RSS
 

Archive for aprilie, 2010

Cornelia Bodea

29 Apr

Academia Romana anunta ca, miercuri-28 aprilie 2010, s-a stins din viata marele istoric Cornelia Bodea, membru titular al forului de cultura.

Acad. Cornelia Bodea s-a nascut in anul 1916.

Ca specialist in istoria moderna a Romaniei si istorie moderna universala, si-a consacrat activitatea elaborarii unor valoroase instrumente de lucru: “Documente privind Unirea Principatelor” (vol. III), “Bibliografia istorica a Romaniei sec. XIX” (vol. I, V).

In semn de recunoastere a valorii operei sale stiintifice, acad. Cornelia Bodea a fost aleasa ca membru al mai multor societati stiintifice din tara si de peste hotare. A fost distinsa cu Diploma de excelenta a Fundatiei “Moise Nicoara” din Arad, cu diploma de onoare acordata de orasul Boston (SUA) si cu Ordinul National “Pentru merit” in grad de Mare Ofiter.(sursa: http://www.ziare.com/stiri/deces/a-murit-marele-istoric-cornelia-bodea-1012551 ).

Am cunoscut-o in mai multe randuri , inclusiv la arhive .Un om de o rara modestie si de o aleasa finete intelectuala . O femeie cu mult discernamant in problemele cele mari ale istoriei nationale si un militant activ pentru dreptatile romanilor .

Dumnezeu sa o odihneasca in pace !

 

Vitezda

25 Apr

In Ierusalim era o Scaldatoare a Oilor, numita Vitezda, care avea cinci pridvoare.3.  În acestea zăceau mulţime de bolnavi, orbi, şchiopi, uscaţi, aşteptând mişcarea apei.
4. Căci un înger al Domnului se cobora la vreme în scăldătoare şi tulbura apa şi cine intra întâi, după tulburarea apei, se făcea sănătos, de orice boală era ţinut.
5. Şi era acolo un om, care era bolnav de treizeci şi opt de ani.
6. Iisus, văzându-l pe acesta zăcând şi ştiind că este aşa încă de multă vreme, i-a zis: Voieşti să te faci sănătos?
7. Bolnavul I-a răspuns: Doamne, nu am om, care să mă arunce în scăldătoare, când se tulbură apa; că, până când vin eu, altul se coboară înaintea mea.
8. Iisus i-a zis: Scoală-te, ia-ţi patul tău şi umblă.
9. Şi îndată omul s-a făcut sănătos, şi-a luat patul şi umbla. Dar în ziua aceea era sâmbătă.(Ioan, 5)

NU AM om pentru a ma ajuta !Aceasta e intrebarea cheie ?

De ce ne trebuie la ceas de vindecare ? Poate este nevoie de el , dar poate mai nevoie este de noi, de mobilizarea imediata a noastra pentru a ne da cel mai bun ajutor la ceas de cumpana .O vorba de-a noastra vine a spune ca Dumnezeu iti da , dar nu iti baga in sac ! Cam asa este si aici .Poate temerea omului slabanog vine ca nu poate sa rezolve singur vindecarea pentru ca de multe ori inainte a incercat si nu a reusit .Aici viata si intamplarile vietii slabanogului ii dau dreptatea sa .Dar acum era in fata sa Mesia , Dumnezeul nostru care ii spune acele cuvinte inaltatoate .Era sansa lui de a le duce pana la capat si a se mantui , a se vindeca de relele multe din interiorul sau , de negura din sufletul sau si apoi sa faca totul pentru a merge la multumirea trupului . El , pamanteanul se intalnisera cu Esenta omului si nu putea a zice decat ca NU AM OM ! Grav raspuns al umanitatii la greul personal ! Zidire pe nisip acest raspuns la scara istoriei umane !

Suntem pierdere de vise si miscare de aer , suntem nestemate de curcubeu si visare de cristal , suntem frumuseti graitoare intro facere zbuciumata , suntem untdelemnul unei clipe de adanca desertaciune a facerii unui mic lucru trecator , suntem firava descarcare a bucuriei naturii in mersul ei spre noi creatii , suntem pierderea de Rai a unui inceput care se dorea nepieritor !

