RSS
 

Pacientul

23 Dec


MANIFESTUL PACIENŢILOR DIN ROMÂNIA

Preambul

Manifestul pentru Pacienţii din România este primul document din România, redactat sub forma unei petiţii, care doreşte să vină în sprijinul tuturor pacienţilor din ţara noastră, prin implicarea tuturor actorilor din domeniul sănătăţii. Este pentru prima dată când pacienţilor li se oferă cu adevărat posibilitatea de a participa la adoptarea deciziilor care îi afectează în mod direct.

Manifestul pentru Pacienţi reprezintă un proiect inovator, prin intermediul căruia se doreşte tragerea unui semnal de alarmă asupra condiţiei tuturor pacienţilor din ţara noastră. Pacienţii trebuie să se afle în centrul sistemului de sănătate românesc, însă cu precădere în luna martie, autorităţile statului să fie mai atente la problemele acestora. Persoane importante din domeniul sănătăţii, oameni politici, oameni cu putere de decizie, personalităţi de marcă ale societăţii româneşti, lideri din diferite domenii de activitate susţin această iniţiativă şi vor milita pentru înfăptuirea obiectivelor asumate prin Manifestul pentru Pacienţi.

Capitolul 1

Pacientul şi drepturile sale

Art. 1

Prin pacient se înțelege acea persoana sănătoasă sau bolnavă care utilizează serviciile de sănătate.

(Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 – Art.1)

Art. 2

Pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare și materiale.

(Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 – Art.2)

Art. 3

Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare.

(Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 – Art.3)

Capitolul 2

Argumentul Manifestului

Art. 4

Prin intermediul acestui Manifest, dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la problemele cu care se confruntă pacienții din România, pentru a determina autoritațile statului să ia măsuri urgente în scopul îmbunătățirii serviciilor medicale oferite pacienților, ca beneficiari ai sistemului de sănătate.

Art. 5

Pacienţii trebuie să se afle în centrul sistemului de sănătate românesc. Pacienţii trebuie să beneficieze de serviciile medicale pe care le solicită într-un timp cât mai scurt și la o calitate maximă, fără discrimări legate de sex, vârstă, religie ori rasă.

Art. 6

Este necesar ca actorii implicați în sistemul de sănătate să nu se mai gândească doar la găsirea de remedii pentru diferitele tipuri de afecțiuni, ci și la nevoile fiecărui pacient în parte, întrucât fiecare boală se manifestă diferit la pacienți diferiți.

Art. 7

Fiecare pacient trebuie să fie corect informat asupra bolii de care suferă și asupra tratamentelor pe care ar putea să le urmeze. În plus, informarea trebuie să se facă în timp util, ținându-se cont de natura afecțiunii și istoricul medical al bolnavului. Pacientul trebuie să fie informat dacă tratamentul … în ţară sau în străinătate.

Capitolul 3

Obiectivele Manifestului

Art. 8

Organizarea Conferinţei Naţionale a Pacienţilor, în fiecare an, în luna martie, cu ocazia Zilei Europene a Pacientului (13 martie). Acest eveniment, menit să faciliteze comunicarea dintre pacienți, medici și autoritățile din domeniul sănătății, creează un cadru de discuții libere între toți actorii din sistemul de sănătate românesc. Conferinţa va fi structurată pe parcursul a trei zile, în care se vor organiza workshop-uri pe teme de sănătate, susţinute de unii dintre cei mai reputaţi medici din România, dar şi de către reprezentanţi ai autorităţilor din domeniul sănătăţii.

Art. 9

Instaurarea Lunii Pacientului din România, în luna martie a fiecărui an, începând cu 2010. În fiecare an, în luna martie se vor organiza întâlniri între asociaţiile de pacienţi şi autorităţile din domeniul sănătăţii, care vor dezbate cele mai arzătoare teme de interes, pentru ca reprezentanţii autorităţilor să găsească soluţii la problemele pacienţilor. Propunem ca în fiecare din cele patru săptămâni ale lunii martie să lansăm dezbaterii publice câte o problemă de sănătate, în care pacienţii, medicii şi reprezentanţii autorităţilor statului să abordeze subiecte de interes pentru tema respectivă.

Art. 10

Înființarea Avocatului Pacientului, o instituție menită să apere drepturile pacienților din România. Această instituție va avea ca menire apărarea drepturilor pacienților din România în relația cu medicii și autoritățile statului. Avocatul Pacientului va avea rolul de a soluționa problemele pacienților, la solicitarea acestora, și de a face lobby în fața autorităților statului, în scopul adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea situației pacienților din România (prin facilitarea accesului la informații, îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite, accesul mai rapid la consultații și tratamente de specialitate, atât în țară, cât și în străinătate, facilitarea achiziției de medicamente gratuite și/sau compensate, soluţionarea problemelor de malpraxis etc.).

