RSS
 

Archive for februarie, 2010

Ratacitii

28 Feb

In toate timpurile ratacitii au fost oameni care nu aveau un capatai , moral , material , de substanta de aparat , de sustinut si de luptat pentru el.ei sunt sarea si piperul dezastrului in care o societate se afla la un moment dat , ei sunt cei care adauga inca un faliment de sorginte intelectuala la facerea unei noi lumi , ei sunt cei care au o mare contributie la nasterea monstruozitatilor lumii in care ne tot desfasuram viata aceasta trecatoare.

Nu vad calea de a bara accederea lor la desfasurare , la implicare in viata cetatii.Cei mana pe ei lupta / de ce sunt intretinute acele valori pe care ei le promoveaza ? Pentru ce suntem mereu legati de idealurile lor , care sunt ale subteranilor ?

Cine sunt ei ? Simplu , sunt :

“2. …oameni iubitori de sine, iubitori de arginţi, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără cucernicie,
3. Lipsiţi de dragoste, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, cruzi, neiubitori de bine,
4. Trădători, necuviincioşi, îngâmfaţi, iubitori de desfătări mai mult decât iubitori de Dumnezeu,
5. Având înfăţişarea adevăratei credinţe, dar tăgăduind puterea ei. Depărtează-te şi de aceştia.
6. Căci dintre aceştia sunt cei ce se vâră prin case şi robesc femeiuşti împovărate de păcate şi purtate de multe feluri de pofte,
7. Mereu învăţând şi neputând niciodată să ajungă la cunoaşterea adevărului. ( http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=79&cap=3,Epistola a doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel,cap.3 ).

Traim vremurile in care ei sunt majoritari.Nu au repere , nu au scara de a privi intransii , nu au modalitati de a vedea multiplu lumea .Sunt saraci si mititei in tot ceea ce realizeaza si mai ales in gandire .Au repere traditionale de a intelege lumea si sunt dispusi sa nu incerce alte cai daca cele transmise sunt si insusite de ei in totalitate.

Cu ei suntem pe marginea prapastiei , cu ei avem a ne ingriji de raul transmis noua de cei din trecut , cu ei nu cutezam a ne ridica la inaltimea vremii descatusate de impovarate riscuri si inclestate fapte ale celor care in trecut au cutezat a face ceea ce ei credeau ca este si bine si placut Domnului .

Rataciti in cautarea unui rost al nostru in facerea vietii personale , in credinta ca ceea ce primim si executam cu mult mimetism este si bine , este si corect.De ce ne ingramadim in lume atrecatoare a lucrurilor si nu cautam a ne inzestra cu lumea nezidita a margaritarelor Dumnezeiestii creatii ?

Ce vrem a face in viata pe care o avem este rezultatul oglindirii sufletului nostru in noi , este rastalmacirea fiintei netrecatoare in noi cei trecatori , este finitul nostru in calea infinitului lumii si la vietii .

Ratacim pe un drum pe care stim sigur ca nu este al nostru ? Al cui o fi ?

 

Innoirea minţii

26 Feb

La cat rau este in jurul nostru este nevoie de innoirea mintii , adica de o schimbare placuta , desavarsita si placuta a tot ceea ce a fost croit prost de la comunisti la vremea de astazi .

Ar fi bine daca fiecare am cuteza a ne gandi cum este a fi intelept , cum este a fi in placere cu toata creatia Lui, cum este de a croi un drum al pacii sufletsti si al adaosului de fapte spre bucuria celorlalti .

Ce ne spune Cartea ?
Iata :

6….avem felurite daruri, după harul ce ni s-a dat. Dacă avem proorocie, să proorocim după măsura credinţei;
7. Dacă avem slujbă, să stăruim în slujbă; dacă unul învaţă, să se sârguiască în învăţătură;
8. Dacă îndeamnă, să fie la îndemnare; dacă împarte altora, să împartă cu firească nevinovăţie; dacă stă în frunte, să fie cu tragere de inimă; dacă miluieşte, să miluiască cu voie bună!
9. Dragostea să fie nefăţarnică. Urâţi răul, alipiţi-vă de bine.
10. În iubire frăţească, unii pe alţii iubiţi-vă; în cinste, unii altora daţi-vă întâietate.
11. La sârguinţă, nu pregetaţi; cu duhul fiţi fierbinţi; Domnului slujiţi.
12. Bucuraţi-vă în nădejde; în suferinţă fiţi răbdători; la rugăciune stăruiţi.
13. Faceţi-vă părtaşi la trebuinţele sfinţilor, iubirea de străini urmând.
14. Binecuvântaţi pe cei ce vă prigonesc, binecuvântaţi-i şi nu-i blestemaţi.
15. Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng.
16. Cugetaţi acelaşi lucru unii pentru alţii; nu cugetaţi la cele înalte, ci lăsaţi-vă duşi de spre cele smerite. Nu vă socotiţi voi înşivă înţelepţi.
17. Nu răsplătiţi nimănui răul cu rău. Purtaţi grijă de cele bune înaintea tuturor oamenilor.
18. Dacă se poate, pe cât stă în puterea voastră, trăiţi în bună pace cu toţi oamenii.
19. Nu vă răzbunaţi singuri, iubiţilor, ci lăsaţi loc mâniei (lui Dumnezeu), căci scris este: “A Mea este răzbunarea; Eu voi răsplăti, zice Domnul”.
20. Deci, dacă vrăjmaşul tău este flămând, dă-i de mâncare; dacă îi este sete, dă-i să bea, căci, făcând acestea, vei grămădi cărbuni de foc pe capul lui.
21. Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul cu binele. “
( Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel,12,) .

