca nu a fost atacata si nici nu s-a incercat a se vedea cauzele care l-au produs .Ele sunt adanci si vin din mileniile istoriei cand din nefericire nu ne-am asumat un rol central in devenirea noastra proprie .Am cautat a vedea rosturi in alta parte , am mers orbecaind in viitor , nu prea am avut o coloana vertebrala necesara schimbarii noastre radicale in  bine .

Mutismul nostru poate fi vazut de unii ca o calitate a ramanerii in istorie .Eu il vad ca o defectiune a creatiei noastre atitudinale .Nu avem acel ceva care sa ne conduca la marea istorie .Parca nu simtim clipa inaltatoare si ne pacalim cu totii de nimicuri . Suntem prea creduli si avem in sange jertfa inutila a facerii unei margici si nu a diamantului .Crezul meu este ca poticnelile creatiei noastre in istorie ne-au marcat si avem proaste raspunsuri acolo unde ar trebui sa avem atitudini puternice de afirmare sau de respingere a tuturor celor care nu sunt cu noi.

Capatam forme hilare de comunicare in conditiile in care nu inchegam un discurs mesianic pentru tara noastra .Suntem toti impotriva tuturor si ne atacam oricand vedem ca celalalt este mai neputincios .Nu avem o cultura a solidaritatii la care unii astazi ne cheama .Nu suntem pregatiti sa luam taurul de coarne nici acum in ceasul al doisprezecelea cand avem cutitul  la gat si sanse mari de redresare nationala nu sunt . Toate se leaga si ne conduc la ideea ca suntem pe marginea prapastiei .Este un lucru bun daca reusim sa recladim tara fara de cei care ne-au adus aici .Tare mi-e teama ca nu suntem in stare de asemenea masuri ce ne-ar redresa moral si poate si material .Problema noastra centrala este in planul eticii guvernarii si al relatiilor interumane .

Nu suntem pregatiti de CURATENIE GENERALA si nici nu o dorim .Cei care au adus tara aici sunt in continuare cei care ne si conduc .

Asa ceva cred ca nu mai tine mult timp si avem a vedea o mare nemultumire de reimpartire incorecta a avutiei tarii in favoarea celor care au jefuit si  nu au pus nimic temeinic pentru cei multi care au o dorinta unica : sa aiba cu ce sa traiasca in pace si liniste.

Romania muta incepe sa se miste …Ea nu mai poate continua asa .Devine animalica si este pe cale de a pieri …O sansa are in trezirea si desteptarea rapida a imenselor sale forte esentiale   , intru credinta ca face un lucru bun .

O sa vedem ce va fi !

 

EDUCAŢIE ÎN VREME DE CRIZĂ

19 Mai

În vreme de criză oamenii tari se pun în lumină şi se creează premisele reînnoirii societăţii cu strategii benefice pentru următorii ani.

Scriitorul francez şi laureat al premiului Nobel pentru literatură, André Gide, spunea că: „un bun profesor are o grijă statornică: să îi înveţe pe discipoli să se lipsească de el „.

Acest principiu se pare că trebuie să ne ghideze şi pe noi: Este distructiv de stupid în acest timp de tulburenţe generale să mai propui un învăţământ care să aibă la bază vechile aranjamente instituţionale.

Ce se doreşte acum nu se adresează cauzelor-cheie ale crizei din sistemul de educaţie, pentru că nici nu avem transparenţă totală şi nici marje corespunzătoare. În definitiv mecanisme de compensare nu sunt nici întrezărite, dar aplicate.

Extenuant este dezinteresul politicienilor pentru asigurarea unui aşezământ solid pentru copiii din secolul al XXI – lea în domeniul educaţiei.

Aporturile exterioare intereselor tinerilor de pe băncile şcolii sunt cele care deranjează diferiţii actori implicaţi şi mai puţin există o îngrijorare pentru instituţionalizarea de facto a unei legiuni în formarea intereselor elevilor, pentru rapida lor integrare în piaţa muncii de la nivel mondial, regional, european şi naţional.

Nu avem studii pentru factorii de risc, sunt propuse măsuri care nu au fost experimentate zonal şi aşa guvernul este incapabil să judece riscurile pentru cel mai mare sector bugetar al ţării.

