RSS
 

Archive for martie, 2010

Drumeti prin viata

26 Mar

Venim in viata prin dragostea parintilor, pe calea nasterii trupesti, prin patimire si pacat .Mugurii vietii, copiii, sunt roadele cele mari ale tainei venirii noastre in aceasta pamanteasca lume .Innebuniti de simturi suntem inrobiti  de pofte si de mii si mii de nevoi .Crestem si ne inaltam in aceste sensuri adancite de clipele in care ne asemanam dobitoacelor .Din cand in cand , unii ne mai cutremuram si incercam sa ne vedem cu flacara trezirii la Fiinta , la facultatea zidirii, a ratiunii , a lucrarii sufletesti la care avem datoria a lucra in fiecare zi .

Chipurile , nalucirile , navalirea patimilor, chinuirea trupului, figurile rele incercate de Bine, vicleniile cetatii, confuzia zilei toate ne sunt date sa le luam cu noi , daca suntem constienti sau nu .Alta cale nu avem _ suntem trecatori, drumeti prin viata !

Ce avem a face ?

Sa purtam in cinste cele care ne-au fost date sa le ducem cu noi, sa caram o cruce care este a noastra , pe care noi o imbogatim cu ale noastre deveniri , ravne , munci , credinte , jertfe si laude nesperate aduse Luminii.

Raul rasarit in orice vreme la viata noastra sa ne fie cale spre a atinge bucuria ca suntem traitori ai Soarelui vietii !

 

Cerul cerului

24 Mar

CERUL CERULUI  este dincolo  de cerul pe care il vedem cand este  seninul zilei.

Fata de el avem a pastra un mister .

Suntem in impasul nevederii lui si a inceputului fascinatiei unei povesti a inchipuirii noastre.

Nu mai suntem in facere de maini omenesti si avem a vedea maretia Creatiei .

 
   
   
 

Răsărit-a întunericul

23 Mar

In calea  vremii este tot ce curge .

In curgerea firii trecatoare este clipa .

Peste toate curge in viata lumina .

Dar pentru tot ce e nascut si are suflet inca din clipa in care priveste pentru prima data lumina soarelui incepe a rasari intunericul vesniciei lumii .

Răsărit-a  întunericul pentru noi cu lauda Luminii din noi .Orice alegere am face suntem crezuti de cei care se apleaca spre acea cale propusa .

A treia cale nu exista si greu va putea exista pentru ceea ce este acum aceasta specie .

Inima curata este greu a cladi si duh linistitor  este greu a face in trup trecator .

Suntem supusi unui elan care in vremelnicia timpului are si o doza de inutilitate .

Energia vitala primita de putini este marita , intreetinuta sau aprofundata .

Ziua cu ale ei netrebnicii  ale maruntelor faceri de om este plina de necuratire a sufletului si de golire a duhului spre sinele nostru .

Si cu toate acestea nu bucuram ca suntem , ca avem trairi si mizerii umane care ne fac muritori si nu sfinti .

 

Prima vara

20 Mar

O zburdalnicie a tineretii a izbucnit iarasi in cetate.Cat poate face bine un soare arzator !Oamenii au iesit din amorteala lungii  ierni si acum au cautat sa incerce sa se bucure de multele raze ale soarelui ivite spre bucuria tuturor: copii, tinei, adulti sau mai in varsta .Toti au primit cu zambetul pe buze intrarea noastra  intrun alt orizont , cel al invierii si redesteptarii naturii.

Peste tot o scaldare de frumusete si de nesperata facere a unui nou inceput dorit si parca neurnit in toate ale noastre de indoiala de a fi numai o trecere si nu o prima vara !

Sper ca ea imi va aduce si mie un alt ritm si o alta fata a vremii mele in acest an ! Toate insa la timpul lor ! Acum traim o clipa a soarelui si a nesperatei calduri ,care a cutezat a trece de 20 de grade in doua zile .E bine ! Zapada parca nu mai este si mugurasii diferitelor plante au inceput a fi in dreptul lor de a incepe o noua descatusare de forte spre a da lumii frumusetile florale ale primaverii mult dorite .

Numai bine venirii acestui frumos anotimp al gingasiei si al aducerii de bine in sufletele oamenilor !

 

Floarea ierbii

17 Mar

Toata trecerea noastra ca trup prin aceasta lume este asemenea ierbii si tot ceea ce incercam a face si a ne preaslavi pe noi este ca floarea ierbii !

