RSS
 

Flexibilitate

12 Feb

Intrun orizont care devine tot mai mic, cand nu ai a te gandi decat la acele aspecte care sa te multumeasca si care sa te satisfaca ca animal – a bea apa , a manca ce poti sa-ti procuri cu niste resurse total insuficiente pentru satisfacerea nevoilor de secol XXI , a avea un adapost si a avea ce imbraca etc. nu stiu daca iti mai arde sa fii si flexibil in actiune, in gandire , in modul de a interpreta si a vedea lumea !

Daca lucrurile nu stau asa , si parca nu prea stau , atunci suntem pe cale de a fi in scadere si a ne intoarce in animalitate .De ce ? Rosturile creatiei noastre sunt visurile, liberul arbitru , credinta ca suntem asemenea creatorului nostru etc.Daca nu ar fi asa , atunci am fi mult mai saraci dincolo de aspectele materiale unde nu excelam deloc . Suntem intrun vartej al unei persecutii a speciei de care cu greu vom iesi daca nu stim a propune o alta cale de a fi OM in aceste timpuri ale unei noi creatii materiale si a unui orizont de cognoscibilitate care ar trebui sa ne puna pe ganduri .

Cine ne incurca ?

Daca stam bine si analizam totul la rece si la tencuiala firii atunci cred ca putem spune traditiile , trecutul uman , modul in care altii dinanitea noastra au perceput realitatea lor din interactiunea oamenilor cu mediul , cu ei insisi , devenirea lenta a tuturor lucrurilor etc . Acum , lucrurile au luat o alta intorsatura , mult mai radicala si poate mai aproape de adevarul facerii noastre .Suntem loa ceas de rascruce , suntem intro etapa a devenirii umane in care avem nevoie de alte repere , care sa aiba alaturi elemente de contact care sa corespunda cu ceea ce astazi este realitate vizibila si nevizibila .

Suntem, in pragul intelegerii unor noi paradigme ale intelegerii universului , oamenilor si creatiei , in general .Intrebarea este daca suntem dispusi sa nu ne mocirlim tot in ceea ce stim si suntem intepeniti ?Avem alaturi de noi acele resurse psihice , morale care sa ne conduca la a accepta si altceva decat cele care ne-au manipulat in continuu timp de mii de ani ?

Marea majoritate a oamenilor a fost formata sa lucreze la scara multiplicarii a ceea ce este .Foate putini sunt cei care astazi se gandesc la rosturile noastre pe aici ! De ce ? Simplu ! Ei au nevoie de multiplicatori a ceea ce este si nu de zgandarici a celor care sunt croite prost .Ei au nevoie de mecanisme care sa aiba stabilitate si nu de rasturnari ale paradigmelor in care am fost croiti si care sa conduca la alte concluzii pe care sa nu le poata manipula rapid si in favoarea lor !

Suntem la ceas de cumpana ! Avem a crede ca daca am fi mai flexibili in modalitatile de abordare a tuturor lucrurilor si faptelor nu am aveam decat decat de castigat .Dar , se opiun toate creatiile noastre de institutii , de organisme care mai de care mai sofisticate si mai antrenate in minciuni sau in fragmente de adevar care sa le serveasca manipularii generale si mai ales individuale .

A fi flexibil in gandire , in actiune , in cunoastere ar fi conditia numarul unu de a revolutiona modul nostru de intelegere a lumii in care traim , modul nostru de interactiune cu mediul care ne este prieten, dar pe care il vedem dusman etc.

Daca nu suntem asa si daca ne cramponam de trecut picam in absurdul faptelor fara de rost , in cautarea unui sens care este sigur fara de sens in lucruri , in idei si in evenimente .

Nu suntem pregatiti de nimeni in a ne lua noile rosturi in mainile noatre si a propune alte cai de rezolvare a diferitelor situatii ivite in cotidian .Am creat mase amorfe de oameni gestionati de istorii fragmentare , de idei segmentare , de prapastii acolo unde ele nu sunt si am uitat ca toti suntem una , ca ne nastem la fel , ca iubim la fel ,ca traim cu aceleiasi resurse , ca murim la fel , ca uram la fel , ca suntem supusi , in viitor , ca si in trecut la aceleasi cutremure, cataclisme si nenorociri la care nu am stiut si stim sa solidarizam .

De unde anchilozarea ?

Din modul nostru de a defini totul , din intelegerea valorica a diferitelor lucruri comune , din institutii seculare nereformete , din dorinta celor care conduc de a avea si dreptate dea pururi , din resentimentul firii plapande , din catastrofa in care am ajuns si in care suntem , din rigori primitive sustinute cu argumente moderne , din teama de a reforma si revolutiona traiectul speciei spre noi orizonturi etc.

Care ar fi salvarea ?

FLEXIBILITATEA in ceea ce ne defineste , in orizontul de intelegere , in calea noua pe care ar trebui sa pornim , in crearea unor noi conditii de educatie a tinerilor si d intelegere a lumii in stilul lor , pentru ei , in lumea lor si in formele lor de perceptie .Grija continua de a percepe totul cu mintea majoritatii ne-a dus spre anchilozarea dreptului de a visa , spre rmanerea in misticul milenar, spre a fi ceea ce noi nu suntem , spre a face ceea ce noi nu credem , spre a duce un trecut care noi nu-l intelegem asa cum se doreste de a fi inteles , spre a deschide ferestre noi si a vede lumina din alt fel d soare , spre a intelege sensuri noi din ceea ce suntem si spre a propune cai noi de moralitate in intunericul in care suntem .

Grea misie penrru cei care vin ! Sunt ei capabili spre a schimba ceva de la temelie si nu spre a spoi mizeria in care suntem o umanitatea intreaga ?

 

Leave a Reply