RSS
 

Albastra luna

01 Ian

Trecerea din acest an in 2010 s-a facut sub auspiciile asa-numitului fenomen Luna Albastra, care in in limbaj popular se traduce prin a doua luna plina aparuta intr-o singura luna.

Luna poate deveni albastra doar daca este vazuta prin praful inaltat in aer de o eruptie vulcanica. Asa s-a intamplat astfel in 1991, dupa eruptia unui vulcan din Filipine.

Pentru prima data in decembrie, a fost luna plina in data de 2, dar a fost si in noaptea de joi cand s-a trecut in noul an.

Luna Albastra de Revelion a fost vizibila in SUA, Canada, Europa, America de Sud si Africa. Cei care si-au petrecut trecerea dintre ani in Australia si Asia nu vor avea luna plina decat in prima zi a lui 2010.

Luna plina apare o data la 29,5 zile si majoritatea anilor au cate 12. A doua luna plina intr-o luna se intampla la circa doi ani si jumatate, ultima data fenomenul fiind inregistrat in mai 2007.

Dar, Luna Albastra exact in noaptea de Revelion este un fenomen rar care apare o data la 19 ani. Data viitoare va fi in 2028.

Fenomenul nu are semnificatie astronomica, spune Greg Laughlin, astronom la universitatea din California. ” ( http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6771050-noaptea-revelion-luna-fost-albastra.htm)

Sper la un an bun chiar daca acest fenomen astronomic ne da specificul intrarii noastre in noul an .Albastra poate o sa fie situatia economica in lume si la noi acasa , dar vom trece de toate cu calm si intelegere si solidaritate , macar intre cei care formam o familie .

 
 

Leave a Reply

 

 
 
 1. rareş

  04/01/2010 at 4:37 PM

  La multi ani!

   
 2. Aurel Soare

  05/01/2010 at 1:34 PM

  si tie !
  un an bun si sa fii iubit !