Mereu cand se usuca iarba floarea ei cade , pica pe diferite feluri de pamant si poate unele seminte prin radacina si dau viata cea noua .

Asemenea si oamenii sunt trecatori si ar trebui sa se ingrijeasca de ceea ce ar fi nemuritor in trecerea lor : faptele si dragostea ce poti sa o oferi celor dragi .

Moştenirea nestricăcioasă şi neîntinată şi neveştejită este o cale de a fi , dar toate ale trupului si ale suftetului pot fi ?

 

Necaz şi înjosire

16 Mar

Necazul si injosirea te conduc spre robia trupeasca si sufleteasca .Aici este raul care te indreapta mereu spre el cu laurii si trambitele sale.

Plans si intristare , tulburare si nefericire sunt cele ale vietii la milioane de oameni in aceste timpuri .Foc si pustiire in suflet au mare majoritate a acelor semeni ai nostri  la necaz .

Cand viata fiecaruia este unica parca iti este foarte greu , daca esti om cu adevarat, sa-i spui ca dupa o perioada de sacrificii o sa fie si bine .Eu aud aceste cuvinte mistice de cand am facut ochi  si aproape ca nu mai cred in ele .Si , de fapt , de ce sa cred ? Viata mea nu-i unica ? La ce imi foloseste amagirea si indemnarea la un viitor ferice ! Pentru cine ? De ce acum ai mei sa se sacrifice ?Eu cand pot trai decent si cu implinirea in duh a fiecarei clipe ?Cand pot exprima , fara teama de a fi rastalmacit, ceea ce simt si gandesc ! De ce suntem suspiciosi si trebuie sa vedem in toate care sunt lucruri care ne fac rau ?

Nu stiu unde sunt raspunsurile pentru ca eu am la mine acum mii si mii de intrebari .

Toate vin dintrun singur izvor care are ca nume predestinat : ” necaz si injosire”.

 
 

Abimelec

14 Mar

S-au dus odata copacii să-şi ungă împărat peste ei. Şi au zis către măslin: Domneşte peste noi!

9. Iar măslinul a zis: Lăsa-voi eu oare grăsimea mea, cu care se cinsteşte Dumnezeu şi oamenii se mândresc şi mă voi duce să umblu prin copaci?
10. Atunci copacii au zis către smochin: Vino tu şi domneşte peste noi!
11. Dar şi smochinul a răspuns  Să-mi las eu oare dulceaţa mea şi fructul meu cel bun şi să mă duc să cârmuiesc copacii?
12. Apoi au zis copacii către viţa de vie: Vino tu de domneşte paste noi!
13. Şi viţa de vie a zis către ei: Cum să-mi las eu mustul meu care veseleşte pe Dumnezeu şi pe oameni şi să mă duc să cârmuiesc copacii?
14. În cele din urmă au zis toţi copacii către un spin: Vino tu şi domneşte peste noi!
15. Iar spinul a zis către copaci: Dacă voi mă puneţi cu adevărat împărat peste voi, atunci veniţi şi vă odihniţi sub umbra mea; iar de nu, atunci va ieşi foc din spini şi va arde cedrii Libanului..

Cartea Judecătorilor,9

Este o povata in aceasta mica povestioara. Toate au rostul lor cand fiecare este indreptatit sa-si vada misia pentru care este in aceasta lume. A vedea mai mult decat esti si a incerca sa crezi ca si altii sunt dupa a ta parere este mai mult decat gresit .

Rolul unei personalitati este de a da sens pentru un domeniu, pentru o comunitate, pentru un neam sau o tara. Aici este cheia .

 

Călcător (de poruncă)

09 Mar

Poate fi bine ca tot timpul sa fii cel care mereu sa te ingrijesti de a respecta cele scrise de oameni / Este un raspuns greu de dat in conditiile vremurilor tulburi in care macar viata mea s-a desfasurat .De ce ?In mod simplu ar fi un raspuns simplu : pentru ca ar trebui intelese vremurile intai si apoi actiunea oamenilor , nu ?


Daca lucrurile ar sta altfel atunci unde este cutezanta indivizilor  la toate nedreptatile  zilei ? Unde sunt clipele de vultur la toate rascolirile fetelor imparatesti in dauna firii normalului uman ?  Unde avem a vedea virtutea si liberul ei mers in vreme ?