E un mod de a vedea cresterea in liniste a lumii .Daca am putea merge pe acest drum ar fi bine .Daca nu macar sa facem cat mai putin altfel.E o solutie .

 

Impietrirea firii

26 Feb

Tot ceea ce se intampla in jurul nostru pare halucinant .Peste tot in media sunt numai si numai siri si informatii de prostire a privitorilor .Nimeni nu mai ofera elemente de cultura oamenilor .Am intrat intrun taram minat al prostiei, al nesimtirii celor care doresc cu tot dinadinsul sa faca raiting si nimic altceva .Suntem intro faza in care debusolarea celor tineri este asa de mare si in fata lor este asa un haos incat nu mai vad nimic de perspectiva in sensul valorilor si pica , unul cate unul , in durerile intunericului subculturii de orice fel si de la oricine doreste sa-i ofere in mod facil .

Firea omului care este asezat , al celui care se desteapta in clipele trezirii lui este asaltata de mesaje care mai de care mai nastrusnice si mai aberante .Ar fi nevoie de o stavila , de un obstacol al unui model/modele oferit/e , dar de unde asa ceva ?Numeni nu mai priveste spre normal , nimeni nu mai doreste simplitatea de a trai corect si cu un respect fata de sine si de ceilalti ,nimeni nu mai are in fapta sa fie un om al oricarei zile din prezentul nostru .

Impietrirea firii este acum jalea noastra , a celor care suntem lipsiti de repere ale constiintei democratice.

 

Prisosirea nadejdii

22 Feb

Vremurile sunt de cand lumea asemenea vrerii oamenilor .Coacerea unor idei in constiinta semenilor poate indrepta pe unii pe un drum si pe altii pe un altul .Nimic nu poate fi mai frumos decat diversitatea de opinii, de pareri despre aceiasi tema .Cu toate acestea avem multe poticneli pe niveluri diferite si pe straturi sociale variate.Suntem acum mai mult decat oricand in imposibilitatea de a ne urmari constant si sigur steaua noastra adevarata.

De ce ?

Dintrun motiv lesne de priceput la nivelul logicii : nu credem in misia noastra ! Nu sunt oameni care s ne propuna crezul in devenirea acestui neam ! Nimeni nu mai cuteaza a spune despre viitorul noastru comun in douazeci-treizeci de ani.Nu este posibil ca toate ale noastre sa se intample pentru ca suntem dusi de val .Avem mai mult decat oricand de nadejdea ca suntem cineva , ca suntem ceva in acest univers uman terestru .Nimeni in schimb nu mai scoate un sunet de imbarbatare , de trezire a elementelor constitutive ale neamului .

Prisosirea nadejdii nu poate fi decat la noi , in noi , in dragostea noastra de curgerea izvorului de la care ne adapam in fiecare zi a existentei noastre.

Relele din jurul nostru ar fi mai putine daca am cuteza a munci in dorinta de a redresa ceva care simtim ca nu merge , de a intoarce mecanismul in directia in care vantul ne este prielnic etc.

Poticnirea vine din educatie , din proastele obiceiuri care nu ne dau voie sa ne straduim sa inaltam OMUL concret , cu toate calitatile lui , cu toate dorintele lui , cu toate aspiratiile lui .

 

Perdea de fum

18 Feb

Suntem deseori tentati sa privim lumea prin alti ochi, cu alte incercari de a vedea fete ascunse , nesesizabile pentru noi o vreme ,cu dorinta de a descoperi alte aspecte care au fost neglijate .Facem acest demers cu grija , cu sentimentul ca nu vrem sa ne si sa mintim , dar , parca , uneori avem sentimentul ca cineva , ca ceva nu iese, nu se impaca cu ceea ce trebuie sa fie , nu au canalizate gandurile spre punctul care ne intereseaza .

