RSS
 

Archive for ianuarie, 2010

Ploaie de bunăvoie

25 Ian

Ma gandesc ca intro vreme in care afara este ger de crapa pietrele si in interior ne sunt rasucite lamele cutitului pentru ca durerile sa fie tot mai mari singurile visari ale oricarui suflet se indreapta spre o ploaie de bunavoie de la semenii nostri .Poate numai de aici ar mai fi o sansa !

Trezirea la solidaritate , la a ne apleca spre raul din interiorul comunitatii noastre, din noi ar putea fi calea unui inceput de drum care sa ne conduca spre bunastare, spre indestularea firii la nivel moral si ,apoi ,material .

A crea institutii care sa serveasca omul , a recladi pe cele care sunt prost croite ( cultura , sanatate , educatie etc. ), a incerca sa fii alaturi de cele care exista cu folos in Europa sunt dorinte care cu putin efort ar indrepta neamul spre altceva , spre ceva mai asezat si la care alti oameni sa fie la carma .

Ploaia de bunavoie trebuie sa iasa din sufletul nostru , din vrerea noastra , din daruirea noastra .Ea trebuie sa fie roditoare si sa pice pe un teren fertil si nu pe stanca .Acum ultima ne incurca pentru ca orice buna samanta are nevoie de apa vietii si ea nu poate veni decat din prisosinta existentei aceste ploi de bunavoire .

Credinta mea este ca lucrurile trebuie sa poarte un alt nume , o alta infatisare si un chip cat mai apropiat de cel al marii majotitati a acestui neam aflat in limitele decentei de trai , de moralitate , de iubire de aproape .

 

Cursa smintelii

24 Ian

Multe cuvinte sunt atrase in valtoarea zilei de faradelege , de incalcarea normelor care ne conduc la a perpetua specia . Straja gurii si ingradirea firii de cele rele aproape ca nu mai exista in media , in cotidian .

Peste tot este o cursa a smintelii .Inceputul de alb, dorinta de frumos in viata , in mediu, in arta , in tot ceea ce Creatorul a realizat pentru armonia universala sunt vorbe pentru marea majoritate a semenilor din acest timp .Nu stiu spre ce valori o sa tindem , dar acum este multa nevointa si putina putinta .

Nadajduiesc intro primenire a acestui teritoriu al moralei in care cei care sunt drepti si judecatori ai binelui sa fie si repere de indreptare catre multimea derutata , desfacuta in mii de tendinte care mai de care mai stranii si mai lipsite de sens.

 

Cărările mele

23 Ian

Doamne, Tu m-ai alcătuit în pântecele maicii mele . Cărarea mea şi firul vieţii mele Tu le-ai cercetat şi toate căile mele mai dinainte le-ai văzut.

Tu ai cunoscut şederea mea şi scularea mea; Tu ai priceput gândurile mele de departe. Tu le-ai cunoscut pe toate şi pe cele din urmă şi pe cele de demult; Tu m-ai zidit şi ai pus peste mine mâna Ta.

Mâna Ta mă va povăţui şi mă va ţine dreapta Ta.

Nu sunt ascunse de Tine oasele mele, pe care le-ai făcut întru ascuns, nici fiinţa mea pe care ai urzit-o ca în cele mai de jos ale pământului.
Cele nelucrate ale mele le-au cunoscut ochii Tăi şi în cartea Ta toate se vor scrie; zi de zi se vor săvârşi şi nici una din ele nu va fi nescrisă.

Cercetează-mă, Doamne, şi cunoaşte inima mea; încearcă-mă şi cunoaşte cărările mele . ”

Am realizat un mic scenariu de cuvinte din ceea ce psalmul 138 ne spune din vechime !este un mod de a incerca sa te cercetezi si sa vezi care este de fapt rostul nostru in aceasta trecere ! Cat suntem noi ai nostri si cat suntem o ata pe un mosor care are a face cu soarta , cu destinul , cu ideea ca din pantecele mamei totul este de mult urzit si toata desfasurarea noastra de visuri, de fapte , de poveri in calea rautatilor sunt manifestari ale unei alte vointe !