A fi in orice vreme aparator al poruncii poate este bine , dar a se vedea si reactia indaratnica a fratelui fiului risipitor ?Este oare bine la vreme de cumpana si la atacarea elementelor esentiasle ale omului sa poti cuteza sa fii de acord cu normalitatea poruncii , oricare ar fi ea ? Dar cand ea vine de la varful unui regimtotalitar ? De ce unii sunt revolutionari si altii sunt contrarevolutionari in istorie ? De ce vin unele vremuri cand aceste lucruri se inverseaza si tot ceea ce era bun devine ne-bun , tot ce era firescul zilei devine ne-firescul ei ?


A fi calcator de porunca este o datorie in vreme de stramsoare politica totalitara si in orice timp in care omul in libertatea si in dreptuirle lui fundamentale este atacat .Ceea ce nu stiu unii care zic ei ca ne reprezinta este ca din cand in cand multimile devin calcatoare de porunca si asta nu este o fericire pentru nimeni dar nici ele nu mai pot rabda traiul animalic si cauta o solutie inn directa legare cu starea lor , cu nivelul lor de perceptie a realitatii lor , cu inzestrarea lor si rezolva totul in viziunea lor , care de cele mai multe ori este cea mai radicala si care duce suta la suta la sange .


A nu calca legea  in ceas de pericol al intregii suflari este un act de neputinta morala si de infantilism public si civic si nu te poate duce decat la acceptarea nimicniciei traiului mizer .


Dumnezeu  ne-a creat cu liberul arbitru . Pacat ca multi nu stiu de acesta si de aceasta calitate pe care am primit-o pentru a o folosi , nu ?

 

Primiţi-l pe cel slab

07 Mar

Ce vreme ? Visare si ganduri de slava sunt lasate pentru nimicurile vietii si pentru implinirea firii pamantesti a omului !Cei puternici ajung sa fie in fruntea bucatelor slavei de aici , iar cei slabi sa aiba parte de ocrotire in ceruri si nu pe pamant. Parca asa zice si o institutie creata de comunitate pentru multimile in deruta sau in aflarea linistii sufletesti !

Pe pamant buna pace , armonie , intelegere si ajutor intre toti semenii nu a fost , nu este si nu va fi in atari circumstante .Trebuie schimbata paradigma in care totul a fost croit .trebuie mestesugite alte raporturi intre semeni .Trebuie o alta descarcare a uzufructului comun si individual in forme care pana acum nu au fost gandite sau aplicate .E treaba multa si mai nimeni nu cred ca are acest interes .Cred ca nici Biserica , indiferent care , nu vrea a vedea ca avem raspunderi mari la viata in libertate a celor daruiti de Dumnezeu cu suflare !

Cine-l primeste pe cel slab?Cine-l ocroteste ?Nimeni pana acum nu a dat un raspuns in fapte si nu in vorbe la aceste intrebari ! Poate ar trebui a vedea cine este cel slab?Tot omul la o nevoie care este mai mare decat putinta lui animalica de a o putea rezolva , atat pe plan fizic , cat si sufletesc .Indivizii care avand viata sunt tarati de desfasurarea ei in a deveni animale , in a nu gandi la frumusetea vietii umane , in a  nu crede in iubire, in dreptate , in adevar , in bine , in frumos pentru nu il stiu , nu il simt , nu le-au avut alaturi de ei niciodata .Multi asemenea au trecut prin aceasta viata in asemenea conditii .Multi asa cum au venit asa au plecat , fara mai nimic , saraci cu totul si in toate .

O societate umana care mai nicaieri nu a reusit sa ofere o viata demna tuturor celor care se nasc fara de voia lor pe acest taram ! De ce oare ? Suntem de mii si mii de ani fiinte rationale , suntem inzestrati cu inteligenta , cu spirit critic , suntem plini de o multime de calitati si cu toate acestea nu am dorit a rezolva o probleme a bunului simt si anume sa -l primim si pe cel slab alaturi de noi si sa-l inzestram cu tot ceea ce nu a venit pe aceasta lume !

Grea misie si nu vad daca viitorul stralucit o va rezolva vreodata !Pulbere si intristare cat cuprinde , iar dreptate in ceruri sau in pamant, ca pe pamant numai si numai dezechilibre de toate felurile si in toate directiile !

 

SCHIMBAREA MASTII

06 Mar

De astazi am o noua fata a blogului meu .

Sunt acum de gasit la :

http://www.acsoare.com/