RSS
 

Umblă întru nerăutate

05 Feb

Ochii mei au avut privilegiul de na se bucura de frumusetea unei noi culturi – cea flamanda .Timp de sapte zile am poposit prin multe orase ale Belgiei, o tara cu un sistem politic destul de deschis si cu o mare de liniste intro pace generala de simturi . E un taram in care valorile si elementele culturale ale trecutului de sapte , sase etc sute de ani sunt conservate , consolidate , reamenajate si intarite pentru a avea viata si de aici in colo sute de ani .

Oameni care sunt claditi in armonie cu locul pe care il ocupa si pe care il cinstesc ingrijindu-l si iubindu-l ca nimeni altii . oameni cu trasaturi fizice distince de ale noastre , cu a duritate falsa in priviri , care paleste la actiunea directa cu un seman al sau sau de aiurea.Ei , flamanzii, catolicii , firi germanice si apostoloce sunt pentru mine un lux pe care am avut taria si spun ca il admir .

Sunt lepadati de grijile animalice, tribale , sunt antrenati in spiritul economiei si al lucrului croit bine fara de risipa si prost gust .Se intretin din greaua mostenire a unor strabuni plini de bogatie si de respect al muncii si al lucrului temeinic si bine consolidat . Altfel cum poti sa vezi case de case , caldiri de cladiri , toate perfect conservate si locuite de cinci sase sute de ani . Au grija de stramosii lor si se mandresc cu aceste podoabe de viata date spre mostenire viilor de acum .

Mie greu a spune ce ii face sa fie asa ? Poate credinta si spiritul catolic , poate transmisia din generatie in generatie a respectului fata de cei de dinaintea noastra , poate educatia deosebita primita in familie , poate grija de a fi mereu om si de a face totul cu seriozitate si cu constiinta lucrului bine realizat , poate …

Sunt intro realitate in care noi nici nu vedem ca putem fi , sunt intrun spatiu virtual al spiritului flamand in care inlantuirea celor prezente este legata cu mii de fire de cele trecute .traiesc cu istoria lor pe care o si respecta conservandu-i realitatile materiale si spirituale .

Umbland intru nerautate prin tara lor am avut amarul gust al mustului din veninul sarpelui care a muscat in alta parte decat la noi ! Suntem in asteptarea clipei in care nerautatea va umbla si pe la noi .

 

Leave a Reply