Art. 11

Crearea Comunităţii Pacienților din România, o platformă online structurată sub forma unui forum de discuţii, găzduită pe site-ul www.infopacienti.ro. Comunitatea Pacienţilor se adresează tuturor persoanelor interesate să afle informaţii cu privire la diverse probleme cu care se confruntă în calitate de pacienţi, dar şi celor care doresc să împărtăşească propriile experienţe în legătură cu sistemul de sănătate din ţara noastră, pentru a contribui, astfel, la conştientizarea anumitor aspecte legate de condiţia pacientului român, precum şi la facilitarea schimbului de informaţii între pacienţi şi ceilalţi actori din sistemul de sănătate românesc. Cele mai interesante subiecte dezbătute în cadrul Comunităţii Pacienţilor din România vor fi transmise reprezentanţilor autorităţilor statului, pentru a se lua măsuri în vederea soluţionării problemelor pacienţilor. Înscrierea ca membru al Comunităţii se va realiza în mod gratuit.

Capitolul 4

Adresabilitate

Art. 12

Manifestul se adresează, deopotrivă, tuturor actorilor implicaţi în sistemul de sănătate românesc: pacienţi, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi din întreaga ţară, precum şi ai organizaţiilor non-guvernamentale interesate de îmbunătăţirea condiţiei pacienţilor, membri ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Caselor de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiilor de Sănătate Publică, oficialităţi din cadrul Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaţilor şi Senatul României, manageri ai spitalelor şi instituţiilor de sănătate din ţară, medici, avocaţi, reprezentanţi ai farmaciştilor, ai companiilor farmaceutice şi ai companiilor care oferă produse şi servicii destinate pacienţilor.

Capitolul 5

Concluzii

Art. 13

Acest manifest va îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale și, mai ales, va ajuta la o mai bună comunicare pacient-medic în România! Și tu te-ai luptat cu sistemul sanitar din România? Ai întâmpinat vreodată dificultăți în a primi vreo informație de natură medicală? Atunci trebuie să aderi și tu la acest manifest prin semnarea acestei petiții online!

Art. 14

Dacă te numeri printre cei norocoși care nu s-au confruntat cu sistemul de sănătate din România, gândește-te la milioanele de pacienți care întâmpină cu probleme în acest moment și semnează și tu această petiție! Vei deveni astfel un susținător al acestei cauze, care poate fi a ta!

Prezentul Manifest este supus dezbaterii publice, până la data de 10 ianuarie 2010.

În acest sens, aşteptăm sugestiile şi propunerile dumneavoastră pe adresa de e-mail: manifest@infopacienti.ro

Începând cu data de 11 ianuarie 2010, veţi putea semna aici petiţia!”

Manifestul pentru Pacientii din Romania este primul document, redactat sub forma unei petitii, care doreste sa vina in sprijinul tuturor pacientilor din Romania, prin implicarea tuturor actorilor din domeniul sanatatii. Este pentru prima data cand pacientilor li se ofera cu adevarat posibilitatea de a participa la adoptarea deciziilor care ii afecteaza in mod direct.

“Prin intermediul acestui manifest, initiat de Sanatatea Media Group, ne dorim ca, incepand cu anul 2010, luna martie sa fie recunoscuta si declarata in mod oficial drept Luna Pacientului din Romania. De asemenea, in fiecare luna martie, cu ocazia Zilei Europene a Pacientilor – 13 martie – intentionam sa organizam Conferinta Nationala a Pacientilor, eveniment menit sa faciliteze comunicarea dintre pacienti, medici si autoritatile din domeniul sanatatii.

Totodata, prin acest Manifest militam pentru instaurarea Avocatului Pacientului, institutie menita sa apere drepturile pacientilor din Romania, precum si pentru crearea Comunitatii Pacientilor din Romania, o platforma online, structurata sub forma unui forum de discutii, gazduita pe platforma www.infopacienti.ro”, a declarat Simona Wist, PR Manager al companiei Sanatatea Media Group.
( http://www.ziare.com/actual/social/12-23-2009/manifestul-pentru-pacientii-din-romania-solicita-infiintarea-avocatului-pacientului-982695 )

 
 

Leave a Reply

 

 
 
 1. Marga

  12/01/2010 at 9:03 AM

  Am gasit acest articol pe blogul dumneavoastra si am semnat deja petitia! Eu sunt studenta la medicina si cred ca pacientii romani ar trebui sa se implice mai mult pentru a putea face o schimbare. Aceasta petitie poate fi un pas promitator!

   
 2. Aurel Soare

  23/01/2010 at 10:18 AM

  multumesc !
  ma bucur ca ti-a folosit !