Ce se discută acum este nu o invitaţie deschisă pentru o bună guvernare a şcolii, ci un text care dacă ar fi aplicat nu ar crea premisele unei reforme radicale a educaţiei în România.

Monstruozitatea este în faptul că se creionează o Românie a educaţiei care dacă s-ar realiza toate instrumentele derivate din noua reformă ar bloca creativitatea, calitatea şi gândirea spre înţelegerea reală a nevoilor pieţei.

Capacitatea unui act normativ de a da un suflu nou unui organism este decisă de înţelegerea impactului său la acei indivizi care se antrenează în dezvoltarea”creaţiei” politice în acest domeniu sensibil al educaţiei.

Cred că suntem cu toţii de acord că fără o intervenţie majoră, oamenii nu se schimbă mai deloc.

Aşa a fost şi aşa este! Poate, pe viitor, va fi altfel şi bine ar fi!

A fi în pas cu mişcarea de idei a lumii în domeniul educaţiei, a oferi o comunicare corectă, realistă şi plină de substanţă tuturor actorilor implicaţi, a modela cu grija farmacistului domeniul  sensibil al educării unei naţiuni sunt elemente majore, paşi mici pentru un privitor neutru, dar cu argument uriaş pentru ca cel care se numeşte contribuabil să fie convins că merită să finanţeze o asemenea investiţie pe termen foarte lung.

Oare acum aşa este el?

Să schimbi imaginea şcolii este o idee extraordinară, dar pentru aşa ceva trebuie o strategie nouă şi buni PR.

 

O Romanie vie !

18 Mai

O Romanie vie este Romania fiecarui cetatean in care toate nevoilor tuturor traitorilor sunt luate in calcul pentru a gasi solutiile cele mai corecte pentru binele comun.

O tara a viilor in care nu ar fi rau pentru viitorul tuturor sa mai uitam din relele trecuturilor etniilor si sa incepem a construi un prezent comun .

Un stat in care sa ne simtim oameni vii , cu sentimente si cu dureri , cu angoase si cu zambete .

O republica eliberata de prostia minoritatii si care accepta majoritatea ideilor democratice , cele care servesc interesul general  .

O tara in care sa fim bucurosi ca avem ganduri diferite , idei contrarii , sustineri multiple si rezultante complexe ale devenirii individuale si colective.

Un stat deschis spre om si spre oameni , in care fiecare sa aiba sentimentul ca e bagat in seama , ca parerea lui conteaza tot timpul si nu numai in perioada alegerilor generale .

O republica care sa fericeasca 23 de milioane de cetateni si care sa fie respectata pentru politica deschisa fata de ” supusii ” sai .

In viul neamului mortaciunile  nu pot avea viitor !

In miscarea de zi cu zi a idetintatii noastre mondiale trebuie construite ancore de stabilitate in sufletele tuturor .

 

Vlastarul uman

16 Mai

In educatie intalnim deseori situatii in care educabilul incearca a intra in felul sau si cu ale sale  puteri intelectuale in dialog cu dascalul .Sansa lui este de a fi pe lungumea de unda a weducatorului , pentru ca daca se intampla altfel imediat este sanctionat , sub forma : nu este bine , nu-i corect , nu acesta este raspunsul pe care il doream , nu cred ca asa se poate vedea fenomenul , nu e bine , chiar este gresit  etc .

Gestionarea asa zisului esec scolar , cu miile lui de posibilitati de interpretare , este de cele mai multe ori o cale gresita de invatare la care din pacate are acum si intrecut sansa de a se educa tanarul in scoala .El nu este instruit ca poate gresi9 , ca ceea ce exprima este o minima constatare a ceea ce el gandeste atunci , ca pot sta = poate = lucrurile si cum el le vede .Ca a incuraja dialogul , comunicarea in ambele directii , a gestiona cu daruire sansa de a putea sa vezi un suflet de om in formare este o munca de bijutier , m este un chin de a incerca sa vezi in fiecare un mic diamant si in tine acel bijutier care trebuie sa gandesti de mii de ori cand trebuie sa slefuiesti , cate fete , unghiuri trebuie sa faci ca fetele diamantului prelucrat sa-ti dea o splendida bijuterie in carein mii si mii de culori o picatura de lumina sa fie reflectata in dimensiuni magice .