Oare chiar asa sa fie ! La vreme de mare cumpana esti tentat a vedea aceasta devenire a vietii , dar nu cred ca este cu putinta 100 %. Poate in punctele cele mari ale noastre suntem incrisi intrun program care este al nostru si de care nu stim nimic noi ca fiinte trecatoare . In cele marunte suntem liberi sa ne desfasuram viata si sa ne implicam in a face binele pentru noi si pentru ceilalti de langa noi .

Acum poate inteleg mai bine de ce este necesar ca tot timpul sa gandim pozitiv , sa avem o atitudine benefica fata de cele care se intampla in jurul nostru , sa privim inainte cu liniste in suflet si sa cautam a vedea frumosul in orice realitate a Lui .

Cararile mele de cele mai multe ori au fost dictate de altii , au fost in miscarea lui TREBUIE si este necesar asa, ele m-au condus acolo unde era si izbanda .Dar sacrificiul a fost pe masura , ruperea de restul lumii asemenea , izolarea de raul si curgerea vremii mi-a devenit un aliat al fiecarei etape .

Cararile mele au tinut seama de vremuri si de oamenii pe care ii iubesc , au fost modelate dupa destinul tuturor celor care imi sunt sangele , inima si creierul meu de zi cu zi .Ele au devenit caramizile zidirii vietii mele , ale templului meu cu toate ale arhitecturii lui specifice .

Sunt clipe in destinul omului in care aceste carari merg mai inainte de a fi cladite de cel care mereu le croia .El treebuie sa le vada si sa tina seama de ele .

 

Doliu

12 Ian

Omul care m-a cladit, cel care mi-a fost model , TATAL MEU, de astazi nu mai este .
A mers intrun orizont in care cei vii nu pot patrunde.

Urlu de suparare si nu am fost pregatit sa fac fata acestui fapt !

Tatal meu de acum nu mai este .

Dumnezeu sa-l aiba in grija si sa-l ierte de toate pacatele lui cele facute in acest timp cat a stat si a muncit vreme de 74 de ani !

 
 

535 de ani!

10 Ian

Astazi se implinesc 535 de ani de la cea mai mare , mai importanta si mai renumita batalie victorioasa pe care neamul romanesc a avut-o in istoria sa de mii de ani ,prin romanul Stefan cel Mare si Sfant, care a cutezat sa tina piept Imperiului Osman .In cei 508 ani de relatii frumoase pe care le-am avut cu el -batalia de la Podul Inalt ( Vaslui ) este o pagina de glorie trecatoare a noastra . Multe altele sunt ale lor!

Acesta e si motivul pentru care am realizat aceasta postare crezand ca trebuie sa fiu mandru ca apartin acestui neam care are acele resurse necesare cand este cazul unui atac asupra identitatii crestine sau etnice sa riposteze ferm, sa aiba o pozitie transanta pentru glia strabuna , sa stie ca misia lui, a noastra este sa pastram – cu orice chip – ceea ce altii de dinaintea noastra au asezat ca rost al nostru intru nemurire .

O mica tara , o parte a neamului nostru , Moldova a reusit , cu o mare mobilizare si cu o armata in care cei multi erau oameni liberi si datori a sti sa-si apere mosia si sa vina la cererea domnului cu toate cele necesare luptei, sa aseze in rosturi un imperiu univers , o stapanire care credea ca imparateste lumea .

Forta era data de politica domnului de a crea gospodarii de tarani liberi , puternici , bogati , cu credinta ca Domnul ii apara si le da totul pentru credinta lor in stapanirea vremelnica a unui om vrednic . S-au intalnit atunci : un domn maret, o tara asezata si cu raspunderi , o tara care avea un tel si o politica clara de urmat etc. si toate acestea au condus la riposta ferma pe care au reusit sa o dea osmanliilor si la mare victorie pe care si cancelariile Europei au fost nevoite sa o recunoasca si tacit daca altfel nu doreau.

Tuturor de atunci , oamenilor care s-au jertfit pentru neamul romanesc – glorie eterna si toata recunostinta mea !

Ma mandresc cu voi si cred ca prin oameni asemenea voua poate rezistam !