Avem a vedea atunci mai mult decat oricand o perdea de fum , o incercare de a privi un altfel de adevar , al lor , a ceea ce vor unii sa ne prezinte ca imagine a realului , o priveliste jalnica a unui hotar al timpului si al naturii de unii impus ca adevar , o inghesuire a cuvintelor in tipare ale minciunii .

Sunt unii asa de naivi pentru a crede ca sunt vesnici in taramul deciziei si ca pot influenta la infinit rosturile trecerii unui neam prin istorie ?

Au ei in proprietate o mare si sigura perdea de fum care sa le asigure o instapanire in cotidian ?

Eu cred ca nu ! Au disparut ele imperiile , au fost ei infranti imparati , dar unele fiinte care sunt trecatoare intrun regim democratic in care poporul este si ramane suveran .

La ce rost a crede ca prin perdeaua de fum avem a vedea realitatea , cand ea este numai o realitate, o maniera in care unii sa caznesc a ne face pe toti sau pe marea majoritate a noastra sa vedem realitatea lor , universul lor , reprezentarile lor!

 

C.E.C.

14 Feb

Trei litere care ascund semnificatia a trei cuvinte :

cunoaştere ,

educaţie şi

competenţă.

Aceste trei concepte sunt prioritare astazi pentru tara noastra si pentru calitatea ei in urmatorii ani. Nevoia de o strategie care sa uneasca acestea trei intrun tot este urgenta .Pasul se tot bate , sunete se tot scot , dar ceva care sa fie palpabil si in favoarea celor trei exprimate nu prea avem .

Totul depinde de competitivitatea serviciilor in domeniul educational , de radicalizarea reformei mai ales in domeniul universitar , unde este haos si noncalitate de servicii pentru cetateni .

Pentru o perioadă România a atras investiţii semnificative datorită forţei de muncă calificate în corelaţie cu nivelul scăzut al costurilor. Pe măsură ce aceste costuri se apropie de nivelul UE, singura valoare adăugată în competiţia de atragere a investiţiilor rămâne calitatea şi competenţa forţei de muncă.

Dacă până acum companiile au preluat costurile cu instruirea absolvenţilor după angajare, este posibil ca această disponibilitate să se diminueze în contextul crizei economice. Prin urmare, reforma educaţiei, de la nivelul primar până la învăţământul universitar, este esenţială, şi România nu îşi mai permite să tergiverseze acest proces în funcţie de interesele politice. Sectorul privat este gata să sprijine acest proces, dar aşteaptă deschidere şi maturitate din partea factorilor de decizie.

Competenta avem nevoie in orice domeniu , dar ea trebuie obtinuta cu starea de legitimitate pe care trebuie sa o aiba ocuparea oricarui post de conducere sau de executie din orice sector .Aici trebuie muncit pentru binele general si nu pentru interese obscure sau minime.

 

Flexibilitate

12 Feb

Intrun orizont care devine tot mai mic, cand nu ai a te gandi decat la acele aspecte care sa te multumeasca si care sa te satisfaca ca animal – a bea apa , a manca ce poti sa-ti procuri cu niste resurse total insuficiente pentru satisfacerea nevoilor de secol XXI , a avea un adapost si a avea ce imbraca etc. nu stiu daca iti mai arde sa fii si flexibil in actiune, in gandire , in modul de a interpreta si a vedea lumea !

Daca lucrurile nu stau asa , si parca nu prea stau , atunci suntem pe cale de a fi in scadere si a ne intoarce in animalitate .De ce ? Rosturile creatiei noastre sunt visurile, liberul arbitru , credinta ca suntem asemenea creatorului nostru etc.Daca nu ar fi asa , atunci am fi mult mai saraci dincolo de aspectele materiale unde nu excelam deloc . Suntem intrun vartej al unei persecutii a speciei de care cu greu vom iesi daca nu stim a propune o alta cale de a fi OM in aceste timpuri ale unei noi creatii materiale si a unui orizont de cognoscibilitate care ar trebui sa ne puna pe ganduri .

Cine ne incurca ?

Daca stam bine si analizam totul la rece si la tencuiala firii atunci cred ca putem spune traditiile , trecutul uman , modul in care altii dinanitea noastra au perceput realitatea lor din interactiunea oamenilor cu mediul , cu ei insisi , devenirea lenta a tuturor lucrurilor etc . Acum , lucrurile au luat o alta intorsatura , mult mai radicala si poate mai aproape de adevarul facerii noastre .Suntem loa ceas de rascruce , suntem intro etapa a devenirii umane in care avem nevoie de alte repere , care sa aiba alaturi elemente de contact care sa corespunda cu ceea ce astazi este realitate vizibila si nevizibila .

