RSS
 

Toceala

23 Dec

Noul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, intentioneaza sa puna accentul pe latura practica a scolii. “Scoala trebuie sa produca competente necesare pentru viata. Printre ele sunt inclusiv competente practice si nu lucruri care sa nu le serveasca niciodata mai apoi. Probabil va amintiti, asa cum imi amintesc si eu, cand eram copil ma intrebam vesnic la ce imi serveste aceasta toceala. Acest lucru trebuie sa se termine”, declara Daniel Funeriu la RFI.

“Cadrul legislativ exista, noua lege a Educatiei prevede acest lucru, iar reforma programei scolare, mai putine ore, o programa mai putin incarcata si mai relevenata pentru viata de zi cu zi va fi unul dintre primele obiective pe care le voi pune in practica, dar nu trebuie sa uitam ca aceasta noua programa nu poate fi facuta, nu poate fi pusa in practica daca profesorii nu primesc formarea continua necesara pentru a o pune in practica”, explica ministrul Educatiei.

Si presedintele Traian Basescu a criticat de multe ori faptul ca in scoli si licee se invata prea multa teorie.

Seful statului a spus in repetate randuri ca multi elevi nu raman cu nimic dupa ce termina scoala, pentru ca in loc sa fie pusi sa gandeasca sunt obligati sa invete prea multa teorie.“( http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6756701-noul-ministru-educatiei-toceala-trebuie-termine.htm )


Este prima data cand un viitor/prezent ministru face o declaratie de acest gen .Este binevenita . Problema insa este alta .Cum poate face el asa ceva cand dascalii sunt caliti in alt sistem si raul pleaca de la firul ierbii dascalesti ?

Ar trebui ca la fiecare afirmatie el sa vina cu binevenite programe de reconversie metodica si didactica a educatorilor pentru a implementa acest gand maret .Este greu daca nu imposibil sa schimbi o masa de treisute de mii de oameni fara a le da resursele necesare de innoire didactica si mai ales stimulente materiale si morale ca sunt un segment important al natiunii care are ca principal rol cladirea personalitatii unui popor in formare si care trebuie sa intareasca identitatea unui neam la rascruce de vremuri ( intre postindustrial si digital , intre alfabetizare traditionala si cea informational-digitala ).

Succesul lui poate veni dintrun dialog deosebit de realist cu dascalii , cu membrii societatii civile , cu organismele nonguvernamentale ( gen Educatia 2000+ ), cu profesori universitari dechisi spre nou si cu profesori inscrisi in innoire . Avem resurse dar ele trebuie cautate si incurajate si mai ales aduse in fata schimbarii care se doreste . Fara de ei nu iese nimic bun .

A taia cu toporul in mediul universitar , a da o reforma autentica aici este aerul noii reforme .Putreziciunea , coruptia mare , atacul la resursele innoitoare ale scolii aici sunt .

Nu poti cladi dascali pentru secolul al XXI-lea cu resturi adunate fara de concurs si cu examene de genul ” hai sa ne facem ca suntem la universitate ” , total lipsiti de pregatire sau cu o pregatire de elev de liceu bun in cel mai fericit caz .

Ceea ce ii trebuie noului functionar inalt al statului in domeniul educatiei este curajul deciziei marilor reforme .daca il va avea ramane in istoria neamului , daca nu o sa fie un trecator in miile de pe aici .

Succes ! …roadele le vom vedea …

 

Leave a Reply