 

Netrebnice zidiri

18 Apr

Te uiti in lumea larga , te uiti in tine si parca nu ai sansa a vedea chiar mizerie generala in toate ale firii si  ale oamenilor .O alterare a constiintei umane exista la tot pasul , o incercare de a fi si mai prost este in firea multora , o mizerie a existentei umane se adanceste spre stigatul disperat al semenilor constienti ca asa ceva nu se mai poate , ca asa nu mai merge , ca ne ajunge prapastia in care am intrat de buna voie si nesiliti de nimeni .

Suntem pe o margine a prapastiei din care numai noi ne putem scoate , pentru ca Dumnezeu ne-a dat multiple sanse pe care noi nu am fost pregatiti sa le valorificam .

De ce toata aceasta drama se intampla mereu in acest neam ?

De ce nu se mai termina afundarea noastra in mocirla nefacerii a ceea ce este necesar multimii?

Simplu!

Nu suntem  educati , pregatiti pentru a ne sluji noua , ci mai mult altora .

Nu avem in sange ca suntem  stapani si ca putem lua taurul de coarne si ca putem fi decidentii propriei noastre sorti .


Vad in jurul eu multa liniste si ma intreb daca ea este reala si  cred ca este numai amagire si lipsa de implicare in treburile obstii .

Cum remediem aceste decenii de grea pierdere pentru neam ?

Un prim raspuns ar fi ca nu putem ca indivizi cu nimic a face altfel destinul multimilor sa se schimbe , dar atunci unde este forta OMULUI  creator si a patriotului care doreste ca semenii lui sa fie luminati si sa o duca tot mai bine ?


Este mancata , distrusa , fortata sa se usuce in multul secatuirii neamului  de modele ,de valori autentice  .

Sunt mii de promovari a nonvalorilor , a pseudopersonalitatilor care sa duca la raiting in media , dar in viata , in educatie cum abordam problemele acestei clipe ?


Greu la deal cu boii mici !

Inteleapta zicere si raspunsul nu poate fi la inaltimea acestei intrebari !

De ce netrebnice zidiri ?

Simplu !

Pentru ca toate sunt alandala , ca nu sti acum care este calea dreapta si care este intunericul care ar trebui acolit , neurmat , sa fie indepartat din calea tinerilor in formare .

Unde este Binele si  care reprezinta Raul ?

Acele societati in care  acest  raspuns nu-si gasea realizarea in viata fiecarei zile sunt si au fost pe calea pieirii .

De ce suntem noi fericitii care mergem mereu spre in jos  si nu gasim o cale in care inaltimea muntelui sa fie cea care nu ne mai satisface ?

Daca stiti va rog sa-mi scrie si mie cineva  si sa ma lamureasca , in felul lui , nu ?

 

Suflete zdrobite

13 Apr

De sambata si pana astazi privesc cu piosenie drama care a avut loc in Polonia : decapitarea elitei politice si militare din cauza accidentului ( oare ? ) aviatic de la Smolensk ( Rusia ). Poporulma uimeste , multimea ma incanta , respectul lor fata de tragedia umana de necuprins este imens .Aici vedem educatia unei mari natiuni , aici observam esentele de viata si de religie , aici sunt diferentele fata de altii si de noi .

Necazul urias a strans ca un stup toate albinele  in SOLIDARITATE  si uitand parca animozitatile de orice fel si-au dat mana cei vii /polonezii si au realizat UNIREA de simtaminte mai mult decat necesara la astfel de drama nationala .

Solidaritatea si unirea sunt elementele de coeziune ale unei natiuni puternice , intarite si apte pentru viitorime.

Cinste lor !

Ma uimeste respectul fata de cei morti , fata de personalitatile disparute , fata de drama familiilor indurerate , fata de ceasul rau care nu poate sa indoaie sub nicio forma puterea acestui neam greu incercat in istorie .Distrus suflet , mare  umilinta a duhului unei natii sunt elemente de intarire a spiritului polonez.

