RSS
 

Puiul de om

29 Dec

Niciodata nu putem a spune ca puiul de om este un om decat dupa un lung si constant efort realizat de parintii lui si de cei mai apropiati cu care vine mai tot timpul in contact . Mama are aici rolul decisiv .Ea ar trebui sa nu aiba niciun stres dupa clipa in care stie ca este insarcinata , daca totul nu a fost planificat .

Urmeaza noua luni de zile in care familia si toti din jurul femeii cu o noua comoara trebuie sa faca tot ceea ce este posibil pentru ca mama si pruncul sa aiba o viata linistita si plina de bucurii .Asa noul omulet capata fortele pozitive ale existentei sale viitoare .Regimul de viata , cel alimentar, mersul zilnic pe jos , ascultarea unor melodii sau a unei muzici linistitoare pentru amandoi ar trebui sa fie noul program al viitoarei mame .Este una dintre cele mai dificile perioade pentru a intrezari orizontul nasterii unui copil sanatos trupeste si sufleteste .

Venirea pe lume a bebelusului este etapa cea din urma a efortului care sa conduca totul la o viata intrauterina de RAI. Aici este de fapt Raiul nostru , al omenirii, cel mult visat de mii de ani !Acolo aveam de toate , ceream si primeam la timp si de cea mai buna calitate totul , era intretinuti de Fiinta celei care ne-a oferit patul , asternututile si ambianta cea mai nobila din tot ceea ce va fi vreodata recunoscut de oameni.

Nasterea este inceputul unei vieti a persoanei in cel mai ostil mediu posibil , plin de capcane si de miliarde de posibilitati de a pieri in orice moment din orice lucru care nu-ti apartine – virusi, microbi, boli , epidemii etc. Toate acestea intaresc corpul cel tanar , il fortifica si il apara daca familia are resursele necesare pentru protectia pruncului .Daca nu suntem cum suntem .Multi copii bolnavi , firavi , plini de obstacole de mii de feluri si aparati de cele mai multe ori decat de Bunul Dumnezeu .

Daca societatea ar acorda mai multa atentie acestor luni altfel ar fi corpul cel viu al natiunii !Astazi am fost la o farmacie si era coada , erau oameni multi pentru medicamente .Unii luau cu sacul si ma intrebam: este bine unde am ajuns , mai avem acele elemente de imunitate care erau acum patruzeci – cincizeci de ani ? Raspunsul este bineinteles : NU. Suntem la propriu saraci si plini de boli , se subtiata taria neamului , avem din ce in ce mai putini copii, multi dintre noi daca avem doi , altii unu.Tinerii nu se mai ingie sa se casatoreasca .Multi stau in concubinaj.Dintre ei sunt foarte putini care isi doresc copii, o parte dintre acestia – deci , putini de tot – au ceva ganduri pentru a avea un prunc .Cei mai multi nu au casa , nu au unde sa stea .Chiriile sunt de cele mnai multe ori in jurul sumei de salariu.Cum sa traiasca el , ei dar si un copil al lor ?!

Grav este ca nu vrem a vedea adevarul , iar daca il sesizam la nivelul guvernamental nu se face mai nimic sau daca se face totul este de mantuiala si acest lucru se observa in cifele oficiale pentru natalitate, mortalitate infantiala , tineri casatoriti, numar de divorturi in primii ani de viata de cuplu etc

ce face scoala ? Ca strutul baga capul in nisip si se ocupa cu …lucruri serioase : cunostinte , pierderi de vreme care se traduc in oameni neinstruiti pentru a deveni oameni.Nu facem mai nimic pentru a educa pe elev pentru a fi om , barbat sau femeie intro familie . Avem materii de fel si fel , trebuie elevul sa stie tot ce lumea a mai descoperit , dar despre familie , copii, viata de cuplu, prezervative, anticonceptionale , tehnici de viata sexuala etc tabu, lucruri pe care sa le invete de la gasca, grup, de la oricine, numai familie , scoala etc nu .

De ce se investeste asa de mult daca nu facem si mai mult pentru OM ? Eu unul nu stiu! Poate traiesc intro vreme pe care nu a inteleg ! Poate …

 

Leave a Reply