RSS
 

Sangerei

09 Dec

As fi dorit ca in a 365 postare pe acest blog sa scriu despre legatura de sange dintre oameni , dar mi s-a parut a scrie ca titlu asa ceva este prea greu si mult.
Am vrut apoi sa scriu despre dragoste , iubire intrecei de acelasi neam etc , dar si aici aceste cuvinte implicau si altceva in romaneste .

Poate ca vreau prea mult si nu prea pot a exprima in cuvinte acest fapt .De aceea m-am gandit la un cuvant compus care ar acoperi ceea ce doresc a spune : ” sangerei ” adica de acelasi sange si cu acoperire in toate lucrurile pe care le presupune aceasta .Am vazut ca in Basarabia chiar este o denumire de localitate si acest lucru spune mult , cat ne asemanam si cum suntem de origine comuna .

Cred ca toti avem sentimentul ca oamenii care tin de familie , cei care ne sunt sange din sangele nostru au intre ei o legatura de simtire , de intelegere a lucrurilor din priviri , din trairi comune , din gesturi sau semne numai de ei stiute si intelese in adancul faptei .O transmitere de energie care este comuna in masura in care sacrificiul pentru binele celuilalt a fost continuu si apasat , fara restrictii si fara a tine cont de stradaniile celor care au facut posibil ca acel ceva sa existe spre armonia tuturor si mai ales spre iubirea din suflet a celor care creeaza FAMILIA .

Ea este radacina Binelui si ea este la baza cladirii unei civilizatii a respectului si a muncii cinstite si amanuntite spre acordul tuturor intereselor din interiorul ei .Fara de ea traim drama de astazi a unei obsti fragmentate si lipsite de cheag si fermitate pentru ca inmiirea rautatilor a facut disperarea mai mare a semenilor si a condus sigur si nesperat de repede la o deconstructie a elementului identitar care nu cred ca in patru-cinci generatii de sudoare si de seriozitate se va recladi.

Tot ceea ce intreprindem in viata reala este spre a ne bucura sufletul cel mare a celor cu care suntem in legatura de sange , suntem sangerei .

O energie launtrica data de jertfa de zi cu zi a fiecaruia spre fiecare tine ca un beton armat cladirea sangereilor . Altfel , individualismul , lipsa de a te intrista si te ingrijora de raul ivit la oricare membru ne saraceste si ne usuca in timp si ne creeaza distanta care va conduce in final la ruperea legaturii firesti , de sange intre cei care compun familia si la afisarea unor relatii de uscaciune , amestecate cu saracie spirituala .

Toate merg spre raul lor si spre distrugerea sentimentului de apartenenta la energia familiei , unica si de nerecuperat in timp, daca este pierduta .

Fara de sangerei tara e secatuita si plina de nesimtire si lipsa de omenie , de spirit de sacrificiu si de jerfa catre cel la care ti ca ochii din cap .Cei tineri, daca nu sunt constienti de aceste fapte nu fac decat sa duca mai departe o linie de constructie familiara de fatada , de prost gust si de saracie sufleteasca .

Lor , sangereilor …TOT RESPECTUL MEU.

 

Leave a Reply