 

Amaraciune

10 Ian

Stau si ma gandesc cum putem fi daca nu mergeam pe cale comunista a industrializarii fortate , a ridicarii unor mamuti energetici care ne-au secat resursele !

Daca eram ancorati unei idei taraniste, poporaniste de a dezvolta satul , de a face un sistem de ferme model , de a incuraja initiativele de a lucra pamantul temeinic, cu grija si cu dragoste , de a investi mult , enorm in ultimii douazeci de ani in agricultura si a da de munca marii mase a taranilor de la noi.Am mutat nevoit patru milioane de ” oraseni ” la sat , dar nu le-am dat nimic. Am creat niste oameni care sunt asistati social , care pentru gazele naturale, pentru orice au mereu cerinte de a le da statul.

Am secatuit averea noastra , a statului si am saracit toate categoriile sociale , in primul rand pe oamenii de la sat , pe oamenii saraci, pe cei care din diferite motive sunt neputinciosi.

Am creat oameni care au averi , care au miliarde de lei sau euro si ce-am facut ? cel putin zece milioane de cetateni o duc rau , nu au ce manca la nivelul secolului al XXI-lea si atunci stai si te intrebi : de ce ? Nu cumva este o cale de care nimeni dintre cei multi nu avea nevoie ?

Este de gandit daca ruta de dezvoltare pe care mergem are si valoare de adevar pentru cetatenii tarii ! Este clar ca avem nevoie de o economie de piata , ca avem nevoie de legile cereriisi ale ofertei , ca tindem spre a avea un stat in care institutiile sa-si faca misia , dar toate acestea printro strategie in care cei multi sa fie informati despre raul si binele lor , in care sa stim care sunt domeniile in care Romania va investi si va deveni model pentru Europa , in care fiecare sa tinda spre curatenie a muncii de zi cu zi si nu spre hotia celuilalt si raul general .

Pentru acestea si pentru alte multe rele de acest gen consider ca trebuie sa fiu amarat ! Nu vreau sa-mi fie mie bie si restului de sub mine rau !

As dori o cale in care sa aiba ce manca , ce bea, ce imbraca fiecare locuitor de aici sau marea lor majoritate si , in rest, cei care au initiative , au averi , au creativitate etc. sa faca afaceri prospere si sa aiba cat mai mult !

Dar si umilul sa aiba ceva printro munca respectata dusa de el si de ai lui ( nu sa fie asistat ), nu ?

 

Oare?

06 Ian

Oare e bine :

# ca ne framantam atata pentru mizeria acestei vieti?

# ca suntem ancorati de un sistem de valori care ne incorseteaza si cateodata ne umileste in esenta fiintei noastre?

# ca vremea ne-a dat sansa de a fi calcati in picioare de vremelnicii zilei ?

# ca trupul nostru secatuieste , in fiecare zi, de elementele sale esentiale si suntem intrun genocid al speciei , pe principiul ca scapa cine rezista ?

# ca suntem intrun vartej al deconstrucriei neamurilor si gintilor din care in ultimul timp nu avem decat de pierdut si in care mai nimeni cu puterea deciziei nu face nimic ?

# ca fiintele crude/tinere din orice parte a planetei au o soarta ce intra intro discriminare ordinara ce tine seama de neputinta de a fi Om ?

# ca ne lovim zilnic de cereri pe care nu le putem realiza nu din neputinta noastra ci a modului defectuos de repartitie a uzufructului ?

Oare e rau :

$ ca dorim sa fim oameni cu toate cele ale noastre intiparite in programul speciei ?

$ ca vrem sa fim respectati si demniintro lume care te calca in picioare , pe principiul ca trebuie eficienta ?

$ ca suntem fiii cetatii mici si nu ai unei cetati mari sau uriase ?

$ ca cerem decenta si onoare date vietii trecatoare pe care o avem pe acest pamant unic si neimpartit – la inceput- de nimeni in zone de interes, in zone de influenta , in zone periculoase, in zone fierbinti, in zone reci etc ?

$ ca dorim ca fosnetul frunzelor si curcubeul cerului de dupa ploaie sa fie in proprietatea noastra de simpli indivizi ai unei specii ce se doreste a fi numita inteligenta ?