Suntem, in pragul intelegerii unor noi paradigme ale intelegerii universului , oamenilor si creatiei , in general .Intrebarea este daca suntem dispusi sa nu ne mocirlim tot in ceea ce stim si suntem intepeniti ?Avem alaturi de noi acele resurse psihice , morale care sa ne conduca la a accepta si altceva decat cele care ne-au manipulat in continuu timp de mii de ani ?

Marea majoritate a oamenilor a fost formata sa lucreze la scara multiplicarii a ceea ce este .Foate putini sunt cei care astazi se gandesc la rosturile noastre pe aici ! De ce ? Simplu ! Ei au nevoie de multiplicatori a ceea ce este si nu de zgandarici a celor care sunt croite prost .Ei au nevoie de mecanisme care sa aiba stabilitate si nu de rasturnari ale paradigmelor in care am fost croiti si care sa conduca la alte concluzii pe care sa nu le poata manipula rapid si in favoarea lor !

Suntem la ceas de cumpana ! Avem a crede ca daca am fi mai flexibili in modalitatile de abordare a tuturor lucrurilor si faptelor nu am aveam decat decat de castigat .Dar , se opiun toate creatiile noastre de institutii , de organisme care mai de care mai sofisticate si mai antrenate in minciuni sau in fragmente de adevar care sa le serveasca manipularii generale si mai ales individuale .

A fi flexibil in gandire , in actiune , in cunoastere ar fi conditia numarul unu de a revolutiona modul nostru de intelegere a lumii in care traim , modul nostru de interactiune cu mediul care ne este prieten, dar pe care il vedem dusman etc.

Daca nu suntem asa si daca ne cramponam de trecut picam in absurdul faptelor fara de rost , in cautarea unui sens care este sigur fara de sens in lucruri , in idei si in evenimente .

Nu suntem pregatiti de nimeni in a ne lua noile rosturi in mainile noatre si a propune alte cai de rezolvare a diferitelor situatii ivite in cotidian .Am creat mase amorfe de oameni gestionati de istorii fragmentare , de idei segmentare , de prapastii acolo unde ele nu sunt si am uitat ca toti suntem una , ca ne nastem la fel , ca iubim la fel ,ca traim cu aceleiasi resurse , ca murim la fel , ca uram la fel , ca suntem supusi , in viitor , ca si in trecut la aceleasi cutremure, cataclisme si nenorociri la care nu am stiut si stim sa solidarizam .

De unde anchilozarea ?

Din modul nostru de a defini totul , din intelegerea valorica a diferitelor lucruri comune , din institutii seculare nereformete , din dorinta celor care conduc de a avea si dreptate dea pururi , din resentimentul firii plapande , din catastrofa in care am ajuns si in care suntem , din rigori primitive sustinute cu argumente moderne , din teama de a reforma si revolutiona traiectul speciei spre noi orizonturi etc.

Care ar fi salvarea ?

FLEXIBILITATEA in ceea ce ne defineste , in orizontul de intelegere , in calea noua pe care ar trebui sa pornim , in crearea unor noi conditii de educatie a tinerilor si d intelegere a lumii in stilul lor , pentru ei , in lumea lor si in formele lor de perceptie .Grija continua de a percepe totul cu mintea majoritatii ne-a dus spre anchilozarea dreptului de a visa , spre rmanerea in misticul milenar, spre a fi ceea ce noi nu suntem , spre a face ceea ce noi nu credem , spre a duce un trecut care noi nu-l intelegem asa cum se doreste de a fi inteles , spre a deschide ferestre noi si a vede lumina din alt fel d soare , spre a intelege sensuri noi din ceea ce suntem si spre a propune cai noi de moralitate in intunericul in care suntem .

Grea misie penrru cei care vin ! Sunt ei capabili spre a schimba ceva de la temelie si nu spre a spoi mizeria in care suntem o umanitatea intreaga ?

 

400

10 Feb

Intrun vis devenit realitate am acum a spune ca aceasta postare are numarul patrusute.

Sunt sute de pagini scrise pe parcursul unui an si ceva de truda .Sunt mii de ganduri care m-au definit si ma definesc in aceste timpuri in care am scris .

Sunt parti din mine si din adevarul meu in miscarea vietii de zi cu zi .

Este mult, este putin , numai cei care m-au citit stiu si pot aprecia .