Cu mic cu mare , femei, barbatii , tineri si varstnici , dintrun partid politic sau altul , cu totii au facut o masa de candele umane aprinse alaturi de cele materiale la capataiul celor vremelnic adormiti .

Drama de la Katynul suferintei Poloniei este acum marita de cea de la Smolenskul rusesc .Ce tragedie ! Ce efect poate sa aiba un asemenea accident aviatic ! El a unit si a intarit spiritul unei populatii care avea grijile crizei in sange , care privea in perspective politice semenii , care se divizase mult pe partidute si partide care mai de care mai patriotarde si iata ca deodata lucrurile capata si alte intelesuri in fata MORTII esentei statale a polonezilor la acest moment .

Ii admir , le multumesc ca exista , am invatat mult de la reactiile lor umane , de la felul lor de a da respectul personalitatilor nationale  si , alaturi de milioanele de suflete ale planetei,  zic si eu : Dumnezeu sa-i odihneasca in pace si sa le fie tarana usoara !

Dumnezeu sa-i ierte !

Condoleante unui popor maret si familiilor greu incercate !

Da-i Doamne taria fiicei familiei prezidentiale sa poata trece de aceasta cumpana a neamului ei si sa poata iesi sanatoasa din aceste zile !

 

Ziua Aducerii Aminte

12 Apr

Luni,12 aprilie 2010, intreg Israelul a fost in doliu in memoria celor sase milioane de evrei care au murit in urma cu 65 de ani.


“Oricine asculta un martor, devine si el un martor”- acesta a fost sloganul din acest an .Sunt cuvintele lui ELIE WIESEL, lauret al premiului Nobel pentru pace(1986 ) , scriitor şi ziarist în limbile franceză, engleză, idiş şi ebraică, eseist şi filosofevreu american supravieţuitor al Holocaustului . umanist, activist în domeniul drepturilor omului,


Ce putem invata ? Spune primul ministru al Israelului :

1.fortifica-ti puterea ta !

2.invata fapte bune, accepta si alte pareri diferite .Fiecare om are drepturi depline la libertate, la viaţă şi de a alege calea  lui proprie.

3.lupta contra raului .

Nu este suficient pentru a fi  pur şi simplu buni şi  toleranţi.

O societate liberă trebuie să se întrebe ce se va face atunci când se confruntă cu forţele distructive ale răului care încearcă să distrugă şi să calce în picioare omul şi drepturile sale.

Nu există nici o toleranţă fără limite şi limita de toleranţă trebuie să fie subliniat.

Eşecul  istoric al societăţilor libere atunci când se confruntă cu un pericol nazist a fost că nu stiut sa se  ridice împotriva sa la timp, în timp ce era încă o şansă să-l oprească.

Suntem astazi din nou martori la focul urii nou-vechi, ura faţă de evreimai in toate tarile .

Astăzi, la 65 ani după Holocaust, trebuie să spunem cu toată sinceritatea că ceea ce este atât de supărător este lipsa de orice fel de opoziţie. Lumea acceptă treptat declaraţiile antievreiesti, antisemite, xenofobe şi noi încă nu vedem determinarea internaţionala necesara  pentru a opri asemenea acte ticaloase .

Dar daca am invatat ceva de la lecţiile Holocaustului este că nu trebuie să rămânem tăcuti  şi să ne  descurajam în faţa răului.

 

Obşte de prăznuire

11 Apr

La un ceas anume , dupa un an de zile , cand luna este in crestere ,  cel care intra in aceasta lume are cinstea de a fi putin mai constient in fata semenilor si este supus  unui  ceremonial al taierii motului , al ruperii turtei sau a devenirii intru cinste,  recunoscut de o obste de praznuire aleasa .

Acest lucru s-a intamplat ieri si pentru intaia mea nepoata si rostuirea vremii si -a spus cuvantul .