A avea metodele de instruire a calitatilor sufeltesti ale unui tanar , a sti ca el vine la scoala nu pentru ca  sa fie mereu sanctionat pentru ceea ce gandeste si ca nu e conform nu stiu carei materii , nu stiu carui continut  este starea momentului viitor din interiorul scolii noastre .Incurajarea dorintei de a fi altfel , crearea conditiilor de a nu avea nicio restictie nimeni in a acomunica ceea ce gandeste despre ceva , a deveni apripiat de fiecare si a crea cu adevarat o scoala in care sa fie centrata pe elev ar fi o stare de normalitate pentru acest secol XXI.

Cand iti propui o ruta de invatare individuala , cand doresti a vedea ce este cu adevarat in firea fiecarui copil , cand crezul tau este de a trezi placerea de a fi Om , de a te cunoaste tu cu adevarat , de a exprima tu ceea ce crezi despre cele din jurul tau , trecute , prezente si viitoare -  sunt cai care nu sunt exploatate nicicand de scoala noastra .

De ce ?

Dintrun singur motiv : altfel am fost noi educati si – culmea ! – dorim sa facem la fel cu semenii nostri mai mici ! Pai , daca acest mod infantil si autoritar de a crea educatie nu a dus decat la osificarea constiinteineamului de ce nu ne propunem alta cale prin care sa acceleram fortele esentiale ale neamului spre creativitate , spre innoire , spre ruperea cu traditiile de prost gust , patriarhale , autoritare , imbecile din punct de vedere al nasterii de idei noi , revolutionare in planul  cunoasterii .

O scoala noua trebuie asezata pe temelii noi, cu viziuni noi asupra invatarii si mai ales cu oameni noi , bine pregatiti .

 
No Comments

Posted in Educatie

 

Tara fiecarui cetatean

15 Mai

Cand am constientizat ca intrun regim politic democratic  tara /statul trebuie  sa fie al fiecarui cetatean al ei m-am cutremurat !

Cum nu noi cei multi si supusi suntem slugile celor care zic ca sunt sefii nostri ?

Cum   la noi este puterea ?

Puterea care ne este data noua   stim oare a o folosi ?

Cine in douazeci de ani de regim democratic a instruit,  zi de zi,  in scoala , pe tineri si le-a insuflat ideea ca ei sunt   statul , ca ei au drepturi , ca ei pot schimba raul din jurul lor cu puterea vointei si a legii data prin constitutiile statelor libere si democratice ? Raspuns corect : NIMENI !

Cine este interesat de trezirea noilor generatii la democratie din cei care in ultimii douazeci de ani ne conduc ?

Raspuns : NIMENI !

Daca era cineva atunci nu mai aveam un curriculum  stufos in care cele care sunt dintre discipline spre cetatean sa fie uitate sau sa nu fie deloc ! Erau ore speciale intrun stat fost comunist care trebuiau sa trezeasca  in constiinta tinerilor ideea centrala ca ei sunt viitorul si ei sunt stapanii acestei tari , ca ei au drepturi sa cunoasca ce se face in numele lor in aceasta tara , ca ei trebuie sa fie mereu informati si nu mintiti cu toate treburile mari ale tarii , ca nu sunt secrete de stat decat daca ele sunt acceptatae de cei care platesc taxele si impozitele care genereaza statul lor si nu al celor care se cred ca o data alesi sunt ei statul !

Avem nevoie de o schimbare radicala a modului in care gandim ca suntem toti membrii ai unui stat !

Nimeni nu-si poate permite intro democratie sa ne fure si sa ne minta fara a da socoteala in fata celor care sunt alegatorii lor !

Nimeni nu poate scapa de judecata celor multi cand lucrurile degenereaza si se rupe filmul,  in care tara este a fiecarui cetatean  !

Ce poate fi mai frumos decat sa cladim generatiile care vin in armonie cu ideile democratice , in care la scoala sa invete constitutia , drepturile si libertatile lor , modul in care ei trebuie sa conduca comunitatile din care fac parte si cum trebuie sa sanctioneze coruptia , frauda , delapidarea din avutia celor multi  etc .