$ ca nu cerem nimanui decat adevar, dreptate , bine si frumos ca teme fundamentale de creatie a spiritului uman si nu consumism exagerat ?

$ ca ne aplecam cu dragoste de pruncii nostri pe care ii dorim ca sa fie mereu aparati de rau distrugerii realizate de razmerite, zavere, razboaie ?

 

Simplitatea

05 Ian

Stai si te cutremuri la complexitatea cu care astazi existam .Totul este tehnologizat, robotizat, automatizat, totul pare iesit din SF-uri.

O groaza nebuna de a fi in miscare permanenta dupa bani, dupa bogatie , dupa avere etc.

Totul a scapat de sub controlul unei decente morale a bunului cetatean .

Se strivesc initiative care nu se termina cu plusuri in monede forte, se distrug aspiratii care tind spre esenta si sensul vietii, se ingenunchiaza o populatie tulburata de angoase zilnice .

Nu se doreste profunzime in adancul fiintei , nu se vrea desteptarea omului spre om , nu se tinde la eliberarea lui de toate relele ancestrale .

Adica intoarcerea la simplitatea omului , la esenta sa , la aerul curat , la mediul de viata sanatos , la educatia in mijlocul naturii , la prietenia milenara dintre om si natura , la grija noastra de fiinta oricarui seman de-al nostru .

Stai si te gandesti : ce greu este sa fii simplu, adica OM.

 

Decenta

04 Ian

Nu cerem nimanui nimic , nu aducem nicio lezare a nimanui , nu vrem obligarea unora de a da altora , nu putem admite umilinta de a muri fara resurse , de a fi transformat in animal cand te-ai nascut om .

Decenta de a trai intrun spatiu pamantean pe care nu l-ai ales , ci l-ai gasit ca dat te face sa te chinui cu o intrebare: nu meritam un trai decent, nu meritam sa fim fericiti, nu meritam sa iubim Lumina si sa ne bucuram de razele soarelui ?

Ceea ce constat este ca decenta a inceput sa nu mai fie , sa fie din ce in ce mai putina si sa para ca se poate si fara ea !

Necuviincios, impertinent, insolent, nerușinat, obraznic sunt cuvintele care le auzi mai in fiecare zi la adresa unui semen de-al nostru de al seman sau sunt cuvinte pe care le rostesti in taina, in interiorultau la vazul, auzul unor monumente ale manifestarii unora dintre noi care au scapat de suflul unui decalog .

 

Albastra luna

01 Ian

Trecerea din acest an in 2010 s-a facut sub auspiciile asa-numitului fenomen Luna Albastra, care in in limbaj popular se traduce prin a doua luna plina aparuta intr-o singura luna.

Luna poate deveni albastra doar daca este vazuta prin praful inaltat in aer de o eruptie vulcanica. Asa s-a intamplat astfel in 1991, dupa eruptia unui vulcan din Filipine.

Pentru prima data in decembrie, a fost luna plina in data de 2, dar a fost si in noaptea de joi cand s-a trecut in noul an.

Luna Albastra de Revelion a fost vizibila in SUA, Canada, Europa, America de Sud si Africa. Cei care si-au petrecut trecerea dintre ani in Australia si Asia nu vor avea luna plina decat in prima zi a lui 2010.

Luna plina apare o data la 29,5 zile si majoritatea anilor au cate 12. A doua luna plina intr-o luna se intampla la circa doi ani si jumatate, ultima data fenomenul fiind inregistrat in mai 2007.

Dar, Luna Albastra exact in noaptea de Revelion este un fenomen rar care apare o data la 19 ani. Data viitoare va fi in 2028.

Fenomenul nu are semnificatie astronomica, spune Greg Laughlin, astronom la universitatea din California. ” ( http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6771050-noaptea-revelion-luna-fost-albastra.htm)

Sper la un an bun chiar daca acest fenomen astronomic ne da specificul intrarii noastre in noul an .Albastra poate o sa fie situatia economica in lume si la noi acasa , dar vom trece de toate cu calm si intelegere si solidaritate , macar intre cei care formam o familie .