RSS
 

Zi

22 Dec

De cand ne nastem intram intrun joc al pamantenilor care mai de care mai asezat in tiparele lor. Si daca am dori altceva nu este cu putinta pentru ca roata celor care o detin merge inainte dupoa regulile altora .

In aceasta viata nu poti fi decat cu ei sau altfel si atunci ori ai un sistem de valori si un stancos trup pentru a rezista exteriorului , ori te clatesti in permanenta cu apa statuta de la altii . Sanse sa fii tu si numai tu nu ai cum si nici nu ar fi cu putinta cand in continuu suntem legati de altii .Nici nasterea noastra nu este a noastra si din dorinta noastra , ci toate sunt ale altora si apari pe lume in legatura trupeasca si sufleteasca cu trairile mamei , cu framantarile ei , cu tresaririle ei , cu indoielile ei etc .

Dupa ce simtim lumea cu toate ale ei , dupa ce prindem atat cat putem rafalele de cultura ale grupului comunitar in care intram fara sa cerem , suntem apti de a fi parte .

Intram intro impartire fizica a lumii realizata de oameni numita zi , noapte etc pe un parcurs al soarelui catre noi sau al lunii . Suntem de al aparitie si pana la moarte intrun timp al unei istorii ce noi o cladim din preceptele noastre de mica si umila cunoastere .

Avem asadar zile faste si zile nefaste , ne invatau romanii , avem zile ratate si zile triumfatoare , avem zile de dat si zile de luat , avem zile de fericire si zile de necaz, avem zile de satisfactii nebanuite si zile de povara cernite , avem …

Istoria pe care am cladit-o noi oamenii in inchipuirea zilelor noastre este si ea in fata pericolului de a aseza unele zi in interiorul de gala , de cinste al ei si pe altele , din multa prostie, nebagare de seama, din neputinta de a intelege ceea ce altii au harazit de mult , sa le ignoram pe moment , pe intervale mai mari sau mai mici de timp pana vremea se coace sau pana noi ne intremam in intelegerea faptei iesite in izbanda .

Nimic nu poate fi asezat decat daca inainte cu mult iti stabilesti clar si fara de tagada un sistem de valori peren , care sa adune , care sa cimenteze o comunitate .Prin aceasta este mare Moise , prin acest decalog el ramane dea pururi in ceea ce noi am realizat ( oamenii ).

Zilele neamulrilor sunt si ele valoroase in masura in care suntem in relatie stransa cu valorile pe care le aparam .Avem a vedea zile de rabdatoare umilinte , zile de sperante si zile de incredere in fortele esentiale ale unei natiuni .

Suntem oare astazi in fata unei asemenea zile ? Avem taria de a afirma ca rodul scurgerii zilei acesteia este un fruct cerut ? Mergem in pace la ceasul hatararii noastre spre libertate cu jertfa acestei zile ? Masuram pentru a ne bucura sau pentru a taia si a croi altceva ? Cine masoara ? care este sistemul sau de a vedea ocbiectul de masurat ? de ce suntem la un ceas de cumpana ? Cum privim cerul plin de stele ale intaririi noastre in credinta ca lucru bun am croit in fata Lui ?

Masura acestei zile este de a aduce semenilor firescul , simplitatea , trainicia nimicului vietii fara de ocara si fara de restrictii arbitrare si incorsatate .Suntem intro zi care vrem nu vrem priveste retroppectiv in urma cu zece, douazeci, treizeci etc de ani … Vedem viata , observam moarte , privim cadavre , auzim urlete , gemete , vaiete , suntem praf , suntem ciment , suntem fir de nisip , suntem in val , suntem pe val , suntem …

Zi …istorie …cautare de adevar …fapte …

 

Leave a Reply