Scoala trebuie in tarilefoste comuniste sa creeze cadrele teoretice care sa-i conduca pe cei tineri spre propria lor putere in statul lor .Scoala are responsabilitati mari in a-i face stapani si nu slugi , in a crea o demnitate umana la fiecare , in a da impulsul care valoare si care atitudini democratice la fiecare , in a sanctiona cum se cuvine orice manifestare a raului nationalist , xenofob , sovin , antisemit  etc .

Cand avem a ne propune sa cladim atitudini europene in constintele cele tinere ale caror creiere sunt neatinse de regimurile totalitare ?

Cand vom fi in stare sa avem o tara a fiecariu cetatean , in care fiecare sa se simta mandru ca este roman , ca este cel care detine puterea , ca in numele lui nimeni nu poate folosi mandatul decat sa-l slujeasca corect si cinstit pe el ?

Cand suntem unii cu altii alaturi in a demasca impostura si raul din jurul nostru , actele cele multe care merg spre cel ales si nu spre cei  care sunt alegatorii lor ?

Voi sti eu vreodata raspunsurile la aceste intrebari ?

Ma indoiesc !

 

Slăbit-a întru sărăcie ţara mea

07 Mai

Nu stiu unde mai putem spera la o raza de soare ! Nu stiu de ce am ajuns aici ! Nu stiu la ce pericole sa ma astept ! Nu stiu care va fi acest prezent , dar mai ales viitorul !


Stiu , cu toata taria , ca am muncit zi de zi pentru a-mi castiga cinstit si corect painea ! Stiu ca cineva trebuie sa fie de vina pentru situatia dezastruoasa in care acest popor a ajuns ! Stiu ca asa nu se mai poate merge ! Stiu ca peste tot este rau si planset ! Stiu ca durerea iar si iarasi a napadit acest neam !


Ma intreb de ce la 20 de ani dupa 1989 s-a ajuns aici ? De ce la 20 de ani dupa 1918 s-a ajuns la dictatura ? De ce avem aceasta soarta de a ne tara inainte mereu si mereu la ceas de cumpana ?

De ce nu stim sa facem vara sanie si iarna caruta ?

Pentru ca avem elite care nu mai ne reprezinta , pentru ca avem conducartori care nu mai au ca tel binele comun ci al lor si al celor apropiati lor , pentru ca nu avem o cultura a muncii sanatoasa , pentru ca ne-au prostit de douazeci de ani si nu au avut niciun interes sa ne destepte , pentru ca s-a cautat binele individual , nu cel colectiv , pentru ca s-u facut averi rau agonisite ale tiranilor boieri , cum ar zice Tudor din Vladimiri .

Tot el ne propune o cale : ca toate rau agonisitele averi ale tiranilor boieri sa se jertfeasca pentru folosul de obste !

Tara fierbe si bietul om sarman sta si priveste inmarmurit : cu ce este el de vina pentru ceea ce vede , aude si nu poate crede ! Cu intunericul la care unii au dorit si au reusit sa-l tina , cu o biserica mereu inainte mergatoare la a mangaia intre coarne conducatorii , cu un cler care nu este in stare a aseza valorile neamului in fruntea intereselor lui , cu o intelectualitate lasa si ploconita la tot felul de interese marunte de partid , cu o multime care avea visuri si acum isi vede ruina lor .


Slabit-a intru saracie tara mea si ma doare sufletul ! Peste tot vad jale , amar si planset tinut sub fraul unei decente taranesti .Greu , greu incercat acest popor ! EL trebuie sa duca mereutot greul ! De ce ? La palcinte unii si la bataie altii ! AIsta-i treaba de secol al cunoasterii sau de secol fanariot ! Nu cred ca mult mai se poate merge asa !


Frica cea mare este de rascolire a roiului acestui neam .Cand el va fi pe marginea prapastiei nu stiu cine si ce il poate opri de la a avea o clipa de satisfactie !

Poate vedem Lumina cea adevarata si ne mai putem rostui stupul .Daca nu …