RSS
 

Ziua Aducerii Aminte

12 Apr

Luni,12 aprilie 2010, intreg Israelul a fost in doliu in memoria celor sase milioane de evrei care au murit in urma cu 65 de ani.


“Oricine asculta un martor, devine si el un martor”- acesta a fost sloganul din acest an .Sunt cuvintele lui ELIE WIESEL, lauret al premiului Nobel pentru pace(1986 ) , scriitor şi ziarist în limbile franceză, engleză, idiş şi ebraică, eseist şi filosofevreu american supravieţuitor al Holocaustului . umanist, activist în domeniul drepturilor omului,


Ce putem invata ? Spune primul ministru al Israelului :

1.fortifica-ti puterea ta !

2.invata fapte bune, accepta si alte pareri diferite .Fiecare om are drepturi depline la libertate, la viaţă şi de a alege calea  lui proprie.

3.lupta contra raului .

Nu este suficient pentru a fi  pur şi simplu buni şi  toleranţi.

O societate liberă trebuie să se întrebe ce se va face atunci când se confruntă cu forţele distructive ale răului care încearcă să distrugă şi să calce în picioare omul şi drepturile sale.

Nu există nici o toleranţă fără limite şi limita de toleranţă trebuie să fie subliniat.

Eşecul  istoric al societăţilor libere atunci când se confruntă cu un pericol nazist a fost că nu stiut sa se  ridice împotriva sa la timp, în timp ce era încă o şansă să-l oprească.

Suntem astazi din nou martori la focul urii nou-vechi, ura faţă de evreimai in toate tarile .

Astăzi, la 65 ani după Holocaust, trebuie să spunem cu toată sinceritatea că ceea ce este atât de supărător este lipsa de orice fel de opoziţie. Lumea acceptă treptat declaraţiile antievreiesti, antisemite, xenofobe şi noi încă nu vedem determinarea internaţionala necesara  pentru a opri asemenea acte ticaloase .

Dar daca am invatat ceva de la lecţiile Holocaustului este că nu trebuie să rămânem tăcuti  şi să ne  descurajam în faţa răului.

 

Leave a Reply