Ea – printesa bunicului , cu multa indarjire si personalitate cat cuprinde a stat la tranta cu tot ceea ce ii iesea in cale si nu era cunoscut .Tipetele ei vesteau adunarea de porunca sa de a fi lasata in pace sau de a fi luata mai incet si mai cu gingasie .Dar oamenii cei mari au si ei rostuirile lor si vrerea lor a fost legea si pentru ea .Asa ca neavand incotro , cu chiu cu vai , a fost subiectul evenimentului ruperii turtei deasupra capului de catre nasa , a taierii motului si ,apoi, a alegerii de bunuri dupa o tava de piele cu grija aleasa .

Aici a fost punctul culminant al zilei si al evenimentului major al vietii ei .Intre plansete si multe pauze a fost , cu bunicul alaturi , cea care a ales stickul de memorie , stiloul si cheile de la masina mea . Toti erau intro bucurie generala .Erau bucurosi  de alegerile facute , dar si de finalizarea  momentului mult asteptat .Ceea ce  a urmat nu mai era pentru Emma , ci pentru cei invitati si prezenti .

Precum zorile se revarsă pe deasupra munţilor, tot aşa si vremea isi urmeaza drumul ei .

Fie cer mereu senin in viata ei , carari cu multe visuri implinite si ajutorul nostru sa fie temelie la cel care da soliditatea celui de sus .

 

Semn de nădejde

09 Apr

In prima Carte a lui Iosua Navi avem un mic tratat de a conduce un popor .

Principiile de conducere  sunt  date  de El acestui nou ales – Iosua-  dupa Moise,  pentru poporul evreu.

Iata ideile :

” # Fii tare şi curajos, că tu vei împărţi poporului acestuia, prin sorţi, tara …

# Fii dar tare şi foarte curajos, ca să păzeşti şi să împlineşti toată legea …; să nu te abaţi de la ea nici la dreapta nici la stânga, ca să pricepi toate câte ai de făcut.

# Să nu se pogoare cartea legii acesteia de pe buzele tale, ci călăuzeşte-te de ea ziua şi noaptea, ca să plineşti întocmai tot ce este scris în ea; atunci vei fi cu izbândă în căile tale şi vei păşi cu spor.

# Fii tare şi curajos, să nu te temi, nici să te spăimântezi…”.

Aici stau unele semne de nadejde daca am avea lideri care sa cunoasca si sa pazeasca Legea.Prin aceasta am fi pe drumul cel bun al cautarii zilnice a fericirii oamenilor , de la cei mai simpli la cei care isi pun problemele esentiale ale vietii si obstii.

Nu poti trece la esentele artei conducerii fara sa tinem seama de Lege.

Aceasta – in regimurile democratice – trebuie sa fie o norma care intareste vrerea poporului si nu un corset care il inabusestre si apoi il conduce la sufocare .

 

Bucură-te, omule !

07 Apr

De truda ta ;

De rasaritul si de apusul soarelui;

De tot ceea ce ochii vad si  urechile aud ;

De tot ceea ce se petrece  sub cerul pe care si tu il vezi ;

De  intelepciunea pe care  o capeti cu fiecare zi traita;

De ispitirile , placerile si veseliile vietii ;

De desfatarea trupului cu tot ceea ce este parte a lui ;

De incantarea sufletului  cu tot ceea ce il faci mai apropiat de Dumnezeu;

De nebunia de care dai dovada in clipele de  triumf al binelui tau , al extazului tau in care, rareori, ajungi;

De tot ceea ce strangi crezand ca bine faci pentru cei care sunt dragi sau apropiati;

De prietenii pe care ii ai si de care sa fii mandru;

De neoprirea ta de la nicio veselie, daca ai dorit aceasta ;

De soarta harazita pentru a fi dusa zi de zi , ceas de ceas ;

De toate zilele tale cand nu au fost de suferinta ;

De fiecare zi in care a trebuit sa te gandesti de ce trebuie sa treci prin alele suferinte ;

De clipele prielnice cand ai putut sa fii mandru ca esti om ;

De duhul de viata care te-a condus spre satisfactii de toate felurile ;

De pruncii care te urmeaza in trecerea lor pe drumul cel vesnic ;

De ajutorul dat celor care s-au impiedicat in mersul lor spre finalul trudei ;

De ascultarea pe care ai dat-o celor scise care veneau de la El;

De cuvintele putine pe care le-ai dat celor care te-au ascultat si te-au urmat;