Nu am facut decat sa intaresc prin scris ceea ce fac prin fiecare zi a vietii mele .Poate rasplatirea acestor postari consta in o alta educatie pe care o propun celor care vor sa stie cum gandesc .

Multumesc tuturor pentru efortul facut si . cred, ca in viitor , nu-i voi dezamagi !

 

Pururea rătăcim

08 Feb

Umblam de ici colo, fiecare in felul sau, cautand si sperand ca am gasit drumul . Dar oare el chiar acesta este ? Cata certitudine exista in nesperata clipa a trecerii noastre prin vreme !

Tulburati de cand venim pe acest taram material suntem in cautarea si in gasirea unui rost al nostru , pe care credem ca este in linistea , in pacea sufleteasca si in armonia cu restul naturii prietene .

Speram si chiar credem ca avem o tinta a vietii ?? Care ar fi aceasta ? La ce nivel putem avea lumina intelegerii ei !Cat este din ea iluzie si cat este certitudine ? Suntem nesperati de timizi in calcule si intaratati de simpli in decizii .Tintele noastre sunt pamantene sau cuprind sfere ale unei lumi inchipuite sau care nu se vede cu acesti ochi muritori ?

Hoinarim , pribegim , ratacim pururea cu inima , cu dorinta de a-i da ei bucuria cea mare a vietii , de a-i multumi ca ne tine in viata prin bataile sale secunda de secunda . Inima ne da ritmul vietii si pulsatia spre speranta si spre actiune .

Incumetarea spre lupta , rostuirea spre vise, aplecarea spre a merge din loc în loc fără un scop precis ne conduc spre iluzii , intrun taram al himerelor si al unor fapte ale inchipuirii noastre reiesite dintro dinamica a propriilor faceri si naluciri .Ne creem o lume a noastra in care adevarul nostru este credinta noastra , partea noastra de reflectare devine lumea , partea noastra de inchipuire devine realul , partea noastra de vis devine credinta etc.

Stim oare ca am ales Calea ? A merge pe o altă cale decât cea dorită , a nu găsi calea dorită este de multe ori o deceptie , o neimplinire , o stare de posibila depresie pe care de cele mai multe ori nu stim , nu suntem invatati sa o gestionam .

Si daca an avea TINTA si nu o tinta a noastra si daca am ajunge la ea , care ar fi implinirea , care ar fi drumul de aici in colo ?

Hoinarim spre ce ?

Cuibarim neconvingator un gand in suflet si il tinem alaturi pana la obstescul nostru sfarsit .De ce ne victimizam ? De ce dorim multul , penibilul si trasul pe roata al semenilor ? De ce la tot pasul incurajam razmerita , rascoala , revolutia , varsarea de sange ?

Cata ratacire ?

Intristata cale de a fi acea fiinta rationala pe care credem ca e unica in universul acesta material , pamantean !

 

Răsplătit-au Binele

06 Feb

In locasurile de cult ale flamanzilor te pierzi in micimea omului .Sunt gotice, sunt flacari spre cerul Lui , sunt dorinte ale lor care vor sa fie implinite de Inaltul, sunt caramizi de rabdare si de smereniespre infrumusetarea sufletului napastuit de clima aberant de schimbatoare , sunt replici ale fricii omului de moartea fulgeratoare si inselatoare , sunt dainuiri in veac ale desteptaciunii celor care zi s\de zi , cu multa evlavie aduceau lui Dumnezeu jertfa de cuvant si de trup prin munca , munca , imaginatie si curaj.

Cum poti numi aceste perle de arhitectura decat ca arhangheli ai apararii credintei noastre in spatiu plin de primejdii !

Cum poti sa privesti spre crucea din inaltul turnului catedralelor decat cu respectul celui care stie ca toata aplecarea spre frumos este incununata de dainuire in veac de veac pentru numele Lui!

Sunt secunde de uimire si de admiratie spre acel popor care a cutezat a face ceva care sa dainuie peste mii si mii de ani !de unde vine totul ?

De unde o asemenea rabdare si spirit de daruire ?

De unde grija pentru a rasplati binele cu Bine prin materialul modelat cu sfintenie ?

Din sufletul lor , din inpresionanta cladire a spiritului lor , din dragostea fata de El , din piosenia trecerii noastre prin vreme , din innecarea ispitelor care ne afunda in Raul zilei si din Dragostea fata de casa de pe stanca .

Au imblanzit apele repezi , au construit canale , au modelat cursurile de apa in favoarea lor , au salvat mici bucati de pamant din apa si au dainuit .

Au maiestria constructiilor , au aplecarea spre ordine , au disciplina in lucrul bine facut , au respectl fata de sine , au spirit flamand si suflet ortodox !