De toate implinirile la tot ceea ce ai promis a face ;

De intristarile pe care le-ai avut pentru ca te-au  facut sa fii mai aproape de Lumina ;

De toate zilele care imi sunt date ca sa vina in viata mea pana la sfarsitul meu;

De toate slabiciunile tale pentru ca prin ele te-ai vazut om;

De intelesurile pe care tu le-ai dat lucrurilor, vietii si cuvintelor;

De luminarea fetei tale la toate lucrurile curate facute, ivite sau primite;

De stapanirea de care ai dat dovada la toate incercarile raului pentru a te supune lui;

De judecata dreapta pe care ai avut-o cand nenorocirea te-a apasat ;

De  lupta de zi cu zi pentru a-ti pastra duhul de viata pe care l-ai primit ;

De izgonirile din jurul tau pe care le-ai facut la tot pasul pentru slava sufletului tau ;

De cinstirea purtata tuturor aflati in locul de liniste sfanta ;

De umbrele care m-au apasat , m-au incercat si mi-au dat sfatul cel bun la vreme de restriste ;

De ostenelile si cautarile pentru rosturile lumii ;

De cei pe care i-am iubit si ii iubesc in slava mea si in blandetea lor ca m-au acceptat asa cum sunt ;

De puterea pe care ai avut-o cand ti-i domolit setea de slava pe care ti-o doreai;

De intelepciunea pe care ai avut-o in fata desertaciunilor vietii;

De toate roadele vietii tale pe care ai reusit sa le imparti cu altii ,spre lauda lor ,pentru ca le-au primit;

De zilele tineretii tale cand erau toate ale tale ;

De puterea pe care ai avut-o de a alunga tot necazul din inima ta ;

De toate temerile tale cate nu s-au adeverit si te-au facut mai puternic ;

De cercetarea pildelor, a intelepciunii oamenilor si a rostuirii tale in cuvant;

De SOARE si de vremea care ti-a fost data pentru a-l vedea si a-l lauda pe  El.

 

Bucurati-va !

04 Apr

( sursa: http://www.crestinortodox.ro/paste/sfintele-pasti/invierea-tainica-hristos-71155.html )


Este primul cuvant pe care li-l adreseaza Iisus cel inviat  femeilor  mironosite (Matei XXVIII, 9).

Noi toti,  de atunci si pana astazi ,  suntem asemenea lor si cautam a ne bucura sufletul  de marea taina a invierii lui IISUS , Hristosul nostru.

Fie ca acesta zi sa aduca tuturor celor ce au aceasta  bucurie numai bine , sanatate , fericire , liniste  sufleteasca si multa daruire spre semenii nostri .

HRISTOS A INVIAT  !

 

Răbdăre şi mângâiere

01 Apr

“1. Datori suntem noi cei tari să purtăm slăbiciunile celor neputincioşi şi să nu căutăm plăcerea noastră.
2. Ci fiecare dintre noi să caute să placă aproapelui său, la ce este bine, spre zidire”( Epistola către Romani

a Sfântului Apostol Pavel,15 )

Poate altfel nu se poate ? Este greu a face cele placute tuturor si a fi placut fiecarui om ! dar  a cuteza

ca ceva tot esti in stare a realiza in fiscare zi spre binele altuia este ceva mic si aproape nevazut dar

cu multa incarcatura in a vedea binele din viata tuturor .A fi numai in credinta ca toti urmaresc

raul si numai noi binele este o anatomie deviata a personalitatii .Veselia ta trebuie sa aiba la

temelie veselia celuilalt daca in credinta a lucrat si el si in respectul oamenilor .Nu poti sa

primesti decat ceea ce oferi cu prisosinta oamenilor .

De cele  mai multe ori stau si ma intreb daca nu cumva viata noastra este o directa

manifestare a ceea

ce gandim despre lume , viata si societate ?

Cum oare sa ne fie decat cum daruim altora din prinosul nostru de energier?

Cum poate sa ne fie decat asemenea faptelor noastre,  cele care la ceilalti sunt reflectate

in parti de bine sau de rau !